Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Svakog drugog petka
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...

Autori tekstova

MC Newsletter

Dragan Banjac

Rođen 1955. godine. Dugogodišnji novinar Borbe (dopisnik iz Dubrovnika i dela Hercegovine) i kasnije Naše Borbe. Godinu dana ispratio hercegovačko-dubrovačko ratište, a nakon povratka u Beograd radio u unutrašnjo-političkoj redakciji, gde je bio i urednik. Prvi je novinar koji je tokom rata u BiH (preko Mađarske, Italije i Jadranskog mora) ušao u opkoljeno Sarajevo, Mostar, Tuzlu. Ratni reporter iz Slavonije, kasnije sa Kosova i Metohije. Nakon gašenja Naše Borbe radio je kao beogradski dopisnik sarajevske novinske agencije ONASA, bio dopisnik podgoričkih listova Publika i Vijesti, pisao za Monitor, radio u Blicu (urednik u Regionima), bio zamenik glavnog urednika Glasa javnosti, dopisnik Tagens cajtunga iz Ciriha... Beogradski dopisnik sarajevske Federalne televizije. Saradnik Republike u kojoj piše poslednju stranu, rubriku Odozdo gledano. Bez stalnog angažmana.
.

Muharem Mutabdžija

Rođen 1956. godine. U novinarstvu od 1978. godine. Prošao uobičajeni put od saradnika do urednika u rubrici, glavnog i odgovornog urednika Lista „Polimlje“. Sada na mestu direktora i glavnog i odgovornog urednika. Afirmisao se prateći ekonomske događaje. Dopisnik agencije Beta i Radija B 92.

.

Jelena Mickić

Jelena Mickić se profesionalno bavi internet komunikacijama i medijima. Autor je većeg broja stručnih i publicističkih članaka iz ovih oblasti. Predavač je na seminarima i konferencijama kao i u Školi veb novinarstva. Jelena je diplomirala lingvistiku i englesku književnost, magistrirala masovne medije i pred odbranom je doktorskog rada iz oblasti novih medija i masovnih komunikacija. Ceni inicijativu, pozitivno raspoloženje, veruje u kontinuirano usavršavanje i rado deli svoje znanje sa drugima. U slobodno vreme Jelena putuje i bavi se fotografijom.

.

Olivija Rusovac

Autorka je novinarka lista Republika, u čijem je osnivanju učestvovala pre dvadeset godina. Prethodno je bila novinarka u Radio Beogradu, koji je napustila pod pritiskom koji su na nju vršili najbliži saradnici Slobodana Miloševića i Vojislav Šešelj.

.

Aleksandar Arsenijević

Rođen 13.10.1957 u Čačku gde je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Studirao je na Filološkom fakultetu na grupi za jugoslovensku i svetsku književnost. Od 1979. sarađuje sa listovima Student i Polet, a od 1996. godine profesionalno se bavi novinarstvom najpre u lokalnom nedeljniku Čačanski glas, a posle u Čačanskim novinama i Radio Ozonu. Kao dopisnik radio je za Našu borbu, Danas, Ekonomist, Blic, Alo, radio Slobodna Evropa, a pisao je i za Britanski institut za izveštavanje o ratu i miru. Trenutno piše za Čačanske novine i Novi magazin. Na konkursu za satiričnu priču – Milivoje Mića Ilić - redakcije Braničevo iz Požarevca 2005. godine dobio drugu, a 2006. treću nagradu.

.

Vesna Opavsky

Šef sajta Medija centra Beograd. Autor više radova o internet komunikacijama i prisustvu na internetu i predavač iz iste oblasti. Učesnik naučne konferencije Digitalizacija kulturne i naučne baštine, univerzitetski repozitorijumi i učenje na daljinu održane na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2011 godine. Vesna Opavsky je magistrirala na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti, a trenutno je na doktorskim studijama gde obrađuje tezu o umetnosti na internetu. Aktivno se bavi vizuelnom umetnošću i učesnik je preko 30 izložbi, umetničkih radionica i kolonija. Pored navedenog, bavi se grafičkim i veb dizajnom. Članstva: Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Društvo natprosečno inteligentnih osoba (MENSA), Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS), Umetničko udruženje Umelecká beseda slovenská iz Slovačke (UBS) i Umetničko udruženje Široka staza. Opavsky.net.

.

Vlado Mareš

Rođen 1955. Počeo da radi kao novinar na RTS-u 1978. da bi 1992. dobio otkaz zbog antiratnih i antirežimskih stavova. Nakon toga radio u televizijama Politika i BK, dnevnim listovima Blic i Demokratija, te u agenciji Beta, a bio i dopisnik londonskog Instituta za izveštavanje o ratu i miru (IWPR). Prošao sve - od reportera, do glavnog urednika. Dobio nagradu NUNS-a za istraživačko novinarstvo za 2006. godinu. Učestvovao u pokretanju bosanskohercegovačkog javnog servisa kao asistent međunarodnog supervizora za medije.
.

Radoman Irić

Profesionalnim novinarstvom počinje da se bavi od 1974. godine u listu „Polimlje” iz Prijepolja. Četiri godine kasnije postaje glavni i odgovorni urednik Radio Polimlja iz Prijepolja, a potom direktor Radio-difuznog preduzeća „Glas Polimlja“. Od 1980. urеđuje program Radio Vranja. Od osnivanja, decembra 1994. saradnik je nezavisnih novina "Vranjske". Maja 1995. u Miloševićevoj akciji čišćenja medija, izbačen s posla. Postaje slobodni i nezavisni novinar, specijalista za ratna i poratna zbivanja u Bujanovcu, Preševu i Medvedji. Od 2000. je regionalni honorarni dopisnik Radija B 92 i Radija Slobodna Evropa. U martu 2001. kao prvi srpski novinar, boravi u Glavnom štabu albanskih ekstremista u Končulju i intervjuiše Šefćeta Musliua, komandanta Oslobodilačke vojske PMB. Autor je knjige „Jug Srbije nekon 200 ratnih dana“ (2004). Dobitnik je nagrada „Nagrada radijskih stvaralaca“ (1982, Festival Udruženih radio stanica Srbije) i „Nagrade za novinarsku hrabrost Staša Marinković“ (2001, List Danas). Član Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

.

Goran Milovanović

Rođen 1974. Studirao matematiku, filozofiju i psihologiju, diplomirao na psihologiji, trenutno doktorant. Profesionalni i akademski istraživač u društvenim naukama, autor i urednik više knjiga o društvenim posledicama razvoja Interneta, informacionom društvu i globalizaciji. Autor više radova u oblasti eksperimentalne kognitivne psihologije: pita se da li su ljudi racionalni, kako donose odluke u uslovima rizika, kako zaključuju o uzrocima i posledicama, kako um dolazi do značenja...
Rastao u Rimu, živeo neko vreme u Njujorku, ako se iznervira možda opet jednom nestane na neku godinu ali bez brige - uvek će se vraćati u Beograd. Post-ideološki orijentisan: smatra da politička podela na levicu i desnicu nije relevantna najmanje od pada Berlinskog zida, a najverovatnije još od 1968. Kad zatreba, revolucionar; u politici prezire jednoumlje i površnost a veruje u slobodnu i dobru volju. Privatno, poznati beogradski namćor, u srcu panker za koga je sloboda najviša vrednost. milovanovicresearch.com.

.

Dragan Janjić

Rođen u Loparama, BiH, 1955. godine (dakle, sredinom proslog veka). Završio Filološki fakultet u Beogradu. Novinarstvom počeo da se bavi u Politici, gde je gotovo dve godine bio honorarni saradnik. Od 1983. godine zaposlen u Tanjugu. Tanjug napustio 1994. godine, kada je počela da radi novisnka agencija Beta, čiji je jedan od osnivača.U Beti bio zamenik glavnog i odgovornog urednika, a zatim glavni i odgovorni urednik. 2006. godine postavljen na mesto pomoćnika ministra kulture za medije. Sa tog mesta 2008. godine prelazi u Politiku, gde je zamenik glavnog i odgovornog urednika. Učestvovao u osnivanju NUNS-a. Član je Izvršnog odbora tog udruženja.

.

Branko Vučković

Rođen 1958. godine u Kragujevcu, gde je i započeo novinarsku karijeru 1977. godine kao dopisnik beogradskih „Omladinskih novina“. Od 1980. godine radi kao honorarni dopisnik „Večernjih novosti“ iz Kragujevca, istovremeno izveštavajući za zagrebački „Večernji list“ i „Arenu“. Na poziv Slavka Ćuruvije 1996. godine počinje da radi za „Dnevni telegraf“ kao dopisnik iz Šumadije i u tom listu ostaje do njegovog gašenja - 1999. godine. Od 2006. je urednik Radio Kragujevca, a od 2008. radi i kao zamenik direktora RTK. Dobitnik je nagrada: „Bronzana borovnica“ (Eko-fest Kopaonik), nagradе Radija Slobodna Evropa za najbolju socijalnu priču objavljenu na tom radiju, Specijalnе nagradе za radio reportažu na festivalu „Interfer“, prvе nagrade Zajednice RTV stanica Srbije na 24. festivalu radio i TV reportaža u Vrnjačkoj Banji, treće nagrade na Međunarodnom radio festivalu u Tuzli i mnogih drugih.
.

Jasna Kamatović

Trenutno živi i radi u Novom Sadu i iza sebe ima preko 15. godina radnog iskustva u marketingu i tržišnim komunikacijama. Poslednjih pet godina profesionalno se usavršavala u oblastima poslovne primene interneta, elektronskog poslovanja, trgovine i komunikacija. Autor je i urednik sajta koji je 2009. godine ušao u Top 50 sajtova u Srbiji po časopisu PC Press u kategoriji Tehnologija. Takođe je idejni tvorac, urednik i jedan od autora kompanijskog bloga Pozitiva kao i kreator i urednik web strana koje se bave specifičnim IT potrebama žena: Ženski IT kutak.
.

Ljubomir Živkov

„Za razliku od muzike gde sam k sozhaleniu samouk u novinarstvo sam ušao kao VKV radnik, završio Fakultet političkih nauka, novinarstvo, ali je potonje bilo dugo u senci muzike koja je donosila veću radost i bolju zaradu. Iako radim od 1977. (u Ekonomskoj politici), raspisao sam se tek devedesetih, u Vremenu, ali sam ubrzo otišao u Ameriku gde sam ostao tri godine i gde sam jednog leta raznosio lokalni časopis, što je bilo jedino što me je tada povezivalo sa pisanom rečju. U Americi sam svirao u pozorištu, pravio muffins u slavnoj Filadelfijskoj pekari i prodavao sladoled po ulicama ovekovečenim u istoimenom filmu. Po povratku u otadžbinu, negde, valjda, devedeset šeste, pišem u Vremenu, koje uoči demokratskih promena objavljuje i moja probrana delca (knjiga Groblje slonova). Pisao sam za Yellow Cab, možda sedam-osam godina, za TV B92 osam godina pravio nedeljni komentarčić „Retrovizor Lj. Zivkova“. Pišem sedam-osam godina kolumnicu u Blicu (u dodatku o, gle, novcu, na poslednjoj sam strani i toga dodatka). Pišem za sajt istinomer.rs „Retrovizor II“ i pišem za „Peščanik”. Narodna gradska zrenjaninska bibiloteka objavila je moja novija probrana delca pod naslovom „Pikardijska terca“, video sam knjigu na sajmu, nadam se da su je doštampali, da ovo nisu izneli neželjene zalihe. Sviram, snimam muziku za koju se nadam da će jednog dana baciti u zasenak moje novinarstvo. Da. Rodio sam se 1952. godine u Farkaždinu kod Zrenjanina, gde sam premda u partizanskoj kući odnegovan u antidržavnom raspoloženju koje me do danas nije napustilo.“

.

Biljana Đurđić

Od 2000. do 2008. godine je glavni i odgovorni urednik RTV Prima Bajina Bašta.
Od 2008. godine je direktor i glavni i odgovorni urednik.
.

Saša Mirković

Rođen je 1967. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Saša Mirković je jedan od osnivača Radija B92, koja je počela sa radom 1989. Između 1989. i 2003. radio je kao muzički urednik, direktor programa i generalni menadžer Radio televizije B92. Bio je predsednik i član upravnog odbora B92 od 2003. do 2007. Od 2007. do danas Mirković je predsednik najvećeg deoničara u B92, Trust B92 Ltd, i direktor za spoljne komunikacije stanice. Saša Mirković je i jedan od osnivača ANEM-a (Asocijacije nezavisnih elektronskih medija), koji je osnovan 1993. Predsednik je ANEM-a od 2006.

.

Nada Budimović

Rođena 1958. godine u Kruševcu, gde je završila gimnaziju. Diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu na odseku za žurnalistiku. Novinarskim poslom u lokalnim kruševačkim medijima bavi se 25 godina, najpre kao novinarka, a potom i kao urednica Prvog i Drugog programa radio Kruševca i Radio-televizije Rubin. Sada se nalazi na poziciji urednice političke rubrike u lokalnom nedeljniku GRAD. Radila je kao dopisnica Politike, Ekonomista, novosadskog Aktera, BBC servisa na srpskom jeziku, a trenutrno je dopisnica agencije BETA. Aktivna je u nevladinom sektoru, pre svega u udruženju žena „Peščanik“, а bila је trenerica programa „Žene to mogu u medijima“i koordinatorka više projekata u okviru Ekološkog pokreta „Bela breza“.

.

Ljubiša Bojić

Ljubiša M. Bojić je filozof, naučnik i producent iz Srbije. Kao predsednik izvršnog odbora Pozitiv centra za digitalne medije, Bojić vodi globalno istraživanje o medijskoj zavisnosti i indeksu medijske nerealnosti, koje uključuje anketu o korišćenju medija i analizu društvenih medija. On je autor knjige „Kulturni organizam: mas mediji i sloboda“. Bojić je doktorant Instituta za političke studije u Lionu, Francuska. On je takođe izvršni direktor produkcije Reptilianum. Bojić je rođen u Kragujevcu 6. septembra 1983.

.

Zlatoje Martinov

Novinar, publicista, piše kraću prozu, književnu kritiku, esejistiku, a bavi se i književnim prevođenjem. Objavio je nekoliko autorskih knjiga kao i knjiga prevoda naše književnosti na međunarodni jezik esperanto i mnoštvo tekstova u književnoj i drugoj periodici. Saradnik je Republike. Živi u Beogradu.

.

Nevena Simendić

Pokušaj da napiše prvi tekst u omladinskim novinama, još u srednjoj školi, „platila“ je saslušavanjem od strane DB-a. Profesionalno počinje da se bavi novinarstvom 1989. godine u listu „Pančevac“. Istovremeno je sarađivala u Radio Pančevu, u emisiji „Kontrabanda“ i u noćnom programu, koji je uređivala Ofelija Backović. Od 1992. godine radi kao urednik gradske hronike u novoosnovanom listu „Novi Pančevac“. U toku 90-tih je bila dopisnik „Borbe”, „Naše Borbe“, „Danasa“, „Demokratije“... Pisala je članke za „Vreme“, NIN i „Nezavisne“. Bila je saradnik u emisiji iz kulture „Naslov“ na TV Beograd. Od 1997. godine počela je da radi u RTV Pančevo. Najpre kao urednik političke rubrike, a od 1998. do 2002. kao zamenik glavnog i odgovornog urednika TV Pančevo. Od 2002. do 2004. godine bila je zamenik direktora za program. Od marta 2004. godine je glavni i odgovorni urednik TV Pančevo.
.

Danica Radišić

Danica Radišić, poznatija kao Niki, je konsultant za Internet poslovne komunikacije i marketing. Rođena je i odrasla na Iberijskom poluostrvu, a provela je neko vreme i na Bliskom istoku i u SAD. U svoje maternje jezike računa srpski, engleski i portugalski, dok je usput pokupila još nekoliko jezika koje tečno govori, pa je tako već sa 18 godina zagazila u prevodilačke vode, copywriting i korporativne komunikacije. Rođena kao radnik, a ne intelektualac, sa 22 godine je rešila da nastavak studija nije za nju, već je fakultet zamenila za roditeljstvo i osnivanje svoje prve firme. Danas je suvlasnica regionalne agencije za marketing i odnose s javnošću Krazy Fish čija su uža specijalnost poslovne komunikacije na Internetu. Govori kao što misli i piše kao što govori.

.

Radovan Borović

Rođen 1965. u Kninu, Hrvatska, gde je započeo novinarsku karijeru izveštavajući sa prostora bivše Jugoslavije za brojne domaće i inostrane medije. Novinar- urednik u dopisništvu Radija Slobodna Evropa u Beogradu od 1999. godine. Od ’97 do ‘98 urednik informativne redakcije RTV Pančeva, koja je dobitnik plakete Međunarodnog instituta za medije iz Beča za objektivno izveštavanje tokom ratnih sukoba 1999. godine. Sa istom redakcijom je 1998. dobio i nagradu Jug Grizelj za promicanje tolerancije i razumevanja među ljudima, koju je redakcijski delio sa radijom Bajina Bašta koju je prethodno vodio kao urednik. Član je Nezavisnog udruženja novinara Srbije od 1995 godine. Bio je na funkciji predsednika Nadzornog odbora Nezavisnog udruženja novinara Srbije.
.

Bratislav Ilić

Završio je Veterinarski fakultet u Beogradu , a novinarstvom se bavi od 1990 godine . Dopisnik je RTV B92 sa juga Srbije i dnevnih novina Press. Urednik je informativnog programa na lokalnoj TV Klisura u Leskovcu. Poverenik NUNS-a za šest opština Jablaničkog okruga. Pisao je za list Student i bio izveštač TV Studio B i TV FOX. Dobitnik je više nagrada za izveštavanje a posebno su značajne : Specijalna nagrada za reportažu „Kažu da je more veliko i plavo“ na Svetskom festivalu dokumentarnih filmova „Zlatni prosjak“ u Košicama u Slovačkoj (kooprodukcija sa TV FOX i Tanjom Vidojević). Prva nagrada na festivalu Udruženih tv stanica u Vrnjačkoj Banji 2006. za reportažu „Niko nije kriv“. Druga nagrada za TV stvaralaštvo u 2003. godini na Festivalu udruženih TV stanica SCG za istraživačku reportažu „Humani podrum“. Ista reportaža nagrađena je i na festivalu u Kragujevcu. Reportaža „Zatvorena vrata“ 2004. godine osvaja II nagradu na Festivalu Udruženih TV stanica i drugu nagradu na Festivalu u Bugarskoj. Na festivalu u Slovačkoj, u gradu Košice, na Međunarodnom TV festivalu, reportaža Bratislava Ilića „Kamen i hleb“ uvrštena je među deset najboljih reportaža na svetu od ukupno 468 prijavljenih radova. Dobitnik nagrade „ Guščije pero“ Udruženja hrvatskih novinara za hrabrost u izveštavanju sa terena. Na konkursu BBC koji se odvijao u tri etape nakon polaganja i prezentacije TV paketa izabran je za studijsko putovanje u Brisel, gde je i boravio od 10. do 20. juna 2011. godine.

.

Milena Jerkov

Rođena 1980. godine u Subotici, a od detinjstva živi u Novom Sadu. Studirala fiziku, meteorologiju i modeliranje životne sredine, završila Fakultet za menadžment, smer menadžment u medijima. Provela jednu školsku godinu na profesionalnom usavršavanju na novionarskoj školi Univerziteta u Mizuriju, kao stipendista Američke ambasade. Pohađala i mnogobrojne novinarske škole i kurseve. Zaljubljena u internet, digitalne medije, nove tehnologije i društvene mreže. Pokušava da nauči mnogo o onlajn tržištu i monetizaciji sadržaja u digitalnim medijima. Odlično poznaje tehnike montaže audio i video materijala, obrade fotografija i osnove programiranja. Od 1999. godine zaposlena na novosadskom Radiju 021. Trenutno se bavi uređivanjem Novosadskog informativnog portala. Piše tekstove i za druge onlajn medije u Srbiji i inostranstvu.

.

Saša Trifunović

Rođen 1965 u Boru, istočna Srbija. U Boru 1985. završio srednju školu smer novinar-saradnik. Završena stručna obuka za ekonomsko izveštavanje u organizaciji "Dow Jones newswere", kao i obuka za izveštavanje o organizovanom kriminalu Medija centra u Sarajevu, nekoliko stručnih seminara u organizaciji OEBS-a. Od 2009. godine osnivač i glavni urednik Press centra „Ist media“ u Boru. Organizator više treninga za novinare u Boru i Zaječaru, koje su finansirali OEBS, Irex, NUNS i PGMreža. Od 1988. do 1997. godine - honorarni saradnik radio Bora. U različitim periodima dopisnik dnevnika „Glas javnosti“, dnevnog lista „Blic“, novinske agencije „Beta“ (od 1996. do danas). Od 2007. godine dopisnik Balkan investigative reporting network (BIRN). Član Nezavisnog udruženja novirana Srbije (NUNS) i International Federation of Journalists (IFJ ). Od 2010 godine poverenik NUNS-a za istočnu Srbiju. Osnivač NVO „Pištaljka“, koja promoviše razvoj i unapređenje građanskog društva kroz kulturne delatnosti, masovni sport, jačanje građanske svesti o marginalizovanim i etničkim grupama, unapređenje zaštite životne sredine kroz ekološke akcije i propagiranje turizma, u opštini Bor.
.

Nedim Sejdinović

Rođen 1972. godine u Tuzli. Autor knjige „Hodočašće viška“. Saradnik Građanskog lista, Dnevnika, CKM-a, Pobjede, Helsinške povelje, Vremena… Bio odgovorni urednik nedeljnika „Nezavisni“, potom glavni i odgovorni magazina „Bulevar“. Generalni sekretar Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

.

Ivan Rečević

CFO i jedan od osnivača konsultantske kuće Gaia Consulting, 15 godina Internet iskustva, 10 godina menadžmenta i vođenja projekata u zemlji i svetu i 3 godine samostalnog poslovanja. Radio je kao konsultant i menadžer u kompaniji Capgemini Outsourcing u Srbiji, IT menadžer Schneider Electrica i kompanije Robert Bosch. Jedan je od osnivača agencije Huge Media. Radi kao finansijski direktor i strateg pri definisanju i kreiranju platformi za klijente. Njegove poglede na konsalting i marketing možete naći na blogovima kompanija Huge Media i Gaia Consulting.

.

Vojislav Stevanović

Od 2003. do 2011. godine radi kao urednik u Ekonom:east Media Group. Od 2011. godine Vojislav Stevanović je zaposlen u Erste Bank Novi Sad na poslovima online komunikacija. Član Nadzornog odbora Nezavisnog udruženja novinara Srbije.
.

Nexhat Behluli

Rođen u maju 1968. godine u Bujanovcu. Višu komercijalnu školu završio je u Prizrenu. Nikada nije bio profesionalni Novinar. Predsednik je privatne porodične kompanije „Elhan Commerce“ koja se bavi različitim delatnostima: trgovinom građevinskog materijala, građevinskom operativom, transportom, organizovanim otkupom stare hartije, kablovski operater, Internet provajder, održavanjem i osiguravanjem baznih stanica VIP- Mobajle, baznih stanica na jugu Srbije i prometom nekretnina. U sklopu kompanije funkcioniše i TV-Spektri koja emituje program isključivo na albanskom jeziku sa dozvolom RRA, Nedžat Beljuli je glavni i odgovorni urednik. Rekreativno piše kolumne i iznosi lične stavove za dnevne pisane medije u Srbiji , Kosovu i Albaniji. Više puta je napadnut fizički, a pretnje dobija svakim danom. Policija je upoznata sa više slučajeva.
.

Nikola Marković

Predsednik Društva za informatiku Srbije, urednik ICT servisa Tanjuga i saradnik u časopisima „PCPress“, „Biznis i Finansije“ i dr. Diplomirani ekonomista sa 40 godina iskustva u informatičkim delatnostima. Bio profesor u Višoj školi za informatiku u Beogradu i direktor Saveznog zavoda za informatiku. Radio na: organizaciji informacionog sistema grada Beograda, razvoju informacionog sistema federacije, izradi Strategije razvoja informatike u SRJ, veb prezentiranju SRJ, pripremi više zakona iz oblasti informatike i dr. Objavio oko 100 stručnih radova. Dobitnik je priznanja „IT Globus 2007“ i „Special Award 2010 e-trgovina“. Član ekspertskog tima za oblast informatike za pisanje Srpske enciklopedije u izdanju SANU i Matice srpske.

Tatjana Tagirov

Rođena je 1961. godine u Zagrebu. Diplomirala je na zagrebačkom Pravnom fakultetu. Profesionalno se bavi novinarstvom od 1986. godine, s dvogodišnjim prekidom rada u advokaturi. Tokom karijere radila za brojne ex-jugoslovenske pisane i elektronske medije, kao i agenciju. Od 2000. godine živi u Beogradu. Zaposlena u nedeljniku „Vreme“.

.

Dinko Gruhonjić

Šef dopisništva agencije Beta za Vojvodinu. Dopisnik Radija DW (Deutsche Welle Radio). Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV). Stručni saradnik na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

.

Dejan Popović

Rođen 15. oktobra 1946. godine u Beogradu. Diplomirani elektrotehnički inženjer. Početkom 1972. godine zaposlen kao konstruktor u razvoju EI - Fabrika elektronskih uređaja „Pionir“. Od 1973. do penzionisanja 2003. godine radio kao operativac, metodolog i analitičar u kontrolno-mernoj službi Savezne uprave za radio-veze i Saveznog ministarstva za telekomunikacije. Pripremio više pravilnika iz oblasti radio-komunikacija. Dugogodišnji predsednik komisije za standarde za radio-predajnike i član drugih komisija za standarde za radio-uređaje. Posle penzionisanja napisao i objavio u „Politiici“ (Među nama) i drugim novinama preko 80 kratkih tekstova.

.

Nevenka Antić

Pravni ekspert za intelektualnu svojinu i ljudska prava, posebno za intelektualnu svojinu i ljudska prava u informaciono komunikacionim tehnologijama, Creative Commons Serbia Legal Project Lead, pravni savetnik Vikimedije Srbije, konsultant umetničkih asocijacija i NVO u oblasti Interneta i ljudskih prava, autor tekstova i prezentacija o ljudskim i autorskim pravima, i digitalnim tendencijama autorskog prava. Diplomirala na Pravnom fakultetu u Beogradu - Međunarodni smer. Pravosudni ispit polozila u Ministarstvu pravde RS.
.

Nikola Lazić

Rođen u Vranju 24. avgusta 1972, živi u Bujanovcu. U „Vranjskim“ novinama od 2002, kada je i počeo da se bavi novinarstvom, a od 2008. zamenik glavnog i odgovornog urednika ovog nedeljnika. Stalni saradnik Balkanske istraživačke mreže (BIRN), nekoliko godina bio saradnik Ekonomist magazina i bio dopisnik Radija „Dojče vele“ sa juga Srbije. Tekstove objavljivao u „Vremenu“ i „Danasu“. Dobitnik nagrade Pavle Ćirović za najbolji tekst objavljen u lokalnim novinama 2008. godine. Oženjen, otac dvoje dece.

.

Vesna Perić

Dramaturg, filmski kritičar i teoretičar. Rođena u Beogradu 1972. nakon sezone variola vera. Radikalni zaokret u školovanju načinila napuštanjem studija Građevinskog fakulteta i transferom na FDU i to u sezoni „šetnji“. Pohađala kurs Studije kulture i roda u organizaciji AAOM 2000/2001. O filmu i sajber kulturi pisala za XZabave, Reporter, com_medi@, a potom i za Drugi program Radio Beograda, na kojem je stalno zaposlena od 2005. najpre kao filmski kritičar i autor emisija i priloga o filmu a trenutno kao urednik redakcije Dramskog programa. Sarađivala i na Hronikama FESTa na RTS. Eseje pisala i za Kulturni dodatak Politike. Prozu i poeziju objavljivala u časopisima Profemina, Beogradski književni časopis i Književnost. Autor nekoliko radio drama produciranih na Radio Beogradu. Usavršavala se na filmskim radionicama pri Sarajevo Talent Campusu 2008. Objavljuje naučne radove u Zborniku FDU i radi doktorsku disertaciju na katedri za Studije filma i medija, na kojoj je i magistrirala. Ljubav prema filmu još uvek neuzvraćena, ali i dalje bezuslovna. Miljina mama.

.

Goran Cetinić

Rođen 08.06.1946. godine u Blatu na Korčuli. Diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 1969. godine. Dvadeset godina radio u Jugoslovenskoj banci za međunarodnu ekonomsku saradnju na mestu direktora sektora i vodećeg ekonomiste banke. Specijalnost promocija i finansiranje izvoza. Danas nezavisni medijski konsultant. Stalni saradnik Vremena 1992. i 1993. Član Upravnog odbora Borbe i Naše borbe. Konsultant Irexa za ekonomiju medija od 1998. do 2008. Od osnivanja 2002. organizator godišnjih sesija ocene medijske situacije u Srbiji „Indeks održivosti medija“ (MSI). Autor većeg broja analiza medijskih problema u Srbiji.
.

Bojan Tončić

Rođen 1967. godine. Novinar je e-novina od 2007, od osnivanja (1997.) radio je u dnevniku Danas. Piše o ratnim zločinima, uzrocima, počiniocima, društvenoj atmosferi za suočavanje, i pravnom epilogu procesa protiv njih. Analizira odnos države i društva prema bliskoj prošlosti; piše o problemima u vezi sa diskrimacijom žena, manjinskih naroda, manjinskih grupa, svim manifestacijama ugrožavanja ljudskih prava. Svojim tekstovima prati medijsku scenu u Srbiji, stanje u medijima i položaj novinara. Autor je analiza, članaka i kolumni koje je objavljivao u brojnim srbijanskim i inostranim medijima. Bio je jedan od osnivača i urednik mesečnika „Prava čoveka“, jedinog nezavisnog lista koji je izlazio u Leskovcu. Dobitnik je Nagrade „Nikola Burzan“ koju dodeljuje dnevnik „Danas“ i Nagrade „Dušan Bogavac“ za novinarsku etiku i hrabrost koju dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije.

.

Jovanka Matić

Istraživač medija i naučni saradnik Instituta društvenih nauka u Beogradu. Dr Jovanka Matić je diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka (1978), magistrirala studije komunikacije na kanadskom unvierzitetu Sajmon Frejzer (1985) i doktorirala na FPN 2006. godine. Autor je brojnih istraživanja i naučnih tekstova, koautor knjige „Ekranizacija izbora“ i autor knjige „Televizija protiv birača“ o televizijskoj prezentaciji izbora u Srbiji 1990-2000. godine.

.

Jovanka Marović

Rođena 1966. godine u Kragujevcu gde je završila osnovnu školu, Gimnaziju i diplomirala na Pravnom fakultetu. Od 1985. godine radi kao saradnica lista Svetlost i Radio Kragujevca, a od 1994. je u stalnom radnom odnosu u nedeljniku Svetlost. Deo je redakcije koja 1995. godine osniva novinu Nezavisna Svetlost, čija je odgovorna urednica od 1998. do 2001. godine. Od decembra 2004. godine, do novembra 2005, kada je imenovana za programsku direktorku Radio televizije Kragujevac, radi kao odgovorna urednica Radio Kragujevca. Krajem 2008. godine imenovana je za direktorku Radio televizije Kragujevac, a od tada istovremeno obavlja i funkciju glavne urednice Televizije Kragujevac. Tekstove je povremeno objavljivala u nedeljnicima Vreme i Evropa. Članica je Nezavisnog udruženja novinara Srbije od osnivanja, u jednom mandatu bila članica Izvršnog odbora ovog udruženja.

.

Tamara Vučenović

Urednik i voditelj Radio Beograda 2 autorske emisije „Digitalne ikone“ i magazina kulture „Kulturni krugovi“. Filološki fakultet u Beogradu (komparativna književnost) završila 1996. godine a potom se stručno usavršavala na novinarskim seminarima koje su organizovali Dojče vele, WDR i ANEM, u Beogradu i Sofiji. 2005.godine specijalizirala, kao jedan od deset stipendista IREX-a, „Novinarstvo u elktronskim medijima“ na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. U julu mesecu 2009. u Berlinu (sa stipendijom nemačkog ministarstva inostranih poslova) završila seminar o menadžmentu namenjen ženama-izvržnim urednicima u medijima Jugoistočne Evrope. Emisiju Digitalne ikone (utorak,9-9 55h),obrazovnu emisiju jedinstvenu po koncepciji u nasoj medijskoj sferi, posvećenu novim tehnologijama u kulturi,umetnosti i nauci,analizi fenomena iz ovih oblasti i uticajima na naš svakodnevni život, uređuje i vodi od 2002. godine. Dobitnica nagrade IT Globus 2010 u kategoriji Najbolji novinar.

.

Svetozar Raković

Rođen u Peći, 1960. godine. Završio studije novinarstva na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 1983. Novinarstvom počeo da se bavi u omladinskoj i studentskoj štampi (Omladinske novine, Mladost, Student, Stav...). Od 1983. do 2001. radio kao novinar i urednik u sindikalnom nedeljniku Rad. Od 2001. do 2007. uređivao Unutrašnju rubriku dnevnika Danas. Sarađivao sa dnevnikom Ekspres politika (do 1989) i nedeljnicima Duga, NIN, Osmica… Koautor monografije “15 godina sindikata Nezavisnost”. Od 1. septembra 2007. je generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

.

Angelina Radulović

Novinarka, majka, blogerka, rođena u Čačku 1978. Godine. Diplomirala novinarstvo i komunikacije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 2001. godine. Od 2002. godine radi u kompaniji „Novosti“, gde se uglavnom bavi pitanjima zdravstva. Pisala za „Večernje novosti“, časopis „Bilje i zdravlje“, „Reviju 92“, časopise „Mama“ i „Trudnoća“. Jedan od osnivača i aktivistkinja Udruženja građana „RODITELJ“.
Aktivno i predano koristi društvene medije i piše o njima - i privatno i profesionalno. Od 2009. godine piše lični blog piskaralo.com, s fokusom na pitanja medija, novih medija, novinarstva, zdravstva, roditeljstva i društvenog aktivizma.

.

Stojan Marković

Diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1981. godine (Filmsko-televizijski producent). Osamdesetih godina radi kao TV producent na TV Sarajevu, zatim (1990.) postaje direktor Doma kulture u Čačku. Poslove glavnog urednika obavljao je u Radio GEM-u, Gornji MIlanovac, na Ozon Plus radiju (Čikago, SAD) a danas je urednik Ozon Radija (Čačak) i Čačanskih novina. Član je UO Local Press-a. Iskustvo u radu na projektima stekao je na velikom broju medijskih projekata koje su finansirali Ministarstvo kulture, IREX, Press Now...

.

Ljubica Marković

Direktorka novinske agencije Beta. Rođena u Beogradu 1948. Diplomirala na Filološkom fakultetu u Beogradu na odseku za Opštu književnost i teoriju književnosti 1972. Iste godine se zaposlila u novinskoj agenciji Tanjug. Tokom 1984. stručno se usavršavala na univerzitetu Stanford u SAD. Stalni dopisnik Tanjuga iz Rima, Italija, 1985.-1989. Napustila Tanjug kada je ta agencija pala pod uticaj autoritarnog režima. Sa grupom novinara osnovala nezavisnu novinsku agenciju Beta. Od 1994. do 2000. glavna urednica Bete. Od 2000. Direktorka kompanije Beta Press. Jedna od osnivača Foruma za međunarodne odnose (1995.) pri Evropskom pokretu u Srbiji. Predsednica Asocijacije privatnih medija (APM) od 2000. do 2003. Članica Media Task force Pakta za stabilnost od 2000. do 2003. Članica Upravnog odbora Fonda za otvoreno društvo u Srbiji od 2003. do 2006. Članica nacionalnog tima Centralnoevropske inicijative (CEI) od 2008. Članica Saveta Dunavske medijske mreže od 2010. Autorka novinarskog priručnika The Beta story (Kako osnovati novinsku agenciju), MDLF, Prag 2000. Dobitnica italijanske nagrade Premio Calabria za profesionalnu hrabrost i doprinos slobodnom novinarstvu u Srbiji 2000.
.

Dragan Radović

Rođen januara 1957. u Kovinu. Kao gimnazijalac u tada još postojećem Radio Kovinu 1975. godine napravio svoju prvu emisiju i „zalepio“ se novinarskim lepkom za ovu profesiju. Ipak, završio Pravni fakultet u Beogradu (da se nađe ako zatreba), a onako usput tovario cigle u lokalnoj ciglani, davao časove iz matematike i fizike srednjoškolcima, radio na trasiranju zaobilaznice oko Kovina, proveo jedan dan okopavajući kukuruz (to je neljudski teško), bio turistički vodič, glumio u Amaterskom pozorištu Kovin, vodio zabavne i satirične emisije na matičnom radiju, pravio prve „moderne“ reklame... Zaposlio se kao apsolvent (završio fakultet kad mu je postalo neprijatno da bude urednik ljudima sa višom školskom spremom od njegove) i prešao celu novinarsku stazu: od spikera i tehničara, preko novinara pijačara do skupštinskog izveštača, urednika, kolumniste, pa glodura Radio Kovina i Kovinskih novina, a zatim i direktora „Informativnog centra.“. Paralelno sarađivao sa Radio Novim Sadom, zagrebačkim Večernjim listom, Borbom, Našom Borbom, Politikinim Bazarom (pisao ljubavne priče, što i danas radi, hm...) i drugim glasilima, a osvajao, bogme, i neke novinarske i uredničke nagrade o kojima su odlučivali profesionalci, a ne političari. Godine 2006. napustio „Informativni centar“ i nešto kasnije otvorio Informativno – izdavačko preduzeće VID VESTI d.o.o. Izdaje lokalni list Kovin Ekspres, a njegov mesečni karakter dopunjuje sajtom www.kovinekspres.rs. Bloger, sam sebe krstio imenom Novinarska Patka, a to mu je i naziv bloga na adresi blog.kovinekspres.rs. Voli društvene mreže i skoro neprestano ima uključene naloge na Tviteru i Fejsbuku. (Strašno neozbiljno za čoveka u tim godinama.)

.

Velimir Ćurgus Kazimir

Velimir Ćurgus (1948), direktor je Ebart konsaltinga od 2002.godine. Bio je novinar i urednik kulturne rubrike u Politici od 1988. do 1996. Pre toga je osam godina bio urednik i pokretač izdavaštva u Istraživačko - izdavačkom centru Omladine Srbije u Beogradu. Jedan je od osnivača Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Autor je desetak knjiga proze i eseja na temu kulture i kulturne politike. Njegovi eseji i knjige su prevodjeni na engleski, francuski, nemački, španski, poljski, japanski i još nekoliko manjih jezika. Priredio je više knjiga na temu odnosa medija, politike i kulture. Autor je više projekata iz oblasti istraživanja medija i kulture. Velimir Ćurgus je dobitnik Medjunarodne nagrade za esej časopisa Lettre International u Vajmaru, 2000 - te godine. Član je Srpskog PEN centra od 1987. Takođe se bavi slikarstvom, posebno kombinovanim tehnikama na papiru. Do sada je imao pet samostalnih izložbi. Autor je dva scenarija za kratke filmove. 

.

Miloš Vasić

Rođen januara 1947. u Beogradu, u siromašnoj, ali poštenoj porodici intelektualaca proganjanih po nenarodnim režimima zbog naprednih shvatanja. Obrazovanje: Šesta beogradska gimnazija (1965.), Filozofski fakultet u Beogradu (ostalo šest ispita do diplome); milicionarski kurs gradskog SUP Beograd (tri meseca), milicionar opšte i saobraćajne nadležnosti (18 meseci staža). Profesionalna karijera: turistički vodič (sa diplomom), profesionalni vozač, milicionar na ulici; od jeseni 1969. profesionalni novinar, počev od Televizije Zagreb (reporter, realizator, autor samostalnih priloga, asistent režije Angelu Miladinovu i Toniju Martiju); honorarac za UPI (1971.); sekretar BITEF-a (1973-1974.); dopisnik ljubljanske “Tribune”; od 1975. do 1990; novinar NIN-a (700 nedelja). Od 1990. do danas suosnivač i novinar nedeljnika “Vreme”. Potpredsednik i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (1997 – 2000.), aktivan u nevladinim organizacijama: IWPR (Balkan War Report; član Upravnog odbora do 1996.), Tranzicija ka demokraciji (od 1996. do danas) itd. Dobitnik Aprilske (bivše Oktobarske) nagrade grada Beograda za novinarstvo, 2003. Dobitnik nagrade "Staša Marinković" za novinarsku hrabrost 2003. Dobitnik nagrade "Ledolomac godine" za 2004. od Centra za modernu politiku. Dobitnik nagrade "Jug Grizelj" za istraživačko novinarstvo za 2004. Dobitnik godišnje nagrade Fondacije Braće Karić za izdavaštvo 2005. Dobitnik nagrade "Novinar godine 2007" magazina "Status". Kolumnista dnevnika "Danas" od septembra 2007. Redovni kolumnist za organizovani kriminal, policiju i bezbednost hrvatskog internet portala T-portal Telekoma Hrvatske od novembra 2008.

.

Dragan Varagić

Vlasnik konsalting agencije P2 Internet i online strateg. Bavi se savetodavnim uslugama iz oblasti poslovne primene Interneta. Vlasnik je Web sajta pretraga.rs, najstarijeg e-mail časopisa u Srbiji „Pretraga i prezentovanje“, bloga i servisa za online distribuciju saopštenja PRobjave.com. Autor je bloga draganvaragic.com. Koordinator je specijalističkih strukovnih studija iz E-poslovanja (www.iimeuro.uns.ac.rs), Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad. Predavač predmeta Internet marketing na Visokoj školi elektrotehnike i računarstva strukovnih studija u Beogradu i na VEŠ-u Valjevu, smer za elektronsko poslovanje. Urednik je za oblast Internet marketinga u časopisu Taboo, zamenik glavnog i odgovornog urednika časopisa Internet ogledalo, kolumnista u novinama Danas. Pisao je za Ekonomist i E-magazin. Autor je knjige „Vodič kroz raj i pakao Internet marketinga“, i besplatne pdf knjige „Blog osnove“.

.

Vukašin Obradović

Rođen 18.04 1962 godine u Vranju. Diplomirao 1987. na Fakultetu političkih nauka u Beogradu – odsek novinarstvo. Za vreme studija sarađivao u redakcijama omladinskih glasila: „Studentu“, NON-u, „Mladosti“, „Stavu“. Od 1989 do 1993. godine zaposlen u „Politici Ekspres“. Nakon sto je dao otkaz zbog neslaganja sa uređivačkom politikom, krajem 1994, pokrenuo „Vranjske“, lokalni nedeljnik koji je sve do 2000. bio jedini nezavisni medij na jugu Srbije. Za novinarski rad dobio nagrade „Dušan Bogavac”, „Jug Grizelj“ i „Stanislav Staša Marinković“. Trenutno obavlja poslove direktora i glavnog i odgovornog urednika „Vranjskih“.
.

Stevan Majstorović

IT kolumnista domaćeg časopisa "Internet ogledalo" (najveći časopis specijalizovan za Internet na Balkanu) od 1999. 10 godina ima kolumnu o JavaScriptu (tehnološka osnova web 2.0). Takođe je pisao "propovedničke" tekstove o web servisima, trendovima u web tehnologiji, novim vrstama medija, juzabilitiju (usability) i informacionoj arhitekturi. Radio je i kao konsultant za Icon MediaLab iz Milana. Bavi se i web preduzetništvom (Majlab) od 2005. U poslednjoj deceniji bio je predavač na nekoliko lokalnih i regionalnih IT događaja i seminara, gde je uglavnom pričao o trendovima u web tehnologiji. On je takođe i osnivač prvog domaćeg OpenCoffee kluba (otvorena, periodična okupljanja web preduzetnika).

.

Dragan Kremer

Rođen 1960. u Zemunu. Prvih 20 godina svoje karijere bio free-lance novinar (magazini, radio, dnevni listovi) širom tadašnje Jugoslavije i zemalja-naslednica. U kasnijoj fazi nezavisnost obezbeđivao radeći za marketing agencije. Od 1999. zaposlen u međunarodnim agencijama za razvoj medija: Internews u BiH, IREX ProMedia u BiH pa u Srbiji (Medijski savetnik, Zamenik/v.d. šefa misije), a od proleća 2007. u švajcarskoj organizaciji medienhilfe, Menadžer programa/konsultant za Zapadni Balkan & romske medije.

.

Tatjana Vehovec

Diplomirana dramska umetnica, nediplomirana magistrantkinja teatrologije, neuspešna glumica svojom voljom i uspešna pozorišna kritičarka tuđim tumačenjem, novinarka skoro svih nacionalnih kulturnih redakcija i urednica kulturnih rubrika u novosadskim časopisima, početkom 2002. zaturila diplome u fiokama i sela prekoputa svog supruga u njihovoj zajedničkoj izdavačkoj kući VEGA media. Nekoliko godina i nekoliko hiljada knjiga kasnije, kada je početkom 2007. godine otkrila blogove, ispostavilo se da je nekome život majka, a njoj Internet: počela je intenzivno da se bavi blogovanjem, profesionalnim korišćenjem društvenih mreža, i da strast za pisanje upotrebi u novim tehnikama pisanja za veb, promovišući i nove, kao što je HEO kopirajting (Human Eye/Emotion Optimization). Danas je profesionalno utrojena ličnost: i dalje je glavna urednica u VEGA mediji, ali i kreativna direktora tima okupljenog oko agencije Kolegijum i osnivačica i direktorka godišnje manifestacije BlogOpen, i koristi ove femine oblike imenica namerno.

.

Snježana Milivojević

Snježana Milivojević je redovna profesorka Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, direktorka Centra za istraživanje medija i članica Akademskog veća Centra za ženske studije. Bila je Čivning stipendistkinja na St.Antony's koledžu Oksford Univerziteta i gostujuća profesorka na Univeristy of Massachussetts, Univeristy of Georgia, Westminster University, UCL, Sussex University, LSE , Univerzitet u Milanu, Univerzitet u Ljubljani, Univerzitet u Sofiji itd. Ko-autorka je knjige Ekranizacija izbora i autorka knjiga Media Monitoring Manual i Televizija u Evropi- Srbija.

.

Miloje Sekulić

Rođen 1966. godine u Beogradu. Diplomirani inženjer i novinar. Član Nezavisnog udruženja novinara i Društva Srbije za odnose sa javnošću. Direktor je Sektora za online PR u agenciji McCann Erickson Public Relations. Završio je poslediplomske studije „Savremeno poslovanje i globalne računarske mreže“ na Alternativnoj akademskoj obrazovnoj mreži (AAOM) i Londonsku školu za odnose sa javnošću (LSPR), na kojoj danas predaje E-PR u regionu. Suosnivač je IT&internet konsalting agencije VEZA. Tokom novinarske karijere u magazinima Ekskluziv, Žica, COM i Ekonomist svojim tekstovima popularizuje primenu Interneta u poslovanju i životu. Bio je direktor i glavni i odgovorni urednik “e magazina”. Od 2009. radi i kao direktor online izdavaštva u firmi Futuremedia. Dobitnik je priznanja „Internet domaćin” koje dodeljuje Internet Club (2004.).

.
.

Branislava Opranović

Novosađanka, rođena u građanskoj multikulturalnoj familiji, studirala nemački jezik i književnost u Novom Sadu, Fakultet političkih nauka (novinarstvo) u Zagrebu - diplomirala na temu Govor mržnje u pisanim medijima („Dnevnik “, „Politika“ i „Večernje novosti“ za vreme rata na prostoru ex YU). U novinarstvu 27 godina, novinar u listovima „Dnevnik“, „Naša borba“, „Danas“, „Nezavisni“, „Vijesti“ (dopisnik iz Vojvodine)... Zbog svog antiratnog angažmana za vreme Slobodana Milosevića napušta „Dnevnik“ i vraća se nakon 5. oktobra. Saradnik Helsinškog odbora za ljudska prava i Ekumenske humanitarne organizacije. Predavač u Novosadskoj novinarskoj školi i na medijskom smeru Fakulteta za menadžment u Novom Sadu. Govori mađarski i nemački jezik. Jedan od autora knjige: „Novi Sad 1748-1999 – Od kraljevskog do srušenog grada“. Član Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Nezavisnog udruženja novinara Srbije i međunarodnih novinarskih organizacija SEEMO i IFJ.

.

Eli Jurukova

Rođena u Sofiji, završila RTV novinarstvo u na sofijskom univerzitetu Kliment Ohridski. Od 1990- 2003. godine radila je kao šef dopisništva Radija Slobodna Evropa. Kao ratni dopisnik pokrivala je region bivše SFRJ. Po zatvaranju bugarske sekcije Radija Slobodna Evropa prelazi u BBC gde radi do zatvaranja BBC sekcije na bugarskom jeziku. Od 2005. godine radi kao dopsinik Vojne TV I Darik Radija. Trenutno je savetnik za medije i evropske integracije u Evropskom centru za mir I razvoj ECPD. Udata je, živi u Beogradu.

.

Tamara Kaliterna

Rođena u Zagrebu, danas Republika Hrvatska, 1945. godine. Diplomirala sociologiju u Beogradu. Još za vreme studija je počela da se bavi novinarstvom. Od 1968. do 1975. radila za nedeljnik „Ekonomska politika“, a zatim do 1995. u novinskoj agenciji Tanjug u spoljno-političkoj redakciji, najpre kao novinar, zatim kao urednik. Radila je i u agenciji FoNet. Od 1996. bila je urednik u tada opozicionom dnevniku „Danas“. Između ostalog, redovno pisala za beogradski mesečnik „Republika“, nedeljnik „Nedjelja“ iz Sarajeva, nedeljnike „Nezavisne“ i „Bulevar“ iz Vojvodine, te „Monitor“ iz Crne Gore. Saradnica sajta Peščanika, „Helsinške povelje“. Ostatak profesionalne biografije ispisan na internet pretraživačima.
.

Goran Aničić

Rođen 1974. u Novom Sadu, inženjer informatike. Od 1998. godine se aktivno i profesionalno bavi kreiranjem kompletnog i kvalitetnog Web prisustva, Web i interfejs dizajnom, Internet marketingom, Web standardima, projektovanjem i razvojem Web i desktop aplikacija. Pokretač je i urednik kompjuterskog e-zina „Personal magazin“. Glavni je i odgovorni urednik lokalizovanog izdanja američkog PC Magazina, te stalni stručni saradnik IT časopisa „Ekonomist / Ebit“, „Internet ogledalo“, „Taboo o svetu marketinga“, „Auto Start“... Trenutno se nalazi na poziciji web urednika u Color Press Group gde koordinira rad preko 20 web lokacija i 4 velika specijalizovana web portala. Stalni je predavač u novinarsko-uredničkoj školi CPG predmeta „Internet za novinare“. Sam poseduje desetak web lokacija i blogova, od kojih je najzapaženiji blog „Svakodnevnica“. Tokom preko 6 godina blogovanja na blogu je objavljeno preko 3.000 blog zapisa.

.

Aida Ćorović

Rođena je 1961. godine u Novom Pazaru. U periodu od 1986 do 1992. godine je učestvovala u arheološkim i arhitektonskim istraživanjima u Novom Pazaru i okolini. Osamdesetih godina je objavljivala likovnu kritiku u listu „Likovni život“, a zatim radila na RTV „Politika“, NTV „Studio B“ i Trećem kanalu. Godine 1997. je u Novom Pazaru osnovala nevladinu organizaciju „URBAN-IN“ čija je direktorica. Učestvovala je u radu na velikom broju značajnih programa i projekata.

.

Istok Pavlović

Specijalista za viralni marketing. Autor viralnih kampanja VestiSrbija.com, Sastavi svoju vladu, Jahrvatskipredsjednik.com i mnogih drugih. I suosnivač i brend menadžer jednog od najposećenijih novinskih portala u Srbiji Tračara.com, kao i mladog portala Blejač.com. Profesor Web dizajna na BK Akademiji. Vlasnik agencije za Internet konsalting „Worldwide“. Autor je online kampanja za brendove kao što su Jelen Pivo, Fashion Company, Demokratska stranka, Fox TV, Štark, Grand Kafa. Inače, završio je Elektrotehnički fakultet u Beogradu.

.

Aneta Radivojević

Rođena 1965. godine u Nišu. Novinarstvom se bavi od 1986. godine, najpre u niškom dopisništvu Večernjih novosti, zatim kao glavni i odgovorni urednik studentskog lista „Pressing“. Smatra da je to njen ako ne najveći, onda najkreativniji, uspeh u karijeri, zato što je, zajedno sa ekipom darovitih saradnika, stvorila jedan od najboljih i najangažovanijih studentskih časopisa u vreme 90-tih. Od 1997. godine radi u RTV5 iz Niša. Najpre urednik informativnog programa, voditelj nekoliko „ozbiljnih“ emisija, glavni i odgovorni urednik, a od avgusta 2007. godine i direktor RTV5.
.

Daniel Bukumirović

Od 2004. godine radi kao Projekt menadžer u Internet kompaniji Wireless Media, gde ujedno obavlja i funkciju Glavnog i odgovornog urednika portala Mondo. U prve četiri godine rada u WM vodio projekte „podizanja“ internet portala u četiri zemlje, između ostalog i za mobilnog operatera Nawras, u Omanu. Od 1996. do 2004. godine bio novinar, urednik i voditelj na Radiju B92. Osnivač i prvi urednik stranica sport.b92.net. Kao dugogodišnji radijski reporter izveštavao sa svih većih uličnih demonstracija u Srbiji a 1998. godinu proveo na Kosovu. Od 1998. do danas honorarno radi kao povremeni izveštač i politički analitičar zbivanja u Srbiji za holandski nacionalni TV i radio NOS. Honorarno radio za nezavisnu novinsku agenciju BETA, agenciju Rojters i Sky News. Završio kurs novinarstva Rojters fondacije u Londonu i kurs o istraživačkom novinarstvu na "Duke" Univerzitetu u SAD. Od 2009. godine predaje predmet ONLINE NOVINARSTVO na Fakultetu za Medije i Komunijacije u Beogradu. Govori engleski i holandski jezik. Oženjen Tanjom, sa kojom ima Vuka i Anu.
.

Senka Vlatković Odavić

Rođena 1979 godine u Beogradu. Novinarka B92 od 2003 godine. 12. mart 2003, prvi radni dan na B92 i ubistvo premijera prirodno su je odveli u istraživanje kriminala i pravosuđa u Srbiji. Istraživala je teme porodičnog nasilja, trgovine ljudima i nasilja nad decom, kao i prava Roma. Sarađivala je u snimanju više dokumentarnih filmova na ove teme. Izveštavala o ratnim zločinima i suđenjima u Srbiji i regionu. Više od tri godine svakodnevno je izveštavala sa suđenja za ubistvo premijera i istraživala sve priče koje su se oko tog suđenja plele.
.

Tamara Skrozza

Od 1997. do 2001. radila je kao novinarka i urednica Radio Indeksa. Od 2000. zaposlena u nedeljniku „Vreme“ gde nema sektor i piše u svim rubrikama. Pored toga, radi kao urednica edukativnog tinejdžerskog magazina NAJ, sarađivala je u snimanju više dokumentarnih filmova Produkcijske grupe „Mreža“ i TV produkcije nedeljnika „Vreme“. Povremeno piše za magazine „Grazia“, „Elle“, Status“ i „Link“. Autorka je knjige insajderskih novinarskih kolumni „Sve po spisku“. Predaje na seminarima i treninzima posvećenim medijskoj etici, statusu žena u medijima i pisanju za medije.

.

Velibor Todorov

Rođen 21.02.1972.god.u Zaječaru. Završio Ekonomski fakultet, od 1999. godine zaposlen je u RTV Zaječar. Od 2002. do 2005. godine finansijsko komercijalni direktor, od 2005. do 2010 godine generalni direktor RTV Zaječar. Danas direktor Istorijskog Arhiva Timočka Krajina u Zaječaru. 2003, 2004, 2005, godine biran je za menadžera godine na nivou lokalnih i reginalnih medija. Član tima za privatizaciju IREX-a. Rukovodeći RTV-om Zaječar konkurisao i realizovao preko 20 projekata od kojih su najveća dva 2007. i 2010. „Medija fond“ kod Evropske komisije. Unazad nekoliko godina RTV Zaječar je jedan od najboljih regionalnih medija u Srbiji. Oženjen, otac dva sina.
.

Dejan Restak

Studirao je Fakultet organizacionih nauka i tamo diplomirao informacione sisteme i apsolvirao menadžment, Trenutno je na poziciji direktora poslovnog razvoja Wireless Media . Do 2009. bio je direktor B92.net, tada i još uvek najuspešnijeg sajta na srpskom jeziku. Učestvovao je u razvoju sajta B92 od 2000. godine, u početku kao vebmaster, posle kao vođa veb projekta, i na kraju kao urednik i direktor. U poslednje četiri godine Dejan Restak učestvuje u formiranju finansijski nezavisnih lokalnih medija u zemljama u tranziciji kao i postkonfliktnim područjima. Kao konsultant, podržao je projekte u Jermeniji, Gruziji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Uzebekistanu i Rusiji. Kroz rad na ovim projektima, sarađivao je sa iskusnim medijskim ekspertima BBC-a, CNN-a i Reutersa. Trenutno angažovan pd strane World Association of Newspapers na projektu Palitra Online Media u Gruziji.
.

Miroslav Lazić

Miroslav Lazić rođen je u Prištini 1976. godine. Od 1980. godine živi i radi u Smederevu. Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu na katedri za istoriju. 2005. godine stekao zvanje kustosa. Radi u Muzeju u Smederevu kao kustos saradnik za odnose sa javnošću. Autor i koautor brojnih projekata u Muzeju u Smederevu (Izrada internet prezentacije Muzeja u Smederevu; Legalizacija postojećeg softvera i osavremenjavanje postojeće računarsko-tehničke opreme; Smederevski zbornik;...) nekoliko štampanih publikacija i brojnih članaka i priloga za medije. Dugogodišnji koautor i voditelj muzičke emisije Razbijanje tišine na Radio Smederevu. Student poslediplomskih akademskih master studija komunikologije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.
.

Vitomir Ognjanović

Rođen 3. januara 1982. godine, već par godina apsolvent Elektronskog fakulteta u Nišu i svakako Internet zavisnik. Organizator biZbuZZa (www.bizbuzz.rs), direktor Simplicity d.o.o. (www.simplicity.rs) i kolumnista na Južnim vestima (www.juznevesti.com) gde je i jedan od nosilaca projekta. Uživa u iskrenoj komunikaciji sa ljudima. U slobodno vreme boem (www.mojakafana.com), a po nekima i pesnik (forbidden.blog.rs). Brutalno iskren, mrzi komplekse i sve što ih prati.
.

Slobodan Stupar

Rođen 29.12.1948. godine u Zagrebu. Diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1977. godine. U Radio Beogradu radi kao honorarac od 1970., a zapošljava se kao voditelj, novinar i urednik 1975. godine. Zbog protivljenja režimskoj zloupotrebi medija 1992. godine, otpušten je iz Radio Beograda. Tokom devedesetih godina, stalni je saradnik informativne redakcije Radija B92. Od 1993. Godine stalni je dopisnik BBC World Service (program na srpskom jeziku).
.

Relja Jović

Rođen 1975. godine u Beogradu. Od 1991. godine objavljuje tekstove u mesečniku Svet kompjutera. Uređivao je i vodio emisije Profi Bajt i CD Bajt na TV Politika u periodu od 1996. do 1998, a zatim postaje glavni i odgovorni urednik PC Games Serbia i tu funkciju obavlja do 2001. godine. Autor i urednik najstarije radio emisije o visokoj tehnologiji u Srbiji – PC Petak. Od 2003. je izvršni urednik, a potom, od 2004. do 2007. glavni i odgovorni urednik časopisa Mikro �PC World. Piše autorske tekstove i za dnevni list Politika. Radi kao konsultant na brojnim projektima u zemlji i inostranstvu u oblasti informacionih tehnologija, menadžmenta i marketinga. U Medija centru u Beogradu vodi odeljenje projekata. Član je NUNS-a (Nezavisnog udruženja novinara Srbije) gde vodi sekciju naučnih i IT novinara i IFJ-a (International Federation of Journalist) u Briselu.
.

Jelka Jovanović

Rođena 17.2. 1960. godine u Beogradu. Diplomirala na fakultetu političkih nauka u Beogradu, odsek novinarstvo, 1983. godine. Od 1984. do 1997. godine zaposlena u sindikalnom listu „Rad“ gde obavlja poslove od novinara do urednika. Od 1997. do 2007. godine urednik je unutrašnje rubrike i šef deska u dnevnom listu „Danas“. Dobitnik je novinarske nagrade „Nikola Burzan“, koju dnevni list „Danas“ dodeljuje za istraživačko novinarstvo i novinarsku hrabrost. Trenutno radi kao urednik unutrašnjo-političke rubrike u novinskoj agenciji „Beta“ i urednik je publikacije „Dosije“ koju izdaje NUNS.

.

Milan Kovačević

Izvršni direktor ABC Srbija. Rođen 1976. godine u Ogulinu (Hrvatska). Novinarsku karijeru je započeo tokom studija na Fakultetu političkih nauka, 1998. godine u “Blicu”. Nakon rada u još nekoliko redakcija dnevnih listova, prelazi u poslovni mesečnik “E magazin”, gde obavlja funkciju glavnog urednika od februara 2007. do gašenja ovog izdanja, u avgustu 2008. godine. Potom menja profesiju i prelazi u vode odnosa sa javnošću, da bi se krajem jula 2009. godine u izdavaštvo vratio na malo drugačiji način, preuzimanjem dužnosti direktora ABC za Srbiju. Oženjen je, otac jednog deteta.
.