Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Građansko novinarstvo u Srbiji

Građansko novinarstvo odavno je prestalo da bude fenomen, trend. Postalo je svakodnevica, najpre na Zapadu, u tehnološki i građanski najrazvijenijim državama, da bi vremenom globalno postalo moguće da se čitaoci aktivno uključe u proces stvaranja medijskog sadržaja.

Blogovi (i twitter naravno) još u Srbiji nisu „uticajni“ koliko tradicionalni mediji. Ipak, građansko novinarstvo neminovno će postati „konkurencija“ profesionalnom. U tome nema ničeg lošeg. Skretanje pažnje javnosti na teme koji tradicionalni mediji (slučajno ili namerno) „zaobiđu“ postavlja građansko novinarstvo u ulogu „kontrolora“ kvaliteta vesti.

Na žalost, u Srbiji je ekspanzijom građanskog novinarstva došlo do „zaoštravanja“ odnosa između građanskih i profesionalnih novinara. Nezavisno udruženje novinara Srbije odlučilo je da pokrene inicijativu da se održi niz okruglih stolova na kojima će se raspravljati o odnosu te dve „vrste“ novinarstva. Prva trbina, održana u Medija centru pod nazivom “Društvene mreže i mediji: Tviter na Kosovu” bila je inspirisana prethodnim događajima na Kosovu i izveštavanju twitter zajednice sa jedne i tradicionalnih medija sa druge strane.

Treba imati u vidu da je to bio tek prvi skup o građanskom i profesionalnom novinarstvu, pa je u neku ruku i bilo očekivano u početku „dijaloga“ bude mnogo nerazumevanja, stranputica, zajedljivosti. Tek na narednim trbinama planirani su razgovori o konkretnijim temama, a na početku je najvažnije bilo pokazati da NUNS veruje da nema nikakvog razloga da „profesionalni“ i „građanski“ novinari budu suprotstavljeni. Naprotiv, prostora ima sasvim dovoljno za sve.

Čini se i da mnogi koji učestvuju u dijalogu pogrešno misle da je razlika između građanskog i profesionalnog novinarstva u tome da li pojedinci koriste moderne tehnologije ili ne. Razlika je u načinu na koji se informacije „obrađuju“. Profesionalizam u novinarstvu će uvek biti potreban, bez obzira na stepen razvoja alata kojima se širenje informacija omogućava i „amaterima“. Novinarstvo je profesija koja će se prilagoditi. Možda klasični novinari gube ekskluzivitet u brzini prenošenja informacija, ali će se zato raditi više na njihovoj obradi, analizi, kontekstualizaciji… A to su stvari koje će publika uvek tražiti.

Vojislav Stevanović

O autorima tekstova

MC Newsletter
26. avgust 2011.

Pogledajte sve komentare (0)      Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

 
Ovaj tekst može da sadrži stav koji nije stav Medija centra. Odgovornost za sadržinu, kao i tačnost podataka, snosi autor teksta.