Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Pravosuđe i mediji posle reforme

Pravosuđe u Srbiji godinama kritikuju stručnjaci, Evropa, a najviše građani Srbije. Početkom godine okončana je prva reforma pravosuđa posle 60 godina u Srbiji. Oformljeni su novi sudovi, nova tužilastva, a sudije su prošle, stručno rečeno, opšti izbor. Novonastaloj mreži sudova još se prilagođavaju oni koji u prvosuđu rade, a građanima će svakako trebati više vremena. Tu na scenu stupaju mediji i novinari koji imaju obavezu da istinito i što je još važnije precizno informišu javnost.

Često pominjana težnja da se pravosuđe mora depolitizovati mogla bi se odnositi i na medije kada je izveštavanje o istražnim i sudskim postupcima u pitanju. Novinari moraju da izbegnu da budu korišćeni u propagandne svrhe kada je u pitanju ovako osetljiva oblast. Tu naravno ne mislim na bilo koji vid censure ili ograničavanja prava već sasvim suprotno na upoznavanje sa preciznom terminologijom koja će ih zaštiti od pritisaka i mogućih tužbi. Mi ne smemo u buduće da dozvolimo da nas jedna ili druga strana u postupku koriste za svoje kampanje. Istraživačko novinarstvo pre svega podrazumeva novinara koji zna šta radi i koji je u stanju da svaku priču, svako suđenje, svaku presudu istraži, objavi i iskomentariše tako da to bude jasno prosečnom građaninu Srbije a da istovremeno izbegne tužbu.

Novinari u Srbiji se ne nalaze u zavidnom položaju kada je izaveštavnje sa suđenja u pitanju. Pre svega, zakonski propisano pravilo da je svako suđenje javno odnosi se samo na one malobrojne koji u sudnicu dođu i neposredno prate suđenje. Iz tog pravila izuzeti su novinari, bilo koje snimanje ili fotografisanje suđenja je praktično zabranjeno, pa moramo da tražimo načine da svoje priče učinimo gledljivim ili čitljivim a da ne napravimo ni jednu grešku zbog koje bi mogli da sednemo na optuženičku klupu. Koliko god bilo teško raditi na taj način, moguće je.

Drugi je problem sto je među deliocima pravde malo onih koji shvataju da im je nasušna potreba da razgovaraju sa novinarima, jer tako komuniciraju sa građanima Srbije. Jedan vrsni evropski tužilac mi je jednom prilikom rekao da on sa medijima uvek razgovara. Na moje iznenađeno pitanje: „A, zašto?“ Rekao je: Mafija će uvek biti sprema da se obrati javnosti. Ako ja isto ne učinim velika je šansa da ću izgubiti bitku. Pitanje je koliko ovaj rat ima bitaka”.

Prema obećanjima nadležnih do pravde bar one sudske u budućnosti ćemo dolaziti brže i lakše. Da li je to zaista tako odlučiće javnost koja o tome stiče sliku velikim delom na osnovu izveštvanja medija. A kako mi to radimo?


Senka Vlatković Odavić

O autorima

MC Newsletter 18. jun 2010.

Pogledajte sve komentare (0)      Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

 
Ovaj tekst može da sadrži stav koji nije stav Medija centra. Odgovornost za sadržinu, kao i tačnost podataka, snosi autor teksta.