Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Sunovrat „Dnevnika“, najstarijeg lista na srpskom jeziku u Vojvodini

Kada je medijska grupacija WAZ objavila da se povlači sa medijske scene Srbije, mediji su bili prepuni informacija o skandalu s Večernjim novostima, da bi se negde u poslednjim pasusima teksta pomenulo da je WAZ vlasnik i 55 odsto akcija preduzeća „Dnevnik Vojvodina press“ (DVP), koji izdaje najstariji list na srpskom jeziku u Vojvodini, novosadski „Dnevnik“. Preostalih 45 odsto akcija su u vlasnistvu preduzeća „Dnevnik holding“, čiji je osnivač Skupština Vojvodine. List „Dnevnik“ je u većinskom vlasništvu nemačkog medijskog koncerna od kraja 2003. godine.

Ubrzo nakon vesti o povlačenju iz Srbije, u junu ove godine WAZ je obavestio predstavnike novosadskog „Dnevnik holdinga“ da slede pregovori sa zainteresovanima o prodaji 55 odsto nemačkog udela u preduzeću DVP. Predstavnici vlasnika preduzeća DVP sastali su se potom u Novom Sadu kako bi postigli sporazum u vezi svih pitanja o kojima se javno i van javnosti raspravljalo proteklih meseci, međutim dogovori nisu uspeli. Tada, predstavnici „Dnevnik holdinga“ saopštavaju da će tužiti nemačku kompaniju zbog neizmirenih ugovornih obaveza prilikom osnivanja preduzeća i pokrenuti postupak stečaja u zajedničkoj firmi „Dnevnik Vojvodina press“. Prema rečima predsednika UO Holdinga Zlatimira Momirova, dugovi WAZ-a su premašili šest miliona evra, pošto nije kupio novu niti popravio staru štamparsku mašinu, nije preuzeo 80 radnika štamparije, a ni socijalni program nije ispunjen do kraja. Na drugoj strani u WAZ kažu da nisu imali mnogo vajde od DVP-a jer nije bilo očekivanog tiraža, a time ni profita.

U isto vreme Skupština akcionara „Dnevnik holdinga“ donosi odluku o smeni generalnog direktora preduzeća DVP Dušana Vlaovića, i to obrazlaže drastičnim padom tiraža lista i rastućim nezadovoljstvom članova Redakcije lista „Dnevnik“.

Ove vesti zatiču list „Dnevnik“ već u rasulu, s čime je vojvođanska javnost upoznata oglašavanjem Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) koje, još krajem prošle godine iznosi da je redakcija nedeljama bez grejanja, smeće se danima ne iznosi, radi se na dotrajaloj opremi, list se štampa u staroj, dotrajaloj štampariji... Novinarske plate se ne menjaju godinama i ne dostižu ni 300 evra, dok su pojedincima iz menadžmenta plate i 15 puta veće. Utvrđivanje viška zaposlenih je rađeno stihijski, pa su se dešavali slučajevi da se na visoke uredničke pozicije postavljaju osobe koje su prethodno uz otpremninu, sporazumno napustile posao. Otvorena cenzura dovodi do velikog nezadovoljstva novinara, kojima se preti otkazom ako odbiju da pišu po nalogu. Zbog svega, list napuštaju školovani, mladi novinari, a ostaju mnogi koji su 5. oktobar 2000. godine dočekali u „Dnevniku“ kao sluge zloglasnog Miloševićevog režima i kreatori govora mržnje. Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) u novembru 2009. godine, šest meseci pre nego što je WAZ objavio svoju odluku da se povlači i iz „Dnevnika", protestvuje zbog svakodnevnih pokušaja uvođenja cenzure u listu kao i katastrofalnog materijalnog položaja zaposlenih i apeluje na većinske i manjinske vlasnike „Dnevnika“ - kompaniju WAZ i Skupštinu Vojvodine, kao i na stručnu javnost - da zaustave posrtanje „Dnevnika“, čija je tradicija duga gotovo sedam decenija.

Paralelno sa previranjima u Redakciji, radnici „Dnevnik holdinga“ protestvuju mesecima zbog neisplaćenih zarada, stupaju u štrajk, izbacuju novoimenovanu direktorku Jasminu Mašulović iz zgrade i počinju štrajk glađu, koji je nakon deset dana, nedavno obustavljen. Višenedeljna obustava rada i štrajk glađu prekinuti su nakon što su radnici u Vladi Vojvodine s poslovodstvom preduzeća i pokrajinskom administracijom potpisali Protokol o prestanku štrajka i početku proizvodnje. Uplaćena im je jedna od deset zaostalih zarada, a u narednim danima obećana jos jedna. Namera Vlade Vojvodine je da se prodajom jednog objekta u vlasništvu preduzeća kupi nova štamparska mašina i repromaterijal.

Kada će i kome WAZ prodati svoj udeo u preduzeću DVP i kakva je sudbina zaposlenih i lista „Dnevnik“, koje će noći stara štamparija otkazati, kao i u kom obliku će postojati „Dnevnik holding“ čija je reorganizacija u toku, u trenutku pisanja ovog teksta nije bilo moguće predvideti. Istina, „Dnevnik holding“ je, pozivajući se na pravo preče kupovine, izrazio nameru da otkupi deo vlasničkog udela WAZ u preduzeću DVP, ali "pogodba" nije uspela... Osnivač Holdinga, Skupština Vojvodine, bar javno, ne iznosi brigu o sudbini najstarijeg lista u Pokrajini. U isto vreme sve glasnije se čuju glasine da je vredna zgrada Dnevnika u centru grada, a sa njom i list, namenjen, jednom već hapšenom, pa puštenom novosadskom tajkunu.

Branislava Opranović

O autorima

MC Newsletter 13. avgust 2010.

Pogledajte sve komentare (0)      Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

 
Ovaj tekst može da sadrži stav koji nije stav Medija centra. Odgovornost za sadržinu, kao i tačnost podataka, snosi autor teksta.