Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Svakog drugog petka
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Onako, sasvim usput…

Prezirem uobičajene memoarsko/faktografske biografije.
Postoji jedan grafit koji kaže: Možda i nisam dobar u krevetu, ali ću u memoarima čuda da napravim!

Ko je, u stvari, autor bloga Onako, sasvim usput..?

Za neke: novinar, za druge: radio-voditelj, za treće: priređivač knjiga, za četvrte: „Onaj, kako se ono zove?“ Za pete: Davkin gazda (Davka je najluđi pas na svetu)…
Autor i priređivač ovog bloga je Darko Dača Kocjan – ali, idemo od početka…
blog Onako, sasvim usput

Blogu omiljenog radio voditelja, danas glavnog i odgovornog urednika Radija 202, prethodilo je već jedno uplovljavanje u nemirne vode blogosfere, na neodoljivo neposredan način…

„Dobar dan! Kako ste danas? Nadam se da ste u formi! Iako još od avgusta 2006. godine radio emisija Oblak u bermudama ne stanuje više u beogradskom etru, i danas neprestano dobijam poruke (pozdrave, pitanja, priloge) u vezi sa njom. To je i razlog zbog kojeg je nastao ovaj Mini Oblak u obliku bloga. Mini Oblak za maksimalne prijatelje koji se rado sećaju druženja na radio talasima…“

Pokrenut kao alternativni medijski prostor, ovaj web dnevnik je bio mesto na kome su mnogi pisali, dopisivali i maštali, povremeno pitali i žalili, razmenjivali ideje, smejali se.

Blog i novinarstvo se, sve češće, zbog konvergencije elektronskih medija i dinamičnog razvoja informacionih tehnologija, i u teorijskom i u praktičnom smislu, prožimaju. Novinari sve češće pišu blogove, blogeri plasiraju vesti, građansko novinarstvo je prisutno i u blogosferi, autori blogova se, često, prvi javljaju sa lica mesta…

Ali, idemo, opet, od početka…

Često su me pitali kada ću da počnem da pišem blog, objašnjavajući mi da je to nužno u digitalnom 21. veku, ako se već bavim ovom profesijom… Odgovor sam uvek nekako izbegavala – znajući da bi verovatno trebalo a nikako da počnem. U međuvremenu sam se zapitala – koji novinari, manje ili više poznati, u Srbiji, danas pišu blogove i kakvog su kvaliteta? Kako bi trebalo da izgleda jedan dobar i zanimljiv blog koji piše novinar? Da li pisati o temama o kojima inače pišemo - govorimo ili o nečem sasvim trećem?

Zapravo, jednostavno je. Dobar novinar - piše dobar blog. I još uvek je, uprkos ubrzanoj digitalizaciji, globalizaciji i virtuelizaciji – važno da stvarate (i čuvate) ime i ugled u realnom svetu. Jer će odrediti vaš put u virtuelnom okruženju. I dalje se, u eri ekranske kulture, veoma često, za vesti koje se pronesu mrežom i elektronskim medijima – ipak čeka potvrda u štampanim izdanjima.

Blog Dače Kocjana je sasvim nalik na Daču kakvog smo navikli da slušamo u „Oblaku“, „Ozonu“, na „Pingvinu“, zavisi već kojoj generaciji pripadate. Duhovit, pametan, otvoren i kreativan. Lutanje po blogu je, kako piše autor, poželjno. Linkova i priča ima mnogo. Nedostaju noviji tekstovi ali i starih i dobrih ima na pretek. Jer ovaj blog je, zapravo, osluškivanje tišine, veština namigivanja Mesecu i još neki posebni pogledi na svet.

Ko je, u stvari, autor bloga Onako, sasvim usput…?
Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš… upiši to negde i pošalji nekom…nekad)

Tamara Vučenović

O autorima tekstova

MC Newsletter
17. jun 2011.

Pogledajte sve komentare (0)      Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

 
Ovaj tekst može da sadrži stav koji nije stav Medija centra. Odgovornost za sadržinu, kao i tačnost podataka, snosi autor teksta.