Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Čačanski glas i Radio Čačak u najtežoj situaciji od osnivanja

Aleksandar Maksimović, Radio Čačak i Zorica
Jakovljević Čačanski glas

Nema plata, zdravstvene zaštite, ali ni podrške kolega

Dve čačanske medijske kuće, novine Čačanski glas i Radio Čačak već nekoliko meseci preživljavaju najteže trenutke od svog osnivanja, o čemu su zaposleni javno progovorili tek pre nekoliko dana. Naime, osim što radnicima ova dva medija poslodavac duguje više od pet plata, zbog neuplaćenih doprinosa za socijalno i zdravstveno osiguranje preti im i opasnost da već od 1. januara ostanu i bez socijalne zaštite. Prema rečima zaposlenih u Radio Čačku i predstavnika sindikata, koji je tek nedavno formiran, agonija je počela odmah nakon privatizacije. Opštinska medijska kuća nekada je objedinjavala list Čačanski glas koji uskoro treba da obeleži osamdesetogodišnjicu postojanja, Radio Čačak jednu od najstarijih lokalnih radio stanica i TV Čačak, ali je pred privatizaciju rasformirana na tri nezavisna preduzeća. Prvo je 2006. godine, na aukciji prodat nedeljnik Čačanski glas čiji je vlasnik postala Zorica Subotić iz Požege, ali se veoma brzo pokazalo da je pravi vlasnik čačanski biznismen Zoran Bojović, koji je imenovan za predsednika upravnog odbora. Nakon prodaje lista krajem 2009. godine privatizovani su Radio Čačak i TV Čačak koje je na aukciji kupio gimnazijalac Miloš Bojović, sin Zorana Bojovića. Na taj način, budući da je u decembru prošle godine Miloš Bojović postao vlasnik i nedeljnika Čačanski glas, nekada opštinsko informativno preduzeće koje raspolaže sa poslovnim prostorom u najstrožem centru Čačka postalo vlasništvo porodice Bojović koja je vlasnik nekoliko čačanskih firmi od kojih je Ishrana, prva čačanska industrijska pekara, nedavno bankrotirala.

- Direktor sva tri medija je Svetlana Bojović, majka većinskog vlasnika, sa kojom već šest meseci nismo uspeli da stupimo u kontakt. Zaposleni u Radio Čačku, četvoro stalno zaposlenih i dva honorarna saradnika, koliko nas je ostalo od 25 radnika koliko je na radiju bilo angažovano pre privatizacije, poslednju platu smo primili 7. septembra, dok su nam doprinosi za zdravstveno i socijalno uplaćeni zaključno sa julom i to na minimalac, tvrdi Aleksandar Maksimović, novinar Radio Čačka.

Još teža situacija je u nedeljniku Čačanski glas, čiji je račun blokiran za iznos od pola miliona dinara, s obzirom na to da je list garant za kredite koje je Bojović uzimao za druge firme čiji je vlasnik. Kako ističu novinari Čačanskog glasa plate im konstantno kasne pet meseci, ali uprkos tome Agencija za privatizaciju vlasniku produžava rok da zaposlenima isplati zaostale zarade. Uprkos teškoj situaciji u kojoj se nalaze njihove kolege sa radija i iz novina TV Čačak nijednom jedinom rečju nije pomenula konferenciju za medije koju su organizovali zaposleni u Radio Čačku i Čačanskom glasu. Baš kao ni lokalna TV Galaksija 32, mada i jedna i druga televizija iz gradskog budžeta dobijaju novac na ime informisanja.

Zaposleni u ove dve čačanske medijske kuće se nadaju da će Agencija za privatizaciju poništiti privatizaciju Radio Čačka i Čačanskog glasa, ali niko sa sigurnošću ne može da prognozira šta će biti sa imovinom kojom je Bojović, garantovao otplatu kredita. Na drugoj strani, bar kako sada stvari stoje, zaposleni u radiju i novinama uprkos svemu ne razmišljaju o štrajku kao legalnom načinu sindikalne borbe.

Aleksandar Arsenijević

O autorima tekstova

MC Newsletter
30. decembar 2011.

Pogledajte sve komentare (0)      Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

 
Ovaj tekst može da sadrži stav koji nije stav Medija centra. Odgovornost za sadržinu, kao i tačnost podataka, snosi autor teksta.