Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Dobitnik novinarske nagrade Dušan Bogavac, grubo vređao kolege

Glavni urednik lista „Borske novine“ - Miroslav Radulović, dobitnik nagrade „Dušan Bogavac“ za 1998. godinu, priznanja koje se u Srbiji dodeljuje za hrabro i etičko novinarstvo, trinaest godina kasnije će se po svemu sudeći naći pred Sudom časti onih koji su mu dodelili ovo priznanje.

Nezavisno udruženje novinara Srbije je prihvatilo primedbe privatnog nedeljnika „Borski problem“, zbog uvredljivog teksta koji je Radulović objavio u „Borskim novinama“ o tom konkurentskom listu.

U rubrici nazvanoj „Humoreska“ od 7. juna ove godine, Radulović je vređao kolege iz „Borskog problema“ nazvavši ih neznalicama, a uvredljivi tonovi sledili su i pre i posle tog broja, gde je pomenuti nedeljnik, koji izlazi pet godina bez prestanka, nazvan „Borski pištolj“.

Radulović je u „Humoreski“ jasno izrazio nezadovoljstvo što Borske novine nisu prošle na tenderu za ustupanje novinskog prostora opštinskoj upravi, pa su se na udaru našle kolege, ali i radnici opštinske uprave.

Direktor i urednik „Problema“ Ljubiša Marinković kaže da Radulovića neće tužiti zbog uvredjivih epiteta, ali da su pomenuti članci naneli materijalnu štetu njegovom glasilu.

„Neću tužiti Radulovića zbog nekolegijalnosti, neetičkog pisanja, kršenja novinarskog kodeksa i iznošenja uvreda, ali neproverenim i netačnim podacima prema kojima štamparijama dugujemo novac za štampanje za period od dve godine, direktno nam je naneta poslovna šteta. Mi za to smtaramo odgovornim direktora Borskih novina Zvonka Damnjanovića, koji je u to vreme bio u impresumu, dok se poslednjem impresumu njegovo ime ne pojavljuje“, kaže Marinković.

Tužbu zbog grubih i vulgarnih uvreda, u tekstu objavljenim u Borskim novinama prošlog meseca, krivične prijave su najavili direktorica Muzeja rudarstva i metalurgije Slađana Đurđekanović Mirić, koja odgovorne smatra krivim zbog povrede časti i ugleda, ali i nanete duševne boli.

Povod za podnošenje tužbe bio je tekst pod naslovom "Koja ptica donosi decu", gde se u podnaslovu pominje Slađana “Pušikarović”.

“Iako tekst nije potpisan od strane autora, to me neće sprečiti da podnesem tužbu protiv direktora Zvonka Damnjanovića, rekla je direktorica muzeja. U članku, u kome se pominje „Gospođa Pušikarović“ objašnjava se da je to “gospođa koja je nedavno napravila pometnju pozvavši policiju da vidi ko je ukrao vagonet kojeg su iz parka preselili na drugu lokaciju. To nedvosmisleno ukazuje na moju ličnost”, kaže Đurđekanovićeva.

Ona ističe da je naneta šteta njenom profesionalnom ugledu i časti i da je kriva redakcija, jer nije sprečila da se nepristojni i uvredljivi komentari objave u "Borskim novinama".

“Odgovornost novinara je da se pridržavaju standarda i pravila svoje struke, a autor teksta je u ovom slučaju trebao da bude svestan svoje odgovornosti u odnosu na javnost. Ni u jednom trenutku nisam razgovarala ni sa kim iz redakcije Borskih novina, te i ne vidim razlog za ovako neprimerene reči”, smatra Đurđekanovićeva.

Zbog pominjanja u istom tekstu, tužbu je najavio i Dragan Milošević.

On navodi da su u tekstu “Koja ptica donosi decu” iznete netačne i neproverene informacije, i u direktnom obraćanju njemu, autor navodi da će se lično postarati da direktor Elektrodistribucije ode u zatvor.

„Vas kada čovek pogleda i iz daleka, pomisli kao da ste pišali uz vetar, pa ste nekako pokisli, upućeno je u tekstu Draganu Miloševiću“.

Borske novine su 1998. godine dobile nagradu Dušan Bogavac, nakon što je Okružni sud u Zaječaru, osudio vlasnicu novina Dušicu Radulović, vlasnika lista Borske novine, na kaznu zatvora u trajanju od tri meseca, zbog navodne klevete opštinskih funkcionera.

Borske novine su privukle pažnju kada su u vreme vladavine Slobodana Miloševića, iz Crnogorskog lista “Onogošt” prenele fotomontažu u kojoj su bez odeće prikazani Milošević, Momir Bulatović i drugi visoki funkcioneri tadašnje države.

Saša Trifunović

O autorima tekstova

MC Newsletter
9. septembar 2011.

Pogledajte sve komentare (0)      Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

 
Ovaj tekst može da sadrži stav koji nije stav Medija centra. Odgovornost za sadržinu, kao i tačnost podataka, snosi autor teksta.