Novi Pazar - potencijal razvoja

Projekat je sufinansiran u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata iz budžeta Grada Novog Pazara radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u medijima u 2019. godini

Video prilog: Novi Pazar - potencijali razvoja

Intervju sa gradonačelnikom Novog Pazara

Nihat Biševac: Godina rekordnih ulaganja

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac izjavio je da je 2019. bila rekordna godina po ulaganjima u putnu i komunalnu infrastrukturu i najavio da će lokalna samouprava i sledeće godine nastaviti investiranje u projekte koji će unaprediti život stanovnika svih delova grada.

- Novi Pazar se iz godine u godinu širi, imamo sve više stanovnika, pa sve to mora da prati i adekvatna infrastruktura. Nažalost, još uvek imamo pojedina naselja sa neasfaltiranim ulicama pa su nam ona ove godine bila prioritet, uz vođenje računa da neki deo grada ne bude favorizovan, u svim smo radili ravnomerno. Istovremeno smo radili i u gradu, uređena su tri trga, pasaži nove i stare Lučne zgrade, čime je znatno poboljšan izgled najužeg centra grada. Ukupno smo uložili preko pet miliona evra u sređivanje putne i komunalne infrastrukture, što je rekordan iznos – rekao je prvi čovek Novog Pazara.

On dodaje da ulaganja u infrastrukturu nije vršeno na uštrb drugih oblasti i da je u gradskoj kasi u ovoj godini bilo dovoljno novca i za zdravstvo, obrazovanje, kulturu i sport.

- Bila je ovo istorijska godina i po ulaganju u zdravstvo. Izdvojili smo preko 60 miliona dinara, od toga 36 samo za izradu projektne dokumentacije za renoviranje i izgradnju novih odeljenja Opšte bolnice, poput psihijatrije i hirurškog bloka, a 18 miliona dinara smo izdvojili za izgradnju angio sale. Za opremanje nove zgrade Hitne pomoći uložili smo 10 miliona dinara, a finansirali smo i ugradnju lifta u Domu zdravlja. U narednom periodu očekujemo velika ulaganja u zdravstveni sistem Novog Pazara, neke procene su da će, uz podršku Kancelarije za javna ulaganja, ona iznositi do 30 miliona evra – istakao je Biševac.

Novi Pazar je poslednjih godina postao značajna tačka na sportskoj mapi Srbije. Trenutno ima četiri superligaša u ekipnim sportovima, košarka, rukomet, odbojka i futsal, ali i vanserijske atletičare, kikboksere, boksere, tenisere. Kako bi postizali što bolje rezultate, neophoda je i adekvatna infrastruktura, moderni tereni, staze, hale i stadioni.

- Rekonstruisali smo dvoranu “Pendik”, promenjen je parket, sređeno grejanje, turska “Doguš” grupa sa dva miliona evra finansira renoviranje hale “Izudin Šušević”, a pola miliona evra smo izdvojili za sređivanje Rekreacionog centra kojim se ne mogu podičiti ni mnogo bogatiji i veći gradovi Srbije i regiona. Nismo zaboravili ni amaterski sport i rekreativce. Napravili smo sedam igrališta za decu, sredili terene u nekoliko naselja, a plan nam je da svi delovi grada imaju po jedan takav teren ili igralište gde građani mogu provoditi slobodno vreme, baviti se sportom i razvijati duh i telo – naglasio je gradonačelnik Novog Pazara.

Prema rečima Biševca, Novi Pazar je rekorder i po ulaganju u kulturu jer u te svrhe izdvaja osam odsto budžeta, što je znatno više od proseka na republičkom nivou ili drugih gradova. Sredstva iz budžeta, ali i državne kase, ove godine investirana su u renoviranje Kulturnog centra, kupovinu savremene bioskopske opreme, rekonstrukciju krova Muzeja “Ras”, arheološka istraživanja severnog bastiona Novopazarske tvrđave, ali i nekoliko drugih projekata.

- Značajna sredstva smo mi, država i strani donatori obezbedili za uređenje osnovnih i srednjih škola, a izdvojio bih rekonstrukciju Osnovne škole “Stefan Nemanja” koju je Norveška finansirala sa pola miliona evra, dok je Kancelarija za javna ulaganja izdvojila 70 miliona dinara za potpunu rekonstrukciju Gimnazije. Sledeće i narednih godina planiramo sređivanje većine seoskih škola, izgradnju nove škole u naselju Šutenovac i izgradnju fiskulturnih sala u školama koje ih još nemaju, a kapitalno će biti ulaganje u Osnovnu školu “Bratstvo” koja će, između ostalog, dobiti i bazen. U tu školu će biti uloženo oko četiri i po miliona evra, a ukupno u obrazovanje preko 10 miliona – najavljuje prvi čovek Novog Pazara.

Sva ta ulaganja, objašnjava Biševac, ne bi bila moguća da budžet Novog Pazara nije stabilan i da iz godine u godinu ne raste, iako je, dodaje, znatno manji od budžeta gradova slične veličine u Srbiji.

- Kada sam izabran za gradonačelnika, 2016. godine, budžet Novog Pazara bio je 2,3 milijarde dinara, ove godine je probio granicu od tri milijarde, a sledeće će verovatno biti oko 3,2 milijarde. To je povećanje za oko 30 odsto za samo četiri godine. To je značajan uspeh, ali bi budžet mogao biti znatno veći da dobijamo više novca na ime nenamenskih sredstava sa republičkog nivoa i da je više zaposlenih u gradu. Ipak, i bez toga smo konsolidovali finansije, vratili smo preko 600 miliona dinara duga i uspeli da značajan deo novca izdvojimo kako bismo samostalno finansirali brojne projekte – rekao je gradonačelnik.

Deo budžetskog kolača za 2020. i naredne godine, a uz podršku države i međunarodnih donatora, najavljuje Biševac, biće usmeren na realizaciju kapitalnih projekata među kojima su završetak obilaznice oko Novog Pazara, korićenje Raške, Jošanice, Banjske i Trnavice.

- Privodi se kraju izrada projektne dokumentacije za izgradnju mostova u centru grada, što će finansirati Turska, a što će značajno smanjiti saobraćajne gužve. Ove godine kupili smo plac za izgradnju toplane na biomasu, to je projekat vredan 6,5 miliona evra, a značaj je višestruk. Građani će imati jeftinije grejanje, a izmestićemo sadašnju toplanu, koja kao energent koristi skupi mazut, iz centra grada čime ćemo smanjiti zagađenje vazduha. Ušli smo i u projekat izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda, treba da kupimo parcelu, a sa izgradnjom kolektorske kanalizacije, za to će morati da se obezbedi između 25 i 30 miliona evra. U planu je i gasovod koji će od Brusa do Tutina proći kroz Novi Pazar. Sve su to projekti za koje će trebati nekoliko godina – izjavio je Biševac.

Novi Pazar je jedan od gradova kojeg su za sada zaobišli strani investitori, nezaposlenost je visoka, a Biševac kao glavni razlog za to navodi udaljenost od autoputa i aerodroma.

- Dok ne bude završen Koridor 11, naš glavni zadatak biće da pomognemo domaćim privrednicima, da opstanu, zadrže trenutan broj radnika, ali i razviju svoje poslovanje. Trenutno je građevinska industrija pokretač razvoja Novog Pazara, gradi se preko 40 višespratnica, zapošljava veliki broj radnika, plate su solidne, skočila je kupovna moć građana. Razvija se i turizam, gradi se ili je već završeno sedam novih hotela, a jake su nam i špediterske firme koje imaju preko 3.000 kamiona. Naravno, uz standardno dobre trgovce, proizvođače nameštaja i džinsa – naveo je Biševac.

Ekonomski bum i brži razvoj Novog Pazara i ovog dela Srbije Biševac očekuje sa završetkom autoputa koji će proći kroz Dugu Poljanu i povećanjem broja linija sa aerodroma “Morava” kod Kraljeva.

- Strateški razvoj Novog Pazara zavisiće od toga, a ja sam ubeđen da je budućnost ovog grada u malim i srednjim preduzećima, poljoprivredi, a turizam je grana koja ima ogroman potencijal. Novi Pazar je muzej na otvorenom, nigde na tako malom prostoru nema toliko kulturno-istorijskih spomenika, pod zaštitom Uneska, hrišćanske i islamske kulture. Ovo je mesto gde se susreću dve kulture, multietnički grad gostoljubivih ljudi, gde ni za vreme najveće krize i ratova u bivšoj Jugoslaviji, nije bilo međunacionalnih sukoba – rekao je Biševac.

Do kraja mandata ostalo mu je tek nešto više od pola godine, a kao najveći uspeh Biševac navodi to što je Novog Pazara sve manje u stupcima crne hronike i što je politička situacija relaksiranija.

- Glavni cilj lokalne samouprave i mene kao gradonačelnika je bilo stvaranje pozitivnog ambijenta, bez tenzija, kreiranje povoljnog okruženja za život i investiranje. Verujem da je Novi Pazar postao bolje mesto za život, pravi regionalni centar u koji se sve više doseljavaju ljudi iz okolnih mesta, a to je zasluga svih zaposlenih u lokalnoj samoupravi – zaključio je gradonačelnik.


Najznačajnije vesti o potencijalima razvoja Novog Pazara

2019.

Linkovi vesti objavljenih na web portalu grada Novog Pazara

Februar

Novi Pazar zapažen na Sajmu: “Da postanemo turistički centar regiona”

Predstavljen projekat novog mosta u centru Novog Pazara

Gradonačelniku Biševcu uručeno priznanje za primenu principa dobre uprave

Mart

Predstavljeni najznačajniji projekti za privrednike u Novom Pazaru

Obezbeđena parcela za toplanu na biomasu

April

Svečano otvoren savremeni bioskop

Gradu više od 23 miliona dinara za podsticaj mera populacione politike

Potpredesnik Vlade Republike Srbije Rasim Ljajić otvorio turističko-pešačke staze na Gradini

Jun

Gradonačelnik Nihat Biševac učesnik foruma u Kini

Projekat upravljanja imovinom za stvaranje povoljnijih uslova za razvoj privrede

Sredstvima Svetske banke do modernog vrtića

Posao za više od 500 građana

Jul

Građevinska sezona na polovini: „Zalaganjem ministra Ljajića realizovaćemo projekat vredan 51 milion dinara

Grad donirao Dečijem dispanzeru vrednu opremu

Više novca za kapitalne investicije

Prijatelji iz Turske ulažu u sportsku infrastrukturu Novog Pazara

Uručeni ugovori o stipendiranju najbooljih studenata

LAP za Novi Pazar – instrument za suzbijanje korupcije i mehanizam preventivnog delovanja

Obilaznica rešava problem saobraćaja u Novom Pazaru

Avgust

Sa Tutinom potpisan sporazum o realizaciji projekta EU PRO

Programom podrške poljoprivrednicima obuhvaćene dve trećine gazdinstava

Septembar

Bolji uslovi za učenike i nastavnike Ugostiteljsko – turističke škole

Ministarstvo, Grad i rukovodstvo bolnice stvaraju regionalni zdravstveni centar po evropskim standardima

Novi tragovi istorije na Bedemu dodatni izazov za turiste u Novom Pazaru

U Novom Pazaru o regionalnim projektima koje finansira Vlada Republike Turske

Oktobar

Rebalansom budžeta izdvojeno 23 miliona dinara za izgradnju angio sale

Predsednik Republike Turske sastao se sa čelnicima sandžačkih opština

Uspostavljanje saradnje sa Hrvatskom na privredno i drugim poljima

Novembar

Promovisan GIZ- ov projekat „Održive zajednice u Sandžaku – Od mere do karijere"

Novi posao za dvadeset lica

Gradu Novom Pazaru uručen sertifikat o sprovođenju projekta GIS-a