Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Svakog drugog petka
Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 19 > Profesionalizam u medijima

Profesionalni standardi

Branka Otašević, TV kritičar lista Politika, piše: Televizija se okrenula žanrovima sa više realizma i dokumentarnosti, manje privlačnim i prijatnim, ali potrebnijim i korisnijim. Jedan način primenjuje Marina Fratucan („Radar“, RTV) kad u Prištini i Gračanici nastoji da u neposrednom kontaktu proveri, dopuni (pa i izmeni), postojeće predstave, uverenja, slike o stanju stvari na licu mesta. Drugi način je da uvek fini, strpljivi Zoran Stanojević (RTS) postane energičniji, uzme stvar (specijalnu emisiju o odlaganju kandidature za EU) u svoje ruke i ne dozvoli partijskim glasnogovornicima stranačku propagandu i predizborne floskule. Treći je da ekipa Brankice Stanković (B92) istraje u raskrinkavanju svakovrsne korupcije na visokom nivou. Četvrti je da se krstari Srbijom kako to čine Branko Stanković („Kvadratura kruga“), Jovan Memedović („Sasvim prirodno“), odnedavno opet i Milan Popović („Zadnja kuća Srbija“) i da se pokazuje kako se u njoj stvarno živi, koliko je muke i radosti, bede i trpeljivosti, materijalnog siromaštva i duhovnog bogatstva, nemoći i preduzimljivosti, smrti i rađanja. Smer od dečje bajke ka „stvarnosnoj prozi“, od ružičastog ka crnom, daje šansu da se na tom putu dođe i do boja istine.
(Politika, 11.12.2011)

Pojedini štampani mediji u Srbiji su, na naslovnim stranama, izveštavajući o teškoj porodičnoj tragediji, objavili fotografije deteta, puno ime i prezime, upotpunjene krajnje neprofesionalnim naslovima. Predsednik NUNSa, Vukašin Obradović, kaže: „Upozoravam kolege da se na ovaj način krši Zakon o informisanju i novinarski kodeks koji propisuje da je novinar dužan da zaštiti identitet maloletnika”. Tamara Lukšić Orlandić, zamenica zaštitnika građana zadužena za dečja prava, apelovala je na medije da imaju malo više obzira prema akterima tragičnih događaja. Iz Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva najavljuju prekršajne prijave protiv svih medija koji su, svojim izveštavanjem, ugrozili prava maloletnika.
(Politika, NUNS, 10.12.2011)

UNS apeluje na kolege da poštuju Kodeks novinara Srbije i Zakon o javnom informisanju prilikom izveštavanja o deci i maloletnicima.
(UNS, 5.12.2011)

NUNS je upozorio da su Večernje novosti u više navrata, objavljivanjem fotografije maloletnog M. P., grubo prekršile Zakon o javnom informisanju i etičke principe propisane Kodeksom novinara Srbije.
(Beta, Pravda, NUNS, 16.12.2011)

Srpski novinari, koji borave na Kosovu u organizaciji Međunarodne civilne kancelarije, razgovarali su sa Hašimom Tačijem, premijerom Kosova.
(NUNS, RTV, 12.12.2011)

Asocijacija medija u saradnji sa Agencijom IPSOS predstavila je rezultate istraživanja „Efikasnost i efektivnost oglašavanja u štampanim medijima“. Prezentacija bila je namenjena marketinškim stručnjacima iz kompanija koje u statusu pridruženih članova podržavaju aktivnosti Asocijacije medija.
(ASMEDI NEWSLETTER, no 165, ABC SERBIA Newsletter, 14.12.2011)

Glavni i odgovorni urednik lista Svedok, Vladimir Dinić, podneo je žalbu Savetu za štampu protiv dnevnog lista Politika koja je, kako se navodi, „ekskluzivno“ objavila testament generala Milana Nedića četiri dana posle objavljivanja u Svedoku, koji je tada još bio u prodaji.
(Danas, NUNS, 15.12.2011)

Dnevni list Blic odbio je da objavi oglas kojim su novinari Slavoljub Kačarević, Biserka Ilić i Slobodan Srećković želeli javno da se zahvale nemačkoj kancelarki Angeli Merkel koja je ocenila „da Srbija u ovom trenutku ne ispunjava uslove za status kandidata za EU“.
(UNS, 15.12.2011)

Voditelj TV Pink, Ognjen Amidžić, i njegovi gosti Nada Topčagić, Ljuba Aličić, Rada Manojlović, Stevan Anđelković i Ana Kokić napili su se tokom emitovanja „Amidži šoua“, piše list Press.
(Press, 21.12.2011)

Ocene, nagrade, kursevi i takmičenja

Protokol o saradnji potpisan izmrđu generalnog direktora i glavnog urednika Kompanije Novosti, Manojla Vukotića i dekana Niškog fakulteta, prof. dr Gorana Maksimovića, otvorio je šansu niškim studentima novinarstva da se usavršavaju u najtiražnijem listu u zemlji.
(Večernje novosti, UNS, 08.12.2011)

Na treningu za novinare, koji je organizovalo Ministarstvo zdravlja u Zaječaru, mediji i novinari prepoznati su kao najznačajniji akteri u novoj strategiji borbe protiv HIV-a. Analize Ministarstva zdravlja pokazuju da građani prve i najvažnije informacije o zdravstvu dobijaju upravo iz medija.
(Danas, NUNS, 19.12.2011)

Pozivamo novinare i urednike medija u Srbiji da se prijave na ekskluzivni trostepeni seminar za koji organizuje BBC World Service Trust u okviru projekta koji finansira EU „Podrška medijima u oblasti evropskih integracija“. Prijave, sa motivacionim pismom i profesionalnom biografijom, poslati na adresu maja@eumediafund.rs. Krajnji rok za prijave na BBC-jev novinarski seminar je 15.januar 2012.
(MC, 9.12.2011)

Javno preduzeće „Nacionalni park Fruška gora" raspisuje Konkurs za dodelu novinarske nagrade „Fruška gora 2011" za doprinos u afirmaciji vrednosti najstarijeg Nacionalnog parka u Srbiji i jedinog Nacionalnog parka u Vojvodini.
(RTV, NUNS, 14.12.2011)

World Press Photo organizuje po drugi put godišnji konkurs za najbolju multimedijalnu priču u domenu vizuelnog novinarstva. Krajnji rok za prijave je 12. januar 2012. Više na World Press Photo multimedijalni konkurs.

Dart nagrade za izuzetnost u izveštavanju o traumatskim situacijama dodeljuju se za inovativno, etičko i efektno izveštavanje na svim medijskim platformama. Krajnji rok za prijave je 19. januar 2012. Više na Dart Awards 2012.

Objavljen je Oglas za posao: Urednik sajta NUNS-a Krajnji rok za prijave je 15. januar 2012.

Krajnji rok za prijave Grantovi za istraživačko novinarstvo je 10. januar 2012. Godine

Novinarsku nagradu „Ivan Marković” dodeljuje Medija centar „Odbrana” za najbolje medijsko izveštavanje o aktivnostima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u 2011. godini. Krajnji rok za prijave je 31. decembar 2011. Više na Novinarska nagrada „Ivan Marković”.

Za Godišnje nagrade Udruženja sportskih novinara Srbije zainteresovani novinari mogu se prijaviti do 21. decembra 2011.

Krajnji rok prijave za Nagrada UNESCO/Giljermo Kano za slobodu štampe je 15. februar 2012.
(MC, 18.12.2011)

Ovogodišnji dobitnici tradicionalne Povelje za građansku hrabrost „Dragoljub Stošić“ su: Ljubomir Živkov, novinar Vremena, Vladimir Radomirović, urednik sajta Pištaljka i dr Dragana Jovanović, bivši sekretar za zdravstvo Grada Beograda. Ovogodišnje nagrade biće svečano uručene 24. decembra.
(NUNS, 13.12.2011)

Dopisnik Danasa iz Vranja, Vojkan Ristić, dobitnik je godišnje nagrade Regionalne privredne komore Leskovac za sveukupno izveštavanje o privrednim događanjima na jugu Srbije. Nagrada za medijsko izveštavanje pripale su i leskovačkoj TV Protokol K-1 i vranjskom lokalnom OK Radiju.
(Danas, UNS, NUNS, 19.12.2011)

Slobodan Pašić, dopisnik Novosti iz Zrenjanina, dobitnik je ovogodišnje nagrade „Kapetan Miša Anastasijević“, koja se dodeljuje u okviru projekta „Put ka vrhu“, koji zajednički realizuju Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, Media Invent i Privredna komora Srbije.
(Večernje novosti - Vojvodina, 17.12.2011)

UNS je dodelilo nagrade za najuspešnije novinare u 2011. godini. Ovogodišnji dobitnici nagrade za životno delo su dugogodišnja novinarka Politike i TV kritičarka, Branka Otašević, i Branko Belić, dugogodišnji fotograf i urednik fotografije u nedeljniku NIN. Zlatnu povelju UNSa za doprinos razvoju novinarske organizacije dobio je Ivica Milosavljević, poznati televizijski novinar. Godišnja nagrada za uređivanje "Dimitrije Davidović" pripala je veb sajtu njuz.net. Dobitnik nagrade „Bogdan Tirnanić“ koja se dodeljuje za najbolji komentar ili kolumnu je Cvijetin Milivojević, kolumnista dnevnih listova Danas i Politika.
(UNS, 20.12.2011)

Medijski auditorij

Nove tehnologije su uticale na promenu komunikacijske kulture i kod dece osnovnog školskog uzrasta. Istraživanje u vojvođanskim osnovnim školama, pokazalo je da informacije za kojima tragaju su vezane za školu, zatim za zabavu, sport i muziku. Novine su na skali iza radija, s tim da ih češće čitaju osmaci, i to one zabavnog i tabloidnog sadržaja, a od informativnih glasila najčitaniji je Blic. Ako slušaju radio, onda su to stanice s pretežno muzičkim sadržajem. Gledaju isključivo nacionalne televizije. Edukativni programi ne nalaze se na spisku omiljenih TV kanala dece i tinejdžera u Vojvodini. Na internetu najomiljeniji je Fejsbuk.
(Blic, NUNS, 11.12.2011)

Do sada 117 sajtova je pristupilo ABC gemiusAudience, što predstavlja do sada najveće istraživanje Internet publike u Srbiji. Zbog velikog interesovanja vlasnika web sajtova i internet zajednice u zemlji, Gemius i ABC Srbija su produžili promotivni period za uključivanje novih sajtova do kraja decembra 2011. godine.
(ABC SERBIA Newsletter, 14.12.2011)

Polugodišnji ABC odit, za period 1.april do 30.septembra 2011. godine je završen i stavljen na ABC Srbija sajt. Podaci sadrže sve sertifikate prosečno prodatog/preuzetog tiraža i dostupni su svim članovima na www.abcsrbija.com/sertifikati.
(ABC SERBIA Newsletter, 14.12.2011)

Medijski transferi

Novinar, publicista i urednik spoljno-političke rubrike u Večernjim novostima, Slobodan Reljić, izabran je za predsednika Udruženja evropskih novinara Srbije (UENS). Na ovoj poziciji Reljić će počev od 1. januara 2012. godine zameniti dosadašnjeg predsednika Nebojšu Ristića kome je istekao mandat. Potpredsednik UENSa je Živorad Nikolić, a generalni sekretar Miloje Popović.
(UNS, 15.12.2011, Večernje novosti, 16.12.2011)

Slobodan Reljić novi predsednik Udruženja evropskih novinara Srbije, rekao je da je cilj organizacije širenje svesti o evropskim integracijama i saradnji zemalja Evrope, zaštiti slobode štampe i medija, negovanju najbolje tradicije evropskog novinarstva, razvoju modernih medija i edukacija novinara.
(Pravda, UNS, NUNS, 21.12.2011)

Televizija Pink prošle nedelje pompezno je najavila da uskoro počinje sa emitovanjem popularne hrvatske serije „Larin izbor“, da bi „Lara“ na kraju izabrala Prvu televiziju. Reč je o najgledanijoj hrvatskoj seriji poslednjih nekoliko sezona, koja se istovremeno prikazuje u čak 17 zemalja sveta. Prva televizija juče je izdala saopštenje u kojem stoji da će se serija, koja ruši sve rekorde gledanosti u regionu, prikazivati kod njih.
(Kurir, 17.12.2011)

Godišnjice/jubileji

„Punimo šest godina danas. Rođendan nećemo slaviti. I za svoj rođendan mi ćemo poklanjati onima kojima je pomoć najpotrebnija“, izjavio je Branko Miljuš, generalni direktor Press publishing group.
(Press, UNS, NUNS, 14.12.2011)

Radio Subotica organizovala je humanitarnu akciju pomoći deci, pod nazivom „Paketići radosti“, povodom predstojećih praznika ali i 43. godišnjice ovog medija. Osim pojedinačnih donacija od građana, priloge su dale brojne firme, banke, javna preduzeća, škole, sindikati, kao i Hrvatski konzulat i sami zaposleni u radiju.
(Danas, NUNS, UNS, 19.12.2011)

In Memoriam

Novinar, pisac, autor brojnih priloga, istraživač, saradnik RTV VK, Siniša Jakonić, preminuo je 8. decembra u pedesetprvoj godini. Godinama je bio dopisnik dnevnog lista Danas i raznih časopisa širom zemlje.
(NDNV, 11.12.2011)

Aleksandar Bobić, dugogodišnji novinar Sportskog žurnala, preminuo je 14. decembra u Beogradu. Bobić je rođen 1968. godine u Beogradu. Novinarstvom je počeo da se bavi 1993. godine na Radiju Index.
(UNS, 16.12.2011)

Dugogodišnji novinar Slobodan Jovanović preminuo je u 63. godini. Novinarstvom se bavio od 1966. godine kao saradnik u „Izviđačkim novinama“ i listu „Čukarica“. Od 1972. godine bio je saradnik Televizije Studio B.Poslednjih godina bio je posvećen radu na UNSovim fondovima za pomoć novinarima.
(UNS, 16.12.2011)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.