Godišnje nagrade Udruženja sportskih novinara Srbije

Udruženje sportskih novinara Srbije i ove godine objavljuje konkurs za najbolje pojedince u oblasti sportskog novinarstva. Biće dodeljene nagrade „Novinar godine“, „Kamerа godine“ i „Dopisnik godine“, kao i tradicionalno priznanje „Za životno delo“.

Od ove godine je uvedena i nagrada „Branka Prelević“ za doprinos razvoju ženskog sportskog novinarstva i namenjena je koleginicama. Specijalno priznanje biće dodeljeno „Izdavačkом poduhvatу godine“.

Kriterijumi

1. „Novinar godine“ - Za ovo priznanje mogu konkurisati svi novinari iz elektronskih i štampanih medija koji su tokom godine imali veći broj tekstova, reportaža, prenosa, feljtona ili drugih vrsta novinarskih izraza, kojima su obeležili godinu i ostavili značajan trag u sportskom novinarstvu. Kandidati za ovo priznanje moraju imati besprekorno čiste biografije sa stanovišta moralnog i etičkog kodeksa i da su svojim radom doprinосе podizanju profesionalnog nivoa i ugleda sportskog novinarstva.

2. „Kamera godine“ - Za ovo priznanje mogu konkurisati snimatelji i fotoreporteri koji su tokom 2011. imali veći broj zapaženih fotografija, fotoreportaža, snimaka, prenosa, kojima su takođe obeležili godinu i ostavili značajan trag u svojoj profesiji. I za ovo priznanje mogu konkurisati one kolege koje imaju čiste biografije i koje su svojim radom značajno doprinele podizanju profesionalnog nivoa i ugleda sportskog novinarstva.

3. „Životno delo“ – Podrazumeva se da za ovu nagradu mogu konkurisati oni sportski novinari, fotoreporteri i snimatelji koji su u svom dugogodišnjem radu dali izuzetno veliki doprinos podizanju ugleda, nivoa i sveukupnog tretmana profesije „sportski novinar“.

4. „Dopisnik godine“ – Za ovu nagradu mogu konkurisati dopisnici svih medija koji su izveštavali o značajnim događajima, a zbog kriterijuma za dodelu nagrade „Novinar godine“ ne mogu ući u ravnopravnu konkurenciju za istu. Kandidati za ovu nagradu moraju ispunjavati iste profesionalne uslove kao i za nagradu „Novinar godine“.

5. „Nagrada Branka Prelević“ - Za ovo priznanje mogu konkurisati sve žene sportski novinari koje su tokom godine imale više tekstova, reportaža, intervjua, feljtona itd. u kojima su na sebi svojstven način pisale ili govorile o sportu. Isti profesionaslni uslovi važe i za ovu nagradu kao i za sve ostale.

6. „Izdavački poduhvat godine“ – Specijalno priznanje dodeljuje se autoru ili izdavaču knjige koja je izašla iz štampe u prethodnoj godini i dala najveći doprinos razvoju sportskog novinarstva.

Napomena: Svi kandidati za nagrade moraju biti punopravni članovi USNS, što podrazumeva plaćenu članarinu za tekuću godinu.

Predloge za nagrade sa adekvatnim obrazloženjem i prilozima (tekstovi, fotografije, snimci) mogu slati redakcije, pojedinci i sekcije sportskih novinara iz cele Srbije, na adresu:
Udruženje sportskih novinara Srbije
Resavska 28, I sprat
11 000 Beograd

ili putem E-maila: usns@uns.org.rs

Sve predloge razmatraće sedmočlani žiri sastavljen od nauglednijih sportskih novinara.

Ceremonija dodele priznanja kao i proglašenje sportiste godine obaviće se krajem decembra 2011. godine.

Za više informacija možete se obratiti sekretaru USNS Bobanu Igrutinoviću na tel/fax: 011-33-46-109 i 334-1815 ili na adresu: Udruženje sportskih novinara Srbije, Resavska 28, I sprat, 11000 Beograd.

usns.rs

Rok za prijavu je 21. decembar 2011.

Sportista godine po izboru novinara

I ove godine Udruženje sportskih novinara Srbije, organizuje izbor „Sportiste godine“ – tradicionalnu akciju kojom najuspešniji sportisti dobijaju odgovarajuće priznanje od onih koji su najmerodavniji da im jedno takvo priznanje dodele – od sportskih novinara. Molimo Vas da uzmete učešće u ovoj akciji i pošaljete svoje predloge.
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u