Svakog drugog petka
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Projekat “Media for all“ (Podrška većoj nezavisnosti medija na Zapadnom Balkanu) poziva lokalne i regionalne medije da se prijave za grant.

Ovaj regionalni Projekat sprovodi na Zapadnom Balkanu konzorcijum koji predvodi Britanski savet u partnerstvu sa Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN) Fondacijom Thomson i INTRAC (Međunarodnom nevladinom organizacijom “Centar za trening i istraživanje”), a finansira ga vlada Velike Britanije posredstvom Britanske Ambasade u Srbiji.

Konkurs traje do 21.06.2020. godine a pravo da konkurišu imaju novinari i studenti.
Fondacija "Biljana Bosnić Ognjenović" u saradnji sa ambasadom Arapske Republike Egipat, organizovala je konkurs za dodele nagrada "Biljana Bosnić Ognjenović" za najbolje napisane putopise o Srbiji i Egiptu.
Otvoren je konkurs za dostavljanje istraživačkih radova novinara iz Srbije za dodelu godišnje nagrade EU za istraživačko novinarstvo.

Prijave se podnose za istraživačke radove objavljene od 1. januara do 31. decembra 2019, koji se bave slobodom izražavanja, vladavinom prava, transparentnošću, zloupotrebama moći, osnovnim ljudskim pravima, korupcijom i organizovanim kriminalom.

Nagradni fond za Srbiju u 2020. godini (za priloge iz 2019) iznosi 10.000 EUR.

Prva nagrada je 5.000 EUR, druga 3.000 EUR i treća 2.000 EUR.

Konkursi za medije

Konkurs za nagradu za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije otvoren je za sve novinare ili grupe novinara koji su autori radova koji su objavljeni u medijima u Srbiji od 1. aprila 2018. do 5. marta 2019. godine.

Ponedeljak, 21. januar 2019 – Trag fondacija objavljuje početak konkursa za dvanaestu po redu VIRTUS nagradu za filantropiju. Ova prestižna nagrada ima za cilj da prepozna i javno istakne kompanije, mala i srednja preduzeća i pojedinačne darodavce koji su na najdugoročniji i najefektniji način podržali inicijative za opšte dobro u prethodnoj godini. VIRTUS nagrada za 2018. godinu se realizuje uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Evropske unije i Balkanskog fonda za demokratiju.

„Kroz VIRTUS nagradu, Trag fondacija već 12 godina uspešno promoviše filantropiju u našoj zemlji i podstiče veći broj kompanija i pojedinaca da se uključe u programe i inicijative za opšte dobro. I pored toga što su im mogućnosti ograničene, poslovni sektor i građani učestvuju u velikom broju filantropskih akcija i njihova podrška iz godine u godinu raste. Posebno nas raduje to što je svest o značaju davanja veoma izražena kod mladih do 30 godina, tako da nam je namera da ove primere posebno istaknemo i ohrabrimo“, izjavila je Marija Mitrović, direktorka za filantropiju i partnerstva Trag fondacije, i dodala: „Ovim putem pozivamo sve građane, neprofitne organizacije, medije, PR i marketinške agencije, kao i same kompanije i preduzeća, da nominuju kandidate za VIRTUS nagradu za filantropiju. Želja nam je da nijedno dobro delo ne ostane skriveno, tako da se nadamo da ćemo i ove godine pronaći i nagraditi što više njih.“

Slobodna radna mesta na projektima u Srbiji finansiranim od strane EU, možete pronaći na linku:

http://europa.rs/Vacancies/EUIC_Vacancy_Announcement.pdf
Fondacija za otvoreno društvo, Srbija i CIP – Centar za interaktivnu pedagogiju pozivajunovinarekojusuzainteresovanizatemeizoblastiranograzvojaiučenja,pravadeteta, socijalne i obrazovne inkluzije da učestvuju u aktivnostima projekta "ZAJEDNO ZA DECU."
U okviru projekta Zajedno za decu otvaramo Konkurs za novinare tradicionalnih i onlajn medija za kreiranje medijskih sadržaja na teme ranog razvoja i učenja, prava deteta, socijalne i obrazovne inkluzije.

USAID projekat jačanja okruženja za održivost medija, sprovodi istraživanje o interesovanjima i potrebama medijske publike u Srbiji.

Cilj ovog istraživanja je upoznavanje sa stavovima, ponašanjem i potrebama domaće publike, koje tipove i formate sadržaja pretežno konzumiraju, za kakvim sadržajem imaju potrebu, u kojoj meri i na koji način bi bili spremni da plate za određeni medijski sadržaj i slično.

KONKURS: Nagrade za istraživačko novinarstvo 2018

Nezavisno udruženje novinara Srbije u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu trinaestu godinu za redom dodeljuje Nagrade za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu.

Biramo 10 novinara koji će dobiti novčanu i profesionalnu podršku za svoja istraživanja. Tema za 2018. godinu je Istina, a rok za apliciranje je 12. mart.

Ovogodišnji konkurs za Evropsku novinarsku nagradu (European Press prize) traje do 15. decembra 2017. godine.

Povodom 16. novembra Međunarodnog dana tolerancije, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, treću godinu za redom dodeljuje Godišnju medijsku nagradu za najbolje medijske tekstove i priloge na temu borbe protiv diskriminacije i promovisanja ravnopravnosti i tolerancije. Cilj konkursa je medijsko promovisanje vrednosti kao što su: ravnopravnost, tolerancija, zatim suzbijanje predrasuda i stereotipa prema manjinskim, marginalizovanim i ugroženim grupama, kao i podizanje vidljivosti institucije Poverenika.

KONKURS: Nagrade za istraživačko novinarstvo 2017

Nezavisno udruženje novinara Srbije u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu dvanaestu godinu za redom dodeljuje Nagrade za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu.

Rok za prijave je 21. novembar 2016.
Dart Centar za novinarstvo i traumu raspisuje poziv za učešće novinara na četvorodnevnom seminaru u Njujorku.
Rok za prijavu je 21. oktobar 2016.
Američki dnevni list “Washington Post” nudi priliku za stažiranje u trajanju od 12 sedmica za studente novinarstva iz oblasti lokalnog izveštavanja, sportskog, modnog i poslovnog novinarstva, kao i za one koji se žele baviti vizuelnim novinarstvom, multimedijom, produkcijom interaktivnih sadržaja i web dizajnom.
Rok za prijavu je 21. oktobar 2016.
Udruženje novinara Srbije (UNS) raspisuje konkurs za novinarsku nagradu “Đoko Vještica”.
Nagrada za novinarsku humanost “Đoko Vještica” dodeljuje se za medijske priloge u štampanim, elektronskim ili onlajn medijima koji pokreću i motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost.

Krajnji rok za prijave 17.jun 2016.
Klub Alpbach Beograd ,uz podršku UNIQA osiguranja, raspisao je konkurs za stipendiranje studenata iz Srbije za učešće na ovogodišnjem forumu u tirolskom selu Alpbah.
Rok za prijavu 12. jun 2016.
Centar za razvoj fotografije u saradnji sa Udruženjem novinara Srbije objavio je 18. konkurs Press Foto Srbija u cilju promocije
autorskog rada medijskih fotografa i razvijanja fotografske
kulture u Srbiji.
Rokovi za pijave su 11. i 13. maj 2016.

Program stipendiranja (REF SP) nudi otvoren konkurs prema zaslugama za akademsku stipendiju za romske studente koji pohađaju osnovne, master ili doktorske studije na državnim-akreditovanim fakultetima u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj Mađarskoj, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Moldaviji, Rumuniji, Rusiji, Srbiji, Slovačkoj, Turskoj i Ukrajini.

Rok za prijave je 4. april 2016.
U skladu sa projektom „Zloupotreba političkog uticaj:političke stranke kao najveći poslodavci u Srbiji" , u okviru „Media Programme 2014“ - Medija centar DOO raspisuje Konkurs za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja.
Rok za prijavu je 20. april 2016.

Novinska agencija Beta raspisuje konkurs za najbolju novinsku fotografiju godine. To je trinaesti konkurs pod nazivom „Betina fotografija godine“. Pozvani su da učestvuju profesionalni fotoreporteri iz zemalja jugoistočne Evrope sa fotografijama snimljenim u jugoistočnoj Evropi u periodu april 2015. – mart 2016.

Rok za prijavu je 4. april 2016. godine

Nezavisno udruženje novinara Srbije u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu dodeljuje Nagradu za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu u kategorijama elektronskih, štampanih i onlajn medija.

Rok za prijave je 28. mart 2016.
Novinari koji imaju iskustva u izveštavanju o temama iz kulture pozvani su da se prijave za ovogodišnje stipendije Milena Jesenská. Zainteresovani kandidati moraju imati radno iskustvo u medijima – prijave studenata novinarstva i novinara početnika neće biti uzete u razmatranje.
Rok za prijave je 1. mart 2016.
ERSTE Fondacija i Fondacija za otvoreno društvo u saradnji sa Balkanskom istraživačkom mrežom BIRN poziva iskusne novinare da se prijave na konkurs za program Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost, koja se ove godine dodeljuje 10. jubilarni put. Tema ovogodišnjeg konkursa je Poverenje. Deset novinara koji budu izabrani dobiće novčanu i profesionalnu podršku kako bi sproveli istraživanje na temu od regionalne važnosti, kao i važnosti za Evropsku uniju.

Rok za prijavu je 31. januar 2016.
Fondacija Thomson Reuters poziva novinare i novinarke sa najmanje pet godina radnog iskustva da se prijave za program rada na istraživačkom projektu pri Univerzitetu Oksford u Velikoj Britaniji.
Rok za prijave je 5. januar 2016. godine
Za Balkan photo award mogu konkurisati svi zainteresovani fotografi bez teritorijalnog, profesionalnog ili bilo kojeg drugog ograničenja.
Rok za prijave je 18. februar 2016.

Konkurs raspisuje Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga Užice, a nagrada se dodeljuje za za medijske priloge koji se bave temama invalidnosti, promovišu aktivnosti, prava i dostignuća osoba sa invaliditetom, a koji su objavljeni u štampanim, elektronskim ili onlajn medijima od nacionalnog, regionalnog i lokalnog značaja.

Krajnji rok za prijave je 12. januar 2016. godine.

Neke od kategorija za koje je moguće konkurisati su priroda, životni stil, umetnost, kultura, portret, sport, arhitektura...

Krajnji rok za prijave je 01. mart 2016. godine.

Međunarodni festival dokumentarnog filma BELDOCS poziva autore, producente i distributere da prijave dugometražne dokumentarne filmove za deveto izdanje festivala...

Medijski, PR i marketing sektor...