Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Početna > MC projekti > MC projekti arhiva > Resurs centar - Izbori 2012 > Arhiva vesti
Resurs centar header

NovostiAktivnosti političkih stranakaKalendarSavetiIstraživanja
AdresarKorisna dokumentaArhiva izboraO Resurs centru

Građani slabo raspoloženi za glasanje

20. maj 2012.
U prvom krugu izbora, mreže su 6. maja od ranog jutra, još pre otvaranja glasačkih mesta bile preplavljenje komentarima o glasanju, pa i podrškom stranaka, i na osnovu toga smo mogli da predvidimo veliku izlaznost u prepodnevnim časovima. Jutrošnja slika na Internetu je potpuno drugačija...
Digitalni glas Srbije

Otvorena biračka mesta u Srbiji

U Srbiji su jutros u sedam sati otvorena biračka mesta na kojima će 6.771.479 birača moći da glasa u drugom krugu predsedničkih izbora, do zatvaranja birališta, u 20 sati.
Kompletan tekst

.

Digitalni glas Srbije: Izborne filosofije - noć poslednja

19. maj 2012.
U smiraj poslednjeg dana pred sutrašnji drugi krug predsedničkih izbora društvenim mrežama dominiraju statusi edukacije ili izborna filosofija. Koliko su izbori ozbiljni, koliko ih neko smatra neozbiljnima i koliko su izbori OBAVEZA, kao što je jedan korisnik i caps-lockom naglasio.
Digitalni glas Srbije

.

Digitalni glas Srbije

U periodu od 14. do 21. maja Digitalni glas Srbije će prikupljati podatke sa društvenih mreža, blogova, foruma i drugih onlajn kanala i svakodnevno objavljivati izveštaje putem sajta i mejling liste Medija centra.

.

Digitalni glas Srbije: Godina prođe, izbori nikada.

Dan posle debate, kako društvene mreže javljaju, rezervisan je za "profesionalne" analitičare. Analitičari amateri od jutros su u velikom broju šerovali linkove novinskih komentara, mišljenja zvaničnih tumača politike o tome ko je bio pobednik sinoćne predstave.
Digitalni glas Srbije

.

Analitičari o duelu predsedničkih kandidata

17.05.2012.
Kampanja za drugi krug predsedničkih izbora završava se u ponoć, jer tada počinje predizborna tišina, koja traje do zatvaranja biračkih mesta - 20. maja u 20 sati. U tom periodu će biti zabranjena izborna propaganda preko sredstava javnog obaveštavanja, kao i javni skupovi i objavljivanje procene rezultata izbora.
Kompletan tekst

.

U nedelju i drugi krug pokrajinskih izbora

17.05.2012.
NOVI SAD - U Vojvodini će u nedelju, 20. maja, pored izbora za predsednika Srbije, biti održan i drugi krug pokrajinskih izbora po većinskom sistemu.
Kompletan tekst

.

Protokol o debati predsedničkih kandidata

16.05.2012.
TV debata predsedničkih kandidata održava se u sredu, 16. maja 2012, u terminu od 20 časova, na Prvom programu Radio-televizije Srbije i biće direktno prenošena na Prvom programu Radio Beograda. RTS će obezbediti prevod na znakovni jezik.

Protokolom o TV debati kandidata za predsednika 2012. utvrđeno je:

Debata traje do 90 minuta ukupnog trajanja. Voditelj daje i oduzima reč kandidatima, vodi računa o redosledu i poštovanju tema i držanja dogovorenog vremena.


Teme debate su:

1. Vizija i budućnost Srbije
2. Spoljna politika i odnosi u regionu
3. Kosovo i Metohija
4. Ekonomija, investicije i rešavanje problema nezaposlenosti
5. Razvoj institucija, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije
6. Odbrana i bezbednost
7. Socijalna politika, obrazovanje i mladi
8. Evropske integracije

I

Svi uslovi za učesnike u debati su jednaki. Svakom od učesnika u debati će biti postavljeno ukupno osam pitanja. Pitanja su istovetna za oba učesnika u debati. Učesnicima na raspolaganju stoji isto vreme za izlaganje, odgovore i reagovanje.

II

RTS obezbeđuje obojici kandidata identične pozicije u studiju, dužinu i način kadriranja. Oba kandidata stoje i svaki ima iza sebe istovetnu pozadinu u boji i veličini scenografije.

III

Redosled odgovaranja i mesto za govornicom (levo ili desno) određuje se jedinstvenim žrebom i važi tokom cele debate. Predstavnici izbornih štabova 16. maja u podne u prostorijama RTS-a žrebanjem određuju mesto za govornicom i redosled izlaganja kandidata.

IV

Kandidati naizmenično odgovaraju na pitanja redosledom koji je utvrđen žrebom. Kandidat kojeg je žreb odredio da govori prvi ima i prvu završnu reč.

V

Predsednički kandidati imaju po tri minuta za odgovor za svako pitanje. Kandidatima na raspolaganju stoji još po jedan minut koji može iskoristiti za:

• Dopunu svog odgovora na pitanje
• Komentar izlaganja drugog kandidata
• Reagovanje na izlaganje drugog kandidata

VI

Na kraju debate, oba predsednička kandidata imaju na raspolaganju po 90 sekundi za završnu reč.

VII

Vreme za odgovaranje meri sat kojim upravlja organizator debate. Predsednički kandidati će imati uvid u vreme koje im je preostalo za odgovor, reagovanje ili komentar. Svaki od kandidata će, na kraju vremena predviđenog za izlaganje, odgovarajućim signalom biti upozoreni da je vreme za izlaganje isteklo.

VIII

Tokom izlaganja jednog od učesnika u debati, biće aktivan samo njegov i mikrofon voditelja debate.

IX

Predsednički kandidati neće govoriti izvan vremena koje im je stavljeno na raspolaganje za odgovor, komentar ili reagovanje. Tokom debate neće prekidati jedan drugog i neće drugome uzimati reč i vreme za odgovor. Kandidati su dužni da jedan drugom persiraju.

X

Voditelj debate ima pravo i obavezu da isključi mikrofon učesniku koji se ne pridržava pravila o redosledu i vremenu trajanja obraćanja.

XI

Voditelj debate ima pravo da, nakon dve javno izrečene opomene, udalji iz debate učesnika koji odbija da poštuje usvojena pravila debate. Udaljavanje ili napuštanje predsedničke debate jednog od kandidata označava kraj debate.

XII

Predsednički kandidati i njihovi saradnici će biti u prostorijama RTS najkasnije 15 minuta pre početka debate. Kandidati imaju pravo na savetničku ili stručnu ekipu do petoro saradnika.

XIII

Organizator će, za svakog od učesnika u debati, obezbediti papir, pribor za pisanje i bezalkoholna pića.

XIV

U studio mogu da uđu samo predsednički kandidati, voditelj i tehnička i službena lica RTS-a. Članovi izbornih štabova debatu mogu da prate iz posebnih prostorija. RTS se obavezuje da saradnicima oba kandidata obezbedi razdvojene prostorije sa telefonom, kompjuterom i TV prijemnikom.

XV

Ukoliko se štabovi oba kandidata slože moguće je da se debata "seče" sa dva do tri reklamna bloka. RTS se obavezuje da reklamni blokovi ne sadrže spotove predsedničkih kandidata niti reklame koje na bilo koji način mogu imati veze sa izborima i kampanjama kandidata.

XVI

Kandidati u debati mogu da koriste sopstvene teze, pribeleške i delove sopstvenih govora. Nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, elektronskih pomagala za snimanje i reprodukciju slike i tona, korišćenje faksimila ili originala fotografija i dokumenata, kao ni unošenje bilo kakvih predmeta koji nisu izričito predviđeni ovim Protokolom.

XVII

Fotoreporterima i snimateljima drugih TV stanica dozvoljeno je da slikaju ulazak dvojice kandidata u zgradu RTS-a. Fotografisanje i snimanje samog suočavanja dozvoljeno je samo snimatelju i fotoreporteru RTS-a a naša kuća je spremna da profesionalni snimak bez naknade obezbedi svim zainteresovanim redakcijama.

XVIII

Susret dvojice kandidata i rukovanje pre i posle debate moguć je samo ako to žele obe strane.

XIX

O pitanjima neobuhvaćenim ovim Protokolom, odlučivaće se saglasnošću obe strane uz posredovanje organizatora debate.

XX

RTS odgovara za poštovanje reda i dogovorenih uslova debate. Izborni štabovi dvojice kandidata obavezuju se da neće koristiti plakate, bilborde i druga marketinška sredstva u krugu RTS-a, niti će dovesti u pitanje regularnost, niti će okupljati svoje pristalice ispred RTS-a.

XXI

RTS se obavezuje da dogovoreni Protokol objavi na svom sajtu www.rts.rs . Protokol je dostupan za objavljivanje svim medijima.


Predsednički kandidat
Boris Tadić

Predsednički kandidat
Tomislav Nikolić

za RTS
Aleksandar Tijanić

.

Novinari i mediji u izborima

Biro za društvena istraživanja spovodi anketu o izveštavanju medija tokom izbora sa predstavncima medija, novinarima, organizacijama civilnog društva.
Anketa
Rezultati ankete će biti predstavljeni tokom izborne večeri u Medija centru. Svima zainteresovanima će biti dostavljeni rezultati.
.

Tužilaštvo: Nije bilo falsifikovanja izbora!

14.05.2012.
Republičko tužilaštvo saopštilo je da krađom listića sa biračkog mesta broj 57 u Pančevu na koju je javnosti ukazali Srpska napredna stranka, nije prekrojena izborna volja građana. "Niko nije prekrajao izbornu volju građana, nego su listići ukradeni pošto su svi članovi biračkog odbora, uključujući i one iz SNS, potpisali zapisnik bez primedbi posle brojanja glasova", rekao je portparol republičkog tužilaštva Tomo Zorić.
Kompletan tekst

.

Počelo štampanje glasačkih listića

13.05.2012.
Štampanje glasačkih listića za drugi krug predsedničkih izbora počelo danas u Štampariji "Službenog glasnika Srbije".
Kompletan tekst

.

Cesid: Nikolićevo ime ostaje na listiću

12.05.2012.
Eventualna odluka predsedničkog kandidata Tomislava Nikolića o povlačenju bila bi samo simbolički moguća, jer će njegovo ime ostati na listiću, kaže Marko Blagojević programski direktor Cesida. Takva odluka nije pravno moguća, smatra profesor Fakulteta političkih nauka Milan Jovanović.
Kompletan tekst

.

RIK odbacila prigovor Tomislava Nikolića

12.05.2012.
BEOGRAD, 12. maja 2012. (Beta) - Republička izborna komisija (RIK) odbacila je u subotu prigovor Tomislava Nikolića, kojim se traži poništavanje izbora na svim nivoima, a kao razlog se navodi da u prigovoru nije pružen nikakav dokaz za tvrdnje o izbornoj kradji.
Kompletan tekst

.

RIK danas razmatra prigovor SNS-a o krađi izbornih listića

12.05.2012.
Republička izborna komisija Srbije razmatraće danas prigovor Srpske napredne stranke na regularnost izbora. Sekretar RIK-a Veljko Odalović izjavio je sinoć da će RIK vjerovatno donijeti odluku o formiranju komisije, koja će izvršiti detaljan pregled kompletnog izbornog materijala sa izbora 6. maja.
Kompletan tekst

.

Tadić ubedljivo ispred Nikolića

12.05.2012.
Za predsedničkog kandidata liste „Izbor za bolji život” Borisa Tadića glasalo bi 58% birača, dok bi lideru SNS Tomislavu Nikoliću poverenje ukazalo 42% građana. Prema najnovijem istraživanju agencije „Ipsos stratedžik marketing”, za Borisa Tadića, predsedničkog kandidata liste „Izbor za bolji život”, glasalo bi 58 odsto birača, dok bi njegovom protivkandidatu Tomislavu Nikoliću iz SNS u drugom krugu predsedničkih izbora, zakazanom za 20. maj, poverenje ukazalo 42 odsto građana.
Kompletan tekst

.

Baza kandidata za narodne poslanike 2012.

BIRN Srbija vam predstavlja uređenu bazu podataka svih kandidata koji učestvuju na izborima za Narodnu skupštinu Republike Srbije na izborima 2012. godine. Podaci o listama su preuzeti od Republičke izborne komisije i po prvi put složeni u bazu koja može da se pretražuje po najrazličitijim kriterijumima.
Više detalja

.

RIK: Mandat i Koaliciji Albanaca

10.05.2012.
Beograd - Manjinska lista Koalicija Albanaca preševske doline osvojila je jedan poslanički mandat u novom sazivu Skupštine Srbije, saopšteno iz RIK-a.
Kompletan tekst
.

RIK: Sutra o prigovorima SNS-a

11.05.2012.
Sekretar Republičke izborne komisije (RIK) Veljko Odalović izjavio je da će RIK sutra zauzeti stav povodom prigovora u kojima Srpska napredna stranka traži poništavanje izbora na svim nivoima zbog navodne izborne krađe. Odalović je za televizju B92 potvrdio da je juče popodne u RIK stigao prigovor SNS "u formi koja zadovljava da bude u proceduri i da na sutrašnjoj sednici RIK-a bude razmatran".
Kompletan tekst

.

RIK: Mandat i Koaliciji Albanaca

10.05.2012.
Beograd - Manjinska lista Koalicija Albanaca preševske doline osvojila je jedan poslanički mandat u novom sazivu Skupštine Srbije, saopšteno iz RIK-a.
Kompletan tekst
.

Jedan predsednički kandidat i četiri liste vraćaju novac

10.05.2012.
Jedan predsednički kandidat i četiri izborne liste koje su učestovale na nedeljnim predsedničkim i parlamentarnim izborima imaju obavezu da u narednih 30 dana vrate u republičku kasu novac koji su dobile za troškove predizborne kampanje.
Kompletan tekst

Reč na reč

03.05.2012.
U trećoj političkoj debati sa predstavnicima sedam lista parlamentarnih stranaka u Srbiji, gosti RTS-a razgovarali o problemu Kosova i Metohije, evrointegracijama i podizanju životnog standarda građana. Radio-televizija Srbije, uz tehničku podršku OEBS-a, CESID-a i američkog Nacionalnog demokratskog instituta, organizovala je treću debatu sa predstavnicima sedam lista parlamentarnih stranaka u Srbiji. Teme debate bile su kako Srbija može da reši problem Kosova i Metohije, jesu li evrointegracije najbolje za Srbiju i šta buduća vlada treba da uradi da bi podigla životni standard građana.
Kompletan tekst

.

Niš: Ponovo glasanje na 17 mesta

10.05.2012.
Niš - Gradska izborna komisija u Nišu donela je odluku da se glasanje na 17 biračkih mesta za gradsku skupštinu ponovi u nedelju, 13. maja.
Kompletan tekst
.

Izborna komisija danas saopštava konačne rezultate

10.05.2012.
Konačni rezultati predsedničkih i parlamentarnih izbora moraju da budu objavljeni danas do 20 sati, a Republička izborna komisija treba u narednih deset dana, do 20. maja da dodeli poslaničke mandate u novom sazivu parlamenta.
Kompletan tekst

.

TV duel predsedničkih kandidata 16. maja na RTS

09.05.2012.
BEOGRAD – Televizijski duel predsedničkih kanidata Borisa Tadića i Tomislava Nikolića održaće se 16. maja, na Prvom programu RTS-a, objavila je ta televizija na svom sajtu. Drugi krug predsedničkih izbora biće održan 20. maja. Nikolić za Tadića slobodan u četvrtak i u subotu.
Kompletan tekst
.

NS: 7.000 nevažećih listića i 5.000 manje glasača

09.05.2012.
Okosnicu buduće gradske vlasti i dalje će najverovatnije činiti koalicija Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine, samo će za razliku od prošlog saziva Skupštine grada, većinu moći da imaju udruženi sa Socijalističkom partijom Srbije. Najviše od 78 odbornika u Skupštini grada imaće demokrate. Iako su sa 18 osvojenih mesta relativni pobednici izbora u Novom Sadu, demokrate su dobile čak 28.000 glasova manje u odnosu na prošle lokalne izbore. Druga je Srpska napredna stranka sa 16 mesta u gradskom parlamentu, a ta partija nije se nadmetala na prošlim izborima.
Kompletan tekst
.

Republička izborna komisija (RIK) najkasnije do 10. maja trebalo bi da utvrdi zvanične rezultate izbora

Republička izborna komisija (RIK) najkasnije do 10. maja trebalo bi da utvrdi zvanične rezultate izbora za predsednika Srbije i novi saziv Skupštine Srbije.

Rok da RIK u Službenom glasniku objavi rezultate izbora je 10. maj u 20:00 časova, 96 sati posle zatvaranja biračkih mesta. Na predsedničkim izborima učestvuje 12 kandidata, a po Ustavu mandat predsednika Republike traje pet godina. U trci za 250 mesta u parlamentu učestvuje 18 izbornih lista, ovo su deveti parlamentarno izbori.
Kompetan tekst (FoNet)

.

Čak 16 partija biće u novoj Vladi Srbije

08.05.2012.
Više od 40 stranaka i grupa građana ulazi u Narodnu skupštinu. Izbori bili fer i demokratski, ali medijsko izveštavanje treba da bude objektivnije, kažu strani posmatrači.
Kompletan tekst
.

Naprednjacima 73 demokratama 67 mandata

08.05.2012.
RIK saopštio konačne izborne rezultate Najviše poslaničkih mandata, 73, u novom sazivu Skupštine Srbije imaće koalicija „Pokrenimo Srbiju“, koju predvodi Srpska napredna stranka, i lista „Izbor za bolji život - Boris Tadić“, okupljena oko Demokratske stranke, koja je osvojila 67 mandata, saopštila je juče Republička izborna komisija na osnovu obrađenih 97,69 biračkih mesta.
Kompletan tekst

.

RIK saopštio rezultate na osnovu 97,69 odsto obrađenih biračkih mesta

07.05.2012.
Republička izborna komisija saopštila je danas privremene rezultate na osnovu 97,69 odsto obrađenih biračkih mesta za predsednika Srbije, po kojima je kandidat liste "Izbor za bolji život - Boris Tadić" osvojio 25,33 odsto glasova, a kandidat liste "Pokrenimo Srbiju" Tomislav Nikolić 24,99 odsto.
Kompletan tekst
.

RIK: "Pokrenimo Srbiju" 24,17, "Izbor za bolji zivot" 21,29 odsto

07.05.2012.
BEOGRAD - Prema prvim privremenim rezultatima Republičke izborne komisije sa obrađnih 7,46 odsto biračkih mesta, koalicija "Pokrenimo Srbiju" koju prevodi Srpska napredna stranka osvojila je 24,17 odsto, a koalicija "Izbor za bolji život" koju predvodi Demokratska stranka 21,29 odsto.
Kompletan tekst

.

RIK obradio 7,87 % biračkih mesta

06.05.2012.
Na osnovu 7,87 odsto obrađenih glasova, RIK je saopštio da je Tomislav Nikolić osvojio 25,47, a Boris Tadić 23,63 odsto glasova. Koalicija SNS 24,17, a Izbor za bolji život 21,29 odsto.
.

Izlaznost do 18h - 48,24

06.05.2012.
Direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović izneo je podatke o izlaznosti birača do 18 časova, dobijene na osnovu reprezentativnog uzorka za teritoriju Republike Srbije, bez AP Kosovo i Metohija. Naveo je da je na osnovu reprezentativnog uzorka sa obrađenih 569 biračkih mesta u Srbiji na biračka mesta do 18 časova izašlo 48,24 odsto birača.

U centralnoj Srbiji na biračka mesta izašlo je 48,37 odsto, a u Vojvodini 47,89 odsto birača. U Beogradu izlaznost je bila 46,34 odsto, Novom Sadu 44,73 odsto, Nišu 48,44 odsto, Kragujevcu 46,64 odsto i u Čačku 46,79 odsto.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović ukazao je na veću izlaznost birača u odnosu na parlamentarne izbore održane 2008. godine.

.

31,47% građana glasao do 14h

06.05.2012.
Republička izborna komisija održala je drugu redovnu konferenciju za novinare u 15 časova. Saopštena je izlaznost od 31,47% na osnovu reprezentativnog uzorka sa obrađenih 569 biračkih mesta u Srbiji. U centralnoj Srbiji na biračka mesta izašlo je 32,40 odsto, a u Vojvodini 29,48 odsto birača. U Beogradu izlaznost je bila 31,50 odsto, Novom Sadu 27,29 odsto, Nišu 30,62 odsto, Kragujevcu 29,93 odsto i u Čačku 29,74 odsto.
.

Izlaznost do 10h - 10,98

06.05.2012.
Član Republičke izborne komisije Miodrag Petrović obavestio je prisutne da su sva biračka mesta otvorena i da se u Srbiji glasa na 8.390 biračkih mesta, uključujući i 90 biračkih mesta na Kosovu i Metohiji. Takođe, Petrović je naglasio da nije bilo zvanično evidentiranih problema u izbornom procesu na biračkim mestima.
Direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović je saopštio da je u 10.00 časova izlaznost bila 10,98, kao i da su prvi podaci obrađeni na osnovu reprezentativnog uzorka za Srbiju i da ne obuhvataju podatke o izlaznosti na teritoriji Kosova i Metohije. On je upoznao novinare sa raspoloživim podacima o procentu izlaska birača na birališta na teritoriji Centralne Srbije 10,92 odsto, Vojvodine 11,11, kao i u većim gradovima: u Beogradu (10,59 odsto), Novom Sadu (10,36 odsto), Nišu (8,62 odsto), Kragujevcu (10,97 odsto) i Čačku (11,15 odsto). Podaci pokazuju da je izlaznost birača u 10.00 časova za 1 odsto veća, u poređenju sa prethodnim izborima, dodao je Vukmirović.

.

Digitalni glas Srbije - tim za nove medije

06.05.2012.
Tim za nove medije koji je oformio beogradski Medija centar, tokom izbora prikuplja javno dostupne informacije i izjave korisnika na društvenim mrežama, blogovima, forumima i onlajn medijskim portalima i na osnovu tih podataka objavljuje analize i izveštaje o javnom mnjenju, dešavanjima, kao i mogućim neregularnostima.
Izveštaji će tokom izbornoga dan biti saopštavani na svakih sat ili dva, a po potrebi i češće.
Digitalni glas Srbije
.
.

Kampanja jeftinija od prethodnih

03.05.2012.
Agencija za borbu protiv korupcije ocenila je da je aktuelna kampanja pristojnija i jeftinija od prethodnih. Direktorka Agencije Zorana Marković podsetila je da stranke u roku od 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora imaju obavezu da toj agenciji dostave izveštaje o troškovima kampanje.
Kompletan tekst

.

Napadaju Rome i nude im novac za glasanje

02.05.2010.
Romska partija traži pomoć Evrope Romima se preti da će se ukinuti socijalna pomoć ako glasaju suprotno, pripremaju se paketi širom Vojvodine i obećava novac od strane Demokratske stranke (DS) i Liberalno demokratske partije (LDP), a pre neki dan predsednika Romske partije (RP) Srđana Šajna, kandidata za poslanika na izbornoj listi "Pokrenimo Srbiju", i još nekoliko aktivista te stranke, u Čurugu je napala grupa ljudi koja se predstavila kao aktivisti Demokratske stranke, između ostalog se navodi u pismu koje su povodom...

Kompletan tekst

.

Anketa o izveštavanju TV stanica - centralne informativne emisije

Anketa o izveštavanju TV stanica - centralne informativne emisije na sajtu www.mediamonitor.rs/index.php/anketa

.

Odštampani glasački listići za lokalne izbore na KiM

01.05.2012.
KOSOVSKA MITROVICA - Na severu Kosova danas je završeno štampanje glasačkih listića za lokalne izbore, koji će se, u skladu sa odlukama odbornika u SO Zvečan i Zubin Potok, održati 6. maja, kada će se glasati i za predsednika i poslanike Skupštine Srbije.

Kompletan tekst

.

Faktor plus: Vode SNS i DS

01.05.2012.
Poslednje predizborno istraživanje javnog mnjenja, koje je sprovela agencija Faktor plus, pokazalo je da će na izbore 6. maja sigurno izaći 52 odsto ispitanika, dok se njih gotovo 20 odsto još premišlja. Prema istraživanju, sprovedenom od 24. do 30. aprila, na uzorku od 1.126 ispitanika, najveći broj glasova bi osvojile koalicija oko Srpske napredne stranke (32,5 odsto) i koalicija oko Demokratske stranke (27 odsto).

Kompletan tekst

.

Poništena lista NOPO

30.04.2012.
Upravni sud u Beogradu saopštio je večeras da je poništio rešenje Republičke izborne komisije o proglašenje liste za parlamentarne izbore Nijedan od ponuđenih odgovora.

Kompletan tekst

.

Ministarstvo omladine ne sme biti ukinuto

30.04.2012.
Organizacije civilnog društva zahtevaju od političkih partija da se izjasne o budućem statusu Ministarstva omladine i iskažu svoj stav o tome na koji način će se nastaviti sa brigom o mladima u Srbiji. Zalažemo se za to da Ministarstvo omladine ostane kao samostalna institucija koja se sistematski i ozbiljno brine o mladima u Srbiji.

Kompletan tekst zahteva

.

Sud poništio usvojenu listu SDS-a i USS-a

30.04.2012.
Upravni sud doneo je odluku da poništi već usvojenu listu “Socijaldemokratski savez – Ujedinjena seljačka stranka - Gojko Veličković” koju je Gradska izborna komisija prihvatila. Posle odluke suda, na listi za lokalne izbore u Leskovcu učestvovaće 11 stranaka, koalicija i jedna grupa građana.

Kompletan tekst
.

Analitičari: Puno obećanja, malo rešenja

29.04.2012.
Zapošljavanje, privlačenje investicija samo su neka od obećanja koja su se mogla čuti tokom predizborne kampanje, ali smatraju analitičari, političari nisu ponudili nijedno uverljivo rešenje za goruće probleme. U borbi za glasove, obećanja stranaka, kako su ocenili, ostavljaju "gorak ukus u ustima" da se građanima ponovo nudi "čarobni štapić", iako su ta obećanja, posebno partija koje su učestvovale na vlasti, nešto umerenija nego u prethodnom periodu.

Kompletan tekst

.

Štampaju se listići za lokalne izbore na KiM

29.04.2012.
ZUBIN POTOK - Više izbornih lista prijavilo se za lokalne izbore u opštinama Zubin Potok i Zvečan na Kosovu, iako te izbore neće organizovati ni UNMIK, a ni vlasti u Beogradu. Za lokalne izbore u Zubinom Potoku prijavili su se Demokratska stranka Srbije, Ujedinjeni regioni Srbije i Srpska radikalna stranka, a za lokalne izbore u Zvečanu prijavili su se URS, SRS, DSS, SPS-PUPS i SNV severnog Kosova, rečeno je Tanjugu u izbornim komisijama u tim opštinama.

Kompletan tekst

.

Negativna kampanja smanjuje broj glasova

29.04.2012.
Negativna predizborna kampanja utičce na opadanje rejtinga dve najače stranke, pa je u protekle dve nedelje koalicija oko Srpske napredne stranke (SNS) izgubila podršku oko pet odsto birača, a koalicija oko Demokratske stranke (DS) oko tri odsto.

Istaživanje agencije Partner konsalting pokazuje da koaliciju oko naprednjaka sada podržava 24 odsto građana, dok Demokratska stranka ima podršku 21,8 birača. Prema rezultatima istaživanja od 12. aprila, SNS je imao podršku 29,7, a DS 25,1 odsto glasača.

Kompletan tekst

.

RRA naložila obustavu negativne kampanje

28.04.2012.
DS kampanja kontrasta ipak nedozvoljena Nakon više od mesec dana prljave kampanje na koju je Demokratska stranka do sada potrošila preko 4,5 miliona evra i samo nedelju dana pre održavanja izbora, Savet RRA napokon je zatražio od emitera da hitno obustave emitovanje svih predizbornih sadržaja u kojima se neko optužuje, a da prethodno nije proverna tačnost tih navoda

Kompletan tekst

.

RRA: Obustaviti emitovanje neproverenih optužbi

27.04.2012.
BEOGRAD - Savet RRA zahteva od emitera da hitno obustave emitovanje svih predizbornih sadržaja u kojima se neko optužuje ukoliko prethodno nisu proverili tačnost navoda u kojima se optužuje bilo koja ličnost, saopštila je danas Republička radiodifuzna agencija.

Kompletan tekt


.

RRA:Predizborni program uravnotežen

27.04.2012.
Beograd - Predizborni program na elektronskim medijima, od 14. marta do 14. aprila, bio je uglavnom uravnotežen, saopštila je Republička radiodifuzna agencija (RRA).

Na osnovu nadzora o strukturi predizbornog programa, može se zaključiti da je predizborna kampanja za predsedničke, republičke, pokrajinske i lokalne izbore u elektronskim medijima bila uglavnom uravnotežena.

Kompletan tekst

.

Istraživanje: Tadić, Nikolić pa Stanković

27.04.2012.
Predsednički kandidat koalicije Izbor za bolji život Boris Tadić vodi ispred kandidata Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića za jedan procenat, a na trećem mestu je dr Zoran Stanković.

Kompletan tekst

.

Ratnici sa Tvitera

26.04.2012.
Jedino mesto na kome političari mogu da vode političku trku bez vremenskog ograničenja i potpuno besplatno jeste internet. Nova pravila za političke stranke u predizbornoj kampanji ograničila su ih na 90 minuta reklama na televizijama. Za štampu pravila nema, a internet je ostao potpuno slobodan.

Najposećenija je stranica Demokratske stranke koja je na 580. mestu, sledi je Liberalno-demokratska partija na 810, Srpska napredna stranka koja je 1282. i Ujedinjeni regioni Srbije na 2229. poziciji. Portparolka DS-a Jelena Trivan preozbiljno je shvatila virtuelnu borbu za glasove, te više vremena provodi na Fejsbuku i Tviteru, nego u komunikaciji s predstavnicima medija.

Kompletan tekst

.

Reč na reč

26.04.2012.
U drugoj od tri debate sa predstavnicima sedam lista parlamentarnih stranaka u Srbiji, gosti RTS-a razgovarali o privredi, smanjenju nezaposlenosti i javnom dugu.

Radio-televizija Srbije, uz tehničku podršku OEBS-a, CESID-a i Američkog nacionalnog demokratskog instituta, organizovala je drugu od tri debate sa predstavnicima sedam lista parlamentarnih stranaka u Srbiji.

Kompletan tekst i snimak

.

Svakodnevno nadgledanje stanja kampanje na internetu

Svakodnevno nadgledanje stanja kampanje na internetu, analiza reputacije i predviđanje viralne verovatnoće pojedinih segmenata kampanje. Pratite viralno prisustvo predsedničkih kandidata pojedinačno i pratite viralnu verovatnoću parlamentarnih izbora.

Više detalja

.

RIK večeras štampa izborne listiće

25.04.2012.
Beograd - Republička izborna komsija utvrdila oblik i izgled glasačkog listića za parlamentarne izbore 6. maja, čije štampanje će početi večeras u "Službenom glasnik".

Za parlamentarne izbore štampaće se 7.061.712 glasačkih listića, što obuhvata broj od 7.026.579 birača u Srbiji, dok će se 35.133 glasačkih listića štampati kao rezerva, što je 0,5 odsto ukupnog broja birača. Kako je ranije utvrđeno, listići će biti svetlo ljubičaste boje.

Glasački listić štampaće se u više jezičkih varijanti u zavisnosti od toga koji su jezici i pisma u službenoj upotrebi u pojedinim opštinama i gradovima.

Tako će listić sa jednom, dve ili tri jezičke varijante štampati na formatu hartije A-4, a listić sa četiri ili pet jezičkih varijanata na formatu A-3.

Kompletan tekst
.

PIK proglasio zbirnu izbornu listu po proporcionalnom sistem

26.04.2012.
NOVI SAD - Pokrajinska izborna komisija (PIK) proglasila je zbirnu izbornu listu za izbor poslanika u Skupštinu AP Vojvodine po proporcionalnom izbornom sistemu, na kojoj se nalazi 14 stranaka, pokreta ili grupa građana.

Kompletan tekst

.

RIK utvrdio zbirnu listu za izbore

26.04.2012.
RIK utvrdio zbirnu listu za izbore i to liste "Za bolji život - Boris Tadić", "Srpska radikalna stranka - dr Vojislav Šešelj", "Ujedinjeni regioni - Mlađan Dinkić", "Čedomir Jovanović - Preokret" i lista "Pokrenimo Srbiju - Tomislav Nikolić".

Na izborima će učestvovati i liste "Demokratska stranka Srbije - Vojislav Koštunica", "Ivica Dačić - SPS, PUPS, JS", "Dveri za život Srbije", "Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor", "Reformistička stranka - prof. dr Milan Višnjić".

Tu su i liste "Stranka demokratske akcije Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin", Pokret radnika i seljaka, "Socijaldemokratski savez - Nebojša Leković", lista koalicije "Sve zajedno - BDZ, GSM, DZH, DZVM, Slovačka stranka - Emir Elfić", kao i lista Koalicije Albanaca Preševske doline.

Za glasove birača boriće se i "Crnogorska partija - Nenad Stevović", lista "Komunistička partija - Josip Broz" i lista "Nijedan od ponuđenih odgovora".

Kompletan tekst

.

U ponoć objavljivanje zbirne izborne liste

25.04.2012.
Na predstojećim parlamentarnim izborima 6. maja učestvovaće ukupno 18 lista.
BEOGRAD - Republička izborna komisija treba do ponoći da utvrdi i objavi zbirnu izbornu listu u "Službenom glasniku". Prema Rokovniku za sprovođenje izbora, RIK najkasnije do 25. aprila u ponoć treba da utvrdi i objavi zbirne izborne liste, a uvid u podnete izborne liste moguć je u roku od 48 sati od dana objavljivanja zbirne izborne liste. Na predstojećim parlamentarnim izborima 6. maja učestvovaće ukupno 18 lista.
Kompletan tekst
.

Zubin Potok i Zvečan: Izborni procesi u punom jeku

24.04.2012.
KOSOVSKA MITROVICA - Izborni procesi za srpske lokalne izbore u dve opštine na severu Kosova, Zvečanu i Zubinom Potoku, u punom su jeku i pored negodovanja Beograda, dela međunarodne zajednice i vlasti u Prištini, izajvili su danas čelnici izbornih komisija te dve opštine.

Kompletan tekst

.

Na parlamentarnim izborima 18 lista

24.04.2012.
Na predstojećim izborima za Skupštinu Srbije 6. maja učestvovaće ukupno 18 lista, budući da je Republička izborna komisija danas proglasila još tri stranačke liste
Kompletan tekst
.

Priprema za izbore na severu Kosova

24.04.2012.
Izborni procesi za srpske lokalne izbore u opštinama Zvečan i Zubin Potok su u punom jeku, istakli predstavnici tih samouprava. Iz izbornih komisija ove dve opštine još jednom je poručeno da će lokalni izbori u Zvečanu i Zubinom Potoku biti održani i pored negodovanja Beograda, dela međunarodne zajednice i vlasti u Prištini.
Kompletan tekst

.

Glasam za žene

24.04.2012.
Predstavnice gotovo svih izbornih lista odražale su zajedničku predizbornu konvenciju, sa koje su poručili da je potrebno više žena u političkom životu Srbije. Konvencija pod moto "Glasam za žene", koju je upriličio Beogradski fond za političku izuzetnost, organizovana je sa ciljem da se pažnja javnosti skrene na značaj većeg prisustva i snažnijeg uticaja žena u politici.

Kompletan tekst

.

Pred biračima 15 opcija

24.04.2012.
GIK do danas u ponoć ima rok da utvrdi i objavi zbirnu izbornu listu.

Na glasačkom listiću jedinica je “Za bolji Novi Sad – Bojan Pajtić”, dvojka je “Liga socijaldemokrata Vojvodine – Novi Sad naša kuća – Nenad Čanak”, a trojka „Maja Gojković - Ujedinjeni regioni Srbije”. „Demokratska stranka Srbije - Vojislav Koštunica” je četvorka, „Udruženi penzioneri i socijalna pravda - Pero Zubac” su pet, dok je „Romska demokratska stranka - Tomislav Bokan” broj šest, a „Srpska radikalna stranka - Aleksandar Martinović” je sedmica. Broj osam pripao je listi „Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije - Partija udruženih penzionera Srbije - Jedinstvena Srbija - Socijaldemokratska partija Srbije, na mestu devet je „Srpska demokratska stranka - Radivoj Prodanović” dok će broj 10 zauzeti „Pokrenimo Novi Sad - Srpska napredna stranka - Nova Srbija - Pokret Socijalista”. Na mestu 11 je „Čedomir Jovanović - Vojvođanski preokret (LDP-VP-SDU)”, a broj 12 je „Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor”. Lista „MI - Miroslav Miša Ilić” zauzeće broj 13 dok će “Dveri za život Novog Sada” biti broj 14.

Kompletan tekst

.

Ko su kandidati za poslanike 5

24.04.2012.
Republička izborna lista proglasila je 18 iznornih lista za republičke parlamentarne izbore 6. maja. Pogledajte ko su kandidati na listama CRNOGORSKA PARTIJA - NENAD STEVOVIĆ, KOMUNISTIČKA PARTIJA - JOSIP BROZ, NIJEDAN OD PONUĐENIH ODGOVORA

Republička izborna komisija (RIK) je 24. aprila proglasila 18 izbornih lista kandidata za izbore za narodne poslanike u Narodnu skupštinu Republike Srbije 6. maja 2012. godine ,

1. Izbor za bolji život- Boris Tadić*

2. Srpska radikalna stranka - dr Vojislav Šešelj

3. Ujedinjeni regioni Srbije - Mlađan Dinkić*

4. Čedomir Jovanović – Preokret (Liberalno demokratska partija, Srpski pokret obnove, Socijaldemokratska unija, Bogata Srbija, Vojvođanska partija, Demokratska partija Sandžaka, Zelena ekološka partija - zeleni, Partija Bugara Srbije)

5. Pokrenimo Srbiju - Tomislav Nikolić (Srpska napredna stranka, Nova Srbija, Asocijacija malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Srbije, Koalicija udruženja izbjeglica u Republici Srbiji, Pokret snaga Srbije - BK, Narodna seljačka stranka, Bošnjačka narodna partija, Demokratska partija Makedonaca, Romska partija, Pokret vlaškog ujedinjenja, Pokret socijalista, Pokret privredni preporod Srbije)

6. Demokratska stranka Srbije - Vojislav Koštunica

7. Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije (SPS), Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), Jedinstvena Srbija (JS)

8. Dveri za život Srbije

9. Vajdasági magyar szövetség-Pásztor István - Savez vojvođanskih Mađara-Ištvan Pastor

10. Reformistička stranka - Prof. dr Milan Višnjić

11. Stranka demokratske akcije Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin

12. POKRET RADNIKA I SELjAKA

13. SOCIJALDEMOKRATSKI SAVEZ - NEBOJŠA LEKOVIĆ

14. SVE ZAJEDNO: BDZ, GSM, DZH, DZVM, Slovačka stranka - Emir Elfić

15. KOALICIJA ALBANACA PREŠEVSKE DOLINE - KOALICIONI I SHQIPTARËVE TË LUGINËS SË PRESHEVËS

16. CRNOGORSKA PARTIJA - NENAD STEVOVIĆ

17. KOMUNISTIČKA PARTIJA - JOSIP BROZ

18. NIJEDAN OD PONUĐENIH ODGOVORA

Kompletan tekst

.

Agencija se neće zaustaviti na Đulijaniju

Finansiranje izborne kampanje u centru pažnje i institucija i političara
Beograd - Agencija za borbu protiv korupcije u proveri trošenja novca političkih stranaka neće se zaustaviti na Srpskoj naprednoj stranci. „Agencija će uputiti zahtev Demokratskoj stranci da dostavi izveštaje i dokumentaciju o troškovima putovanja predsedničkog kandidata DS Borisa Tadića u Hanover“, zvanični je odgovor Agencije na pitanje Danasa hoće li pitati demokrate o nedavnom putovanju njihovog lidera u Nemačku.

Kompletan tekst

.

Goati: Tri stranke dovoljne za vladu

24.04.2012.
Stožer nove vlade biće ili demokrate ili naprednjaci, a uz njih većinu će, po svemu sudeći, činiti bar još koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije i Liberalno demokratska partija. Analitičari kažu da ne treba otpisati ni Ujedinjene regione Srbije.
Tu se spisak ne završava, a uticaj na sastav kabineta će imati i međusobni odnosi političara, ali i prozivke koje su u kampanji sve učestalije. Predsednik „Transparentnosti Srbije“ Vladimir Goati kaže da će u novoj vladi najverovatnije biti tri partije.

Kompletan tekst

.

U Beogradu 1.172 biračka mesta

24.04.2012.
Beograđani će birati nove odbornike u beogradskom parlamentu na 1.172 biračka mesta u gradu, a na glasačkom listiću bele boje biće ukupno 13 lista, izjavio je danas Tanjugu sekretar Gradske izborne komisije Miloš Todorović.
Kompletan tekst
.

Iznenadilo bi me da naprednjaci naprave vladu

24.04.2012.
– Najizglednija koalicija nakon ovih izbora je između Demokratske stranke, Socijalističke partije Srbije i Liberalno-demokratske partije, te manjinskih stranaka, a u kojoj bi se eventualno našli i Ujedinjeni regioni Srbije. Iznenadilo bi me da Srpska napredna stranka napravi vladu jer s njima ne bi sarađivala ni Srpska radikalna stranka, ni LDP, a teško da bi im se priključila i Demokratska stranka Srbije. Uz to, postoje i signali da za takvu opciju ne postoji ni podrška u međunarodnoj zajednici – rekao je Orlović u intervjuu za „Dnevnik”.
Kompletan tekst

.

Faktor plus: SNS 33,5, a DS 28,3 odsto glasova

23.04.2012.
BEOGRAD - Za koaliciju okupljenu oko Srpske napredne stranke (SNS) glasalo bi 33,5 odsto birača, koalicija oko Demokratske stranke osvojila bi 28,3 odsto glasova, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje agencije Faktor plus.
Kompletan tekst
Istraživanje
.

Ukupno 7.026.579 birača

22.04.2012.
Republička izborna komisija utvrdila je ukupna broj birača u Srbiji, koji iznosi 7.026.579 birača sa pravom glasa. Proglašena je i 15. lista za parlamentarne izbore – Koalicija Albanaca preševske doline.

RIK je usvojio i rešenje o utvrđivanju glasačkih listića, prema kome će se štampati 7.061.712 listića, od toga je 7.026.579 koliko je ukupno birača, a 35.133 listića se štampa kao rezerva.

Više detalja

.

Počinje štampanje glasačkih listića za predsedničke izbore

22.04.2012.
BEOGRAD - Republička izborna komisija (RIK) utvrdila je oblik i izgled glasačkog listića za predsedničke izbore 6. maja, čije će štampanje početi danas u štampariji "Službenog glasnika".

Glasački listić štampaće se u više jezičkih varijanti u zavisnosti od toga koji su jezici i pisma u službenoj upotrebi u pojedinim opštinama i gradovima.

Tako će se glasački listić sa jednom, dve ili tri jezičke varijante štampati na formatu hartije A-4, a listić sa četiri ili pet jezičkih varijanata na formatu A-3.

RIK je ranije utvrdio da će glasački listić za predsedničke izbore biti svetlo drap boje.

Više detalja

.

RIK: Dodatni rok za ispravke

21.04.2012.
Republička izborna komisija dala 48 sati da liste "Komunistička partija Josip Broz" i "Crnogorska partija Nenad Stevović" i "Nijedan od ponuđenih odgovora" isprave nedostatke.

"Crnogorska partija" dostavila je 11.307 pravno valjanih izjava birača koji su podržali tu listu, ali je naknadnim uvidom RIK utvrdio da 945 nije bilo upisano u birački spisak, da je 213 lica listu podržalo dva ili više puta, 816 njih podržalo je nekoliko prethodnih izbornih lista, a da 157 lica nije imalo ispravno upisan jedinstveni matični broj građana.

Više detalja

.

Redosled predsedničkih kandidata

20.04.2012.
RIK žrebanjem utvrdio redosled predsedničkih kandidata na predstojećim izborima.

U Skupštini Srbije je završeno žrebanje predsedničkih kandidata. Redosled je sledeći:

1. prof dr Zoran Stanković

2. Vladan Glišić

3. Boris Tadić

4. dr Vojislav Koštunica

5. dr Zoran Dragišić

6. Jadranka Šešelj

7. Muamer Zukorlić

8. Danica Grujučić

9. Ivica Dačić

10. Čedomir Jovanović

11. Ištvan Pastor

12. Tomislav Nikolić

Više detalja

.

Glasaće se u Beču i Salcburgu

Diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije u Austriji rade na prosleđivanju zahteva, dobijenih do subote u ponoć, za dobijanje prava glasa u Austriji za parlamentarne i predsedničke izbore u Srbiji 6. maja.
Državljani Srbije, koji žive u Austriji, mogli su do subote u ponoć podneti zahtev za glasanje u ovoj zemlji na predstojećim opštim izborima Srbije.
Pošto diplomatsko-konzularna predstavništva nisu radila zbog uskršnjih praznika, do ponoći u subotu je bilo moguće uputiti zahtev elektronskom poštom, poštom ili faksom.
Šef konzularnog odeljenja Ambasade Srbije u Beču Kosta Simonović rekao je da je do subote u ponoć u diplomatsko-konzularna predstavništva u glavnom gradu Austrije pristiglo oko 400 zahteva za dobijanje prava glasa u Austriji.
Više detalja

.

PIK: Manjinske liste da otklone nedostatke

20.04.2012.
NOVI SAD - Pokrajinska izborna komisija (PIK) saopštila je večeras da je podnosiocima dvaju lista stranaka nacionalnih manjina naložila da u roku od 48 sati otklone uočene nedostatke.

Reč je o listi koalicije "Sve zajedno", koju čine Bošnjačka demokratska zajednica, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Demokratska zajednica Hrvata, Slovačka stranka, Građanski savez Mađara, kao i o listi Crnogorske partije.

Više detalja

.

Savetovanje o praćenju izbora

20.04.2012.
Savetovanje o praćenju izbora od strane medija koje organizuju IREX-ov Program za pomoć medijima u Srbiji i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju, zajedno sa Biroom za društvena istraživanja i slovačkom organizacijom za medijski monitoring, Memo 98, održano je 20. aprila u Medija centru u Beogradu.

Na konferenciji su govorili su Ivan Godarsky, Memo 98, Slovačka; Zoran Gavrilović, glavni analitičar Biroa za društvena istraživanja; Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije i Dragan Janjić, potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Snimak konferencije

.

Onlajn konsultacije za novinare koji izveštavaju o izborima

20.04.2012.
Svi zaintersovani novinari koji prate izbore, a imaju nedoumice u vezi sa radom, mogu u bilo kom trenutku postaviti pitanje o izborima ili izbornom procesu putem e-maila pitanja@mc.rs. Za Resurs centar na pitanja odgovaraјu iskusni novinari - Peđa Obradović, urednik vesti na TV B92 i Tanja Aleksić, novinarka TV B92. Na stranici Saveti možete pročitati i korisne tekstove vezane za praćenje izbora. Neki od aktuelnih tekstova su: Tatjana Aleksić - Kako (is)pratiti „izbornu noć“, Slaviša Orlović - Izbori sa zatvorenim listama, Peđa Obradović - Statistika: „sarma“ ili nešto više?, Tatjana Aleksić - Novinar na predizbornom mitingu...
Svi novi tekstovi biće istaknuti na stranici Novosti i prosleđeni na mejling listu Medija centra.

.

Naučni skup „Zašto glasam“

19.04.2012.
Predstojeći izbori bili su povod za organizovanje naučnog skupa „Zašto glasam, kako glasam ako uopšte glasam“ na Fakultetu političkih nauka u organizaciji Fondacije Fridrih Ebert i Centra za demokratiju Fakulteta.
Više detalja

.

RIK o 12. predsedničkom kandidatu

19.04.2012.
Beograd - Socijaldemokratski savez dostavio je RIK-u nedostajuće potpise podrške za kandidaturu Danice Grujičić za predsednika države. RIK će danas utvrditi da li će ona biti poslednji utvrđeni kandidat za novog šefa države.

Detaljnije

.

Reč na reč

19.04.2012.
U prvoj od tri debate sa predstavnicima sedam lista parlamentarnih stranaka u Srbiji, gosti RTS-a razgovarali o odnosu države i političkih partija, stanju u zdravstvu, korupciji.

Radio-televizija Srbije, uz tehničku podršku OEBS-a, CeSID-a i Američkog Nacionalnog Demokratskog Instituta, organizovala je prvu od tri debate sa predstavnicima sedam lista parlamentarnih stranaka u Srbiji.

Više detalja

.

Istraživanje Međunarodnog republikanskog instituta

19.04.2012.
Kandidat DS Boris Tadić u prednosti je od tri odsto nad kandidatom SNS Nikolićem u trci za predsednika države, ali naprednjaci imaju najveću podršku kao stranka, pokazalo je istraživanje Međunarodnog republikanskog instituta (IRI).

U istraživanju koje je prezentovano političkim strankama i koje je sprovedeno 8. i 9. aprila na uzorku od 1.422 ispitanika stoji da Tadića podržava 31 odsto građana, a Nikolića 28 odsto. Na pitanje koga bi podržali u drugom krugu predsedničkih izbora, ako u njemu budu Tadić i Nikolić, za lidera SNS glasalo bi 35 odsto anketiranih, a za predsednika DS 34 odsto.

Kompletan tekst

.

Rok za podnošenje izbornih lista do petka u ponoć

19.04.2012
BEOGRAD - Rok za podnošenje lista za učešće na predstojećim parlamentarnim izborima ističe sutra u ponoć, a Republička izborna komisija do sada je prihvatila 13 izbornih lista.
Detaljnije

.

U petak žreb za redosled predsedničkih kandidata

19.04.2012.
BEOGRAD - U trci za novog predsednika Srbije za sada učestvuje 11 kandidata, kojima je Republička izborna komisija potvrdila kandidature, a kakav će biti njihov redosled na glasačkom listiću 6. maja znaće se u petak posle obavljenog žrebanja.

Konačan broj kandidata biće poznat u toku današnjeg dana, a žreb kojim će se odrediti njihov raspored na listiću svetlo drap boje obaviće se sutra u Skupštini Srbije, od 19.15 sati.

Detaljnije

.

Novinarski trening o izbornoj kampanji i izborima

U okviru projekta „Resurs centar za novinare – praćenje izbora 2012“, 18. april 2012, u prostorijama Medija centra Beograd održan je trening za novinare, pre svega one koji se prvi put susreću sa praćenjem izbora.
Više detalja o treningu

.

Istraživanje: Najviše pristalica DS i LDP za ulazak u EU

18.04.2012.
Da Srbija treba da postane član Evropske unije, smatra 88 odsto birača Demokratske stranke, 86 odsto pristalica Liberalno demokratske partije, ali i 39 odsto birača Srpske napredne stranke, pokazalo je istraživanje "Ipsos stratedžik marketinga" i Radio-televizija B92.

Istraživanje koje je u martu rađeno na uzorku od 1.003 ispitanika, pokazalo je i da je 69 odsto birača Srpske radikalne stranke protiv ulaska Srbije u EU, što smatra i 51 odsto ispitanika koji su rekli da bi glasali za SNS i 44 odsto koji bi glasali za Demokratsku stranku Srbije.

Više detalja

.

Lokalni izbori u Srbiji: Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope u predizbornoj poseti Beogradu

13.04.2012.
Strazbur – Delegacija Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope koju predvodi Najdžel Marmagen iz Velike Britanije (ILDG), će biti u predizbornoj poseti Srbiji, u cilju posmatranja predstojećih lokalnih izbora koji su zakazani za 6. maj 2012.

Delegacija će se sastati sa predsednikom Republičke izborne komisije, Predragom Grgićem; predstavnicima Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu kao i sa predstavnicima diplomatskog kora i međunarodnih organizacija uključujući OSCE/ODIHR.

Više detalja

.

Za izbore 17,4 miliona evra

BEOGRAD, 10. april 2012. (FoNet) - Programski direktor organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić izjavio je danas da će, prema procenama, za izbore koji se održavaju 6. maja ove godine na legalan način iz budžeta biti izdvojeno 17,4 miliona evra.
Više detalja

.

Za predsedničke izbore za sada osam kandidata

05.04.2012
BEOGRAD – Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović raspisala je i predsedničke izbore za 6. maj, a za sada je imena svojih kandidata za predsednika države saopštilo osam stranaka. U trci za predsednika 6. maja, kada se budu održavali i parlamentarni, lokalni, i pokrajinski izbori u Srbiji, nadmetaće se, zasad je poznato, lideri DS Boris Tadić, SNS Tomislav Nikolić, SPS Ivica Dačić, potpredsednik SRS Aleksandar Martinović, lideri LDP i koalicije „Preokret” Čedomir Jovanović, DSS Vojislav Koštunica, SVM Ištvan Pastor i Zoran Stanković iz URS-a.
Izvor: politika.rs

.

Raspisani i predsednički izbori

05.04.2012
Predsednički izbori u Srbiji biće održani 6. maja, odlučila je danas predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić - Dejanović. Kandidati za predsedničke izbore: SNS - Tomislav Nikolić, SPS - Ivica Dačić, SRS - Aleksandar Martinović, LDP - Čedomir Jovanović, URS - Zoran Stanković i SVM - Ištvan Pastor.
Izvor: www.vesti-online.com

.

Izveštaj nadzora programa emitera tokom predizborne kampanje

RRA je predstavila Izveštaj nadzora programa emitera tokom predizborne kampanje za lokalne, pokrajinske i republičke skupštinske izbore za period od 14-28. marta 2012. godine. Nijedan od učesnika predstojećih parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji nije favorizovan, zaključak je RRA.
(RRA, 04.04.2012, Danas - dodatak, Press, NUNS, Politika, 05.04.2012)
.

Građani očekuju pobedu demokrata

04.04.2012, Izvor: B92

Beograd - Prema istraživanju B92 i Ipsosa, 40 odsto građana Srbije očekuje da će demokrate, koje sada imaju većinu u vladi, pobediti na predstojećim izborima.

B92 je u saradnji s agencijom za ispitivanje javnog mnenja "Ipsos", pitao građane Srbije šta misle, ko će biti pobednik izbora 6. maja. Ispitivanje je obuhvatilo uzorak od 1017 ispitanika.

Rezultati istraživanja pokazuju da 40 odsto građana naše zemlje veruje da će demokrate pobediti, 30 odsto očekuje pobedu SNS, a svega četiri odsto SPS.
Detaljnije

Untitled Document

Projekat "Resurs centar za novinare – praćenje izbora 2012" Medija centar realizuje uz podršku Fondacije za otvoreno društvo