Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Početna > MC projekti > MC projekti arhiva > Resurs centar - Izbori 2012
Resurs centar header

NovostiAktivnosti političkih stranakaKalendarSavetiIstraživanja
AdresarKorisna dokumentaArhiva izboraO Resurs centru
.

Vikend zatišje, o vladi ništa novo

10.06.2012.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastaće se sutra s predstavnicima izborne liste okupljene oko SPS-a i nastaviti konsultacije o formiranju vlade. U zdanje na Andrićevom vencu na treće konsultacije vezane za formiranje vlade
Kompletan tekst

.

Sutra dalje konsultacije o formiranju vlade

10.06.2012.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić nastaviće u ponedeljak konsultacije o formiranju nove vlade razgovorom sa predstavnicima koalicije SPS-PUPS-JS
Kompletan tekst

.

Zastoj u pregovorima o Vladi Srbije

09.06.2012.
BEOGRAD - Pregovarači o formiranju nove vlade ponovo su - na pauzi. Demokrate i socijalisti, i pored ranijih nezvaničnih najava, danas neće sesti za sto, naveo je SPS.
Kompletan tekst

.

Sednica Skupštine posle 11. juna

08.06.2012.
BEOGRAD, 8. juna 2012. (Beta) - Potpredsednica Socijalističke partije Srbije (SPS) Slavica Djukić Dejanović rekla je u petak da nije realno da se u ponedeljak, 11. juna nastavi konstitutivna sednica Skupštine Srbije čak iako bi se dogovor o vladi postigao za vikend.
Kompletan tekst

.

Nastavak konstitutivne sednice 11. juna

01.06.2012.
Konstitutivna sednica Skupštine Srbije biće najverovatnije nastavljena 11. juna, kad će biti izabrani predsednik parlamenta, potpredsednici i sekretar, rekao je danas predsedavajući Zaharije Trnavčević.
Kompletan tekst

.

Tomislav Nikolić predsednik Srbije

31.05.2012.
Tomislav Nikolić položio zakletvu i počeo svoj petogodišnji mandat na mestu predsednika Srbije. Ukoliko se budete borili za ljude, ja ću da vam pomažem koliko mi to Ustav omogućava i neću da prestanem sa borbom dok Srbija ne postane pravna i prava demokratska država, poručio je predsednik Srbije.
Kompletan tekst

.

Podgorici ne smeta Nikolićevo izjednačavanje Srba i Crnogoraca

31.05.2012.
Podgorica – Za novoizabranog predsednika Srbije Tomislava Nikolića nema nikakve razlike između Srba i Crnogoraca, dok je na crnogorsku nezavisnost stavljena tačka, pa se takav njegov stav u Podgorici razumeo kao nova najava ka boljim i sadržajnijim odnosima između ove dve države.
Kompletan tekst

.

Poslanici položili zakletvu

31.05.2012.
BEOGRAD - Narodna skupština Srbije je konstituisana, poslanici su položili zakletvu, a potom je prekinuta i biće nastavljena posle dogovora o vladajućoj većini u parlamentu.
Kompletan tekst

.

Vladimir Goati: Vladu će voditi DS, SPS i LDP

30.05.2012.
BEOGRAD - Direktor "Transparentnosti Srbije" Vladimir Goati kaže da će vladu gotovo izvesno voditi DS i koalicija SPS-PUPS-JS,a u vlast će verovatno biti ukljućena i LDP.
Kompletan tekst

.

Baza kandidata za narodne poslanike 2012.

Uređena baza podataka svih kandidata koji učestvuju na izborima za Narodnu skupštinu Republike Srbije na izborima 2012. godine. Podaci o listama su preuzeti od Republičke izborne komisije i po prvi put složeni u bazu koja može da se pretražuje po najrazličitijim kriterijumima. BIRN Srbija
Više detalja

.

Sutra konstitutivna sednica i Nikolićeva zakletva

30.05.2012.

Novi saziv republičkog parlamenta Srbije biće konstituisan sutra kada će i izabrani predsednik države Tomislav Nikolić pred poslanicima položiti zakletvu.
Kompletan tekst
.

Orlović: Vlada s najviše 20 članova

29.05.2012.
URS i LDP neće moći da računaju na ministarstva koja su očekivali pre izbora, ocenjuje profesor FPN-a Slaviša Orlović. Orlović veruje da će stranke ispuniti predizborna obećanja i da nova vlada neće imati više od 20 članova.
Kompletan tekst

.

Strankama po odborniku 150.000 dinara

27.05.2012.
Iz budžeta grada učesnici lokalnih izbora dobili su 14,1 miliona dinara za kampanje. Ovaj novac za izbornu kampanju stranaka raspoređuje se u dva navrata. Prvo je 20 odsto od sume podeljeno na jednake delove svim izbornim listama
Kompletan tekst

.

Volfram Mas: Zapad ne pravi vladu DS i SNS

25.05.2012.
BEOGRAD - Nemački ambasador u Beogradu Volfram Mas izjavio je da Zapad ne traži da Demokratska stranka i Srpska napredna stranka formiraju novu vladu Srbije.  Odluka o vladi je samo na vama, rekao je Mas i dodao da Nemačka ima interes da buduća vlada bude evropski orijentisana. Mas je naglasio da je u interesu Srbije da vlada bude sposobna da uspešno rešava teške zadatke koji joj predstoje.
Kompletan tekst

.

Nikolić na testu iskrenosti

25.05.2012.
Aktiviranjem ostavke na mesto lidera Srpske napredne stranke novoizabrani šef države Tomislav Nikolić je, verovatno, uspostavio obrazac koji će morati da ispunjavaju i sledeći predsednici Srbije, ma kako to, očigledno, bilo nepopularno u ovdašnjem partijskom životu. Jer, samo je još Čedomir Jovanović, lider Liberalno-demokratske partije, kovertirao svoju ostavku uz objašnjenje da hoće da bude „garant državnog jedinstva”.
Kompletan tekst

.

RIK proglasio konačne rezultate predsedničkih izbora

24.05.2012.
BEOGRAD - Republička izborna komisija (RIK) proglasila je danas konačne rezultate predsedničkih izbora čime su se stekli uslovi za inauguraciju novog predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Prema konačnim rezultatima drugog kruga predsedničkih izbora održanog 20. maja, Tomislav Nikolić, kandidat Srpske napredne stranke osvojio je 49,54 odsto glasova izašlih birača, dok je njegov protivkandidat Boris Tadić, koga je predložila Demokratska stranka, osvojio 47,31 odsto.
Kompletan tekst

.

Mihajlović: DS izgubio jer je igrao igru SNS-a

24.05.2012.
Sociolog Srećko Mihajlović izjavio da je Demokratska stranka doživela dupli poraz na izborima jer je prihvatila igru koju je nametnula Srpska napredna stranka, pa je u izbornoj kampanji dominirao antiintelektualizam.
Kompletan tekst

.

Orlović: Tadić nema razloga da ne prihvati ulogu mandatara

23.05.2012.
NOVI SAD - Izjava lidera Demokratske stranke, Borisa Tadića, data posle priznanja izbornog poraza i čestitke protivkandidatu Tomislavu Nikoliću, da on neće biti novi premijer Srbije, nije razlog da Tadić ne prihvati mandat za sastavljanje nove vlade, smatra Slaviša Orlović, profesor Fakulteta političkih nauka.
Kompletan tekst

.

Gligorov: Srbija u krizi još najmanje dve godine

23.05.2012.
U Srbiji neće biti bolje još najmanje dve godine, uzevši u obzir tešku socijalnu situaciju u zemlji i ekonomske prilike, ocenio je Vladimir Gligorov, saradnik Bečkog instituta za medjunarodne ekonomske studije.
Kompletan tekst

.

Šta je to kohabitacija?

22.05.2012.
U političkom žargonu Srbije se poslednjih dana sve češće upotrebljava reč "kohabitacija" kako bi se označila situacija u kojoj su predsednik i premijer iz suprotstavljenih stranaka.
Kompletan tekst

.

Beli listići odlučili izbore

21.05.2012.
Srđan Bogosavljević, direktor Ipsos stratedžik marketinga ukazuje na to da u 3,1 milion onih koji su glasali u drugom krugu spada i oko 100.000 nevažećih listića, koji su 'odlučili izborni rezultat'.
Kompletan tekst

.

Goati:Tadić žrtveno jagnje

21.05.2012.
Boris Tadić bio je personifikacija i žrtva svega onoga što se očekivalo i što je mimoišlo DS, izjavio je analitičar Vladimir Goati. Analitičar Vladimir Goati ocenio je da je predsednik Demokratske stranke Boris Tadić "žrtveno jagnje" loše vladajuće politike. "Predsednik DS bio je personifikacija i nekakva žrtva svega onoga što se očekivalo i što je mimoišlo partiju, tako da se sve sručilo na njega, počevši od ekonomskih problema na koje zaista Srbija nije imala mnogo uticaja, ali i dosta grešaka kojima je kumovala DS", rekao je Goati agenciji Beta.
Kompletan tekst

.

Nikolić 49,51, a Tadić 47,35 odsto

21.05.2012.
BEOGRAD, 21. maja 2012. (Beta) - Predsednički kandidat koalicije "Pokrenimo Srbiju" Tomislav Nikolić osvojio je 49,51 odsto glasova, a kandidat koalicije "Izbor za bolji život" Boris Tadić 47,35 odsto, privremeni su rezultati koje je u ponedeljak saopštila Republička izborna komisija (RIK) sa obradjenih 99,07 odsto biračkih mesta.
Kompletan tekst

.

RIK u 22 časa

20.05.2012.
Na četvrtoj redovnoj konferenciji za novinare, koju je Republička izborna komisija održala u 22 časa, saopšteni su privremeni rezultati ponovljenog glasanja na izborima za predsednika Republike.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović saopštio je da, su, na osnovu obrađenih 52.51 odsto biračkih mesta u Republici Srbiji, bez Kosova i Metohije, ili 40.67 odsto biračkog tela, kandidati osvojili sledeći procenat glasova:

1. BORIS TADIĆ- 46.77%
2. TOMISLAV NIKOLIĆ- 50.21%

Zamenik predsednika Republičke izborne komisije Slavoljub Milenković podsetio je da će RIK, u skladu sa zakonom, proglasiti konačne rezultate ponovljenog glasanja na izborima za predsednika Republike najkasnije u roku od 96 časova od zatvaranja biračkih mesta.

.

Prve procena rezultata

20.05.2012.
CESID: Prva procena rezultata, na osnovu 70 posto obrađenih biračkih mesta: Nikolić oko 49,2% Tadić oko 47,5%. IPSOS: Posle 78% pregledanih biračkih mesta: Nikolić 48,8%; Tadić 48,1%

Procena je da će izlaznost biti između 45 i 46 odsto.

.

Odziv birača u Srbiji do 19 časova je 41,5 odsto

20.05.2012.
Odziv birača u Srbiji do 19 časova je 41,5 odsto. U Vojvodini je glasalo 44,4 odsto birača, u centralnoj Srbiji 40,4 odsto, a u Beogradu 40,2 odsto birača.
Kompletan tekst

.

Projekcije i poređenja. Izlaznost jako mala. Jedino pitanje koliko mala?

20.05.2012.
Kao što dobro pozicionirani i još bolje informisani članovi Demokratke stranke i Ujedinjenih Regiona Srbije @milosdjajic i @rastco94 javljaju, izlaznost je mala. Dok CESID i dalje proverava ova dvojica dokazano kredibilnih izvora privlače svu diskusiju na Tviteru u ovom trenutku.
Digitalni glas Srbije

.

RIK: Izlaznost u Srbiji do 18 časova 36,83 odsto

20.05.2012.
BEOGRAD, 20. maj 2012. (FoNet) - Republička izborna komisija (RIK) saopštila je danas da je do 18:00 časova u drugom krugu redsedničkih izbora u Srbiji glasalo 36,83 odsto birača, dok je pre dve nedelje, u prvom krugu, odziv bio 48,28 odsto.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović rekao je da je u centralnoj Srbiji do 18:00 časova glasalo 35,92 odsto, a u Vojvodini 38,78.

Odziv je u Beogradu bio 36,09 odsto, Novom Sadu 38,53, Nišu 37,15, Kragujevcu 33,28 i Čačku 32,14.

Zamenik predsednika RIK Slavoljub Milenković rekao je na konferenciji za novinare da prema podacima RIK nije bilo težih i ozbiljnijih nepravilnosti na biračkim mestima.

.

Do 17 sati glasalo 33 odsto birača

20.05.2012.
U Srbiji su u sedam sati otvorena biračka mesta na kojima se građani u drugom krugu predsedničkih izbora izjašnjavaju o novom šefu države, a građani Vojvodine i o drugoj polovini od ukupno 120 poslanika u pokrajinskoj skupštini, po većinskom sistemu.
Kompletan tekst

.

RIK: Do 14 časova glasalo 23,19 odsto birača

20.05.2012.
BEOGRAD, 20. maj 2012. (FoNet) - Prema podacima Republičke izborne komisije (RIK), u drugom krugu izbora za predsednika Srbije danas do 14 časova je glasalo 23,19 odsto birača, dok je odziv u prvom krugu, u isto vreme, bio 31,67 odsto.

U drugom krugu predsedničkih izbora 2008. godine do 14 časova glasalo je 33,94 odsto birača.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović rekao je na konferenciji za novinare da je u centralnoj Srbiji do 14 časova glasalo 22,95 odsto birača, a u Vojvodini 23,73 odsto.

Vukmirović je izjavio da je u Beogradu odziv do 14 časova 23,67 odsto, u Novom Sadu 25,16 odsto, Nišu 23,46 odsto, Kragujevcu 21,04 i Čačku 20,11 odsto.

Zamenik predsednika RIK Slavoljub Milenković je dodao da nema podataka o ozbiljnijim problemima na biračkim mestima.

"Ako negde i postoje problemi, sitnije su prirode i otklanjaju se na licu mesta", rekao je Milenković.

Sledeća konferencija za novinare na kojoj će RIK saopštiti podatke o odzivu i eventualnim nepravilnostima najavljena je za 19 časova.

.

RIK: Izlaznost do 10 časova 8,37 odsto

Do 10 časova glasalo 8,37 odsto birača, saopštio je RIK. U centralnoj Srbiji 7,57 odsto, Beogradu 7,71 odsto, a u Nišu 7,41 i Kragujevcu 4,7 odsto.

.

Izlaznost do 9 časova

20.05.2012.
Do 9 časova u Srbiji je glasalo 4,9 odsto birača upisanih u biračke spiskove. U Beogradu izlaznost 4,3, u centralnoj Srbiji 4,4 odsto.
Kompletan tekst

.

RIK o izborima

BEOGRAD, 20. maj 2012. (FoNet) - Republička izborna komisija (RIK) je podsetila građane Srbije, koji imaju biračko pravo i upisani su u birački spisak, da mogu da ostvare svoje ustavno pravo i danas glasaju u drugom krugu izbora za predsednika Republike.
Kompletan tekst

.
Untitled Document

Projekat "Resurs centar za novinare – praćenje izbora 2012" Medija centar realizuje uz podršku Fondacije za otvoreno društvo