Stranke vedre i oblače

PRISTUPNICA KAO ULAZNICA ZA POSAO

KRAGUJEVAČKE NEDELJNE NOVINE, 24. novembar 2016.

Kakvu perspektivu u Srbiji i Kragujevcu imaju oni koji su završili fakultete, postigli najbolje rezultate i žele da u nauci idu dalje, a da nemaju nikakve veze sa političkim partijama ili onima koji su direktno ili indirektno povezani sa vladajućim strukturama, odgovor je - nikakvu.
Da sistem visokog obrazovanja demorališe visokoobrazovane mlade ljude potvrdilo je i istraživanje Udruženja studenata doktorskih studija i mladih istraživača Srbije „Doktoranti Srbije”, koji su u sprovedenoj anketi prošle godine došli do alarmantnih podataka.
Naime, rezultati su pokazali da 80 odsto mladih koji su završili fakultete i žele da se bave naukom smatraju da za njih ne postoji perspektiva u Srbiji.
Ništa nije manje zabrinjavajući ni najsvežiji podatak Nacionalne službe zapošljavanja u Kragujevcu koji kaže da na ovdašnjem birou posao čeka 2.350 ljudi koji imaju diplomu osnovnih ili master studija, a među njima je i pet doktoranauka.
Mnogi se žale da ne mogu da nađu posao jer nisu ni u jednoj partiji. „Nemamo šanse ako se ne učlanimo u stranku. A čak i ako se učlanimo, ima onih koji su u partiji pre nas, pa prvo moramo da čekamo da oni dobiju neki posao, kaže naša sagovornica sa diplomom profesora engleskog jezika.

Ceo tekst možete pročitati ovde

Ovaj projekat (Zloupotreba političkog uticaja: političke stranke kao najveći poslodavci u Srbiji) je finansiran grantom od strane Evropske unije, kroz "Media Programme 2014". Sadržaj projekta isključiva je odgovornost Medija centra i ni na koji način ne odražavaju stavove Evropske unije.