I naprednjacima mandat prečica do radnog mesta u javnom sektoru

ISTRAŽIVANJE KIKINDSKIH: ZLOUPOTREBA POLITIČKOG UTICAJA

KIKINDSKE, 23. decembar 2016.

Priredili: Željko Bodrožić i ekipa Kikindskih

U drugom nastavku istraživanja u okviru projekta beogradskog Medija centra "Zloupotreba političkog uticaja - političke stranke kao najveći poslodavci u Srbiji", bavili smo se odbornicima lokalnog parlamenta u sazivu od 2008. do 2012. godine i započeli priču o sazivu od 2012. do 2016. godine, odnosno obradili prvu godinu vlasti, dok je na čelu grada bila koalicija predvođena Demokratskom strankom.
Saziv biran na izborima u maju 2012. godine, da ponovimo, ustaće upamćen po mnogo čemu, a i po mnogim odbornicima, koji su izmenom zakona postali vlasnici mandata i samim tim je njihova uloga dobila veliki značaj, što podrazumeva i veće privilegije. Vladajuća koalicija - DS, SPS, LSV i SVM - uspela je da ostane na vlasti i da se održi još nešto više od godinu dana, i u tom periodu zapošljavanje odbornika i udovoljavanje njihovim zahtevima i prohtevima, poprimilo je dotad neviđene razmere.
Trajalo je to do septembra 2013. kada je obavljeno prekomponovanje iliti prepakivanje vlasti. Prvo Liga pregovarala je sa Srpskom naprednom strankom, a nedugo nakon što su pregovori propali, odbornik Radoslav Sivčev je napustio ligaše i prešao u naprednjake. Istovremeno je i Marinko Tomić, ljut što je njegovoj ekipi okupljenoj u odboru Jedinstvene Srbije oduzeto upravljanje Sportskim centrom "Jezero", napustio koaliciju sa Demokratskom strankom i počeo pregovore sa SNS-om. Pošto je pao dogovor, kikindski socijalisti nisu imali kud i morali su da promene stranu, tako da je stvorena nova većina od 20 odbornika.

Ceo tekst možete pročitati ovde

Ovaj projekat (Zloupotreba političkog uticaja: političke stranke kao najveći poslodavci u Srbiji) je finansiran grantom od strane Evropske unije, kroz "Media Programme 2014". Sadržaj projekta isključiva je odgovornost Medija centra i ni na koji način ne odražavaju stavove Evropske unije.