Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Početna > MC press centar > Izbori > Izbori 2012 > Izveštaji i analize > Digitalni glas Srbije 3

Prijava nepravilnosti - putem mapiranja na izbori2012.crowdmap.com, e-adrese izbori@digitalniglas.rs ili SMS na 063 465526

Društvene mreže u satima pred izbore

6. maj
Ona noć,kada političari neće mirno spavati. Nije mi žao. #izbori2012
(@Korleone13)

Devet sati pred izbore, uz koncerte na trgovima i poslednje debate među prijateljima građani Srbije odlaze polako na počinak. Neki od njih su svoje raspoloženje podelili na svojim omiljenim društvenim mrežama.

Neki su uzbuđeni zbog sutrašenjeg dana, drugi su Tviter iskoristili kao poruku svom neomiljenom političaru, bilo je upozorenja a izgleda da nekima ni višemesečna kampanja nije koristila - i dalje su neodlučni.

Kršenja predizborne tišine smo dokumentovali ceo dan, beležili smo ih fotografijama i na koji način su vršena, a večeras smo dobili i više izveštaja preko društvenih mreža da su neki građani bili uznemiravani i na stari način, e-mailom. Korisnici facebook-a takođe su predano sakupljali primere kršenja predizborne tišine koristeći tako mogućnost mnogo dužih statusa nego što je to slučaj sa tviterovih 140 karaktera.

U predizbornoj noći dominirala je i diskusija posvećena belim listićima. Debatovalo se o temi kome konkretno beli listići idu u korist, mišljenja su i dalje podeljena. Na Facebooku je situacija bila slična - neki su pozivali na glasanje, dok su drugi pozivali na precrtavanje listića. Dok su mnogi blogeri ranije pričali o neizlasku ili precrtavanju listića, nekoliko njih se u poslednja 24 časa oglasilo tek da kaže da će glasati i zašto je izlazak na glasanje, po njima, u ovom momentu bitan.

Tako se u pola noći, tek nekoliko sati pred otvaranje glasačkih mesta u Srbiji, oglasio i jedan od popularnijih srpskih blogera koji je objasnio zbog čeka će prevaliti put od 500 kilometara od Beograda, svog glasačkog mesta, iako je, kako kaže, “istina da mi zapravo nemamo za koga da glasamo” - mišljenje koje mnogi korisnici društvenih mreža i autori blogova u Srbiji danas izražavaju.

Na forumima nije bilo mnogo drugačije, mada se već danima i nedeljama vode debate o tome za koga glasati. Forumaši uglavnom pokazuju neopredeljenost, dok manji deo onih koji aktivno komentariše po srpskim forumima deluje opredeljeno za tek par političkih opcija i to, koliko se čini, u prilično jednakoj meri.

Nije bilo mnogo priče oko glasanja dijaspore, jedan njihov predstavnik je predvideo ni polovičnu izlaznost, dok su se neki građani sa trenutnim prebivalištem u inostranstvu žalili na to što u nekim gradovima, zbog “slabog interesovanja” neće biti postavljena glasačka mesta. Istovremeno se na mrežama govorilo i o mogućim nepravilnostima koje čekaju glasače na Kosovu i Metohiji.

Kakva će izlaznost biti na glasačkim mestima i na društvenim mrežama, kao i ono što će se dešavati širom Srbije, pratite sutra u Medija centru ili kroz Digitalni glas koji će i dalje biti dostupan na vašem omiljenom izbornom kanalu - Internetu.

Po poslednjim merenjima, od podne do ponoći 5. maja, na osnovu uzoraka od 986 tvitova o izborima u Srbiji, nešto manje od 9% poruka sadržalo je pozitivan stav, u odnosu na 6% u toku predizborne tišine i 10% prethodnog dana, kada je počela predizborna tišina. U popdnevnim i večernjim časovima, žene su bile mnogo aktivnije od muškog dela korisnika i prednjačile sa preko 65% poruka na ovu temu. Najkorišćeniji hashtagovi povodom izbora na Tviteru bili su #izbori, #izbori2012, #politikasr, #srbija, #digitalniglas i #tisina.