Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Početna > MC press centar > Izbori > Izbori 2012 > Izveštaji i analize > Digitalni glas Srbije 16

Prijava nepravilnosti - putem mapiranja na izbori2012.crowdmap.com, e-adrese izbori@digitalniglas.rs ili SMS na 063 465526

.

Izveštaj sa društvenih mreža za 16. maj

Foto: Kosta Milićević

Posle sinoćnjeg televizijskog duela dvojice predsedničkih kandidata, aktivnost korisnika na društvenim mrežama, blogovima i online medijima postaje sve veća ali i negativnija. Čini se da ima sve više onih koji pominju protiv koga će glasati, umesto kojeg kandidata podržavaju.

"Kakvi crni predsednicki izbori? Bolje kralja da vratimo i kao zvanicni jezik da uvedemo engleski." - @w3x

Građani na mrežama redovno tokom poslednjih dana pominju i biranje "manjeg zla" i, u aktivističkom duhu koji se budi poslednjih nedelja, otvoreno govore o tome da su, po njima, potrebna alternativna rešenja, što je dodatni pokazatelj velikog nestrpljenja da se zemlja u mnogo tome pomeri sa mrtve tačke. Neki građani ponovo koriste neogranicen prostor Facebook statusa da napišu citave stranice da izraze svoje stavove, uz navođenje brojki i činjenica koje podržavaju to mišljenje.

"Cini mi se da je u ovom #duel jasno ko je bio bolji tj. manje loš. Ali to je tipicno za Srbiju, biramo manje zlo, nužno zlo." - @ChokyLiberty

S obzirom na to da je u prvom krugu glasanja bilo oko 4.5% nevažecih listica, što je skoro duplo više nego 2008. godine, zanimljivo je videti da sve manje građana poziva na precrtavanje listića ili ubacivanje "belih listića" u glasačke kutije, što je u prvom krugu bilo veoma popularno na mrežama. Sada vidimo znatno više onih koji otvoreno tvrde da to nije rešenje i pozivaju na glasanje, ne konkretno za nekog kandidata, već na sam čin glasanja koje može dovesti do nekakve promene u zemlji. S druge strane, ima mnogih koji su i dalje neopredeljeni po pitanju kandidata i tvrde da je sinoćni TV duel, koji su verovatno pomno pratili u očekivanju da će im pomoći u odluci, prosto bio "mlak".

"Neki papiri nisu za igranje. Glasaj ili cuti narednih 4-5 godina!" - @FilozofIzBlata

Naposletku jucerašnjeg dana i pred zoru novog dana, građani Srbije na Internetu ostaju neopredeljeni po mnogim pitanjima i u potrazi za promenama i objašnjenjima. Neki korisnici su rešili da te potrebne promene izraze na realne, vizuelne načine, dok drugi nastavljaju u sarkastičnom duhu koji vlada mrežama još od početka predizbornih kampanja. Srbija uopšteno traži promene i promena će uskoro biti. Ostaje samo da se vidi kakve će nam promene drugi krug izbora i formiranje nove Vlade doneti.

Na osnovu uzorka od 1000 poruka na društvenoj mreži Twitter prikupljenih od 16 časova 16.05. do 16 časova 17.05, raspoloženje korisnika je palo sa jucerašnjih 13% pozitivnog raspoloženja ponovo na 0%, slično situaciji od prekjuče, kada su stranke i predsednički kandidati takođe imali više pojavljivanja u tradicionalnim medijima koji se prate i na društvenim mrežama. Tek 8.11% poruka sadržalo je pitanja, što je nešto manje nego obično tokom poslednjih dana, dok se pojavila znatno veća razlika između muškog i ženskog dela aktivnih korisnika u razgovoru o izborima na ovoj društvenoj mreži. Do sada su uglavnom žene više o tome govorile, a sadašnji podaci pokazuju da je tek nešto više od 26% učesnika u tom razgovoru ženskog pola, dok muškarci dominiraju razgovorom sa skoro 74% učešca. Na mrežama, a posebno na Twitteru, i dalje predvode ključne reči #izbori, #izbori2012 i #politikars, ali se u prvih dvadeset top ključnih reči pojavljuju i "duel", prezimena oba kandidata i, dosta neočekivano - "horoskop".

Untitled Document

Digitalni glas Srbije se realizuje zahvaljujući podršci građana SAD preko Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), u okviru programa podrške medijima, koji se sprovodi u saradnji sa IREX-om. Izneti stavovi pripadaju isključivo govornicima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav USAID-a ili Vlade SAD