Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Početna > MC press centar > Izbori > Izbori 2012 > Izveštaji i analize > Digitalni glas Srbije 2

Prijava nepravilnosti - putem mapiranja na izbori2012.crowdmap.com, e-adrese izbori@digitalniglas.rs ili SMS na 063 465526

Dešavanja tokom predizborne tišine

Crowdmapa javnog mnjenja - Izbori 2012.

05. maj
Izveštaj za prethodnih 24 časa

Ubedljivo najglasnija izborna tišina koju smo imali
@ZenaZmaj1

U prethodnih 24 časa raspoloženje korisnika društvenih mreža u Srbiji bilo je fokusirano na predizbornu tišinu i javne molbe da sve ovo, jednostavno. što pre prestane. Slično kao u našem jučerašnjem izveštaju.

Tviteraši su nedvosmisleno predvodili u frekvenciji komentara u odnosu na Fejsbuk. Oni su se takođe masovno odazvali još jednom pozivu preko našeg Tviter naloga da prijave sve primećene nepravilnosti, što u predizbornoj tišini, što vezano za ostale neregularnosti putem besplatnog SMS broja i naše crowdmap platforme. Hvala vam na retvitovima, zajedno možemo doprineti da ovaj izborni proces zaista bude transparentan.

Mlađa populacija je ponovo masovno javno stavljala do znanja da im izbori remete ionako već komplikovan život, nekima se koncept predizborne tišine veoma dopada, dok je bilo i mišljenja da on jednostavno nije za Srbiju. Bilo je naravno i mladih mišljenja da im nijedna ponuđena politička opcija ne odgovara.

Spontana kampanja aktivnijih blogera posvećena „belim listićima“ pretendovala je da pruži alternativu baš tom neodlučnom segmentu glasača. Upravo su društvene mreže poslužile kao idealna platforma za pojašnjenje ove opcije. Neki blogeri su pokušali da koncept pojednostave i „nacrtaju“ pojednostavljenu sliku koja bi se po njima dogodila ako se glasački listići ponište, drugi su pojasnili zbog čega je to jedina opcija. Jedan bloger je u svom postu na ovu temu pokušao da kroz ogoljenu matematiku ilustruje svoj stav prema ovoj „trećoj“ opciji glasanja.

Dok su građani debatovali o izborima, političke stranke su i danas nastavile da krše predizbornu tišinu. Nekoliko javnih statusa uznemirenih korisnika Fejsbuka i Tvitera bilo je posvećeno ovoj zakonom nedozvoljenoj aktivosti koja po prvi put biva detaljnije prijavljivana uz pomoć interneta i društvenih mreža. Ni dešavanja u manjim gradovima više nisu tajna.

Tvitpicovi (fotografije pridodate statusima na Tviteru) takođe su pružili nedvosmislene dokaze o kršenju predizborne tišine. Pronašli smo još fotografija jučerašnjeg slučaja koji se dogodio ispred Narodne skupštine kao i jednog koji se dogodio na drugom kraju grada. Slučajevi deljenja flajera su isto bili fotografisani.

I za kraj ovog pregleda, preko Tviter statusa jedne studentkinje, saznali smo da se čajna kobasica u studentskoj menzi četiri godine nije služila i da se danas pojavila prvi put! Nedozvoljeno kupovanje glasova ili raspoložena glavna kuvarica? Ostaje nam da nagađamo.

U proteklom danu, tvitovi sa temom Izbori, uključivali su linkove u procentu od 50%.
24% od ukupnog broja predstavlja retvitovan sadržaj.
Ispod 4% tvitova je u sebi sadržalo pozitivan stav, za razliku od jučerašnjih 10%.
10% njih su bila pitanja.
8% su bile reakcije na tuđe tvitove.
U današnjoj diskusiji o izborima, u kojoj je u odnosu na prethodni dan bilo zastupljeno 65% novih tviteraša, u jednakoj meri su bili zastupljeni i muškarci i žene.