Stranačko zapošljavanje u zdravstvu

Čačanske novine

Piše Stojan Marković

Građani: nama više dosta partijskog zapošljavanja po Bolnici, DZ, Slobodi, Telekomu, Pošti ... od kojeg naša deca ne mogu da dođu na red.
Direktor DZ: kada nam se neko prijavi mi mu ne tražimo venčani list niti stranačku člansku kartu

Na evidenciji nezaposlenih koju vodi Filijala NSZ u Čačku trenutno se nalazi oko 30 lekara koji na posao čekaju duže ili kraće vreme. Zbog zabrane zapošljavanja u državnom sektoru Dom zdravlja i Opšta bolnica nisu odavno raspisivali konkurse za novo zapošljavanje.
Ipak, novozaposlenih u ove dve zdravstvene ustanove ima i to na određeno vreme do deset odsto od dozvoljenog broja radnika. Na tu okolnost građani reaguju sa nezadovoljstvom jer, kako se može čuti iz primedbi koje stižu u lokalne medijske redakcije, radi se o isključivo stranačkom zapošljavanju gde posao dobijaju samo stranački aktivisti SNS-a.
U mejlu koji je nedavno stigao redakcijama regionalne TV Telemark i portala OzonPress, navodi se da su u Dom zdravlja, na poziciju lekara opšte prakse primljena tri lekara i to ne po osnovu prethodnog radnog iskustva, dužine čekanja na zaposlenje, dokumentovane stručne kvalifikacije već isključivo na osnovu posedovanja članske knjižice SNS-a.
U mejlu je navedeno sledeće: „Poštovani, obraćamo vam se jer smo ogorčeni na dešavanje u Čačku. Naime, pre par dana u DZ Čačak, primljene su tri osobe u radni odnos, iako je na snazi još uvek zabrana zapošljavanja, pogotovu u zdravstvenim ustanovama. Sve troje primljenih su članovi SNS-a i zaposleni su isključivo po političkim linijama i urgencijama direktora Doma zdravlja dr Aleksandra Pajovića. Molimo vas da pišete o ovome. Informacija je pouzdana i objavite na vašem portalu jer je nama više dosta partijskog zapošljavanja po Bolnici, DZ, Slobodi, Telekomu, Pošti ... od kojeg naša deca ne mogu da dođu na red“.
Direktor Doma zdravlja dr Aleksandar Pajović u svojoj izjavi kaže da nema govora o stranačkom zapošljavanju, ali da ima velikih pritisaka zbog velikog broja nezaposlenih. Prema njegovim rečima u DZ je trenutno zaposleno 16 lekara na određeno vreme i oni mogu da ostanu u radnom angažmanu maksimalno do dve godine, nakon čega ostaju bez posla po sili zakona.
Od 1. marta 2014. kako kaže direktor Pajović nema zapošljavanja u stalni radni odnos, jer je od tada na snazi Uredba o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru.
- U periodu koji sam pomenuo nije bilo zapošljavanja za stalno, jer je to nemoguće. Bilo je zapošljavanja na određeno, a to su uglavnom ugovori na po mesec dana, zamene za porodiljska odsustva ili za duža bolovanja ... Tako su angažovani doktori, sestre, spremačice, vozači u Hitnoj pomoći na po nekoliko meseci ili do godine dana. Najduži angažman je bio na dve godine, a tako je bilo i u Opštoj bolnici, jer je zakon regulisao da rad na određeno ne može biti duži od dve godine – kaže dr Aleksandar Pajović.
Što se tiče kriterijuma po kojima su bili prijemi na određeno vreme direktor Doma zdravlja ističe da se vodilo računa samo o stručnim kvalifikacijama i dužini čekanja na posao na listi Filijale NSZ, a da stranačku knjižicu niko nije uzimao u obzir. Dodaje da je Ministarstvo zdravlja, punih devet godina vodila jedna stranka, što je uticalo na pojavu da se mnogi iz zdravstva učlanjavaju u tu stranku računajući da će tako pre doći do posla, a da sada ti isti prelaze u vladajuću SNS.
- Od 2003-2007. godine prvi put sam bio direktor Doma zdravlja i tvrdim da se tada nije ni znalo u kojoj sam političkoj stranci. Ja razumem nezaposlene ljude koji su tada bili u stranci koja je devet godina držala resor zdravstva, da su tada bili u toj stranci, a sada prelaze u SNS, sve nadajući se zaposlenju – ističe dr Pajević.
U međuvremenu, u proteklih dva-tri meseca, došlo je do novog zapošljavanja u Domu zdravlja. Građani su ponovo reagovali tvrdnjom da je jedan od novozaposlenih vozača u Hitnoj pomoći, sin dobrog prijatelja direktora Pajevića. Za drugog kandidata koji je primljen tvrdi se da je suprug izvesne odbornice SNS-a u Skupštini grada Čačka.
- Evo spiska svih zaposlenih u Domu i na njemu nema sina mog prijatelja koga pominjete. Što se tiče ovog drugog koga ste pomenuli, tačno je da je angažovan, ali kada nam se neko prijavi mi mu ne tražimo venčani list niti stranačku člansku kartu. Ništa ne radimo van zakona i propisa, niti možemo tako da radimo. Primamo onako kako je predvidela procedura Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Mi na evidenciji Filijale NSZ imamo oko 50 nezaposlenih koji pripadaju zdravstvenoj struci, a nema toliko slobodnih radnih mesta i jasno je da mora biti nezadovoljnih. Kada imamo u vidu da po planu za 2017. godinu mora da se još smanji broj zaposlenih u Domu zdravlja onda vam je jasno da je to izvor nezadovoljstva i problema – kaže direktor Pajović.
Dom zdravlja u Čačku ima trenutno 415 zaposlenih što je znatno manje nego na početku 2013. godine kada je bilo skoro 570 zaposlenih. Direktor DZ očekuje, da po prestanku važenja Uredbe o zabrani novog zapošljavanja u javnom sektoru, bude raspisan konkurs za prijem najmanje deset lekara i duplo više medicinskih sestara. Tvrdi da će o prijemu onih koji budu konkurisali odlučivati Komisija po stručnim kriterijumima i nakon sprovedenog javnog konkursa. Da li će konkursa zaista i biti odlučiće Republički Fond za zdravstveno osiguranje.
U međuvremenu umesto ukidanja Uredbe, stigao je novi zahtev Ministartstva zdravlja, da se broj zaposlenih u Domu zdravlja smanji u 2017. godini. Taj tehnološki višak odnosiće se na nemedicinski kadar, koji mora da se svede na 10 odsto u odnosu na ukupan broj zaposlenih.
Percepcija javnosti da je stranačko zapošljavanje dominantno u čačanskom zdravstvu nije usamljen primer u Srbiji. Iz susednog Užica beležimo sličan primer. Svojim dopisom u kojem ukazuje na primer stranačkog zapošljavanja u užičkoj Opštoj bolnici obratila nam se Jelena Maksić.
U svom dopisu ona kaže:
“Želim da postavim pitanje premijeru Vučiću do kada će da bude na čelu Užičke bolnice čovek koji prima radnike po političkoj i rodbinskim liniji. Da li će moći da objasni zašto je primio pre mesec dana u stalni radni odnos ženu za koju je prijem naredio Tihomir Petković i momka koji je sinovac direktora firme “Zlatiborac”. Ovi ljudi su imali po dve godine staža kada su dobili rešenja, a nas 10 sa preko pet godina staža je zadovoljio sitnim zamenama. Ja imam sedam godina staža i tri godine sam provela po prekidima. Tačnije u toj sam priči od 2005. god. Verujem da se pitate da li je to normalno? Božović me primio više puta na razgovor i jednom rekao da on odgovara samo na pozive iz vladajuće stranke i iz ministarstva pa kad budem imala takvu vezu on će me primiti u stalni radni odnos. Ja takvu vezu nemam pa pitam Vučića da li to znači da ćemo ja i meni slični i dalje biti bez posla?”
Vrlo često premijer Vučić, u obraćanju javnosti, tvrdi da stranačkog zapošljavanja u Srbiji više nema, ali još češće imamo svakodnevne primere koji svedoče suprotno. Ako Jelenino pitanje stigne do premijera, zanimljivo će biti kakav odgovor će stići.


Ovaj projekat (Zloupotreba političkog uticaja: političke stranke kao najveći poslodavci u Srbiji) je finansiran grantom od strane Evropske unije, kroz "Media Programme 2014". Sadržaj projekta isključiva je odgovornost Medija centra i ni na koji način ne odražavaju stavove Evropske unije.