Okrugli sto: Zloupotreba političkog uticaja - političke stranke kao najveći poslodavci u Srbiji

20. oktobar 2016.

Okrugli sto će biti održan u sali Skupštine grada, Trg slobode 3, u četvrtak, 20. oktobra 2016. godine, sa početkom u 12 časova

Partijsko zapošljavanje u Srbiji traje u kontinuitetu dugo godina, ali je kulminaciju dostiglo u poslednje dve decenije. Situaciju je dodatno zakomplikovala Uredba Vlade Srbije o zabrani zapošljavanja kod korisnika budžetskih sredstava, pošto je u međuvremenu razvijen čitav mehanizam izvrdavanja ove zabrane.
Sa druge strane, u ovakvoj situaciji razvija se atmosfera poslušnosti i bezpogovornog izvršavanja naloga nadređenih u firmi, nezavisno od posledica pojedinih odluka.
Zbog višegodišnje prakse partijskog zapošljavanja došlo je do prebukiranja radnicima mnogih javnih i javno komunalnih preduzeća, zbog čega su ona postala preglomazna, nefunkcionalna i preskupa za građane.

U radu okruglog stola učestvuju:

- prof. dr Zoran Stojiljković iz Agencije za borbu protiv korupcije,
- prof. Lela Vujošević, sociolog, zatim, Branislav Petrašinović,
- predsednik Sindikata komunalnih delatnosti, Jugoslav Ristić,
- predsednik gradskog veća Saveza samostalnog sindikata, Branko Gojković,
- predsednik Sindikata PD „Centar”, Dejan Đokanović, predsednik granskog sindikata UGS Nezavisnost,
- Dragan Ilić, predsednik Samostalnog sindikata Fabrike oružja.

Iz stranaka su se odazvali Jovana Jovanović, šef odborničke grupe Demokratske stranke, Nenad Božić iz Pokreta „Dosta je bilo” Milan Urošević, član predsedništva SPO Saša Milenić, Zajedno za Šumadiju, Boris Kovačević LDP.

Pozivamo Vas da prisustvujete ovom skupu i aktivno se uključite u raspravu.

Kontakt tel: 065 256 80 80

e-mail: redakcija@kragujevacke.rs

Organizovanje okruglog stola deo je projekta „Zloupotreba političkog uticaja: političke stranke kao najveći poslodavci u Srbiji“ koji realizuje Medija centar Beograd.
Ovaj projekat (Zloupotreba političkog uticaja: političke stranke kao najveći poslodavci u Srbiji) je finansiran grantom od strane Evropske unije, kroz “Media Programme 2014”. Sadržaj projekta isključiva je odgovornost Medija centra i „Kragujevačkih novina” i ni na koji način ne odražavaju stavove Evropske unije.