Članska ili radna knjižica

Čačanske novine

Autor: Stojan Marković

Oni koji uprkos opštoj besposlici ostaju u nekoj od opština u Moravičkom okrugu, put do zaposlenja najčešće vide kroz učlanjenje u neku od političkih stranaka. Priča koju ćemo ispričati verovatno je izuzetak koji potvrđuje ovo pravilo.
Gorica Petrović bila je zaposlena u opštinskoj upravi u Gornjem Milanovcu. Važila je za vrednu službenicu, odgovornu za poslove koje obavlja. Široj javnosti postala je poznata 2015. godine, kao načelnica opštinske uprave sa najboljim rezultatima rada u celoj Srbiji, po mišljenju Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.
- U svojoj radnoj karijeri težila sam i u tome da budem profesionalac i stalno se usavršavam, a moram istaći da do sada nikada nisam bila član nijedne političke stranke – kaže gospođa Petrović.

Zašto smo serijal tekstova u okviru projekta koji se bavi temom „Zloupotreba političkog uticaja: političke stranke kao najveći poslodavci u Srbiji“ započeli sa pričom o nekome ko je zaposlen i uspešan na svom poslu, a pri tome nije član nijedne stranke. Ne samo da navedeni primer zvuči kao nešto neverovatno za Srbiju danas, već se i ne uklapa u temu našeg projektnog zadatka.
Biti najbolji u državnoj službi, a ne pripadati vladajućoj stranci ili bar vladajućoj koaliciji, nije omiljeni scenario srpske vlasti.
Oni stariji koji pamte jednopartijski sistem, sećaju se kako su najbolji maturanti srednjih škola vrbovani da se učlane u SKJ jer će tako lakše upisati fakultet. U današnjoj višepartijskoj Srbiji, u kojoj se fakultetske diplome sve manje stiču a sve više kupuju, takav argument ne bi bio ubedljiv.
Supstitut je nađen u uslovu za zaposlenje, pa ako hoćeš posao prvo članska, pa onda radna knjižica.
Šta biva ako radnu knjižicu već imaš. I zaposlenje. I najbolji si u svom poslu u celoj Srbiji. Evo primera iz Gornjeg Milanovca.
Na lokalnim izborima u aprilu ove godine, tesnu pobedu je ostvarila koalicija okupljena oko SNS. Uprkos višegodišnjoj koaliciji na republičkom nivou u Gornjem Milanovcu SNS i SPS nisu postigli sporazum o zajedničkom vršenju vlasti, pa je SPS otišla u opoziciju.
Po već viđenom scenariju nova vlast je startovala sa stavom da prethodna vlast, u milanovačkom slučaju to je bila SPS, nije radila ništa dobro i korisno za građane.
U isti koš strpana je i načelnica opštinske uprave, čini se kao kolateralna šteta stranačkog prepucavanja. Ono što je ministarka Kori Udovički videla prilikom predlaganja Gorice Petrović za ličnost godine nova lokalna vlast u Gornjem Milanovcu nije imala u svom vidokrugu.
- Želim da istaknem jednog od predanih službenika koji su pioniri u transformaciji uprave i daju primer kako treba da se ophodimo prema građanima. Opštinska uprava Gornjeg Milanovca ulaže izuzetne napore da se što više približi građanima i privredi - istakla je Udovički u obrazloženju.
- Upravo povodom ove nominacije predsednik opštine i predsednik OO SNS u Gornjem Milanovcu Dejan Kovačević, izjavio je da ministarka nije imala adekvatne informacije o radu Opštinske uprave i načelnice Gorice Petrović, što smo i ocenili kao sraman čin jednog predsednika opštine - istakli su milanovački socijalisti u svom saopštenju za javnost.
U obrazloženom predlogu za smenu načelnice Petrović, koje je članovima Opštinskog veća dostavio predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević, nabrojano je niz nezakonitih radnji koje je navodno učinila načelnica. Odluka o smeni doneta je jednoglasno.
- Gorica Petrović je neosnovano diskreditovana i smenjena sa mesta načelnika Opštinske uprave opštine Gornji Milanovac od strane rukovodstva Srpske napredne stranke u Gornjem Milanovcu radi zbrinjavanja svog političkog kadra. Sa apsolutnom sigurnošću tvrdimo da rukovodstvu Srpske napredne stranke u Gornjem Milanovcu, a samim tim i rukovodstvu opštine, očigledno nisu potrebni kvalitetni, uspešni i odgovorni kadrovi već isključivo partijski poslušnici – naglasili su u svom saopštenju socijalisti.
Očigledno da u Srbiji danas ne samo da do zaposlenja možete doći uz adekvatnu člansku kartu, već na primeru iz Gornjeg Milanovca vidimo i da isti uslov važi ako hoćete da sačuvate svoje radno mesto.
Našoj priči nije ovde kraj.
Bivša načelnica milanovačke Opštinske uprave Gorica Petrović, na osnovu javnog konkursa za načelnika Opštinske uprave Opštine Arilje, izabrana je odlukom Opštinskog veća ove opštine, 5. septembra 2016. godine, kao nestranačka ličnost.
- Svoj posao sam uvek radila krajnje profesionalno i u skladu sa zakonom, što su potvrdile brojne kontrole izvršene od strane skoro svih inspekcija, kao i Državna revizorska institucija. Oduvek sam, polazeći od sebe, cenila i poštovala profesionalizam, predanost i odgovornost u poslu. Uglavnom sam i ja nailazila na poštovanje svog rada i predanosti poslu, a o tome posebno svedoči i priznanje koje sam dobila 2015. godine od Vlade Republike Srbije – kaže gospođa Petrović.
- Očigledno je da rukovodstvu naše opštine takvi kadrovi nisu potrebni.

Sa druge strane, rukovodstvo opštine Arilje prepoznalo je kvalitet, rad i rezultate rada koje je Gorica Petrović ostvarila kao načelnik gornjomilanovačke Opštinske uprave i imenovalo je za načelnika Opštinske uprave svoje opštine. Stoga i možemo sa sigurnošću zaključiti da vlast u Arilju, čiji je glavni nosilac Srpska napredna stranka, za razliku od naše lokalne vlasti, radi u interesu svojih sugrađana angažujući profesionalce u svom poslu, a ne partijske poslušnike kojima je za najodgovornije funkcije bitna samo partijska knjižica kao što je to nažalost slučaj u našoj opštini – kažu milanovački socijalisti u svom saopštenju.
Dve opštine u Srbiji, ista lokalna SNS vlast, a različiti aršini za zapošljavanje. Da li je članska karta uslov za radnu knjižicu? U Gornjem Milanovcu očigledno jeste.

Antrfile
Veterinar smenio direktorku Kulturnog centra

Slična priča stigla nam je i iz susednog Zlatiborskog okruga. Nakon dolaska SNS-a na vlast u Požegi je sa mesta direktorke Kulturnog centra smenjena Slađana Varagić Petrović, inače nestranačka ličnost. Svoj zahtev za smenu direktorke Varagić, aktuelni predsednik opštine Požega Milan Božić (SNS) obrazložio je tvrdnjom da je program visoke kulture i umetnosti u centru bio dobar, ali da je od strane direktorke zanemarena misionarska uloga kulture, pa je u požeškom narodu sve popularnije gledanje rijaliti TV programa, u šta se on lično kao veterinar radeći na terenu uverio ulazeći u mnoga domaćinstva, a narodne mase treba odvojiti od šunda i približiti kulturi i umetnosti. Uprkos peticiji koju je potpisalo preko 2.000 građana i podršci koju je direktorka dobila od Ministarstva kulture, PEN centra i Nacionalnog saveta za kulturu, usledila je smena. Ovih dana, presudom Višeg suda, Slađana Varagić Petrović, vraćena je na radno mesto direktorke.




Ovaj projekat (Zloupotreba političkog uticaja: političke stranke kao najveći poslodavci u Srbiji) je finansiran grantom od strane Evropske unije, kroz "Media Programme 2014". Sadržaj projekta isključiva je odgovornost Medija centra i ni na koji način ne odražavaju stavove Evropske unije