Uskoro konkursi za direktore javnih preduzeća

Mart 2016.

Izvor: Večernje Novosti

Vlada Srbije će uskoro morati da raspiše konkurse za direktore pojedinih javnih preduzeća. Od 37 firmi, čiji je osnivač, u čak 20 nema imenovanih rukovodilaca.Vlada je krenula u potragu za direktorom Elekroprivrede Srbije. U toku su i konkursi za prve ljude Srbija voza, Srbija karga, Infrastrukture železnice Srbije i Srbijašuma. Do marta sledeće godine kroz javne konkurse moraće da prođu svi trenutni vršioci dužnosti, a na republičkom nivou ih je čak 20. Tako kažu poslednje izmene Zakona o javnim preduzećima, pišu Večernje novosti. Kada se konkursi nisu sproveli do kraja ili nisu ni raspisivani, to je bila čista demonstracija "političke volje", u ovom slučaju iskazane u pogrešnom smeru - da se zakon ne primeni, kaže Nemanja Nenadić. “ Štetne posledice su dugoročne, jer nakon takvog iskustva, mnogi od kandidata koji bi se javili, i koji su to možda već učinili u prethodnom krugu, sada to neće učiniti. Time se krug potencijalnih kvalitetnih upravljača javnim preduzećima još više sužava, do mere koja i same konkurse može da učini u potpunosti besmislenim”.
U ovoj godini ističu mandati i prvim ljudima državnih firmi koji su uspeli da zaobiđu izbornu trku, pa ih je vlada imenovala po pravilima još 2012. "smenjenog" zakona.
Ukupno je 37 preduzeća čiji je osnivač Republika, od toga 23 javna, deset društava s ograničenom odgovornošću i četiri akcionarska društva. Vršioci dužnosti obavljaju funkciju u više od polovine njih - u 14 JP, tri DOO i tri AD. Iako su u toku konkursi, tehnička vlada neće moći da imenuje direktore do izbora nove.
“S obzirom na činjenicu da su raspisani izbori, Vlada kojoj je prestao mandat pri vršenju osnivačkih prava Republike Srbije može jedino da imenuje ili da saglasnost na imenovanje vršioca dužnosti direktora, kako je propisano Zakonom o Vladi”, kažu u Ministarstvu privrede. Prema poslednjoj verziji Zakona o javnim preduzećima status v. d. može da traje najviše godinu dana. Prethodna pravila bila su i stroža - šest meseci. I pored toga srpskim javnim preduzećima čelnici godinama upravljaju u tom statusu. Rekorder je prvi čovek "Puteva Srbije", Zoran Drobnjak, koji je vršilac dužnosti od 2011. U međuvremenu je, 2013. godine, bio raspisan konkurs za izbor novog direktora, na koji se i Drobnjak prijavio, ali je taj izbor propao. "Javni konkurs za imenovanje direktora je bio u toku kada je došlo do izmene Zakona o ministarstvima”, objašnjavaju u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture.
“Njime je propisano da Ministarstvo privrede ubuduće obavlja poslove državne uprave, među kojima je i postupak izbora direktora javnih preduzeća. Mi više nismo nadležni za predlaganje akata Vladi koji se odnose na imenovanje i razrešenje organa upravljanja i zastupnika kapitala u tim privednim društvima. Sve predmete smo ustupili Ministarstvu privrede, shodno promeni nadležnosti. Novi konkurs nije raspisan”, navode.
U v. d. stanju godine broji i Dejan Ljevnaić iz Skijališta Srbije. U istom statusu su i Resavica, Srbijašume, Emisiona tehnika i veze, Transnafta, Jat tehnika i Dipos.
Nije teško pretpostaviti zašto vlada radije bira vršioce dužnosti. Nemanja Nenadić, iz "Transparentnosti Srbije", ukazuje da kandidati izbegavaju konkurse, a i vladi je lakše da na željeno mesto kadar lako postavi i kad treba - razreši. “Ovo što se dogodilo u primeni zakona iz 2012. godine daleko prevazilazi uobičajenu dozu nemara prema slovu zakona i postavljenih rokova”, kaže Nenadić.
“Ovo je bila svakome očigledna demonstracija volje da se zakon ne poštuje. V. d. stanja su trajala predugo, neki konkursi nisu ni raspisani. Novi zakon ne rešava taj problem u potpunosti, jer ostavlja preduge rokove za trajanje v. d. stanja”, kaže on.
"Verovatno je u prvi mah bio postignut dogovor unutar koalicije da se neka preduzeća "ne diraju", pa tamo nisu ni raspisivani konkursi. U drugim slučajevima, najlogičnije objašnjenje bi bilo da stranka kojoj su ta mesta neformalnim dogovorom "pripala" nije imala odgovarajuće "ljude od poverenja" ili pak da ti ljudi nemaju kvalifikacije koje bi izdržale nadmetanje”, navodi Nenadić.