Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 27 > Profesionalizam u medijima

Profesionalni standardi

U cilju pružanja što adekvatnijih informacija o stranačkim kampanjama, programima partija i njihovih kandidata, izbornim procedurama i svemu što je za izborni proces važno, Medija centar Beograd uz podršku Fonda za otvoreno društvo, pokrenuo je Resurs centar internet platformu, koja novinarima i svim građanima na jednom mestu omogućava pristup relevantnim informacijama potrebnim za kvalitetno praćenje predizborne kampanje, samih izbora, rezultata izbora i post-izborne kombinatorike. Projekat "Resurs centar za novinare – praćenje izbora 2012" Medija centar realizuje uz podršku Fonda za otvoreno društvo i Fondacije Instituta za otvoreno društvo.
(MC, 20.04.2012)

Novinarka Tatjana Aleksić u autorskom tekstu na MC Resurs centru: Za novinara tokom izborne noći postoji nekoliko važnih lokacija. Republička izborna komisija (RIK), Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID) i centrale stranaka. Svaka će stranka u svom sedištu organizovati praćenje rezultata. Stranke na biračkim mestima imaju svoje predstavnike, tako da raspoložu istim podacima kao i zvanične istitucije. Kada su u pitanju rezultati koje stranke saopštavaju u prvim satima, treba biti oprezan. CESID je napravio reprezentativni uzorak koji odslikava biračko telo Srbije, na osnovu kog mogu pouzdano da saopšte kako se glasalo. Na poslednjih nekoliko izbora, CESID je prvi saopštavao ko su pobednici. U Srbiji do sada nisu pogrešili.
(MC, 23.04.2012)

Tokom predizborne kampanje javnim servisima je zabranjeno da zarađuju iznajmljujući učesnicima izborne trke plaćene termine, a komercijalnim emiterima ostavljeno je da sami odluče da li su kandidati i njihove izborne liste zaslužili besplatno deo njihovog medijskog prostora. „Bilo da je reč o komercijalnim ili javnim emiterima glasila su u obavezi da obezbede jednaku zastupljenost svih izbornih lista”, piše Politika.
(Politika, NUNS, 11.04.2012)

U ukupnom zbiru pojavljivanja političkih partija i njihovih predsedničkih kandidata u glavnim informativnim emisijama RTS1 i TV Pink u sredu, 11. aprila, najzastupljenija bila je lista „Za bolji život – Boris Tadić“. Slede lista naprednjačke koalicije, a na trećem mestu je „Čedomir Jovanović - Preokret“.
(Danas - specijalni dodatak, 13.04.2012)

Najviše prostora u emisijama RTS1, B92 i Pinka prošle sedmice dobili su predstavnici liste koalicije oko DS, koja je za više od 35 odsto bila zastupljenija od DSS i trećeplasirane liste naprednjaka. Ilija Vučević iz agencije Kliping ističe da su RTS i Pink u protekloj sedmici izborima posvetili po skoro 70 minuta u glavnim informativnim emisijama, dok je B92 izdvojila svega 30,5 minuta. RTS1 i TV Pink su najviše izveštavali o kampanji liste „Za bolji život - Boris Tadić“, dok je na B92 najviše prostora dobila DSS. Jedina lista koju je proglasio RIK, a koja za nedelju dana nije dobila ni sekundu medijskog prostora, bio je SVM.
(Danas - specijalni dodatak, 16.04.2012)

I narodnjaci su našli svoje mesto na televiziji B92 nakon što je u šemu uvrštena emisija „Noćni TV projekat”.
(24 sata, 17.04.2012, NUNS, 18.04.2012)

Izveštavanje medija u predizbornoj kampanji je dominantno pozitivno, a u mnogim slučajevima je čak i promotivnog karaktera, pokazalo je istraživanje medija koje je u periodu od 1. do 14. aprila sproveo Biro za društvena istraživanja (BIRODI). Mediji su u tom periodu uglavnom odustali od svoje kontrolne uloge, odnosno od bilo kakvog kritičkog i analitičkog izveštavanja i ponašaju se samo kao prenosioci informacija o aktivnostima političkih stranaka i njihovih kandidata. Od te prakse odstupaju medijski javni servisi RTS, Televizija Vojvodina, privatni B 92 i dnevni list Danas.
(Beta, Autonomija, NDNV, NUNS, 19.04.2012, Danas - specijalni dodatak, Pravda, UNS, 20.04.2012, Danas, 21.04.2012)

Mediji u tekućoj izbornoj kampanji ne obavljaju na adekvatan način osnovnu društvenu ulogu kontrolora, ocenili su učesnici okruglog stola o praćenju izbornog procesa u Srbiji. Na savetovanju u beogradskom Medija centru, koji su organizovali USAID, IREX i OEBS, učesnici diskusije su konstatovali da je glavna promena u odnosu na prošlu predizbornu kampanju to što su mediji, suočeni sa ekonomskom krizom, primorani na servilnost kako bi osigurali finansijski opstanak.
(Pravda, 21.04.2012, Danas, UNS, 23.04.2012)

SNS je podnela Savetu RRA predstavku protiv TV Pink koja „otvoreno drži stranu DS i grubo krši Zakon o radiodifuziji i obavezujuće uputstvo RRA“. „TV Pink je objavila prilog o samododeljivanju nagrade potpredsedniku DS Draganu Đilasu, a nigde nije bilo reakcije opozicije. To nije prvi put da se favorizuje kandidat DS“, navodi SNS.
(Danas - specijalni dodatak, 11.04.2012)

Savet RRA dbacio je kao neosnovan prigovor SNS u vezi sa izveštavanjem televizije Pink u izbornoj kampanji.
(Beta, NDNV, 12.04.2012, Danas - specijalni dodatak, 13.04.2012)

Savet RRA je razmatrao izveštaj službe za nadzor koja je spot Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), a koji je sinoć emitovala televizija PINK, evidentirala kao sporan sadržaj. U spotu se pominju Slobodan Milošević i Vojislav Koštunica, a lider te stranke Nenad Čanak govori o privatizaciji NIS-a. RRA je naložila svim emiterima da ne emituju navedeni spot. Iz LSV-a je saopšteno da su zaprepašćeni odlukom RRA, a posebno zbog toga što je za Agenciju sporan sadržaj u kojem se kritkuje štetna privatizacija.
(RRA, E-novine, 17.04.2012, NUNS, Dnevnik, autonomija.info, 18.04.2012, Danas - specijalni dodatak, 21.04.2012)

Zamenik predsednika Saveta RRA, Goran Karadžić, najavio je da će to telo danas razmatrati predlog da bude zabranjen najnoviji spot LSV. Karadžić je za agenciju Beta rekao da je kao i na prethodna dva spota LSV i na ovaj stigao prigovor. On je precizirao da je jedan građanin iz Novog Sada uputio je predstavku pošto smatra da spot u kojem lider LSV, Nenad Čanak, na tamburici svira pesmu Mlada Vojvođanka iz Drugog svetskog rata „prestavlja poziv na terorizam i na rat". RRA je zabranila emitovanje prvog spota LSV, kojom ta stranka skreće pažnju na, kako se navodi „prodaju NIS u bescenje i zahteva obeštećenje građana Vojvodine".
(Danas, Večernje Novosti, 25.04.2012)

Pokret „Dveri” uputio je pismo lideru koalicije Pokrenimo Srbiju, Tomislavu Nikoliću, zbog toga što su, kako tvrde, postali tema medija koji su „nesumnjivo pod kontrolom koalicije koju Nikolić predvodi”. Pokret „Dveri” je upitao Nikolića ko je „inspirator medijskog linča”, kome je ta organizacija izložena. Kako se navodi u pismu, u pitanju su dnevne novine „Pravda”, televizija Svet plus info i radio Fokus.
(Tanjug, Politika, 21.04.2012)

RTS će prekršiti Opšte obavezujuću odluku RRA, jer planira da od srede, 25. aprila, u jutarnjem terminu od devet sati počne sa repriziranjem igrane serije „Grlom u jagode", u kojoj glavnu ulogu igra Branko Cvejić, koji je ujedno i kandidat Demokratske stranke za poslanika Skupštine Srbije.
(Pravda, 21.04.2012)

Otvarajući konferenciju medija dijaspore u prostorijama Ministarstva u Beogradu, Ministar vera i dijaspore, Srđan Srećković, rekao je da je zajedničkom akcijom Srbije,dijaspore i Srba u regionu može da se promeni negativna percepcija koja o Srbiji preovladjuje u svetu. On je pozvao medije iz Srbije da, kada nije ugrožen njihov komercijalni interes, besplatno ili uz simboličnu naknadu, ustupaju medijima iz dijaspore sve potrebene informacije i materijale, a predstavnici UNS-a i NUNS-a istakli su da su na usluzi medijima iz dijspore.
(Beta, NUNS, 12.04.2012)

Televizija B92, koja se nekad a oslanjala na informativni program, danas sve više liči na Pink i Prvu, piše list Blic. A čini se da je situacija kulminirala kada su se u emisiji „Dnevni magazin” pojavili folk pevači, koje do sada nismo mogli da vidimo niti da čujemo na B92. Takođe se moglo čuti i par neumesnih viceva o Romima, kao i nekoliko lascivnosti na račun obdarenosti sportista. Urednica pomenute emisije, Marina Seizović, je objasnila da B92 „pravi program za gledaoce i dovodi ljude koji oni žele na vide na televiziji”. Ona se slaže sa konstatacijom da se program Televizije B92 u poslednje vreme definitivno promenio.
(Blic, UNS, 18.04.2012)

U sklopu novih produkcijskih emisija B92, kojima je nekad urbana televizija ustupila kreiranje programskog sadržaja, začuli su se i najgori turbo folk krici iz devedesetih godina prošlog veka, što je samo logičan ishod višegodišnjeg vrednosnog urušavanja zarad komercijalizacije te medijske kuće, pišu E-novine. PR Saška Berić saopštila frazu da je politika B92 da ne komentariše svoje emisije.
(e-Novine, 18.04.2012)

Internet portal E-novine pišu: Izveštavajući o ponudi Bugarske da Gorancima sa Kosova i iz Albanije odobri državljanstvo i materijalne povlastice, na sajtu B92 osvanula je, umesto Sofije, uredno i pravilno potpisana fotografija Bukurešta. Urednik teksta, upozoravajući na monstruozne namere bugarske administracije („Bugarska zloupotrebljava svoj status članice EU u svrhu napredovanja dugotrajne politike asimilacije drugih nacionalnosti"), ilustrovao je uradak fotografijom groteskno velike zgrade rumunskog Parlamenta uz potpis: Bukurešt nudi Gorancima državljanstvo.
(e-Novine, 19.04.2012)

Branka Otašević, komentator Politike: Programske, u medijskom smislu pragmatične „ideološke” pretumbacije pojedinih televizija, još se doživljavaju kao iznenađenje. Ovih dana takvih reakcija bilo je na nove emisije TV B92, „Večernji šou” i „Dnevni magazin” kontakt programe. Zanimljivo je primetiti da su povod za skretanje pažnje na „ugroženi imidž” TV B92 bile ne ukupne estradne osobine plitkih šou programa, nego pojavljivanje pevača narodne muzike, tzv. „narodnjaka”, na ekranu ove „urbane” televizije.
(Politika, 22.04.2012)

Ljubomir Vujisić, novinar, u autorskom komentaru lista Politika: Samo ponekad pogledam televiziju, jer me voditelji bodu kažiprstom posred „oka”. U ovim predizbornim emisijama samo bodu! To je osnovna nepristojnost voditelja. Sećam se gostovanja gospodina Đilasa kada je voditeljki rekao: „Molim Vas ne pružajte ruke prema meni, neću tako da razgovaram”! U govoru pogrešni akcenti, čujete ovako: 1 kilometara, 2 kilometara, itd. Umesto: 1 kilometar, 2 kilometra, 3 kilometra, 4 metra...Dakle, potrebno je „zaviriti” u Gramatiku srpskog jezika za osnovne škole i konačno pogledati Pravopis srpskog jezika, pa naučiti kako izgovarati reči na javnom glasilu.
(Politika, 21.04.2012)

Saopštenje TV B92: S obzirom na to da serijal nije krenuo kada je najavljen, zbog nesporazuma oko obavezujućeg uputstva između RRA i B92, novinari emisije Insajder nisu hteli da, posle svega, počnu da emituju serijal sada, u finišu predizborne kampanje. Zbog svega toga, Insajder počinje u utorak 22. maja.
(B92 onlajn, UNS, NUNS, 20.04.2012)

Posle brojnih upozorenja emiterima TV Župi i TV Aleksandrovcu, RRA i Ratel naložili su njihovo prinudno isključenje iz kabla operatera „Kopernikus“. Deo građana i opozicione stranke Župe zadovoljni su intervencijom državnih organa, jer su se žalili na „neviđeni jednoipomesečni rialiti šou Jugoslava Stajkovca”. Takođe, napisali su da je „predsednik opštine na vulgaran i prizeman način na TV Župi i TV Aleksandrovcu vređao političke neistomišljenike, Vladu Srbije i ministre”.
(Blic, 23.04.2012)

Ocene, nagrade, kursevi i takmičenja

Predizborna kampanja, koja je u toku, predstavnike medija i političkih stranaka stavlja pred odgovoran zadatak objektivnog i profesionalnog izveštavanja birača. U okviru projekta „Resurs centar za novinare – praćenje izbora 2012“ u prostorijama Medija centra Beograd, održan je trening za novinare, pre svega one koji se prvi put susreću sa praćenjem izbora.
(MC, 18.04.2012)

Centralna evropska inicijativa (CEI), u saradnji sa Medijskom organizacijom jugoistočne Evrope (SEEMO) objavili su poziv za ovogodišnju Nagradu za posebna dostignuća u istraživačkom novinarstvu. Poziv i prijavni formular dostupni su na: www.ceinet.org i www.seemo.org . Prethodni dobitnici ove nagrade su: Drago Hedl, Hrvatska (2008); Besar Likmeta, Albanija (2009); Adrian Mogos, Rumunija (2010) i Wlodzmierz Kalicki, Poljska (2011).
(SEEMO, 12.04.2012)

NUNS, u saradnji sa Američkom ambasadom u Beogradu, organizuje trodnevni seminar „Novi mediji, novi izazovi”. Seminar će se održati u Beogradu, u prostorijama NUNS-a (Resavska 28/II) od 14. do 16. maja 2012. Predavač na seminaru biće američki medijski ekspert profesor Viliam Silkok (William Silcock), profesor novinarstva na Kronkajt visokoj školi za novinarstvo i masovne medije.
(NUNS, NDNV, 18.04.2012)

Sa osam stručnih predavanja i dva panela posvećenim izdavačima i oglašivačima, velika regionalna konferencija u organizaciji ABC Hrvatske predstaviće vodeće oglašivače, izdavače i agencije iz Hrvatske, Srbije i BiH. Konferencija će se održati 04.06.2012. u Zagrebu u hotelu Regent Esplanade.
(ABC Newsletter, 17.04.2012)

Generalna direktorka medijske kompanije „Ringier Axel Springer Srbija“, Jelena Drakulić dobitnica je priznanja „Kapetan Miša Anastasijević“ u kategoriji „Za društvenu odgovornost i kvalitet upravljanja u medijima“.
(Blic onlajn, UNS, Alo!, 20.04.2012)

UNS i Media Art najavljuju seriju jednodnevnih radionica namenjenih onima koji počinju u medijima ili se za rad u medijima tek spremaju. Radionice će biti održane u Beogradu i Novom Sadu, a neke od njih moći će da se prate on lajn (uz aktivno učešće putem skajpa). Više informacija na 021 427 462, 064 18 10 376, ili mejlom na tanja.prodanov@mediart.org.
(UNS, 20.04.2012)

Zbog velikog broja prijavljenih radova, NUNS je, na molbu članova žirija, odlučio da produži rok za objavljivanje liste nominovanih radova za nagradu za istraživačko novinarstvo. Ove godine, na konkurs je pristiglo gotovo dvostruko više radova nego prethodne, koja je već bila rekordna po broju tekstova i priloga.
(NUNS, 20.04.2012)

U prvom krugu glasanja, žiri za godišnju Nagradu za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije izabrao je po tri nominovana rada u tri kategorije - Elektronski mediji, Štampani mediji i Onlajn mediji. Pobednički radovi će biti objavljeni prilikom dodele nagrada na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, 3. maja u 19 časova.
(CINS, NUNS, 23.04.2012)

Na Međunarodnoj konferenciji o popularizaciji nauke u medijima, održanoj nedavno u Firenci, učestvovala je i Ljubica Urošević, glavna i odgovorna urednica TV Metropolis i urednica Obrazovno-naučnog programa. U radu sesije učestvovali su predstavnici Grčke, Turske, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore, a pokazalo se da Srbija ima najvidljivije rezultate i najdužu tradiciju (Redakcija za nauku RTS postoji 45 godina).
(Večernje Novosti, Politika, UNS, NUNS, 24.04.12)

Unikredit (UniCredit) banka Srbija saopštila je danas da je konkurs za novinarsku nagradu „Pišući za Centralnu i Istočnu Evropu (CIE) 2012". otvoren do 31. jula. Dokumenta za prijavu su na adresi: www.apa.at/cee-award.
(Beta, 23.04.2012)

Tradicionalni oktobarski regionalni Media samit, koji ABC organizuje vec treću godinu, ove godine će biti posvećen regionalnoj saradnji. Pored lidera novinskih izdavača, koji po tradiciji prisustvuju Samitu, ove godine će biti pozvani i državni zvaničnici zemalja u regionu, odgovorni za informisanje.
(ABC Newsletter, 17.04.2012)

Posete medijima

Članovi Kluba novinara veterana UNS-a posetili su juče izložbene prostorije Narodne banke Srbije. Oni će uskoro posetiti i Generalštab Vojske Srbije.
(UNS, 12.04.2012)

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, i Aleksandar Janković, zaštitnik građana, posetili su Asocijaciju medija, gde su im domaćini bili glavni urednici i direktori medijskih kuća okupljeni oko Asocijacije medija.
(ASMEDI, april, 2012)

Medijski auditorij

Na sajtu UNS-a objavljeno je 3000 informacija i multimedijalnih sadržaja u poslednje četiri godine. UNS-ova pres služba napravila je oko 2000 vesti, saopštenja, audio i video sadržaja, dok su ostale informacije o novinarima i medijima prenošene na sajt iz drugih medija.
(UNS, 08.04.2012)

Mali lokalni mediji su u rastućoj grupi korisnika istraživanja tržišta. U saradnji sa IREX-om i USAID-om, ABC Srbija pristupila je uvođenju lokalnih štampanih medija u odit. Cilj projekta je da se lokalnim štampanim medijima omogući da postanu vidljivi u sistemu koji okuplja sve relevantne predstavnike medijskog sektora, čime bi postali relevantni i za oglašivače i za oglasne agencije. Podaci o prodaji sedamnaest lokalnih izdanja naći će se na ABC portalu odmah posle inicijalne revizije početkom maja i obuhvatiće period od 1. septembra 2011. godine do kraja marta 2012.
(ABC Newsletter, 17.04.2012)

Za samo godinu dana od osnivanja beogradski časopis „Vodič za život" plasirao se u sam vrh najčitanijih srpskih magazina, prema istraživanju i rejting listi „Ipsos stratedžik marketinga", objavljeno je na sajtu magazina.
(Tanjug, UNS, 20.04.2012)

Godišnjice/jubileji

Novinari veterani UNS-a će obeležiti 125 godina od rođenja Milice Jakovljević, srpske književnice i novinarke. Novinarstvom je počela da se bavi u „Večernjim novostima’’ nakon čega je radila u „Nedeljnim ilustracijama’’.
(UNS, 12.04.2012)

In Memoriam

Potraga za istinom odlikovala je ceo život Verice Barać, predsednice Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije, izjavio je danas predsednik NUNS-a, Vukašin Obradović. Na komemorativnom skupu u Beogradu, posvećenom Verici Barać, Obradović je kazao da su joj mediji najčešće bili jedini saveznik, olakšavajući joj posao tako što su otvarali svoje stranice za njene mnogobrojne bitke.
(Danas, NUNS, NDNV, 12.04.2012, Kurir, Dnevnik, 13.04.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.