Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru...
Svakog drugog petka

Presheva.com

U Preševu se još uvek ne smiruju strasti nakon nedavnog sukoba između Dritona Salihua, vlasnika i glodura internet portala Presheva.com sa jedne, i Galipa Bećirija, predsednika Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) sa druge strane. Do ovog sukoba u najjužnijoj opštini u Srbiji, na tromeđi sa Makedonijom i Kosovom u kojoj Albanci čine preko 90 odsto stanovništva, došlo je pošto je Salihu sredinom oktobra tražio odgovor na pitanje koliko je NSA dobio novca od republičkih institucija i stranih donatora. Urednika sajta, koji mesečno ima oko 100.000 posetilaca, zanimalo je i od kojih para je za potrebe Saveta kupljen automobil „folksvagen pasat“ vredan oko 15.000 evra. Bećiri je u prvi mah odbio da odgovori, a čini se da ga je najviše pogodilo to što je Salihu do odgovora pokušao da dođe na osnovu Zakona o dostupnosti informacijama od javnog značaja.

- Uputio sam pismo gospodinu Bećiriju i zamolio ga da redakciji Presheva.com odgovori na pet pitanja. Mene i redakciju zanimalo je šta radi to telo, čime se bavi. Hteli smo čitaocima portala da priuštimo priču o radu i finansijskom poslovanju Nacionalnog saveta za godinu dana koliko on postoji - objašnjava Salihu.

U redakciji su i dalje očekivali da će gospodin Galipi ili neko drugi iz NSA naći za shodno da se javi i odgovori na postavljena pitanjana. Tako je to bilo sve do prvih dana novembra.

Međutim, usledio je žestok odgovor Bećirija. Gostujući u „živoj“ emisiji na lokalnoj TV Aldi on je Salihua optužio da „radi za srpske službe bezbednosti“, što je među Albancima vrlo ozbiljna kvalifikacija:

- Bećiri je, gostujući u specijalnoj emisiji privatne RTV „Aldi“ iz Preševa, rekao da iza portala Presheva.com i mene stoje nekakva organizacija „Crna ruka“, Uprava državne bezbednosti (UDBA), Bezbednosno informativna agencija (BIA) i srpska Državna bezbednost – objašnjava Salihu, koji je se povodom ovih optužbi obratio strukovnim udruženjima, međunarodnim organizacijama i državnim institucijama.

- Tražim od vas da preduzmete konkretne mere u zaštiti medija na čijem sam čelu i tako omogućite normalan rad jednom nezavisnom mediju koji već 14 godina u Preševu istrajava u borbi za slobodno i nezavisno novinarstvo – napisao je Salihu u svom javnom obraćanju.

Saopštenjem se oglasilo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), čiji je Salihu član, pozivajući Bećirija da „umesto grubih kvalifikacija izrečenih na račun ovog portala, odgovori na postavljena pitanja i tako dokaže da Nacionalni savet Albanaca ne diskriminiše pojedine medije“.

Salihu tvrdi da je NSA, nekoliko dana pre sporne emisije, na račun TV Aldi uplatio 50.000 dinara:

- Jedini cilj emisije bio je da se gledaocima objasni kako ovo telo mnogo radi a da neki tamo žele da sve to omalovaže. I onda je došla ta ocena gospodina Bećirija da iza nas stoji nekakva „Crna ruka“, policija, UDBA i DB - objašnjava Salihu.

Galip Bećiri, na drugoj strani, objašnjava da bavljenje finansijama NSA zapravo predstavlja pokušaj Salihua i njegovog portala da omalovaži rad Saveta čija je dužnost da se stara o medijima, kulturi, obrazovanju i upotrebi maternjeg jezika i nacionalnih simbola Albanaca u Srbiji.

- Radi se o sračunatom i politički motivisanom napadu na mene i Savet, iza koga stoje dobro poznate političke strukture – rekao je Bećiri koji nije objasnio o kakvim se strukturama radi.

On je demantovao da je oklevetao i vređao redakciju portala i njenog urednika.

- Jedna moja rečenica izvađena iz konteksta, tako da je dobila drukčije značenje – ono koje odgovara glavnom uredniku. Ja sam rekao da u tom napadu i obračunu sa NSA sve izgleda kao da su, ne daj Bože, prste umešali neka Crna ruka, DB ili UDBA - objašnjava Bećiri.

Predsednik Nacionalnog saveta misli da pozadina sukoba mogu biti i loši profesionalni i kolegijalni odnosi koje urednik portala Driton Salihu već dugo vremena ima sa novinarima koji rade u redakciji lista „Nacional“, koji izdaje NSA.

Nikola Lazić

O autorima tekstova

MC Newsletter
2. decembar 2011.

Pogledajte sve komentare (0)      Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

 
Ovaj tekst može da sadrži stav koji nije stav Medija centra. Odgovornost za sadržinu, kao i tačnost podataka, snosi autor teksta.