Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 10 > Aktivnosti medijskih institucija
NUNS

„Mediji su javno dobro i niko, pa ni vlasnik medija, nema pravo da programske sadržaje podređuje ličnim razlozima i interesima. Takođe, problematična je izjava Mitrovića da ova medijska kuća više nikada neće biti u prilici da zataškava incidente i neprijatnosti koje srpski, bosanski i crnogorski državljani doživljavaju na letovanju u Hrvatskoj. Zataškavanje činjenica predstavlja najgrublje kršenje elementarnih profesionalnih i etičkih principa informativne delatnosti“, napominju u NUNS-u. Oni dodaju da očekuju da Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) hitno razmotri da li je odluka TV Pink suprotna i Zakonu o radiodifuziji.
(Pravda, Press, Dnevnik, Danas, 05.08.2011)

Na saopštenje NUNS, saopštenjem je odgovorio Željko Mitrović, nazvavši NUNS grupom volontera i najavivši da neće dozvoli cenzuru koju sprovode.
(Kurir, Politika, Blic, 05.08.2011)

UNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS) oštro su kritikovali televiziju Pink zbog najave vlasnika te medijske kuće Željka Mitrovića da će u programu bojkotovati reklamiranje hrvatskog turizma, muzike i kinematografije. UNS ističe da su bojkot, favorizovanje i zataškavanje teške povrede Kodeksa novinara Srbije i Kodeksa ponašanja emitera.
(Pravda, 05.08.2011)

ANEM

ANEM je zatražio od Ministarstva kulture da produži javnu raspravu o predlogu Pravilnika o kontroli komunikacija. ANEM upozorava Ministarstvo kulture da se predlozima iz pravilnika ograničavaju prava medija i novinara da štite poverljivost svojih izvora.
(Beta, Blic, Pravda, 04.08.2011)

RRA

Vlada Srbije je dala saglasnost na Odluku Saveta RRA o visini naknade za kablovsko emitovanje programa, koja će iznositi pet odsto cene za zemaljsku radio/TV stanicu. RRA će tako ubuduće izdavati dozvole emiterima i za emitovanje putem kabla, što će doprineti da i u ovu oblast bude uvedena regulacija.
(Danas, 08.08.2011)

Dejan Popović, autor teksta u MC Newsletter publikaciji navodi: „Svim kablovskim operaterima upućuje se apel da u svoju ponudu uvrste programe regionalnih i lokalnih emitera na područjima za koje ti emiteri imaju dozvolu.“ (Saopštenje Saveta RRA od 13. jula 2011.) Sukobi interesa emitera i operatora kablovskih distributivnih (KD) mreža, s jedne strane, i istih operatora i korisnika, s druge, ne mogu se rešiti apelom, već samo primenom odredbe člana 101. Zakona o elektronskim komunikacijama. Prema toj odredbi, Ratel, na zahtev RRA, određuje operatora KD mreže, koji je dužan da prenosi jedan ili više radijskih ili TV programa, na nacionalnom, pokrajinskom, regionalnom ili lokalnom nivou.
(MC Newsletter, 12.08.2011)

RATEL

Milan Janković, izvršni direktor Ratela, izjavio je da će ova agencija nastaviti sa radom na usklađivanju sektora elektronskih komunikacija sa regulativom EU. Jedan od prvih koraka je priprema i usvajanje rešenja o određivanju operatora sa značajnom tržišnom snagom na relevantnim tržištima. Ovo će doprineti uspostavljanju ravnopravnih uslova, kao i zaštiti interesa korisnika, smatra Janković.
(Danas, 05.08.2011)

SEEMO

Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (SEEMO) podržava zahtev profesionalnih novinarskih udruženja iz Srbije da učestvuju u demokratskoj i transparentnoj debati o formulisanju nove medijske strategije zemlje.
(SEEMO, 05.08.2011)


Izdanje broj 10
04-19. avgust 2011.

Skraćenice

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.