Početna > MC za medije > Konkursi arhiva > 2011 > Vratimo kritiku u medije

Criticize this! Vratimo kritiku u medije!

Pratite umetnost i razmišljate o njoj kriticki? Voljni ste da iznesete svoje mišljenje javno? Smatrate da u medije treba vratiti kritiku? Uključite se u projekat Criticize this!

Regionalni partnerski projekat Criticize this! bavi se edukacijom mladih kritičara iz područja književnosti, vizuelnih i izvođačkih umetnosti, te propitivanjem uloge umetnosti u savremenom društvu.

Kroz edukacijske module, mentorski rad, predavanja međunarodnih stručnjaka, susrete sa umetnicima i kontinuirano kritičko pisanje o savremenoj umetničkoj produkciji, učesnici projekta Criticize this! baviće se savremenom umetnošću koja je i sama kritična prema stvarnosti u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji. Cross-over pristupom tj. bacanjem pogleda u susedno dvorište, projekat će protresti ustaljene obrasce i ponuditi nova iščitavanja savremene umetničke produkcije na ovim prostorima.

Projekat uključuje pisanje kritika uz mentorski rad, studijska putovanja po regiji i objavljivanje kritika i eseja na partnerskim portalima i u podlistku koji će izlaziti uz nedeljnik „Novosti“ (Hrvatska), te dnevnike „Danas“ (Srbija) i „Pobjeda“ (Crna Gora).

Kritike i eseji učesnika projekta biće honorisani, a svi troškovi putovanja pokriveni.

Prvi edukacijski modul biće održan u Beogradu, od 29. septembra do 2.oktobra i primiće 11 polaznika: 4 za književnu kritiku, 3 za vizuelne umetnosti i 4 za izvođačke umetnosti, koji će učestvovati u projektu naredna 4 meseca.

Kriterijumi

  • pravo učešća imaju svi mladi kritičari iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije
  • učesnici ne smeju biti stariji od 35, niti mlađi od 18 godina
  • učesnici moraju da budu spremni da se obavežu na edukaciju i rad u trajanju od 4 meseca (od 29.9.2011. do 31.1.2012.)
  • odlično poznavanje engleskog jezika

Potrebno je poslati

  • kratak CV s kontakt podacima (e-mail, broj mobilnog telefona)
  • kritiku iz područja za koje se prijavljuje (3.600 - 6.000 znakova)
  • osvrt na položaj kritike u savremenom društvu (3.600 - 6.000 znakova)

Prijave treba poslati na e-mail: project.criticizethis@gmail.com najkasnije do 12.9.2011. s naznakom „Criticize this! Prijava na 1. edukacijski modul“.

Nepotpune prijave neće biti uzete u obzir.

Odabrani polaznici biće obavešteni o rezultatima konkursa e-mailom najkasnije do 20.9.2011.

Projekat „Criticize This!“ realizuju partneri: Booksa.hr (Hrvatska), (Elektro)Beton.net (Srbija), Kulturpunkt.hr (Hrvatska), Plima.org (Crna Gora) i SEEcult.org (Srbija).

Projekat se realizuje u okviru programa „Kultura 2007-2013“ Evropske unije, uz podršku ministarstava kulture Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Više o projektu moguće je naći na www.seecult.org/vest/vratimo-kritiku-u-medije (na srpskom), odnosno na www.booksa.hr/specials/410 (na hrvatskom).

Krajnji rok za prijave je 12. septembar 2011. godine

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u