Svakog drugog petka
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Takmičenje za dodelu mikrodonacija Global Voices

Da li imate neku ideju za projekt koji bi pomogao vašoj lokalnoj zajednici da koristi građanske medije i tako ispriča svoju priču? Da li vam trebaju finansijska sredstva i podrška da to postane stvarnost? Da li želite da budete deo mreže koja pomaže da se savlada digitalni jaz učestvovanja u celom svetu?

Ako je odgovor “da”, pozivamo Vas da učestvujete u Takmičenju za dodelu mikrodonacija Rising Voices.

MIKRODONACIJE
Podizanje Glasova podržava ljude koji dele svoja znanja i veštine o društvenim medijima za digitalno pripovedanje i učestvovanje građana. Od 2007, podržalismo 40 malih projekata građanskih medija s vlastitim sredstvima i uz obučavanje, poželeli im dobrodošlicu u zajednicu Globalnih Glasova.

Ovi projekti su pomogli lokalnim liderima prilikom uvođenja novih i nedovoljno zastupljenih glasova u globalni digitalni razgovor, gde su bacili svetlo na pitanja koja su važna za njihove zajednice.

Tokom protekle tri godine u kojima smo održavali takmičenja za mikrodonacije, videli smo koliko se povećala svest o digitalnim alatima i koliko se ta komunikacija proširila. Primili smo hiljade prijava iz više od 100 zemalja. S tim na umu, ove godine povećavamo broj donacija koje ćemo dodeliti, iako će oni biti nešto manji nego pre.

Tokom 2014 godine, dodelićemo do 10 mikrodonacija u iznosu od USD $2,000-2,500 projektima sa jakim i jasnim idejama o tome kako obezbediti obuku i trajnu podršku lokalnoj zajednici. Oni koij dobiju donacije će se pridružiti mreži Podizanja Glasova, i biće predstavljeni zajednici Globalnih Glasova.

UPUTSTVA
Podizanje Glasova traži predloge koji dele našu misiju korišćenja online građanskih medija kao sredstva za poboljšanje ličnog života, razumevanja među ljudima i društvenih promena.

Pogledajte naš popis imena sadašnjih i bivših primaoca donacija kao primer projekta koji smo prethodno finansirali.

Tražimo projekte koji:

  • Aktivno uključuju članove lokalne zajednice koja je “malo zastupljena” online, demografski, lingvistički, ili geografski. Naročito želimo da podržimo vođe koji i sami pripadaju tim zajednicama i znaju kako bi i zašto građanski mediji mogli koristiti članovima zajednice. Ako podnositelj zahteva nije član zajednice, lokalni stanovnici ili članovi zajednice moraju biti uključeni u razvoj i sprovođenje projekta.
  • Pružaju obuku, nadgledanje i vođstvo. Želimo vođe projekata koji su voljni da podele svoje znanje i veštine s drugima. Kroz trening, praksu o radu na građanskim medijima i tehnikama pripovedanja, učesnici će osećati da su dobro pripremljeni i biće sigurni u korišćenju znanja. Podrška koja postoji je bitna u formiranju zajednice digitalnog pripovedanja.
  • Pričaju digitalne priče o pitanjima važnim za jednu zajednicu. Pošto učesnici prođu kroz rad u radionicama, oni su spremni da podele svoje glasove sa svetom. Mi tražimo priče koje daju uvid u jednu zajednicu, njene izazove i uspehe, ispričane iz jedinstveno lične perspektive.
  • Koriste besplatne i široko dostupne alate građanskih medija i platforme društvenih medija. To može da uključi blogove, mikroblogove kao Twitter, slobodne softvere kao što je Audacity za uređivanje zvuka, SoundCloud, Audioboo, ili Radioteca. Video stranice kao što su YouTube i Vimeo, ili mapiranje s OpenStreetMaps. Takođe možete razmisliti o korištenju socijalnih mreža kao što je Facebook za širenje sadržaja.

Krajnji rok za prijave je 9. april 2014. godine

Detaljne informacije
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u