Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Skup: Međunarodni dan zaštite podataka o ličnosti

Važna napomena: Početak ceremonije povodom obeležavanja Dana zaštite podataka o ličnosti,usled problema tehničke prirode, pomeren je sa 11,00 na 12,00 časova. Izvinjavamo se zbog izmena u zadnjem času i nadamo se da ćete uprkos pomeranju satnice biti u mogućnosti da prisustvujete događaju.

26.01.2018. godine (petak)
12:00-15:00
Klub poslanika, Ulica Tolstojeva 2, Beograd

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti poziva vas na obeležavanje Međunarodnog dana zaštite podataka o ličnosti.
28. januar obeležava se kao Dan zaštite podataka o ličnosti, kada je 1981. godine otvorena za potpis Konvencija o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka, prvi pravno obavezujući međunarodni ugovor u ovoj oblasti. Ovaj Dan obeležava se u svim državama članicama Konvencije u cilju unapređenja zaštite podataka o ličnosti.

U Republici Srbiji ovaj Dan se obeležava u cilju podizanja svesti javnosti o značaju zaštite podataka o ličnosti i unapređenja primene načela zaštite podataka, kao i ukazivanja svim rukovaocima podataka, a pre svega organima javne vlasti, na zakonske obaveze i odgovornosti za kršenje prava.

Na skupu će biti predstavljena treća publikacija Poverenika u oblasti zaštite podataka o ličnosti „Zaštita podataka o ličnosti u oblasti radnih odnosa-stavovi i mišljenja Poverenika“. Takodje, imajući u vidu da 25. maja 2018. godine u Evropskoj uniji počinje primena Opšte uredbe EU o zaštiti podataka o ličnosti koja predstavlja najznačajniji dokument kojim se uređuje oblast zaštite podataka o ličnosti u EU, posebna tema u okviru skupa biće „U susret novom zakonu o zaštiti podataka o ličnosti – izazovi uskladjivanja sa Opštom uredbom EU“.

Skup će otvoriti:

  • Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti
  • nj.e. Sem Fabrici (Sem Fabrizi), šef Delegacije EU u Srbiji
  • nj.е. Arne Sanes Bjornstad (Arne Sannes Bjørnstad), ambasador Kraljevine Norveške
  • nj.е. Andrea Orizio (Andrea Orizio), šef Misije OEBS u Srbiji

    Potrebno je potvrditi dolazak najkasnije do utorka 23. januara 2018. godine na adresu anja.bezbradica@poverenik.rs ili na telefon: 011/3408-910.
    U prilogu je program skupa na srpskom i engleskom jeziku.