Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru...

Rezultati monitoringa izveštavanja nacionalnih televizijskih stanica i dnevnih listova o usvajanju republičkog budžeta za 2012. godinu

7. februar 2012.

BIRN Srbija, četvrtu godinu za redom, predstavlja rezultate istraživanja o kvalitetu medijskog izveštavanja o usvajanju republičkog budžeta za 2012. godinu.

Rezultati istraživanja pokazali su da je izveštavanje o usvajanju budžeta Republike Srbije zauzelo važnije mesto nego što je to bio slučaj prethodnih godina, dok je tematski fokus pomeren sa političke kombinatorike ka javnoj potrošnji koja je ove godine prvi put dominantna tema.

Kvalitet izveštavanja o budžetu konstantno se poboljšava tokom protekle četiri godine, ako se u obzir uzmu same forme, prostor, plasman i autorski prikaz.

Ove godine, prvi put je došlo i do poboljšanja sadržinskog tretmana teme: mediji su se u većoj meri bavili značenjem budžeta a manje političkim kombinatorikama i načinom na koji je „donet“. Na poboljšanje sadržaja pozitivno je uticalo i to što su izvori pluralizovani: institucionalni izvori su i dalje najzastupljeniji ali ne i dominantni pa je ostalo prostora da se čuje i glas ekspertske zajednije i nezavisnih institucija, pre svega Fiskalnog saveta.

Permanentan je izostanak izveštavanja o javnim prihodima koji su jednako važni kao i rashodi.

Na ove promene u pristupu uticali su presudno spoljni faktori koju podrazumevaju realnost života u Srbiji u uslovima ekonomske krize, etabliranje nezavisnih institucija i činjenica da su političke partije ovaj predizborni budžet tretirale kao privremeni.

Zaključak monitoringa je da su mediji svojim izveštavanjem u većoj meri zadovoljili potrebu javnosti da zna na koji način se troši javni novac, ali da i dalje ne uspevaju da iniciraju kontinuiranu debatu koja bi snažnije uticala na donosioce odluka u Republici Srbiji.
www.skockajtebudzet.rs

Izveštavanje o usvajanju republičkog budžeta za 2012. godinu (pdf)

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u