Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 41 > Profesionalizam u medijima

Profesionalni standardi

Ivana Vujanov, komentar: Da smo blizu tačke mentalnog smrzavanja pokazuju nam izveštaji agencije Nilsen medija o najgledanijim emisijama, među kojima u poslednje vreme kolo vode Pinkovi „Preljubnici“, rame uz rame sa „Porodičnim tajnama“ koje se emituju na TV Prva. Posle scena nasilja, prikazanih u pet popodne, RRA je pokrenula proces protiv RTV Pink zbog kršenja Zakona o radiodifuziji.
(Dnevnik - specijalni dodatak, 27.10.2012)

Komisija za žalbe Saveta za štampu jednoglasno je odlučila da su dnevni listovi Press i Politika prekršili odredbe kodeksa o obavezi navođenja izvora, odnosno poštovanju prava na odgovor, saopštilo je juče UNS.
(UNS, Beta, Pregled, Politika, 31.10.2012)

Elektronski mediji etičnije izveštavaju o nasilju nad i među decom nego štampani. Iako većina objavljenih tekstova u štampi poštuje novinarski kodeks i prava deteta, oni najvidljiviji,objavljeni na naslovnim stranama, po pravilu krše kodeks. Etički standardi poštovani su u oko dve trećine tekstova dok se u manje od trećine kršio novinarski kodeks, prava deteta i njegovih najboljih interesa. Potpuna identifikacija dece evidentirana je u skoro 30 odsto slučajeva. Nepotrebna etnička identifikacija uočena je u nešto više od 15 odsto slučajeva.
(UNS, 01.11.2012, Dnevnik, NUNS, 02.11.2012)

Direktor RTS brutalno izvređao studente novinarstva na predavanju koje je nedavno održao na Fakultetu političkih nauka, piše list Kurir. Umesto saveta o tehnikama u novinarstvu, studenti su, potpuno preneraženi, dobili nemilosrdne uvrede od ovog novinarskog maga, koji je predavanje počeo nazvavši studente „generacijom neupotrebljivih“.
(Kurir, NUNS, 01.11.2012)

„Nisam nijednog trenutka vređao studente! Moje reči bile su usmerene protiv silikonskih usana, grudi i ostalih takvih lepotica u novinarstvu kod nas, kojih su, nažalost, prepuni mediji u Srbiji”, opravdao se direktor RTS Aleksandar Tijanić.
(Kurir, NUNS, 02.11.2012)

Predstavnici novinskih agencija jugoistočne Evrope uputili su danas sa godišnje Skupštine asocijacije apel svim korisnicima da prestanu sa kršenjem autorskih i materijalnih prava, kao i neovlašćenim korišćenjem vesti, fotografija, i drugih agencijskih proizvoda...
(Tanjug, NUNS, 02.11.2012)

Ivana Vujanov, komentar: Program Srpske naučne televizije još uvek je u eksperimentalnoj fazi i dnevno emituje šest sati programa, što je za isto toliko sati više od programa koji emituje Javni servis Srbije. RTS i dalje izbegava zakonsku obavezu da u program uvrsti značajniji procenat naučno-obrazovnog i dokumentarnog programa. Za prošlu godinu on iznosi neverovatnih 0,41 posto za naučnoobrazovni i 7,08 za dokumentarni program.
(Dnevnik - specijalni dodatak, 03.11.2012)

Načelnik Uprave saobraćajne policije, Dragiša Simić, izjavio je da će se postarati da istraga o incidentu sa kolonom automobila iz pratnje predsednika Srbije bude brza i tačna i pozvao medije da se okanu senzacionalizma.
(Tanjug, NUNS, RTV, 06.11.2012)

Ocene, nagrade, kursevi i takmičenja

Marku Somborcu, karikaturisti Blica, je dodeljena novinarska nagrada za etiku i hrabrost „Dušan Bogavac“. On je na svečanoj dodeli u prostorijama NUNS-a zahvalio žiriju, čitaocima i Blicu, kao i „sadašnjoj i prošloj vladi, predsedniku i parlamentu na nesebičnom doprinosu njegovom radu“.
(24 sata, Blic, 25.10.2012)

Fotoreporterima kompanije „Ringier Axel Springer“ Marku Đurici, Nebojši Markoviću i Oksani Krutenjuk dodeljene su nagrade u tri kategorije na nacionalnom konkursu „Press photo Srbija 2012“. Glavna nagrada „NSPlakata“ u vrednosti od 1.000 evra pripala je Marku Risoviću za fotografiju „Istočno od raja”.
(NIN, 25.10.2012)

Ovogodišnju nagradu „Đoko Vještica“ za novinarsku humanost koju su ustanovili UNS i preduzeće „Lemiks“ iz Beograda osvojili su ravnopravno Silvija Slamnig, novinarka Kurira i Sadik Hamidović, novinar net radija Veselje iz Niša.
(UNS, 25.10.2012, Kurir, 26.10.2012, Kurir, 27.10.2012)

Savez novinara Srbije i Crne Gore dodelio je juče nagrade za životno delo novinarima Dimitriju Boarovu, Miodragu Vukoviću i Rodoljubu Petroviću. Boarov je ekonomski kritičar i privredni novinar, Rodoljub Petrović, dopisnik RTS-a i Tanjuga iz Čačka, a Miodrag Vuković radio je kao urednik crnogorske Pobjede, kolumnista i televizijski kritičar.
(Beta, Politika, Pregled, 30.10.2012)

Tradicionalna nagrada Politike za najbolju režiju na Bitefu, uručena je juče 35. dobitniku, mladom beogradskom reditelju Milošu Loliću za predstavu „Krvave svadbe“.
(Tanjug, Pregled, 31.10.2012)

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju - GIZ, u saradnji sa NUNS-om, organizuju dvodnevni seminar za novinare „Profesionalno izveštavanje o procesu harmonizacije zakonodavstva Republike Srbije sa normativima i tekovinama EU”. Seminar za 10 novinara iz beogradskih i 10 iz regionalnih i lokalnih medija, biće održan 19. i 20. novembra 2012. godine u Best Western Hotelu M u Beogradu.
(NUNS 02.11.2012)

Medijski auditorij

Najzastupljeniji na programima svih televizija tokom predizborne kampanje za opšte izbore ove godine bili su lista „Izbor za bolji život“ i Boris Tadić, pokazao je izveštaj RRA.
(Kurir, Politika, Večernje novosti, 30.10.2012)

Prema zvaničnim podacima ABC Srbija tokom septembra prodavano je, u proseku, 114.648 primeraka Novosti dnevno, što je za 7.017 primeraka više od Blica (107.631) i 4.772 više od lista Alo! (109.876), sa cenom od 15 dinara.
(Večernje novosti, 02.11.2012)

Uredništvo Informera poziva nadležne državne organe i strukovna novinarska udruženja da hitno utvrde da li se izveštaji o prodaji i rejtingu dnevnih novina u Srbiji lažiraju.
(Informer, Kurir, NUNS, 02.11.2012)

Broj čitalaca po jednom primerku pojedinih dnevnih novina povećan je za godinu dana skoro četiri puta, iako su im tiraži drastično pali. Primerak tih novina čita i po devet osoba, što je nekoliko puta više od svetskog proseka! Ovaj rekord proističe iz zvaničnih podataka o prodatom tiražu i čitanosti, u koje pojedini izdavači, među kojima je i Kurir, sumnjaju godinama.
(Kurir, 03.11.2012)

„U prethodnoj nedelji dva tabloida (Kurir i Informer - prim. aut.) su orkestrirano izrazila sumnju u verodostojnost sertifikata ABC Srbija o tiražima ne svojih, već drugih listova iz sistema ABC odita“, saopštila je juče kompanija ABC Srbija i upozorila da je ovde reč o kritikama opasnih namera i pokušaju da se medijska industrija Srbije uvede u mutne vode. „Jedan od ova dva tabloida (Kurir - prim. aut.) već je isključivan iz ABC Srbija, dok je drugi (Informer - prim. aut.) upravo predmet superrevizije“.
(ABC Srbija, Newsletter, FoNet, Alo!, Blic, Blic online, UNS, NUNS, 06.11.2012)

Medijski transferi

Radiodifuzna ustanova Vojvodine, RTV Vojvodine, raspisala javni konkurs za izbor i imenovanje glavnog i odgovornog urednika Radio Novog Sada.
(NDNV, 30.10.2012)

Godišnjice/jubileji

Predsednica UNS-a, Ljiljana Smajlović, uručila je danas u znak priznanja za privrženost UNS-u i profesionalnu dugovečnost, Povelje za 50 godina članstva u UNS-u Vitomiru Bujišiću, Rastku Guzini, Dušanu Dražiću, Branislavu Jovanoviću, Milici Knežević, Nedeljki Popović, Miroslavi Putnik, Mileni Radosavljević i Kosti Rakiću.
(UNS, 24.10.2012)

U Trsteniku, rodnom mestu Ljubiše Vukadinovića, povodom stogodišnjica njegovog rođenja, veterani Crvene zvezde, Napretka i Trstenika, obnavljaju turnir u slavu najvećeg sportskog pera i urednika Politike, koji je u onoj Jugoslaviji bio slavan kao najveći fudbalski asovi tog doba.
(Politika, 29.10.2012)

Lokalni Radio Han, koji radi u sklopu JP „Informativni pres centar“, obeležio je 16 godina postojanja.
(Večernje novosti, UNS, 01.11.2012)

Nedeljnik Zrenjanin proslavlja šest decenija neprekidnog izlaženja. Sa tiražem od 11.000 primeraka po broju, mogu da mu pozavide mnogi nedeljnici ne samo u Srbiji, nego i šire. Većinski vlasnik lista danas je medijska grupa „Info lokal”, a privatizacija je doprinela snažnijoj tržišnoj orijentaciji novina.
(Večernje novosti, UNS, 01.11.2012)

Prema mnogim mišljenjima i anketama, jedna od najupečatljivijih fotografija iz Drugog svetskog rata je ona koja prikazuje mladog revolucionara Stevana Filipovića u trenucima dok sa omčom oko vrata stoji ispod vešala postavljenih 22. maja 1942. godine u centru Valjeva. Na današnji dan, 4. novembra 1944. godine, Politika je prva na naslovnoj strani objavila tu fotografiju. Danas bračni par Koročkin-Davidović kategorično tvrdi da su posle sedam decenija utvrdili da je fotografiju snimila tada sedamnaestogodišnja Slobodanka Vasić, šegrt i takozvani leteći fotograf u radnji Kosare Antić u Valjevu.
(Politika, 04.11.2012)

U beogradskom hotelu Hyatt Regency juče je proslavljen izlazak 800. broja nedeljnika Svet čiji je Izdavač „Color Press Grupa".
(ABC Srbija, Newsletter, 06.11.2012)

In Memoriam

Nekadašnji urednik Ilustrovane politike i dugogodišnji član UNS-a, Branko Đurica, preminuo je u 78 godini. Radio je u Tehničkim novinama, Mladosti, Politici ekspres i Radio TV reviji.
(Beta, Politika, Blic, 30.10.2012)

Novinar i dugogodišnji član UNS-a, Slobodan Nestorović, preminuo je u 71. godini. Posle završenog fakulteta zaposlio se u redakciji Narodnih novina iz Niša gde je i ostao do penzionisanja 2009. godine.
(UNS, 30.10.2012)

Dugogodišnji urednik kulturne rubrike u Blicu, Raško Kovačević, preminuo je jutros posle duge i teške bolesti. Radio je kao novinar u dnevnoj novini Borba i na Radio Beogradu gde je vodio noćnu emisiju. Godine 1998. prešao je u Blic.
(UNS, 08.11.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.