Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 40 > Profesionalizam u medijima

Profesionalni standardi

Duško Bogdanović, komentar: I dalje mi ogroman znak čuđenja stoji nad uređivačkim konceptom televizije B 92. Na prepoznajem šte se tamo želi. Sa jedne strane Insajder, emisija koja ne samo što je reper i nedostižni ideal u našem tanušnom žurnalizmu. A, onda, na istom programu, svakog radnog popodneva, gledamo nekakav kao zabavni bućkuriš, nešto što spada među najgora meljavljenja otkad se televizija zapatila na ovim prostorima. Ne znam da li zaduženi urednici gledaju tu neverovatnu količinu bezidejnosti, prostačenja, elementarne nepismenosti, neznanja i neobaveštenosti, koja teško može da se toleriše. Nedopustivo!
(Danas, 15.10.2012)

Slika žene u medijima, po mišljenju mnogih žena različitog uzrasta, obrazovanja i porekla nije onakva kakva bi trebalo da bude, jer je u većini slučajeva stereotipna, pa i ponižavajuća, piše list Politika.
(Politika, NUNS, 15.10.2012)

NUNS upućuje javnu kritiku redakciji portala Timočke vesti zato što su objavljivanjem vesti pod naslovom „Dva lica romske nacionalnosti pretukla i opljačkala mladića u Zaječaru” grubo prekršeni profesionalni i etički standardi. Novinari i mediji moraju da budu svesni da se kriminalom bave pripadnici svih nacionalnosti, i da je priroda tih krivičnih dela uglavnom potpuno nezavisna od etničke pripadnosti počinioca, ističe NUNS.
(NUNS,16.10.2012)

Na međunarodnoj konferenciji „Mediji i ravnopravnost“, održanoj juče u Beogradu, šef delegacije EU u Srbiji, Vensan Dežer, naglasio je da je napredak Srbije u borbi protiv diskriminacije pohvalila i Evropska komisija u poslednjem izveštaju, ali da je konstantovano da govor mržnje i dalje postoji i da se najbolje vidi u rasističkim povicima na utakmicama.
(Danas, Dnevnik, 20.10.2012)

Na međunarodnoj konferenciji „Mediji i ravnopravnost“ bilo je reči o pojedinačnim slučajevima diskriminacije u medijima. Komentar Ozrena Milanovića u Politici, pod naslovom „Samo su lopovi revnosni“, podelio je Savet za štampu UNS-a. To je bio najsporniji slučaj koji se našao pred Savetom za štampu, rekla je Ljiljana Smajlović, ali novinar Politike nije „osuđen“ za kršenje kodeksa novinarske etike. Izneo je svoje mišljenje, bez namere da raspiruje mržnju i ukazao da treba sistemski rešavati problem položaja Roma, ali je istovremeno skrenuo pažnju da niko ne može biti aboliran od krivične odgovornosti zato što je Rom ili zato što je siromašan, istakli su novinari na konferenciji.
(Politika, 20.10.2012)

Ocene, nagrade, kursevi i takmičenja

Savez novinara Srbije i Crne Gore (SNSCG) raspisao je tradicionalni godišnji konkurs za novinarsku nagradu za životno delo, saopštilo je UNS. Rok za dostavu radova je 25. oktobar.
(Politika, 12.10.2012)

Bata Ilić, dopisnik Press-a iz Leskovca, dobitnik je Oktobarske nagrade tog grada za istraživačko novinarstvo i humanitarni rad.
(Press, 12.10.2012)

Najviše priznanje, Gran pri, na 17. internacionalnom festivalu reportaže Interfer dobio je Goran Tomašević, reporter Rojtersa, za fotografije iz Sirije. Nagradu za životno delo dobio je Manojlo - Manjo Vukotić, glavni urednik Večernjih novosti, a godišnja nagrada za TV reportaže pripala je Jasmini Nikitović Stojčić, za emisije „Znanje imanje“. Za TV reportažu „Makarena“ zlatnu „Niku“ dobila je Bojana Ranković, a za novinsku Mihajlo Medenica za priču o Aušvicu. Nagrađena je TV B92 za akciju „Bitka za bebe“. Novinar Blica Boris Vuković dobio je priznanje za priču „Put u pakao“.
(Blic, Dnevnik, UNS, Kurir, NUNS, Večernje novosti, 15.10.2012, Dnevnik - specijalni dodatak, 20.10.2012)

Fotografija „Istočno od raja“ Marka Risovića proglašena je za najbolju na ovogodišnjem nacionalnom konkursu za najbolju fotografiju u medijima „Pres-foto Srbija 2012“. U organizaciji Centra za razvoj fotografije, na konkurs je pristiglo više od 1.500 radova.
(Politika, 16.10.2012)

Žiri novinarske nagrade „Dušan Bogavac" za etiku i hrabrost odlučio je da dobitnik za 2012. godinu bude karikaturista Marko Somborac. Već godinama karikaturista Marko Somborac svojim nadahnutim i veštim crtačkim perom odslikava moderno srpsko društvo, zaglibljeno u blato korupcije, dirigovanih medija i tajkunskih interesa, sa nerazvijenim demokratskim institucijama, stoji u obrazložnju žirija.
(NUNS, UNS, NDNV, 17.10.2012, Beta, Politika, Alo!, Blic, Press, 18.10.2012)

Blicovom karikaturisti Marku Somborcu dodeljena je danas novinarska nagrada za etiku i hrabrost „Dušan Bogavac“, koja se dodeljuje po 22 drugi put.1252
(Blic, NUNS, 24.10.2012)

Kancelarija UNICEF-a u Srbiji oglašava konkurs za godišnju nagradu za etičko i profesionalno medijsko izveštavanje o nasilju nad i među decom, sa fokusom na nasilje u školi. Rok za prijavljivanje radova je 5. novembar 2012. godine, a nagrade će biti dodeljene 20. novembra 2012. godine.
(MC, 22.10.2012)

Počinje peti „Magični doručak“, humanitarna akcija u kojoj se prikupljaju namirnice za užinu u 32 škole za decu sa posebnim potrebama. Na svečanosti u Starom dvoru dodeljene su povelje zahvalnosti preduzećima i medijskim kućama koje su podržale akciju, a među njima su i Politika i Press.
(Politika, Press, 20.10.2012)

Umetnički fotograf, novinar i član UNS-a, Rajko Karišić, dobitnik je ovogodišnje Oktobarske nagrade grada Vrbasa.
(UNS, 23.10.2012)

„Regionalno informisanje - prekogranična saradnja medija“ biće tema ovogodišnjeg Pres medija samita, koji će biti održan 31. oktobra u beogradskom hotelu „Metropol“. Još jedna važna tema biće „Tabloidi - sličnosti i razlike u novinskoj izdavačkoj formi“ i gde prestaju novinarski kodeksi u tabloidima.
(Večernje novosti, 13.10.2012)

Posete medijima

Nedavno imenovani ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji, Hajnc Vilhelm, sa saradnicima, posetio je Asocijaciju medija. Veći deo razgovora je bio posvećen ekonomskom položaju medija, očekivanjima od medijske strategije, potrebi za usvajanjem kvalitetnih medijskih zakona koji će omogućiti sistemska rešenja na medijskoj sceni i nemačkim iskustvima sa odnosima vlasti, politike i medija.
(Dnevnik, Politika, UNS, Press, Večernje novosti, 12.10.2012)

Ministar kulture i informisanja Srbije, Bratislav Petković, posetio je Asocijaciju medija i s direktorima i glavnim urednicima vodećih medijskih kuća u Srbiji razgovarao o medijskoj strategiji i njenom delimičnom redefinisanju.
(Blic, Dnevnik, Politika, UNS, Press, Večernje novosti, NUNS, 18.10.2012)

Medijski transferi

Odbornici SO Stara Pazova razrešili su Miloša Lazića i umesto njega izabrali Jovicu Gagrica za novog v. d. direktora RTV Stara Pazova, pišu Novosti.
(Večernje novosti - Vojvodina, 18.10.2012)

Godišnjice/jubileji

Peca Popović: Red je da podsetim kako je pre tačno 50 godina Miroslav Antić pokrenuo Ritam, prvi jugoslovenski list za drugu muziku. Gospodin Antić, pesnik od najplemenitije klase i publicista velikog duha, pokrenuvši Ritam inicirao jednu profesiju koja do tada nije postojala, pa su osnovani kasnije Džuboks, Gong, Pop ekspres, Susret... Ritam, revija za džez i zabavnu muziku. Prvi broj izašao 1. oktobra 1962, a poslednji avgusta 1965. Objavljeno je 69 brojeva.
(Blic, 16.10.2012)

Manojlo Vukotić, glavni i odgovorni urednik Novosti: Na haotičnoj medijskoj sceni Srbije Večernje novosti opstaju i ostaju kao čvrst i čist branilac novinarske profesije. Danas, na 59. godišnjicu, ponovo sa osobitim osećajem ponosa prenosimo: Večernje novosti su najtiražnije i najprodavanije dnevne novine u Srbiji!
(Večernje novosti, UNS, NUNS, 16.10.2012)

Dnevni list Alo! dočekao je obeležavanje prvih pet godina postojanja kao najtiražniji dnevni list u Srbiji, što smo uz brojne prijatelje kuće i predstavnike javnog života u sredu proslavili u kafe klubu „Santo Domingo”.
(Alo!, UNS, NUNS, 19.10.2012)

Regionalni radio Požarevac prošlog petka obeležio je 35 godina neprekidnog emitovanja programa i 63 godine od početka rada prve radio stanice u Požarevcu. Zaposleni u Radio Požarevcu jubilej dočekuju kao medij sa regionalnom frekfencijom koja pokriva Braničevski, Podunavski i deo Južnobanatskog okruga i sa 24 časovnim programom.
(Danas - Braničevo, UNS, NUNS, 19.10.2012)

In Memoriam

Dugogodišnji dopisnik Politike iz Šapca, Jovan Joca Radosavljević preminuo je juče u 80. godini. Novinarsku karijeru Radosavljević počeo je 1957. godine u informativnoj službi RTV Zajača. U list Glas Podrinja prešao je 1960, a od 1978. do penzionisanja 1996. godine, bio je stalni dopisnik Politike iz Šapca i Podrinja. Bio je član UNS-a.
(UNS, 15.10.2012, Politika,16.10.2012)

Posle višegodišnje bolesti juče je u četrdesetsedmoj godini u Subotici preminuo novinar RT Vojvodine i dugogodišnji dopisnik Kurira, Velimir Kostadinov.
(Večernje novosti - Vojvodina, Kurir, UNS, 17.10.2012)

Novinarka i dugogodišnja članica UNS-a, Julija Bogdanović, preminula je iznenada 16. oktobra u 54. godini nakon kraće i teške bolesti. Završila je Filozofski fakultet. Bila je tehnički urednik u Privrednom pregledu od 1988. godine.
(UNS, 19.10.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.