Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 39 > Profesionalizam u medijima

Profesionalni standardi

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izjavio je da novinari sve više i kvalitetnije koriste pravo na dostupnost informacija od javnog značaja, ali da je očigledno i da postoji diskriminacija, jer neki mediji uživaju poseban tretman kod određenih političkih struktura i često plasiraju kao ekskluzivne one informacije do kojih ostali mediji ne mogu da dođu.
(Beta, Politika, 27.09.2012)

Scena u kojoj brojni novinari ispred zatvorenih vrata skupštine Demokratske stranke čekaju rasplet „istorijske“ sednice iza zatvorenih vrata zahvaljujući „tvitovima“ političara s one strane brave, samo je jedna od mnogobrojnih ilustracija sve veće popularnosti društvene mreže Tviter. „Prednost Tvitera u odnosu na Fejsbuk jeste upravo u kratkoj formi i ograničenom broju karaktera – to je danas najbrži kanal za prenos vesti i u te svrhe ga pre svega i treba koristiti. Političarima je neko došapnuo da tvitovi od 140 karaktera mogu da zamene davanje izjave za medije i propitivanje od strane novinara, pogotovo ako je neki ’zapaljiv’ događaj u pitanju. Zbog toga Tviter danas predstavlja veliku konkurenciju agencijskom novinarstvu“, smatra kulturolog mr Maja Vukadinović.
(Politika, 30.09.2012)

Novinari „Insajdera“ otkrili su tokom višemesečnog istraživanja da su alternativni putevi koji iz Srbije vode na Kosovo pretvoreni u puteve šverca koji i danas nesmetano funkcionišu.
(Blic, 02.10.2012)

Ocene, nagrade, kursevi, skupovi i takmičenja

Kancelarija UNICEF-a u Srbiji oglašava konkurs za godišnju nagradu za etičko i profesionalno medijsko izveštavanje o nasilju nad i među decom, sa fokusom na nasilje u školi. Rok za prijavljivanje radova je 5. novembar 2012. godine, a nagrade će biti dodeljene 20. novembra 2012. godine.
(MC, 28.09.2012)

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman je dobio Priznanje za doprinos afirmisanju prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja i transparentnost u radu.
(Dnevnik, 29.09.2012)

Izložba fotografija „Putnici kroz vreme opsednuti slikom“ Goranke Matić biće otvorena danas u Galeriji Artget. Svoje fotografije je objavljivala u Liberationu i vodećim časopisima i novinama na teritoriji bivše Jugoslavije: „Džuboks“, „Start“, „Svijet“, „Polet“, „Omladinske novine“, „Duga“, „Politika“, „Delo“, a kao urednica fotografije radila je u nedeljniku „Vreme“, dnevnom lista „Politika“, a sada je urednica fotografije na Radio Televiziji Srbije. Izložba će trajati do 24. oktobra.
(Tanjug, Pregled, UNS, 05.10.2012)

„Primena Arhuske konvencije u Srbiji – trening za novinare” se održava od 16 – 18. 10. 2012. godine u Centru za privredno-tehnološki razvoj AP Vojvodine na Andrevlju (CEPTOR), Opština Beočin. Seminar je namenjen novinarima koji žele da se uključe u proces implementacije ekološke regulative u Srbiji i daju u budućnosti lični doprinos istraživačkom novinarstvu na polju i u oblasti zaštite životne sredine.
(NDNV, 04.10.2012)

Jesenji Radio dani održace se od 10. do 12. novembra na Paliću u hotelima Elite Palić u organizaciji RAB Srbija (osnivači: Radio 021, Radio Tri, NAXI radio i Radio S).
(RAB Newsletter, 08.10.2012)

Posete medijima

Izveštavanje medija u Srbiji i na Kosovu o „tehničkim pregovorima“ Beograda i Prištine uglavnom je protokolarno. Epilog je da građani vrlo malo znaju o dijalogu i primeni onog što je dogovoreno, jedan je od zaključaka diskusije više od 20 novinara iz Srbije i Kosova od 28. do 29. septembra u Prištini, u okviru projekta „Novinari to mogu“ Inicijative mladih za ljudska prava. Novinari iz Srbije su u Prištini 28. septembra posetili redakciju BIRN-a, gde su o dešavanjima na Kosovu i radu medija razgovarali sa izvršnom direktorkom Jetom Džarom (Jeta Xharra) i sa direktorom vesti televizije „Kohavižn“ („Kohavision“), Adriatikom Keljmendijem (Adriatik Kelmendi). U Radio-televiziji Kosova sreli su se sa urednicom programa za manjinske zajednice Rabišom Muhadžiri (Rabisha Muhaxhiri), a u redakciji magazina i portala „Kosovo 2.0“ sa glavnom urednicom Besom Ljuci (Besa Luci).U oktobru će kosovski novinari kao gosti Inicijative doći u Beograd.
(Inicijativa mladih, NUNS, 02.10.2012)

Medijski auditorij

Nezavisne dnevne novine Informer imaju ubedljivo najbrži rast prodaje u Srbiji, pokazuju najnoviji podaci „ABC odita“, ovlašćene agencije za utvrđivanje potencijala štampanih medija. Informer je sa početnih 26.530 prodatih primeraka u maju skočio na 63.934 u avgustu ove godine. Prema tom izveštaju, najprodavanije dnevne novine u Srbiji su Večernje novosti s prosečnom prodajom od 119.225 primeraka u avgustu. Kada je reč o magazinima, prva dva mesta i dalje drže kulinarski mesečnici Pošalji recept sa 233.991 i Torte i kolači sa 166.845 prodatih primeraka po broju. Najveći rast među magazinima zabeležio je Skandal koji je u avgustu imao prosečnu prodaju 112.161 primeraka, tri puta više nego u februaru.
(Informer, UNS, 05.10.2012)

Radio B92 druga je po slušanosti radio-stanica u Srbiji, a treća u Beogradu, pokazuju najnoviji rezultati istraživanja slušanosti radija u našoj zemlji.1164Novu jesenju programsku šemu radio B92 je slušaocima predstavio 3. septembra. Posle samo četiri nedelje rezultati su vidljivi. S najboljim rezultatima slušanosti za protekle dve godine, ispred Prvog programa Radio Beograda prvi put je od 2010. Radio očekuje dalji rast tokom narednih meseci.
(RTV B92, NUNS, 11.10.2012)

Medijski transferi

Miša Brkić novi je glavni i odgovorni urednik Press-a. On ima 36 godina profesionalnog iskustva u novinarstvu, posebno u praćenju ekonomskih procesa i tranzicije u bivšoj Jugoslaviji, Srbiji i regionu jugoistočne Evrope. Bio je urednik i novinar u dnevnim novinama i magazinima Večernje novosti, Borba, Glas javnosti, Vreme, Ekonomist, Politika i Novi magazin, glavni i odgovorni urednik Naše borbe i dopisnik Glasa Amerike iz Beograda.
(Beta, NDNV, Press, E-kapija, UNS, 09.10.2012)

Miodrag Miša Stojanović, dugogodišnji novinar i urednik u Kompaniji „Novosti“, od danas je novi odgovorni urednik lista Sport. Dobitnik je „Zlatnog pera“ i nagrade za ekskluzivnu vest Udruženja sportskih novinara Beograda, kao i godišnje nagrade Kompanije „Novosti“ za novinarstvo i uređivački rad.
(Večernje Novosti, UNS, 10.10.2012)

Godišnjice/jubileji

Današnji broj dodatka Sandžak Danas, koji izlazi svakog petka u Danasu, 300. je po redu. Iz broja u broj, više od šest godina, stalni dopisnici dodatka iz sedam gradova - iz Novog Pazara, Sjenice, Nove Varoši, Prijepolja, Priboja, Pljevalja i Bijelog Polja i brojni saradnici pune dodatak tekstovima i fotografijama u koloru o najaktuelnijim temama u njihovim lokalnim zajednicama.
(Danas, 28.09.2012)

Nedeljnik Naš glas ove srede obeležio je jubilej - pred čitaocima se pojavio trihiljaditi put. Ove smederevske novine neprekidno izlaze od 12. marta 1953, nastavljajući tradiciju koja je započeta izlaženjem prvog časopisa „Narodne volje“, 1875.
(Blic - Srbija, 27.09.2012)

In Memoriam

Srđan Radulović preminuo je juče u 55. godini, posle duge i teške bolesti. Rođen je 1957. godine. Završio je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Radio je kao novinar i urednik u više dnevnih i nedeljnih listova - u Slobodnoj Dalmaciji, Borbi, NIN-u, Demokratiji, Evropi, Blicu... Bio je glavni i odgovorni urednik NIN-a, a na tu funkciju je prešao s mesta zamenika glavnog urednika Blica.
(Blic, E-novine, UNS, NUNS, 29.09.2012, Alo!, Kurir, Politika, 30.09.2012, Alo!, 24 sata, Danas, Blic, Informer, Politika, 01.10.2012, Blic, Alo!, Danas, 02.10.2012, Danas, 03.10.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.