Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 37 > Profesionalizam u medijima

Profesionalni standardi

Iako je u penziji, Ramiz Etemović i dalje krstari Pešterom, Golijom i Kopaonikom. Njegova jednosatna emisija „Vama na selu“, kolaž reporterskih zapisa na Regionalnoj televiziji Novi Pazar, emituje se preko satelita, a može se videti i na Internetu. Povremeno se javljao kao dopisnik Radio Beograda, a od 1973. je u Radio Novom Pazaru, kao prvi njegov urednik. „Bili smo čudo u to vreme. Nije bilo lokalnih televizija niti radija pa su ljudi slušali po ceo dan nas“, kaže Etemović.
(Blic, UNS, NUNS, 03.09.2012)

Ocene, nagrade, kursevi i takmičenja

UNS je raspisao konkurs za novinarsku nagradu „Đoko Vještica“ za novinarsku humanost. Detalji na veb sajtu UNS-a.
(UNS, 30.08.2012)

U okviru jednog od najbitnijih i najvećih regionalnih internet festivala Web Fest.me 2012, 20. i 21. septembra u hotelu „Splendid“ u Bečićima biće održana veb konferencija, najavili su organizatori na konferenciji za novinare održanoj u Medija centru u Beogradu. Osim Web fest.me konferencije, ovogodišnja manifestacija obuhvata još dva ključna dela - takmičenja za najbolji regionalni veb projekat, koje počinje 21. septembra, i takmičenje Web-Up za najbolji regionalni start-ap.
(Pregled, 04.09.2012)

Konkurs za najbolji medijski prilog o procesu evropskih integracija u Srbiji od 1. januara do 31. decembra 2012. godine raspisali su delegacija Evropske komisije u Republici Srbiji, Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Erste banka. Konkurs je objavljen je na internet sajtovima www.europa.rs i www.seio.gov.rs.
(Blic, 05.09.2012)

Novinarka Danasa Zorica Miladinović dobitnik je specijalnog priznanja za objektivno informisanje koje dodeljuje Agencija za istraživanje javnog mnjenja Lubris Extra iz Niša. Priznanje niške agencije dobio je i Medijski istraživački centar iz Niša kao i novinarka lokalnog dnevnika Narodne novine Vesna Petrović za informisanje o školstvu i prosveti. Lubris Extra je jedina agencija za istraživanje javnog mnjenja u ovom delu Srbije.
(Danas, 06.09.2012)

Kratki umetnički film „Saputnice“ Ivane Retas, novinarke Radio-televizije Kragujevac, osvojio je i treće internacionalno priznanje. Na Međunarodnom festivalu turističkog i ekološkog filma „Silafest“ u Velikom Gradištu u konkurenciji 45 filmova iz 22 zemlje, dobio je nagradu „Plavi Dunav“ za najbolji religijski turistički film.
(Blic-Srbija, NUNS, 13.09.2012)

Novinarka B92 Ljubica Gojgić proglašena je za „Ženu godine 2012“, od strane magazina The Men i The Best Shop, u kategoriji „Istina između redova“.
(B92, NUNS,13.09.2012)

Medijski auditorij

Večernje novosti su u julu učvrstile poziciju: prve su i po štampanom i po prodatom tiražu među ozbiljnim dnevnicima u Srbiji, saopštava ovaj list. Prema nezvaničnim podacima „ABC Srbija“, takav rast i raspon tiraža nastavljen je i u avgustu.
(Večernje novosti, NUNS, 31.08.2012)

Međunarodni aero-miting „Batajnica 2012“, povodom stogodišnjice srpskog vojnog vazduhoplovstva, koji je RTS direktno prenosio, gledalo je 2.102.000 građana, saopšteno je iz te televizije. Za praćenje manifestacije bilo je akreditovano 538 predstavnika medija.
(Tanjug, Press, 04.09.2012)

M. Miljenović u komentru lista Dnevnik: Poslednje istraživanje „Ninamedia“ na području Sombora, Kule, Odžaka i Apatina je porazno. Prema rezultatima istraživanja, koje je obuhvatilo samo legalne emitere, radio je na Zapadu Bačke već mrtav, ali mu to još niko nije javio, jer kako drugačije prokomentarisati da „najviše“ slušalaca ima regionalna Kulska komuna koju prosečno tokom dana izabere 1770 slušalaca. I „drugoplasirana“ je stanica iz tog grada, jer 500 slušalaca manje ima Radio Kula. Sa četvorocifrenim brojem posetilaca u toj „ligi šampiona“ Zapadnobačkog okruga igra još samo apatinski Radio Dunav, koji je omiljena virtuelna destinacija za 1081 radijskog fana. Stanje blisko kliničkoj smrti vlada pogotovo u Somboru. Mala, komercijalna somborska radio stanica Fortuna ima prosečno po 236 slušalaca, dok se za duhovne poruke i muziku Blagovesnika, medija ovdašnje SPC opredeli tek 208 Somboraca, od kojih daleko nisu „pobegli“ ni Odžačani čija dva lokalna radija imaju ne mnogo više slušalaca. Apsolutni rekorder u maloj slušanosti ima elektronsko glasilo somborske rimokatoličke župe, Radio „Marija“, na čijoj se frekvenciji dnevno u proseku zadrži – šest slušalaca. Sabravši sve ove podatke, na 188.000 stanovnika tri opštine i jednog grada Zapadne Bačke „dolazi“ svega na radio 6300 fanova, dakle manje od dva odsto populacije.
(Dnevnik, 14.09.2012)

Medijski transferi

Željko Mitrović je prvog dana na funkciji generalnog direktora kompanije Pink imenovao još dva člana menadžmenta. Zorana Timotića je postavio za regionalnog biznis koordinatora, a Vesnu Stanković za šefa administracije. Goran Gmitrić je glavni i odgovorni urednik informative, dok je na mesto zamenika postavljen Slaviša Jovanović.
(Press, 30.08.2012)

Dragana Miljkovića nasledio je Miroslav Ćosić na mestu urednika NTV. Ćosić je novinarsku karijeru otpočeo u niškim Narodnim novinama pre skoro 40 godina. Kao dopisnik Politike počeo je da radi 1976. godine, a nekoliko godina kasnije postao je najpre urednik Nedeljnog broja, a zatim i pomoćnik glavnog urednika za unutrašnje tekstove. U vreme građanskih protesta 1996/97 uključio se u rad niške TV5 i kao urednik vesti i voditelj „Pete noći“ i tako postao jedno od najprepoznatljivijih TV lica. Nakon osnivanja TV Zona bio je jedan od urednika, gde je vodio i popularnu emisiju „Pitajte Zonu“.
(Južne vesti, 03.09.2012)

Godišnjice/jubileji

Radio „Bum 93“, koji je emitovanje programa započeo još 1992, proslavio je dve decenije rada, tokom kojih je, zbog principijelne uređivačke politike koja nije odgovarala tadašnjem režimu, više puta bio zabranjivan. Istovremeno, „Bum 93“ je jedan od osnivača ANEM-a, a 1998. Požarevljanima je pripala i nagrada „Jug Grizelj“ - za unapređivanje slobodnog novinarstva, širenja slobode izražavanja i sprečavanje mržnje među ljudima. Danas, program ovog privatnog radija, koji važi za najkvalitetniji u Braničevskom i Podunavskom okrugu, osmišljava i vodi mlada novinarska ekipa predvođena urednikom Urošem Uroševićem.
(Večernje novosti - Srbija, NUNS, 08.09.2012)

In Memoriam

U Novom Sadu je preminula Zora Mijatović, novinarka i nekadašnja urednica novosadskih listova Dnevnik i Građanski list. Novinarstvom se bavila od 1973. godine, kada počinje da volontira u novosadskom Dnevniku gde je radila do penzionisanja, a skoro deceniju i po bila je šefica dopisništva ovog lista iz Beograda. Njeni tekstovi mogli su da se čitaju u Blicu, Svetu, Poljoprivredniku i u mnogim drugim listovima.
(NDNV, 03.09.2012, Dnevnik, 04.09.2012)

Novinar Novica Đukić preminuo je u 87. godini. Ceo život posvetio je štampi za decu. Počeo je u Pioniru, zatim je bio urednik dečje strane Borbe, iz koje je kasnije izrastao visokotiražni dečji list Kekec, u kome je bio glavni urednik. Iz Kekeca je zajedno sa Duškom Radovićem pokrenuo Poletarac, reviju koja je u svega 19 brojeva ostavila dubok trag u štampi u Srbiji.
(Večernje novosti, 02.09.2012)

Мајsтоr fotografije Milenko Stefanović, član UNS-a i bivši predsednik Foto saveza Jugoslavije, preminuo je u 65. godini. Novinarstvom se bavio od 1975. godine, a od 1984. bio je urednik fotografije u listovima Zadruga, Rad i Duga. Bio je i povremeni ratni izveštač 1991-95. i član sekcije ratnih reportera UNS-a.
(UNS, 06.09.2012)

Novinar i dugogodišnji član UNS-a, Nikola Dević, preminuo je u 90. godini. Kao fotoreporter radio je u Borbi od 1947. godine, a sarađivao je sa listovima Omladina, Ilustrovana trgovina, Beogradska nedelja, Večernje novosti i TV novosti.
(UNS, 05.09.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.