Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 36 > Profesionalizam u medijima

Profesionalni standardi

NUNS je izrazio zaprepašćenje zbog krajnje neprofesionalnih tekstova dnevnog lista Kurir o samoubistvu maloletnika u Zemunu. NUNS je ukazao da je Kurir, objavljujući identitet i fotografije 15-godišnjeg dečaka grubo prekršio etičke i zakonske norme koje štite prava maloletnih lica, posebno žrtava. Zakon o javnom informisanju jasno nalaže da se „maloletnik se ne sme učiniti prepoznatljivim u informaciji koja je podesna da povredi njegovo pravo ili interes“, navodi se u saopštenju NUNS-a.
(NUNS, 20.08.2012)

Kultni dokumentarni serijal TV B92 „Insajder“ prema mišljenju čitalaca Press-a najbolja je televizijska emisija koja je emitovana na domaćim televizijama. Serijal čiji je autor novinarka Brankica Stanković bavio se istraživanjem mnogih osetljivih društveno-političkih tema, a najviše pažnje izazvale su emisije o „fudbalskoj mafiji“ i poslovanju rudarskog basena „Kolubara“, posle čijih emitovanja su pokrenute sudske istrage. Druga najbolja televizijska emisija po izboru čitalaca je više puta nagrađivana „Kvadratura kruga“, koja se prikazuje na RTS-u.
(Press, UNS, NUNS, 20.08.2012)

Kada je reč o elektronskim medijima, pre svega televiziji, slučajevi pojavljivanja magova i vračara na malim ekranima danas su sve ređi. Ipak, u programu satelitske TV Duga, gotovo svakoga dana gostuju „stručnjaci nadljudske moći i drugovi viših sila“. Goran Karadžić, potpredsednik Saveta RRA, najavio je da će se slučaj TV Duga razmatrati na sledećoj sednici.
(Politika, 19.08.2012)

Milan Vlajčić u komentaru lista Blic: „Da li znate koga ste doveli u ovu emisiju“, upitao je gost novinarku (Radio Beograd 1, petak, 17. VIII, 11-12 h) koja je ipak izgovorila pravo ime: Milivoje Marković, dobitnik priznanja za životno delo na 29. džez festivalu Nišvil. Otkud to čudno pitanje? Dan ranije, u dva izdanja Vesti na TV B92 (18.30 i 23), saopšteno je da je priznanje pripalo Mići Tomiću. A onda to isto na Radiju 1 i 2 Javnog servisa između 5 i 7, sutradan ujutru. Tako je glumac Tomić na onom svetu zasvirao i u saksofon. Toliko o stanju u našim medijima danas.
(Blic, 21.08.2012)

U redakciju Kurira pristiglo je saopštenje sa RTV Pink da se ekskluzivcima Pinka zabranjuje da gostuju na drugim televizijama.
(Kurir, Press, 24.08.2012)

Posete medijima

Na proputovanju kroz zemlje koje su se kandidovale za pristupanje Evropskoj uniji, ekipa producentske kuće „Hansa medija“ iz Letonije posetila je Srbiju i, posle Beograda i Arilja, stigla do Kušića podno Javora. Mlade novinare iz Nemačke, Belgije, Portugalije, Bugarske, Letonije i Engleske okupio je projekat čiji je cilj da se neposredno uvere kako živi lokalno stanovništvo, odnosno koliko poznaju prilike u EU i šta očekuju od buduće „članske karte“.
(Večernje novosti, 29.08.2012)

Medijski auditorij

Prema nedavno objavljenim rezultatima odita novina i magazina u junu 2012. – Color Press Grupa od 20 najčitanijih magazina izdaje 15. Prvi na listi CPG izdanja je magazin Pošalji recept sa 235.783 prosečno prodata primerka. Slede Torte i kolači sa 173.692, Scandal! 87.456, Dobra hrana 59.812, Star 50.605 primeraka. Među ostalim magazinima na listi najtiražnijih su: Svet, Lepota i zdravlje, Bravo, TV Novele, Hallo!, Top zdravlje, Žene i zdravlje, JOY, Cveće u domu i Bravo Girl.
(ASMEDI Newsletter, Avgust 2012)

Iz izdavačke kuće Color Press Group osim informacije u junskim tiražnim uspesima stiže i informacija o julskom uspehu celebrity magazina Scandal!. Gotovo dve godine ni jedan srpski celebrity nedeljnik nije imao tiraž veći od 100.000 primeraka da bi to najzad pošlo za rukom CPG magazinu u julu 2012. godine. Ukupni prodati tiraž Scandala br. 427 je 106.942 primeraka i to: 88.305 u Srbiji, 12.085 u BiH i 6.522. u Crnoj Gori.
(ASMEDI Newsletter, Avgust 2012)

Medijski transferi

Glavni i odgovorni urednik dnevnika Press Veljko Lalić podneo je ostavku, a za vršioca dužnosti glavnog i odgovornog urednika imenovan je njegov zamenik i šef deska Borislav Kašanski. U saopštenju se navodi da je Lalić ostavku podneo „zbog želje da se posveti nedeljnom novinarstvu“ i predložio je svog naslednika.
(Beta, NDNV, 28.08.2012, Večernje novosti, UNS, 29.08.2012)

In Memoriam

Miodrag Ristić, dugogodišnji urednik Takovskih novina i član UNS-a sahranjen je danas na gradskom groblju u Gornjem Milanovcu. Ristić je preminuo u 87. godini. Novinarsku karijeru započeo je 1970. godine. Najveći deo radnog veka proveo je na mestu glavnog i odgovornog urednika Takovskih novina. Sarađivao je i sa Dečjim novinama.
(UNS, 16.08.2012)

Šime Kronja, novinar i dugogodišnji član UNS-a, preminuo je 22. avgusta u 88. godini života. Učesnik je Drugog svetskog rata i u to vreme bio dopisnik Oslobođenja. Po završetku rata radio je u listu sarajevske armijske oblasti Narodni borac, a nakon toga bio glavni i odgovorni urednik u listovima Front i Narodna armija. Bio je član predsedništva upravnog odbora kao i predsednik Suda časti UNS-a. Radio je i kao izvršni sekretar za štampu i informisanje u CK Saveza komunista Jugoslavije.
(UNS, 28.08.2012)

Novinar Nikola Radaš preminuo je u Beogradu. Završio je Pravni fakultet, a novinarstvom se bavi od 1976. godine. Bio je saradnik Radio Beograda, Privrednog pregleda, TV Beograda, Beogradskog radnika i nedeljnika Epoha.
(UNS, 29.08.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.