Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 35 > Profesionalizam u medijima

Profesionalni standardi

Zaštitnik građana, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, UNS i NUNS najoštrije osuđuju objavljivanje podataka kojima se omogućava prepoznavanje maloletnih žrtava krivičnih dela i njima i njihovim porodicama nanose dodatne patnje.Ovih dana objavljeno je više tekstova o silovanju mlađe maloletnice, sa fotografijama njene porodične kuće, nazivom mesta i ulice gde živi, a dati su i inicijali ličnih imena. Time je praktično otkriven njen identitet i dodatno joj je i dugoročno otežana već preteška situacija. Takvi napisi nisu novinarstvo i nemaju veze sa javnim informisanjem, stoji u zajedničkom saopštenju. Uredništva i novinari listova koji takvim tekstovima povećavaju tiraž treba da nađu snage i integriteta da spreče da sa takvom nedopustivom praksom nastavi, a regulatorna tela u oblasti informisanja da proaktivno vrše svoja javna ovlašćenja.
(UNS, NUNS, 07.08.2012, Dnevnik, Politika, 08.08.2012)

NUNS smatra da je dnevnik Blic prekršio Kodeks novinara Srbije u izveštaju sa sahrane ubijenog štićenika Centra za odvikavanje od droge u Jadranskoj Lešnici. U tekstu „Majka ubijenog štićenika nije došla na sahranu sinu jedincu“ objavljenom 10. avgusta, naslovom su povređene etičke norme o poštovanju privatnosti, smatra NUNS.
(NUNS,13.08.2012, Beta, Danas, 14.08.2012)

Ivana Vujanov u komentru lista Dnevnik: U senci napada na sportskog reportera RTS-a, Aleksandra Stanojevića, i njegovim običajem da gledaoce zasipa podacima prikupljenim iz raznih intervjua i sa tračerskih sajtova, ostalo je opasno spinovanje informacijama njegovog starijeg kolege Dušana Koraća, koji već nekoliko godina izjavljuje kako američka reprezentacija nije obavezna da se podvrgne antidoping testu na Olimpijskim igrama jer za nju garantuje Američka vlada. Iako smo od njega navikli da nas šokira i zabavlja patriotskoestetskim mentalnim bravurama, pogrešno predstavljanje informacija, posebno onih vezanih za doping, ozbiljna je stvar. Od novinara se očekuje da barata proverenim informacijama da se ne bi desilo da neproverene ili netačne dospeju u javnost i počnu da se citiraju kao tačne, što se s ovom informacijom upravo i desilo - završila je u zvaničnim vestima objavljenim na sajtu B92 i Blica.
(Dnevnik, 11.08.2012)

Branka Otašević u komentaru lista Politika: Šta je poslednje dve nedelje bila alternativa prenosima Olimpijskih igara iz Londona, a da nisu bili prenosi iz Narodne skupštine? Gde je mogao da nađe otklon od političkih zavrzlama, raspri i obračuna TV gledalac koji nije izraziti poklonik sporta. Postoji jedan domaći kanal, bar u ponudi jednog od domaćih kablovskog operatera, koji kontinuirano nudi veoma raznovrstan i vrlo zanimljiv filmski repertoar. Kako mu i ime kaže, ovaj „Ju“ kućni bioskop prikazuje filmove nastale u Jugoslaviji.
(Politika, 12.08.2012)

Ocene, nagrade, kursevi i takmičenja

U toku je Međunarodni medijski samit za mlade, koji je u beogradske radionice doveo učesnike iz SAD, Kine, Japana, Paname, kako bi istražili sedam najbitnijih problema sa kojima se svaka država u svetu susreće - siromaštvo, zdravstvo, ekologija, diskriminacija, nasilje, ženska prava i osnaženje mladih i kako bi naučili da koriste medije za promene u društvu. Radu samita prisustvuje 80 učesnika iz 26 zemalja. Učesnici će praviti filmove na pomenute teme i dokumentovati aktivnosti koje prete Samit. Takođe, mladi od 15 do 22 godine radiće na informatičkom i medijskom opismenjavanju.
(Danas, Politika, 04.08.2012)

Na osnovu odluke žirija za nagradu „Ana Njemogova Kolarova“, koja se ove godine prvi put dodeljuje novinaru za članak o slovačkoj nacionalnoj manjini objavljen na bilo kom jeziku osim na slovačkom, glavnu nagradu je osvojila Mandica Knežević, novinarka Radia Novi Sad.Ona je nagradu dobila za radijski članak „Violine majstora Njemčeka“ koji je dobio 80% glasova žirija. U najužoj konkurenciji bili su i dokumentrani film „Meškarke“ Brankice Drašković (70%) i novinske reportaže „Zuzana Čipkar i njen odžačar“ Željka Markovića (60%). Žiri je sa žaljenjem konstatovao da radovi pristigli na konkurs nisu pokrili ceo spektar mogućih tema, kao da se i dosta radova povodilo za stereotipima o slovačnoj nacionalnosti. Sa druge strane, žiri izražava zadovoljstvo zbog činjenice da se slovačkom nacionalnom zajednicom kao temom bave i vodeći mediji u zemlji kao što su RTS, RTV ili Dnevnik.
(NUNS, UNS, 06.08.2012, Alo!, 24 sata, Blic, Danas, 08.08.2012)

Balkanska istraživačka regionalna mreža ove godine organizuje školu istraživačkog novinarstva, u Mavrovu, Makedoniji od 19. do 25. avgusta 2012. Kao i prethodnih godina, polaznici koji dolaze iz regiona, učiće osnove istraživačkog novinarstva neophodnog za rad u redakcijama na Balkanu. Fokus škole je istraživanje korupcije na Balkanu. Škola za novinare realizovana je uz pomoć Open Society Institute iz Londona, Konrad Adenauer Stiftung, OEBS misija na Kosovu i u Makedoniji i Američke ambasade u Skoplju.
(B92, UNS, 09.08.2012)

Tradicionalni oktobarski regionalni Press media samit biće i ove godine održan u Beogradu, a glavna tema će biti prekogranična prodaja štampanih medija u regionu. Cilj skupa je otvaranje pitanja prekogranične prodaje i konsolidacija regionalnog tržišta štampanih medija koje bi bilo od koristi svim učesnicima u novinsko-izdavačkoj industriji. Pred očekivanih 200 učesnika, govornici će biti u prilici da razmene stavove i mišljenja o ključnim poslovnim pitanjima, unapređujući regionalnu saradnju i razvoj štampanih medija. Zainteresovani mogu svoje predloge i ideje za Samit da pošalju na office@abcsrbija.com.
(NDNV, 15.08.2012)

Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije u saradnji sa NUNS-om, uz podršku Agencije za međunarodnu pomoć Kraljevine Švedske i International Management Group (IMG), organizuje seminar za predstavnike medija „Upravljanje projektnim ciklusom“. 867Seminar će se održati 17. i 18. septembra 2012. Cilj obuke je da učesnike pripremi i ojača njihove kapacitete potrebne za pripremu i izradu projekata i apliciranje na raspoložive konkurse za dodelu bespovratnih donatorskih sredstava, sa posebnim osvrtom na konkurse koje raspisuje Evropska unija.
(NUNS, 15.08.2012)

Demokratski program Regan-Fasel Nacionalne zadužbine za demokratiju iz Vašingtona objavio je javni konkurs za stipendije u 2013-2014. godini. Dodatne informacije su dostupne na adresi www.ned.org/fellowships/reagan-fascell-democracy-fellows-program.
(NDNV, 15.08.2012)

Posete medijima

Laslo Šaš, novinar koji je u petak pomilovan od predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, posle prijema kod predsednika posetio je UNS i zahvalio se na kampanji kojom je UNS sa ostalim novinarskim udruženjima i medijima zainteresovao javnost za njegov slučaj. Sa Šašom je u Beogradu bila i ekipa televizije K23 iz Subotice koja je zabeležila njegov prijem kod Predsednika i posetu UNS-u.
(UNS, 07.08.2012)

Medijski auditorij

Prema izveštaju oditorske kuće ABC, Večernje novosti su i po štampanom i po prodatom tiražu prve novine u Srbiji, među ozbiljnim dnevnicima. Iza njih su zaostali Blic, Press, Politika...Podaci ABC, inače, ukazuju da novine u Srbiji ove godine beleže manji tiraž u poređenju sa prošlom godinom.
(Večernje novosti, NUNS, UNS, 06.08.2012)

Na sajtu www.alexa.com je objavljena lista 500 najposećenijih sajtova na svetu u 2012. Četiri najpopularnija sajta na svetu ista su kao i prošle godine: Google, Facebook, YouTube, Yahoo.
(B92, UNS, NUNS, 15.08.2012)

Medijski transferi

Uredništvo „Jutarnjeg programa“ RTS, sa Dušicom Tasić na čelu, narednih nekoliko nedelja radne dane će uređivati sa dve Olivere - Kovačević i Jovićević. Dok su stalne članice „Jutra“ Maja Nikolić i Nataša Miljković na godišnjem odmoru, ponedeljak, sreda i petak su pripali autorki emisije „Da, možda, ne“, dok će u utorak i četvrtak voditi urednica „Upitnika“.
(Večernje Novosti, 12.08.2012)

Gradski informativni centar Apolo Novi Sad raspisuje konkurs za izbor glavnog i odgovornog urednika „Novosadske TV“ na period od 4 godine.
(Apolo, NDNV, 14.08.2012)

In Memoriam

U Beogradu je u 89. godini, preminuo šahovski velemajstor i novinar Svetozar Gligorić. Gligorić je bio član UNS-a od 1947. godine. Tokom novinarske karijere bio je reporter i spoljnopolitički urednik. Radio je u listu Borba (od 1945. do 1954. godine), NIN-u (od 1954. do 1960. godine) i Radio televiziji Beograd u kojoj je dobio priznanje „Zlatni mikrofon“.
(UNS,14.08.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.