Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 33 > Profesionalizam u medijima

Profesionalni standardi

NUNS je pozvao novinare i medije da prilikom izveštavanja o tragičnim događajima i nesrećama poštuju etičke i profesionalne standarde definisane Kodeksom novinara Srbije. U saopštenju NUNS je naveo da se tom udruženju obratila majka osobe koja je nedavno izvršila samoubistvo, ukazavši da je porodicu i prijatelje izuzetno pogodilo to što je vest o tome u velikom broju medija objavljena pod naslovom „Psihijatrijski bolesnik izvršio samoubistvo”.
(Beta,Politika, Kurir, UNS, NUNS, 05.07.2012)

Ivan Ivanović dao je prvi intervju za hrvatske medije u kome je poručio susedima da ih ne vređa u svom šouu na TV Prva, već da ih samo malo zeza, piše Press.
(Press, 05.07.2012)

Diplomata Biljana Petković odbranila je juče master rad o istraživačkom novinarstvu Mila Nedeljkovića na Fakultetu humanističkih nauka u Beogradu, pri UNS-u. Biljana Petrović je diplomata iz Stokholma, a komisija je preporučila da se rad javno objavi kao doprinos rasvetljavanju ličnosti i dela jednog od najpoznatijih srpskih etnologa i utemeljivača srpskog istraživačkog novinarstva.
(Press, 05.07.2012)

Dušan Miklja, u autorskom komnetaru: Takozvana letnja šema, naročito privatnih televizija, pretvara se - naočigled gledalaca - u pravi haos, u program koji se proizvoljno menja ili ukida, vremenski pomera čak i kada je reč o ustaljenim informativnim emisijama, nasumično pretumbava, sve u svemu preobražava u nered koji, na prvi pogled, nema nikakvog smisla. Varate se, ipak, ako mislite da u svem tom ludilu nema sistema. Ništa se ne dešava slučajno, jer je sve - ama baš sve - podređeno samo jednom gospodaru: rejtingu.
(Blic, 12.07.2012)

Ocene, nagrade, kursevi i takmičenja

Peti „Vikend medija festival“, najveći regionalni festival komunikacija, održaće se ove godine od 20. do 23. septembra u festivalskom prostoru stare Tvornice duhana u Rovinju. Festival petu godinu zaredom okuplja domaće i regionalne medijske, marketinške i PR profesionalce. Iz Srbije će na festivalu govoriti predsednik LSV-a, Nenad Čanak, i direktor RTS-a, Aleksandar Tijanić.
(Pregled, NUNS, UNS, 05.07.2012, Beta, Press, 09.07.2012)

Novinar Dnevnika, Dragan Milivojević, i Televizije Pink, Milan Atanasijević, dobitnici su mesečne nagrade na konkursu za najbolji medijski prilog o trgovanju finansijskim derivatima preko FOREX platformi, koju sprovodi „FX-Lider” iz Beograda.
(Dnevnik, 13.07.2012)

Godišnjice/jubileji

U jedanaestoj godini svog postojanja, i u stotom broju, časopis za profesionalce u medijima Link pojavio se sa novim suizdavačem. Časopis je pokrenuo, analizirao i obradio značajne teme iz oblasti svih medija. UNS je stao uz osnivača ovog jedinstvenog mesečnika, Rastislava Durmana, i uz izdavača, novosadski „Media Art Kontent”, čime će se, po svoj prilici, osigurati budućnost jedne značajne specijalizovane publikacije. Tokom protekle decenije Link je, uz saradnju velikog broja medijskih stručnjaka i praktičara iz zemlje i inostranstva, pokrenuo, analizirao i obradio mnoštvo značajnih tema iz oblasti svih savremenih medija, od štampe do interneta, s podjednakom pažnjom prema radiju koliko i prema televiziji. Bavio se istovremeno etičkim koliko i tehničkim pitanjima, važećim zakonodavstvom koliko i tehnologijama budućnosti, pratio naučne i esnafske skupove medijskih poslenika, preporučivao domaću i stranu literaturu, objavljivao intervjue sa uglednim ličnostima iz sveta medija.
(Politika, UNS, 18.07.2012)

In Memoriam

Novinar Politike ekspres u penziji i dugogodišnji član UNS-a, Dragomir Popović, umro je u 58. godini posle duge i teške bolesti, saopštio je UNS.
(Beta, Danas, Politika, 12.07.2012)

Petar Popović, novinar, muzički i pozorišni kritičar, urednik listova Borba, Naša Borba i Danas, preminuo je u Novom Sadu u 78. godini. Uz sve druge dužnosti i poslove u novinarstvu i institucijama kulture na kojima je bio angažovan od najranije mladosti, Petar Popović je bio i daroviti pesnik i prevodilac stihova mnogih mađarskih pesnika.
(Tanjug, Dnevnik, Danas, Politika, 14.07.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.