Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 31 > Profesionalizam u medijima
Profesionalni standardi

Sudovi i tužilaštva treba da nađu ravnotežu između interesa tajnosti postupaka i prava javnosti da o tim postupcima bude obaveštena, dok bi novinari – sudski izveštači, trebalo da budu odgovorniji i bolje informisani, ocenili su učesnici okruglog stola koji je organizovao ANEM. Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, smatra da u Srbiji postoje listovi kojima ekskluzivne informacije dostavljaju organi vlasti ili pravosuđa. Poverenik je istakao da je nedopustivo u tradicionalnom društvu, u kojem ne postoji poverenje u institucije, zabraniti javnosti da komentariše bilo čiji rad, pa i rad pravosuđa.
(Politika, 16.06.2012)

Komentar Slobodana Jovanovića u listu Danas: Ono što mene interesuje, kao Crnogorca i lojalnog građanina Srbije, zašto se svaka informacija iz Crne Gore prenosi jednostrano, po pravilu potencirajući negativni kontekst. Takođe, zašto se informacije iz Crne Gore i o Crnoj Gori prenose vrlo selektivno. Mogao bih pola Danasa ispuniti pozitivnim ocenama koje su mnogi zvaničnici, i evropski i svetski, izrekli na račun Crne Gore, a mediji u Srbiji ni mukajet, što bi rekao Basara.
(Danas, 12.06.2012)

UNS apeluje na novinare i urednike da prilikom izveštavanja o tragedijama i nesrećama poštuju odredbe Kodeksa novinara Srbije. UNS je dobio žalbu da su prilikom izveštavanja o pogibiji kadeta Vojske Srbije novinari jednog dnevnog lista na grub način uznemiravali porodicu žrtve, postavljajući pitanja i insistirajući na odgovorima, iako su zamoljeni da to ne čine.
(UNS, 19.06.2012)

UNS skreće pažnju medijima da su dužni da, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju, poštuju pravo na odgovor kao i da prilikom objavljivanja odgovora ne smeju u istom tekstu komentarisati sadržaj odgovora, odnosno ispravke. UNS smatra da objavljivanjem saopštenja uz komentar, umesto jasno označenog odgovora bez ikakvih komentara, Kurir u konfliktu sa Dinkićem nije poštovao odredbe Zakona o javnom informisanju.
(UNS,14.06.2012)

U beogradskom Medija centru predstavljeni su rezultati koje su četiri lokalna medija postigla u okviru projekta „Transparentnost rada lokalnih samouprava : PRAVO GRAĐANA – OBAVEZA DRŽAVE“. Istraživanja su realizovana u Kikindi, Nišu, Čačku i Kruševcu kao deo projekta NUNS-a i Centra za istraživačko novinarstvo BiH, sa ciljem da se unapredi transparentnost rada javne lokalne administracije. Detalji na http://www.webtv.rs/media/mc/goplay.asp?oid=43266
(NUNS, RTV B92, 20.06.2012)

Ocene, nagrade, kursevi i takmičenja

Mediji i državni organi moraju zajednički raditi na promovisanju jednakosti i promeni svesti građana, glavna je poruka radionice predstavnika policije i medija iz cele Srbije, održane u Vršcu, u organizaciji poverenika za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije. Mediji i policija moraju sarađivati u borbi protiv diskriminacije, ali pri tom policija mora razumeti potrebu medija za brzom i tačnom informacijom, a novinari treba da imaju razumevanja da policija u interesu istrage ne može uvek da odgovori na njihove zahteve.
(Politika, 18.06.2012)

U organizaciji Asocijacije medija i uz pomoć Misija OEBS-a u Srbiji i IREX-a, završen je drugi krug seminara posvećenog dodatnoj edukaciji novinara koji u medijskim kućama okupljenim oko Asocijacije medija izveštavaju o ekonomskim temama.
(Dnevnik, Večernje Novosti, 15.06.2012)

NUNS uz podršku IREX – a organizuje Medijski trening za studente, studentkinje i mlade novinare 23. i 24. juna 2012. godine u prostorijama NUNS-a. Za više informacija možete se obratiti Tamari Filipović, tel: 011/3343 255, email: tamara.filipovic@nuns.rs.
(NUNS, MC, 19.06.2012)

Nagradu „Stanislav Marinković“, koju list Danas dodeljuje za novinarsku hrabrost i posebne domete u istraživačkom i analitičkom novinarstvu, većinom glasova žiri je ove godine dodelio Ljubici Gojgić, novinarki televizije B 92.
(Danas, 09.06.2012)

Nagradu za novinarsku hrabrost „Milan Pantić“, koju već jedanaest godine dodeljuje Kompanija „Novosti“, ove godine dobio je Andrija Igić, dopisnik Radio-televizije Srbije iz Prištine.
(Politika, Večernje Novosti, 08.06.2012)

Književnik iz Novog Sada i član Saveta NDNV-a, Laslo Vegel, dobitnik je ovogodišnje nagrade „Konstantin Obradović” za unapređenje kulture ljudskih prava.
(Beta, NDNV, 20.06.2012)

Medijski auditorij

Nakon završene inicijalne revizije, članovima su dostupni podaci o tiražima novosadskog dnevnika na Mađarskom jeziku - Magyar Szo. Podaci obuhvataju period od septembra 2011. naovamo i ubuduće će biti objavljivani na redovnom, mesečnom nivou.
(ABC Newsletter, 19.06.2012)

Medijski transferi

Glavna i odgovorna urednica informativnog programa televizije Pink, Tanja Jordović, posle 12 godina napustila je svoju matičnu kuću. Iskusni novinar i urednik Goran Gmitrić, novi je glavni i odgovorni urednik informativnog programa TV Pink. Od 2005. godine zaposlen je na TV Pink, najpre kao urednik, a onda i kao zamenik glavnog i odgovornog urednika informativnog programa ove kuće. Bio je i savetnik za medije ministra za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.
(Politika, Blic, Večernje Novosti, Informer, Alo!, 08.06.2012)

Godišnjice/jubileji

Novinska agencija Beta obeležila je juče 18 godina rada, dodelom nagrade novinaru godine i zahvalnicama zaposlenima koji su u Beti proveli deset godina. Za novinara godine agencije Beta proglašena je Slavica Radulović, dopisnica iz Kosovske Mitrovice, za izuzetno angažovanje tokom krize na severnom Kosovu.
(Press, 15.06.2012)

Druženjem sa redovnim čitaocima i prolaznicima u centru Beograda list Danas je proslavio 15. rođendan.
(Danas, 11.06.2012)

Meri Vorlik povodom 15 godina lista Danas: Hrabro i uprkos ogorčenom protivljenju tadašnje vlasti, Danas je odigrao ključnu ulogu u informisanju i ohrabrivanju građana da izraze svoj demokratski duh koji se ponovo probudio 2000. Dostignuća lista Danas su uvažena, priznata i nagrađena. Sećamo se da je maja 2002. Danas nagrađen najprestižnijom nagradom „Pionir slobodnih medija“ koju dodeljuje Međunarodni pres institut čije je sedište u Beču. Sponzor nagrade je i američki Fridom forum, nezavisna međunarodna fondacija posvećena slobodi štampe i slobodi govora. Čestitamo listu Danas petnaest uspešnih godina i želimo mu sve najbolje i nadalje!
(Danas, 09.06.2012)

In Memoriam

Novinar i član UNSa, Vladimir Janković preminuo je u 82. godini. Novinarsku karijeru započeo je 1955. godine, u časopisu Naša reč, u kom je kasnije bio i glavni urednik.
(UNS, Beta, Politika, 20.06.2012)
Posle duge i teške bolesti u 49. godini preminula je Marija Ristić Andrejević, dugogodišnja novinarka Televizije Belami u Nišu. Bila je novinarka koja je sa lakoćom potvrđivala staru novinarsku izreku - vest je ono što neko pokušava da sakrije, a sve ostalo je marketing - saopšteno je u toj kući.
(Danas, 16.06.2012)

Povodom 15. rođendana kikindskog VK radija, održana je promocija knjige „Sećanja na Sinišu Jakonića“ u izdanju Banatskog kulturnog centra. Siniša Jakonić bio je dopisnik lista Danas od 1999. do 2006, a preminuo je prošle godine. Sarađivao je sa brojnim časopisima, a iz oblasti publicistike objavio je dokumentarno-istorijsko-autobiografsku knjigu „Zločini Miloševićeve tajne policije“ 2002. Godine. Sa RTV VK sarađivao je od osnivanja te medijske kuće.
(Danas, 13.06.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.