Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 30 > Profesionalizam u medijima

Profesionalni standardi

Predizborna kampanja u Srbiji bila je površna i vašarska, političari su se ponašali kao estradne zvezde, a mediji i civilno društvo, koji bi trebalo da budu kontrolori demokratskog procesa izbora, nisu ispunili zadatak, ocenjeno je na konferenciji „Monitoring izbornog procesa 2012“. Organizacije Transparentnost Srbija, Fond Biljana Kovačević Vučo i Biro za društvena istraživanja u proteklom izbornom procesu istraživale su način finansiranja kampanja, stepen poštovanja demokratskih principa i zakonodavstva, kao i izveštavanje medija u kampanji.
(Pravda, 25.05.2012)

Komunikološkinja Jelena Kleut izjavila je danas da siromaštvo i socijalna isključenost nisu dovoljno zastupljeni u medijima i dodala da istraživanja pokazuju da je „medijski portret siromašnih bezličan”. „Umesto realne, nudi se pojednostavljena, stereotipna i jednodimenzionalna slika siromaštva“, kazala je Kleut na međunarodnoj konferenciji „Mediji, siromaštvo i socijalna isključenost“ na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.
(Beta, NDNV, 02.06.2012)

Međunarodna naučna konferencija „Mediji, siromaštvo i socijalna isključenost” u Novom Sadu bavi se istraživanjem medijskih slika siromaštva, kao i siromašnih i socijalno isključenih grupa u zemljama regiona. Govoriće naučnici sa univerziteta u Skoplju, Sarajevu, Banjaluci, Podgorici, Nišu, Beogradu i Novom Sadu.
(Dnevnik, 01.06.2012, Beta, Danas, 02.06.2012, NUNS, 04.06.2012.)

„Srbija ima dobre fotografe koji ozbiljno rade svoj posao, ali su previše koncentrisani na pojedičane slike i lica, a ne na širu sliku“, zaključak je Petera van Agtmaela, fotografa agencije Magnum iz Njujorka na međunarodnoj fotografskoj konferenciji održane u Nišu. Na konferenciji, koju je organizovao Centar za razvoj fotografije, učestovali su eminentni fotografi iz Srbije i inostranstva. Svi učesnici su se saglasili da moderne tehnologije nisu mnogo promenile način na koji oni rade osim što sada ne moraju da brinu da li će ostati bez filma. Skupa i moderna opema ne garantuje kvalitet fotografije, a često je za dobar snimak dovoljan i mobilni telefon. Zaključak konferencije je da je u rukama fotografa koji se bave dokumentarnarnom fotografijom velika odgovornost i obaveza objektivnog prikazivanja događaja, jer su često glavni svedoci značajnih istorijskih trenutaka.
(UNS, 24.05.2012)

Vlasnik televizijskog PI Kanala iz Pirota, Boban Mitić, izjavio je juče da je RRA u januaru uputila zahtev „Telekomu” da se ne emituje program „Srbija na dlanu” na PI televiziji i da nema odgovor zbog čega je to urađeno. Program je rezultat partnerstva „Telekoma”, kao vodećeg operatera u Srbiji, PI Kanala i TV Galaksija iz Čačka. Mitić je izjavio da je taj projekat u potpunosti usklađen sa budućom digitalizacijom i savremenim načinom emitovanja TV programa. „Srbija na dlanu” emituje se na veb televiziji „Telekoma” Srbije.
(Fonet, Politika, UNS, NUNS, 25.05.2012)

Medija centar poziva zainteresovane mlade osobe da se prijave za volonterski rad. Krajnji rok za prijavu je 11. jun 2012. godine.
(MC, 01.06.2012)

U organizaciji Foruma novinarstva i medija u Beču (FJUM) i Evropskog centra za novinarstvo (EJC), u glavnom gradu Austrije će 14. i 15. juna biti održana konferencija Data. Journalism!. Detaljnije informacije na adresi www.fjum-njien.at/njp/ddj-conference-2012.
(Danas - Vikend, 06.02.2012)

Ocene, nagrade, kursevi i takmičenja

U poplavi komercijalnih medija, koji se vode senzacionalizmom, žene su uglavnom prikazane kao objekti želje ili objekti za gledanje. U tome se prelaze sve granice korektnosti. Takozvani „ženski mediji" bave se ili problemima fizičkog izgleda žena, ili stereotipnim sadržajima „za domaćice". Predsednica UO Foruma žena Prijepolja Mileva Malešić i tv stanica civilnog sektora, TV Forum, posvećeno rade na uklanjanju rodnih stereotipa i uspostavljanju rodne ravnopravnosti u medijima. U okviru projekta „Mediji i rodna ravnopravnost", u Prijepolju je, prošlog vikenda, održan dvodnevni seminar za novinare i novinarke i urednike i urednice lokalnih medija iz Srbije.
(Vesti – Užice, NUNS, 25.05.2012)

Sedam najvećih medijskih fondacija Evrope odlučilo je da osnuje Evropsku novinarsku nagradu (European Press Prize), koja će se dodeljivati novinarima iz svih 47 evropskih zemalja. Prva nagrada biće dodeljena za 2012. godinu, i za nju će konkurs biti otvoren od 1. jula do 26. oktobra. Nagrada će se dodeljivati u četiri kategorije: za najboljeg urednika, komentatora, reportera i inovativnost u pisanom ili televizijskom novinarstvu.
(Beta, NDNV, 24.05.2012)

Organizacija Transparentnost Srbija u periodu od 1.aprila do 30. septembra 2012. sprovodi regionalni projekat pod nazivom „Legal Leaks“. Cilj projekta je pomoć novinarima u prikupljanju informacija od organa vlasti, korišćenjem prava iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.
(Transparentnost Srbija, NUNS 25.05.2012)

Izvršni komitet Evropske asocijacije novinskih izdavača odlučio je juče u Nikoziji da narednu Generalnu skupštinu održi dogodine u Beogradu. Domaćin najveće evropske novinske asocijacije u maju 2013. će biti Upravni odbor Asocijacije medija.
(Večernje novosti, Politika, Blic, NUNS, UNS, 26.05.2012)

Koje informacije državni organ mora da saopšti novinaru i kako novinar treba da ih traži? Odgovore na ovo i mnoga druga pitanja nalaze se u pravnom vodiču za medijske profesionalce „U pravu si! za novinare“, objavljenom na sajtu www.upravusi.rs. Projekat se realizuje u okviru programa podrške medijima Američke agencije za razvoj (USAID), u saradnji sa IREX Serbia.
(Medija centar, NUNS, 29.05.2012)

Asocijacija medija, Misija OSCE u Srbiji i IREX, nakon višemesečnih priprema, otpočeli su realizaciju seminara posvećenog unapređenju kvaliteta izveštavanja o ekonomskim temama. U okviru prvog ciklusa predavači su: dosadašnji premijer Mirko Cvetković, guverner Dejan Šoškić, predsednik MK Grup Miodrag Kostić, vršilac dužnosti generalnog direktora PTT Srbija Goran Ćirić, predsednik IO Hipo Alpe Adrija banke Vladimir Čupić i Boris Begović predsednik Centra za liberalno-demokratske studije. Moderatori će biti iskusni novinari Dimitrije Boarov i Milan Ćulibrk. U radu seminara učestvuju novinari Večernjih novosti, Blica, Politike, Presa, NIN-a, Vremena, Dnevnika, Kolor pres grupe, Tanjuga, Lokal info medija grupe i Foneta.
(Politika, NUNS, 29.05.2012, Dnevnik, Večernje novosti, UNS, 30.05.2012, Politika, NUNS, 31.05 2012)

Na Osmoj međunarodnoj brend konferenciji kompanija Press pablišing grup dobila je nagradu Brend lider u oblasti štampanih medija.
(Press, 01.06.2012)

Istraživačko novinarstvo

U okviru projekta „Veća transparetnost lokalnih samouprava“, NUNS je, u saradnji sa CIN-om iz BiH, intenzivno radio sa 4 lokalna medija na istraživanju rada lokalnih samouprave. Rezultati njihovog rada objavljeni su ovog meseca u obliku osmostranih dodataka štampanim medijima, odnosno istraživačkih tekstova objavljenih onlajn. Pojedinačne teme istraživanja izabrali su njihovi sugrađani tokom akcije glasanja Kruševcu, Kikindi, Čačku i Nišu tokom oktobra 2011. godine.
(NUNS, 28.05.2012)

Istraživanje novinarske mreže Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) i NUNS Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS, www.cins.org.rs) otkrilo je da je biznismen Bogdan Rodić poslovao sa saradnikom Darka Šarića, ali i sa Rodoljubom Radulovićem, zvanim Miša Amerika, koga policije više zemalja označavaju kao vođu Šarićeve narko-mreže, piše list Kurir.
(Kurir, 29.05.2012)

Bivši ministar energetike, Goran Novaković, učestvovao je u privatizaciji firmi u Srbiji, i to s ljudima koji se dovode u vezu s organizovanim kriminalom, prenosi list Kurir. Prema informacijama koje je objavio Centar za istraživačko novinarstvo NUNS-a, Novaković i ostali „partneri“ stajali su iza konzorcijuma firmi koji je 2006. godine na tenderu kupio „Zmaj“ za milion evra, uz obavezu da ulože još šest miliona u narednih pet godina. Kupci su odmah posle privatizacije prestali s proizvodnjom u „Zmaju“, čime su prekršili kupoprodajni ugovor, a posledica je bila otpuštanje radnika i pretvaranje tog giganta u pustaru obraslu u korov. U Agenciji za privatizaciju kažu da je konzorcijum koji je kupio „Zmaj“ ispoštovao sve elemente ugovora. „Ispunili su sve ugovorene obaveze nekoliko meseci pre ugovorenog roka. Čak su, uz saglasnost Samostalnog sindikata, izašli iz naše kontrole“, kažu u Agenciji za privatizaciju.
(Kurir, 29.05.2012)

In Memoriam

Dugogodišnja novinarka i članica UNS-a, Neda Erceg, kremirana je 22. maja u Beogradu. Novinarstvom je počela da se bavi 1945. godine u redakciji „Narodna armija“. U redakciji „Omladinska riječ“ u Sarajevu, bila je urednica rubrike. Bila je jedan od urednika u časopisu „Zora“, glavna i odgovorna urednica „Banjalučkih novina“. Na radiju Sarajevo bila je glavni i odgovorni urednik. U penziji je od 1973. godine nakon čega je honorarno obavljala posao glavnog urednika česopisa „Žena danas“ i časopisa „Faits at tendences’’.
(UNS, 24.05.2012)

Posle duge i teške bolesti u Beogradu je 21. maja u 87. godini preminuo poznati srpski i jugoslovenski novinar Milutin Milenković. Radio je u Radio Sarajevu, Borbi i Radio Beogradu gde je bio glavni urednik Prvog programa i direktor. Slavu je stekao kao spoljnopolitički novinar. Bio je specijalni izveštač i dopisnik Borbe, Tanjuga i Radio Beograda iz Francuske, Velike Britanije, Švedske, Poljske, SAD, Libana i Egipta. Bio je veliki poznavalac Bliskog istoka. Objavio je knjige „Afrika i velike sile“, „Sa alžirskim ustanicima“ i „Arapi između juče i sutra“. Milutin Milenković je bio aktivan u novinarskoj organizaciji UNS. Bio je predsednik Saveza novinara Jugoslavije 1977. godine. Dobitnik je nagrade za životno delo „Moše Pijade“ Saveza novinara Jugoslavije 1981. godine i nagrade za životno delo „Svetozar Marković“ UNS-a 1998. godine. Dobitnik je i Sedmojulske nagrade.
(UNS, 25.05.2012)

Član Saveta za borbu protiv korupcije i saradnik Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, Stjepan Gredelj, umro je 30. maja u Beogradu posle duže bolesti. Gredelj je bio glavni i odgovorni urednik časopisa „Socioločki pregled" i „Filozofija i društvo". Stjepan Gredelj je bio redovni član Nezavisnog udruženja novinara Srbije.
(RTV, NUNS 01.06.2012)

„Govorila je tiho, a mislila hrabro. Takvih ljudi imamo malo“, kazao je akademik i književnik Dobrica Ćosić na jučerašnjem predstavljanju knjige „Višnja“, zborniku tekstova novinarke Višnje Božović Vukotić, u sali Aero-kluba. Prisutni su bili i Miloš Šobajić, Milan Beko, Radovan Bigović, Ljiljana Blagojević, Vuk Drašković, Merima Njegomir, Ljiljana Kapor, Ratko Božović, Milorad Vučelić, Dragan Nedeljković, Dragan Džajić, Dušan Savić, Dragana del Monako...
(Večernje Novosti, 06.01.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.