Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 29 > Profesionalizam u medijima

Profesionalni standardi

Tokom 2011. godine na teritoriji Srbije podneto je 25 krivičnih prijava protiv sedmoro ljudi zbog sumnje da su počinili krivično delo nadrilekarstva i nadriapotekarstva. Mada su vračare, gatare, vidovnjaci i nadrilekari zakonom zabranjeni, „vidovita Đina” se duže vreme javno reklamirala na elektronskim i u pisanim medijima. „Isceliteljima“ je zabranjeno i reklamiranje i emitovanje na TV kanalima, međutim, oni svoje programe prikazuju uglavnom iz susednih država, preko kablovskih operatera.
(Večernje Novosti, 13.05.2012)

Zamenik SNS, Aleksandar Vučić, potvrdio je da je sastanak Nikolića i ambasadorke SAD održan i da je Nikolić izneo podatke o krađi na izborima i ponašanju medija tokom predizborne kampanje.
(Kurir, 15.05.2012)

Predsednik službe za informisanje SNS, Vuk Fatić, je ocenio da je RTS tokom predizborne kampanje u svojim informativnim emisijama dozvoljavao „brutalnu zloupotrebu državnih funkcija čelnika DS” i da je odnos zastupljenosti DS prema SNS u predizbornoj kampanji bio 4:1.
(Blic online, UNS, 15.05.2012, Blic, 16.05.2012)

Komisija za žalbe Saveta za štampu nije uspela da usaglasi odluku o tome da li je list Politika objavljivanjem teksta „Samo su lopovi revnosni”, prekršio odredbe Kodeksa novinara Srbije. Potrebne dvotrećinske većine nije bilo ni za odluku da je Kodeks prekršen, ni za suprotnu odluku. Podnosilac žalbe, Regionalni centar za manjine, naveo je da su spornim tekstom prekršene odredbe Kodeksa novinara koje se odnose na to da novinar mora da štiti prava i dostojanstvo ugroženih grupa. Komisija je zamolila Politiku da objavi njenu odluku, što je redakcija, iako nije obavezna, prihvatila.
(Politika, UNS, NUNS, 16.05.2012)

RTV Vojvodina od petka 25. maja počinje emitovanje dokumentarnog TV serijala „Mediji Srbiji: hronika propadanja“. Ovaj dokumentarni film koji ima sedam epizoda, autora Slaviše Lekića, bavi se hronologijom posrtanja medija, u poslednjih dvadesetak godina - od dolaska na vlast Slobodana Miloševića, do današnjih dana.
(NUNS, 15.05.2012)

Istaživanje NDNV o izveštavanju medija o decentralizaciji, regionalizaciji i ustavno-pravnom položaju Vojvodine u predizbornom periodu rađeno je u dva navrata u periodu mart-maj 2012. godine u okviru projekta „Javna debata o decentralizaciji“ uz podršku NED fondacije. Monitoring je obuhvatio dnevne i nedeljne novine i to: Press, Kurir, Blic, Danas, Politika, Dnevnik, kao i nedeljnike NIN, Vreme i Novi magazin. Izveštaji su dostupni na web stranici NDNV.
(NDNV, 11.05.2012)

NDNV je predstavilo rezultate monitoringa pisanja u izbornoj kampanji pet dnevnih listova - Danasa, Politike, Blica, Presa i Dnevnika. Kako se navodi, većina ovih listova favorizovala je DS i njenog predsedničkog kandidata Borisa Tadića, a „najviše balansa u izveštavanju pokazao je list Danas“. Istraživanje je obuhvatilo i tri medija na mađarskom jeziku od kojih su Mađar so i Het nap ubedljivo favorizovali SVM, a u Blicovom nedeljnom dodatku na mađarskom jeziku dominirali su SVM i DS.
(Danas, 16.05.2012)

Ocene, nagrade, kursevi i takmičenja

Karikaturista Narodnih novina iz Niša, Saša Dimitrijević, dobio je nagradu na međunarodnoj izložbi. Tema je bila „Turizam", a na konkursu je učestvovalo 394 autora iz 54 zemlje.
(Južne vesti, 11.05.2012)

Fotograf Zoran Petrović iz Turističke organizacije Kragujevca dobitnik je nagrade publike na devetom konkursu Betina fotografija godine.
(Beta, NUNS, 15.05.2012)

Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (SEEMO) objavila je da je srpski novinar Igor Pavičević osvojio Nagradu SEEMO za fotografiju u oblasti ljudskih prava. Njegova fotografija „Ručak na barikadi“, snimljena 28. septembra 2011. na Jarinju na Kosovu, izabrana je od strane žirija SEEMO kojim je predsedavao Radomir Ličina (dnevni list Danas, Beograd, Srbija). Pavičević radi kao fotoreporter za beogradski dnevni list Press. Nagrada SEEMO za ljudska prava predstavlja deo takmičenja za Nagradu agencije BETA za fotografiju. Pobednici Betinog takmičenja za najbolju fotografiju 2012. su: Sanja Knežević, Amnesty International, Srbija; Vadim Ghirda, AP, Rumunija; i Milos Cvetković, Blic, Srbija. Specijalnu nagradu za najbolju sportsku fotografiju, čiji je sponzor Telekom, dobio je bugarski fotograf Kostadin Andonov.
(SEEMO, Press, 18.05.2012)

Lidija Obradović, novinarka redakcije za srpski jezik Kineskog internacionalnog radija, dobitnica je treće nagrade na takmičenju stranih pisaca na temu „Ja sam ljubitelj Kine“.
(UNS,15.05.2012)

Iskusni i uspešni novinari mogu da postanu i vrhunski profesionalni edukatori, ako se upoznaju sa najefikasnijim načinima prenošenja znanja. NUNS će, uz finansijsku podršku IREX/USAID, besplatno obučiti dvanaest novinara za profesionalne trenere. Više informacija na telefon 011/3343-255, Dragan Janjić.
(MC, 15.05.2012)

Trening za novinare „Izveštavanje o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom“ održaće se u četvrtak 24. maja 2012. godine u prostorijama Medija centra Vojvodine NDNV-a.Na treningu će učestvovati i eksperti Saveta Evrope, predstavnici Republičkog javnog tužioca i Ebart arhiva.
(NDNV, 21.05.2012.)

Asocijacija medija, Misija OEBS u Srbiji i IREX nakon višemesečnih priprema, 28. maja startuju sa realizacijom seminara posvećenog unapređenju kvaliteta izveštavanja o ekonomskim temama. Među predavačima u prva tri ciklusa biće vodeći domaći stručnjaci za ekonomske teme kao i predstavnici velikih biznis sistema. Njima će se pridružiti i iskusni predavači iz Evrope. U okviru studijskog putovanja prvih 12 polaznika seminara imaće prilike da posete Svetsku banku, redakcije svetski poznatih listova, koji se pre svega bave ekonomijom, kao i berze.
(ASMEDI NEWSLETTER, maj 2012)

„Dan Graf“ d.o.o, donela je odluku o raspisivanju javnog konkursa za dodelu godišnje novinarske nagrade „Stanislav Marinković“. Nagrada se dodeljuje za novinarsku hrabrost i posebne domete u istraživačkom i analitičkom novinarstvu. Za nagradu mogu biti predloženi svi novinari sa teritorije Srbije, a kandidate mogu pregladati sve redakcije, strukovna udruženja i pojedinci. Obrazloženi predlozi za nagrade dostavljaju se žiriju do 1. juna ove godine, na adresu Danasa, Alekse Nenadovića 19 – 23, 11000 Beogard, sa naznakom Za nagradu „Stanislav Marinković“, ili e – mailom na adresu uprava@danas.rs
(Danas, 22.05.2012)

Posete medijima

Ambasador Velike Britanije u Srbiji, Majkl Devenport sa saradnicima, bio je gost glavnih urednika i direktora medijskih kompanija okupljenih oko Asocijacije medija.
(ASMEDI NEWSLETTER, maj 2012.)

U poseti Color Press Grupi (član Asocijacije medija) bio je ambasador Izraela, Jozef Levi. Ambasador se interesovao za rad medija u Srbiji u uslovima ekonomske krize, a Robert Čoban ga je upoznao sa istorijatom CPG koja ove jeseni slavi 20. rođendan.
(ASMEDI NEWSLETTER, maj 2012)

Služba za kontrolu Ratel-a organizovala je 25.04.2012. posetu grupe studenata treće godine Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, Odseka za telekomunikacije i informacione tehnologije, Kontrolno-mernom centru „Beograd" u Dobanovcima. Studentima su, posle izlaganja o principima kontrole korišćenja radio-frekvencijskog spektra, prikazani merni instrumenti i merna vozila najnovije generacije i demonstrirane aktivnosti koje Ratel-ovi kontrolori sprovode u centru i na terenu.
(Ratel, 10.05.2012)

Medijski auditorij

Dnevni list Alo! drugi je najčitaniji dnevni list u Srbiji, pokazalo je istraživanje agencije „Ipsos Stratedžik marketing“. Prosečna čitanost u prethodnoj nedelji iznosila je čak 543.870 ljudi. Veću čitanost u istom periodu zabeležio je jedino dnevni list Blic, takođe izdanje kuće „Ringier Axel Springer“, koga je u rukama držalo 839.785 ljudi.
(Alo!, 19.05.2012)

Medijski transferi

ranko Žujović, doskorašnji glavni i odgovorni urednik Subotičkih novina i potpredsednik UNS-a, Radosav Berbatović, novinar Pravde, i Zoran Ranković, dugogodišnji muzički urednik Televizije Gornji Milanovac, od danas počinju da rade u redakciji programa na srpskom jeziku Kineskog međunarodnog radija (China Radio International - CRI).
(UNS, 17.05.2012)

Godišnjice/jubileji

B92 je uvek bio jedna od omiljenih radio-stanica u glavnom gradu, a ove godine popularnost B92 u celoj Srbiji raste. Povodom 23. rođendana, Radio B92 je spremio poklone i iznenađenja za verne slušaoce.
(B92 online, UNS, RTV B92, NUNS, 15.05.2012)

Žurkom za prijatelje, bivše i sadašnje saradnike i slušaoce u KC „Grad“, Radio B92 je preksinoć proslavio 23. rođendan. Sa više od 150.000 slušalaca dnevno, Radio B92 je treća najslušanija komercijalna stanica u Srbiji.
(Press, 18.05.2012)

Ostalo

Oko 500 urednika i novinara iz Evrope prisustvovalo je 13. Evropskom novinarskom kongresu, koji se, pod pokroviteljstvom kompanije „Japan tobako internešenel“, održao u Beču. Tokom dva dana, koliko je kongres trajao, novinari, među kojima je bilo i predstavnika dnevnog lista Kurir, razmenjivali su iskustva i ideje i razgovarali o aktuelnim evropskim trendovima u novinarstvu i onlajn komunikacijama. U okviru kongresa dodeljene su nagrade najboljim evropskim novinama.
(Kurir, NUNS, 21.05.2012)

In Memoriam

Glavna i odgovorna urednica Sremskih novina, Jovanka-Beba Zurković, preminula je u Sremskoj Mitrovici. U Sremske novine došla je 1. aprila 1987 godine, a od avgusta 2005. do prerane smrti obavljala je dužnost glavne i odgovorne urednice. Bila je i dugogodišnji dopisnik dnevnog lista Danas.
(UNS, NUNS, 10.05.2012)

Saradnici, prijatelji i poštovaoci nekadašnjeg glavnog urednika slobodoumnog nedeljnika Naplo, Karolja Kesega, okupili su se povodom 15-godišnjice njegove smrti u Padeju pored njegovog groba. U okviru potonjeg skupa sećanja, uručene su i godišnje nagrade dobitnicima sa tradicionalnog konkursa za reportaže, koji se raspisuje u znak sećanja na Kesega.
(Magyar szo, NDNV, 21.05.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.