Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 28 > Profesionalizam u medijima

Izbori

U okviru Resurs centra za novinare – Izbori 2012 Medija centar Beograd je obezbedio izveštaje i grafičke prikaze rezultata istraživanja sprovedenih u predizbornom periodu. Uz listu istraživanja prikazani su autori i period realizacije.
(MC, 26.04.2012)

Medija centar će po prvi put u jugoistočnoj Evropi, u trenutku kada Srbija odlučuje o svojoj budućnosti, u saradnji sa partnerima, prikupljati, analizirati i izveštavati o javnom mnjenju na internetu povodom izbora u Srbiji, rečeno je na predstavljanju projekta „Izborna noć" o praćenju rezultata izbora 6. maja. Dragan Janjić, potpredsednik NUNS-a, istakao je da će se u svakom momentu u Medija centar slivati informacije sa birališta, koje ce biti stručno komentarisane. Vesna Opavsky, veb urednik Medija centra, najavila je da će na sajtu mc.rs moći će da se prate ažurirani izveštaji o javnom mnjenju u izbornoj noći i tokom celokupnog izbornog procesa, kao i njihovo poređenje sa CeSID-ovim preliminarnim rezultatima, koji će stizati sa interneta.
(Pravda, 04.05.2012)

Većina uticajnih medija u Srbiji se tokom izborne kampanje pretvorila u propagandno sredstvo stranaka i nije služila informisanju građana. Osim toga, mediji su najviše izveštavali u korist vladajuće koalicije, rezultat je analize Biroa za društvena istraživanja. Prema ovom istraživanju, u gotovo svim medijima najviše dominira lista oko Borisa Tadića, s tim da je koalicija oko DS-a u medijima češće pozitivno predstavljena. Istraživanje je takođe pokazalo i da je 27. aprila gostovanjem Borisa Tadića u emisiji „Informativno veče sa Ivanom Ivanovićem“ na Prvoj srpskoj televiziji drastično prekršeno Opšte obavezujuće uputstvo RRA, u kojem se navodi da kandidati tokom kampanje ne bi trebalo da gostuju u zabavnim emisijama.
(Pravda, 03.05.2012)

„Pokret snaga Srbije - Bogoljub Karić" zatražio je od RRA da zabrani predizborne spotove Demokratske stranke u kojima se predsednik PSS Bogoljub Karić pominje kao kriminalac i kojim se grubo krši pretpostavka njegove nevinosti.
(Pravda, UNS, 27.04.2012)

Savet RRA upozorio je sve emitere da i na Đurđevdan, kada se održavaju i izbori, poštuju izbornu tišinu.
(RRA, Beta, 27.04.2012, Pravda, 28.04.2012)

Naprednjaci su juče protestovali zbog odluke rukovodstva TV B 92 i Prve televizije, da „bez razloga, obrazloženja i pravnog osnova, a po nalogu DS“, zabrane emitovanje reportaža SNS. Nebojša Stefanović, potpredsednik Glavnog odbora SNS, rekao je da je zastrašujuće što je RRA postala produžena ruka DS. „Bilo je očekivano da će RRA stati na stranu režima. Svako ko je mislio da je RRA nezavisna institucija u odnosu na vlast u Srbiji, sada se prevario“, kaže Stefanović.
(Večernje Novosti, Politika, 29.04.2012, Pravda, 02.05.2012)

Savet RRA uputio je zahtev emiterima da hitno obustave emitovanje svih predizbornih sadržaja u kojima se neko optužuje ukoliko prethodno nisu proverili tačnost tih navoda. Savet je protiv televizija B92, Pink i Prva započeo postupak za izricanje mera zbog emitovanja jednog takvog sadržaja.
(Kurir, 29.04.2012)

Spot SNS u kojem se pojavljuje predsednički kandidat liste „Izbor za bolji život” i lider DS, Boris Tadić, i deo njegovog intervjua Hrvatskoj televiziji bio je i juče predmet polemike. Naprednjaci tvrde da ga je RRA zabranila, a u RRA kažu da nisu zabranili emitovanje nijednog promotivnog spota stranaka, već da su „podsetili emitere da poštuju zakon o oglašavanju”.
(Blic, 02.05.2012)

Većina medija je tokom izborne kampanje odustala od svoje kontrolne uloge, odnosno analitičkog i kritičkog izveštavanja, ali list Danas predstavlja izuzetak od tog pravila, jer je građanima obezbedio izbalansirano informisanje, navedeno je u trećem izveštaju Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), koji u saradnji sa slovačkom organizacijom MEMO 98, sprovodi monitoring medijskog izveštavanja o aktuelnoj kampanji. Ovi zaključci se odnose na period od 15. do 27. aprila.
(Danas, 03.05.2012)

U anketi o izbirnoj kampanji većina analitičara je ocenila da su mediji puštali političare da prezentuju svoja gledišta. Zbog marketinga i političkih pritisaka u medijima dominira politika opšteg nezameranja.
(Pravda, 03.05.2012)

RRA oko 19.15 sati privremeno je prekinula emitovanje TV Studio B i još četiri kablovske stanice - HRT, OBN i BN, zbog kršenja pravila predizborne tišine. U osam sati, kada je predizborna tišina prekinuta, stanicama je omogućeno da ponovo emituju program.
(Pravda, Dnevnik, Alo!, Blic, Večernje Novosti, NUNS, UNS, 07.05.2012)

Zamenik predsednika Saveta RRA, Goran Karadžić, izjavio je da će ta agencija u redovnoj proceduri raspravljati o slučaju kršenja izborne tišine na pojedinim domaćim televizijskim stanicama. „Štetne posledice kršenja izborne tišine prekinute su čim su se javile i nema razloga za bilo kakav ubrzani postupak za izricanje mere emiterima".
(RTV, NUNS, 07.05.2012, Pravda, 08.05.2012)

Savet RRA je na današnjoj sednici razmatrao kampanju koja se vodila u elektronskim medijima od raspisivanja izbora do početka izborne tišine. Savet je odlučio da da tumačenje člana 16. koje je obavezujuće za emitere, koji je objavljen na web stranici RRA.
(RRA, 07.05.2012)

RRA je, dodatnim pojašnjenjem Opšteg obavezujućeg upustva o ponašanju emitera tokom izborne kampanje, koje je usvojeno na jučerašnjoj sednici Saveta RRA, propisala da u reklamnim spotovima stranaka „nije dozvoljeno manipulisanje izjavama i saopštenjima sa ciljem promene njihovog osnovnog smisla, što predstavlja povredu načela istinitosti, potpunosti i određenost oglasne poruke“.
(Danas, NUNS, 08.05.2012)

Dr Milivoje Pavlović, Dekan Fakulteta za kulturu i medije: U foto-finišu pokazalo se da - umesto istraživačkog - imamo uslužno novinarstvo. A nisu izostali, ni uslužni analitičari - nova disciplina podaničke kvazinauke.
(Alo!, 07.05.2012)

Ocene, nagrade, kursevi i takmičenja

Fotografije ovogodišnjeg međunarodnog konkursa Betina fotografija godine od danas su postavljene na Fejsbuku gde posetioci mogu da glasaju za najbolju fotografiju. Glasanje na Fejsbuku.
(Beta, NUNS, 27.04.2012)

Urednik fotografije Pressovog Nedeljnika, Igor Pavićević, osvojio je drugu nagradu na Euleksovom međunardonom konkursu za najbolju fotografiju sa Kosova i Metohije.
(Press, UNS, 03.05.2012, Press, 04.05.2012)

Ovogodišnje nagrade za istraživačko novinarstvo su dobili:

  • U kategoriji elektronskih medija – Miloš Teodorović za radio prilog o kućama pokreta „1389“ na severu Kosova
  • U kategoriji štampanih medija - Nikola Lazić za seriju tekstova o pranju para Darka Šarića u Vranju
  • U kategoriji internet medija Bojana Jovanović, Stevan Dojčinović i Mahir Šahinović za seriju tekstova o pranju para Darka Šarića u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Nagrade su uručili ambasadorka SAD, Meri Vorlik, predsednik NUNS-a, Vukašin Obradović, i dekan FDU, Zoran Popović. Nakon dodele nagrada Vukašin Obradović rekao je da "institucije unajmljuju veliki broj ljudi da bi javnosti predočile svoju verziju istine", i dodao da to rad novinara koji se bave istraživačkim novinarstvom čini težim, ali da uprkos tome taj vid novinarstva mora da postoji. Američka ambasadorka Meri Vorlik istakla je da će ta zemlja nastaviti da pomaže nezavisne medije kako bi građani bili objektivno informisani. „Za 15 godina SAD su u medijske projekte u Srbiji uložile 40 miliona dolara", rekla je ona.
(NUNS, 03.05.2012, B92 onlajn, UNS, 04.05.2012)

Dopisnik Novinske agencije SRNA, Slobodan Kovačević, dobitnik je novinarske nagrade „Petar Davidović”, koju dodeljuje Novosadski sajam za kontinuirano praćenje i promociju događanja na Novosadskom sajmu
(Press, 04.05.2012)

Novinarki Jeleni Spasić u Nišu je uručena nagrada „Zora“ za slobodu medija UNS-a, povodom 3. maja - Svetskog dana slobode medija. Spasićeva je kao dopisnica novosadskog „Građanskog nacionalnog“ prošle godine objavila ekskluzivni izveštaj iz Skupštine Srbije pod naslovom „Državni organi potpuno nespremni za rat“, nakon čega je počela državna represija protiv nje i njenog urednika Milorada Bojovića.
(Blic, Pravda, 04.05.2012)

Neformalna grupa građana „Nasmeši se Subotici“ sa predlogom projekta „Save Subotica“ dobitnik je prve nagrade na konkursu „Unapređenje komunikacije građana i organa javne vlasti posredstvom Interneta“.
(savesubotica.org, NUNS, 26.04.2012)

U četvrtak, 3. maja, u Medija centru u Beogradu održava se konferencija Investirajte u Srbiji, u organizaciji dnevnog ekonomskog lista „Privredni pregled“.
(Pregled, 30.04.2012)

U utorak 22. maja 2012. godine, od 10:00 do 15:00 u Medija centru Beograd, odrzaće se jednodnevni trening za novinare iz oblasti izveštavanja o ekonomskim temama, radi sticanja novih ili nadogradnje već postojećih znanja. Kontakt za prijave Snežena Petrović, spetrovic@mc.rs 011/ 3349 541, 063/ 406 931
(MC, 09.05.2012)

Posete medijima

Novinari veterani UNS-a posetili su juče staro zdanje Generalštaba Vojske Srbije. Ovu zgradu danas koristi Vojnobezbedonosna agencija. UNS-ovi veterani posebno su se zadržali u malom muzeju Vojnobezbednosne agencije.
(UNS, 26.04.2012)

Medijski auditorij

Najgledanija komercijalna televizija tokom aprila bila je TV Pink, pokazuju poslednji podaci agencije za istraživanje gledanosti AGB Nielsen. Već sedam godina, prvo mesto zauzima RTS među svim medijskim kućama, dok je TV Pink lider na listi gledanosti komercijalnih televizija. Ovu poziciju Pinku, i pored pravog medijskog rata koji je vođen, Prva srpska televizija nije uspela da ugrozi od kada je pre dve godine preuzeo grčki medijski magnat i neprikosnoveno drži treću poziciju, koju je ranijih godina imala TV B92.
(Blic, 04.05.2012)

U nedelju, 6. maja 2012. najveću gledanost imale su RTS, Prva, Pink i B 92. Prema procenama agencije za istraživanje gledanosti televizija „AGB Nilsen“ RTS je po svim parametrima bio ubedljivo najgledaniji. Ako posmatramo prosečan broj gledalaca od 20 časova do neki minut iza ponoći, uz RTS 1 je bilo 749.563 ljudi, a slede Pink (339.576), Prva (327.198), pa B 92 (261.156). Slika se malo menja kada posmatramo ukupan broj ljudi koji je odgledao bar jedan minut izbornog programa. Po ovom parametru, RTS 1 je imao najviše gledalaca (više od 3,1 milion), sledi B 92 sa nešto više od 2 miliona, a zatim Prva i Pink (nešto više, odnosno nešto manje od 1,9 milion gledalaca). Da je interesovanje birača za rezultate izbora opalo u odnosu na prethodne, održane 11. maja 2008. godine, govori i činjenica da je gledanost izborne noći 2008. bila veća u odnosu na specijalne emisije u nedelju 6. maja, pokazuje istraživanje agencije „AGB Nilsen“.
(Večernje Novosti, 09.05.2012)

Godišnjice/jubileji

„Alo!“ danas slavi specijalan jubilej - 1.500. broj!
(Alo!, NUNS, UNS, 26.04.2012)

Na Svetski dan slobode medija, 3. maja 1999. godine, NATO je bombardovao i praktično uništio zgradu RTS-Televizije Novi Sad, sadašnjeg dela medijskog Javnog servisa Vojvodine, koji je i dalje u podstanarskim prostorijama. Međunarodni institut za štampu (IPI) saopštio je danas, povodom Svetskog dana slobode medija, da bi 2012. po novinare mogla biti najsmrtonosnija godina u poslednjih deceniju i po. IPI, čije je sedište u Beču, započelo je registraciju smrti novinara i do 30. aprila ove godine registrovao 43 smrtna slučaja novinara u obavljanju svog posla širom sveta.
(RTV onlajn, UNS, 03.05.2012)

Ostalo

U ponedjeljak 30. aprila na televizijama u regiji bit će posljednja od ukupno pet emisija iz serijala Okruženje, prvog regionalnog tok-šoua kojega realiziraju Evropski fond za Balkan i Centar za demokraciju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi. Tema pete emisije je - kako biti mlad, a biti na Balkanu. Prva emisija bila je posvećena predrasudama, druga pitanju kako preživjeti, treća medijima, te četvrta uticaju velikih sila na države regiona.
(Danas, 30.04.2012)

In Memoriam

Dugogodišnji dopisnik Politike iz Kragujevca, Dragić Lazić, sahranjen je danas na Varoškom groblju u Kragujevcu. Završio je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka. Karijeru je započeo u kragujevačkoj Svetlosti, nakon čega je prešao u Radio Kragujevac. Najveći deo radnog veka - 30 godina - Lazić je radio u Politici.
(UNS, 03.05.2012, Politika, 04.05.2012)

Milica Krstanović preminula je 7. maja u Beogradu, posle teške bolesti. Radila u humanitarnoj organizaciji Norveška narodna pomoć u Beogradu koja je podržala desetine medijskih projekata i pomogla brojne redakcije - od lokalnog do nacionalnog nivoa.
(NUNS, 09.05.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.