Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 25 > Profesionalizam u medijima

Profesionalni standardi

Koalicija za pristup pravdi osudila je komentar urednika lista Politika o krađi bakarnih kablova, ističući da je otvoreno rasistički, i zatražila da se ovaj list izvini romskoj populaciji i tekst povuče sa sajta. Ta nevladina organizacija navodi da je novinar Ozren Milanović romsku populaciju kvalifikovao kao one koji se isključivo bave lopovlukom. Posebno je skandalozna činjenica da je Politika, list u većinskom vlasništvu države Srbije, objavila komentar koji podstiče diskriminaciju i podgreva mržnju prema Romima. Koaliciju za pristup pravdi čine: Centar za unapredjivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, CHRIS - mreža odbora za ljudska prava u Srbiji, Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Praxis.
(Beta, NUNS, NDNV, 19.03.2012)

Dnevni list Danas najviše je od štampanih medija u Srbiji izveštavao o predstojećim lokalnim, pokrajinskim i parlamentarnim izborima tokom prvih pet dana kampanje, pokazuju rezultati monitoringa medija agencije Kliping. Analiza Klipinga pokazuje da je DS od svih partija najviše bila pominjana u štampi i na televiziji, a ujedno se o njoj najčešće komuniciralo i na Tviteru. Na drugom mestu zastupljenosti su naprednjaci. Boris Tadić je najviše zastupljen u sve tri vrste medija kada je reč o pojedincima. Posle njega, na Tviteru se najviše komuniciralo o Vojislavu Šešelju, dok je u klasičnim medijima drugi „najvidljiviji“ Ivica Dačić. „Parlamentarne stranke su uglavnom podjednako zastupljene u medijima, s izuzetkom DS koja je dobila i za više od 30 odsto veću zastupljenost u odnosu na SNS, SPS, LDP, URS, SRS i DSS“, objašnjava Ilija Vučević, politički analitičar agencije Kliping.
(Danas - specijalni dodatak, UNS, NUNS, 21.03.2012)

RRA naložila je televiziji B92 da veoma popularnu seriju „Spartak - krv i pesak“ više ne prikazuje u terminu od 20 časova, već znatno kasnije, od 23.45 časova, zbog „eksplicitnih scena nasilja i seksa“ u ovom viskobudžetnom ostvarenju.
(Press, 25.03.2012)

U odnosu na 2010. godinu, u 2011. godini izveštavanje domaćih medija o evrointegracijama Srbije bilo je bolje balansirano i zabeleženo je više tema o EU, ali su one bile svedene na protokol više nego na interes građana, pokazuje istraživanje BBC Media Action. U ovom periodu broj kvalifikovanih priča o EU porastao je za 44 odsto, a u izveštajima na ovu temu uglavnom se pojavljuju zvaničnici, dok se „glas naroda“ na televiziji čuje u svega osam odsto priloga.
(Danas - Vikend, 17.03.2012)

Ivan Medenica u autorskom komentaru piše: Pre Spaićeve reforme, NIN je imao rubriku kritike za pregršt umetničkih oblasti, čime se nije mogao da pohvali nijedan drugi pisani ili elektronski medij u nas: roman, poezija, esej, ozbiljna muzika, film, rok muzika, pozorište, balet/ples, vizuelna umetnost, arhitektura, strip. Kakva je situacija danas? O većini tih oblasti i dalje se pojavljuju tekstovi ispod ili pored ogromnih fotografija s koncerata ili predstava i uokvirenih pink polja s numeričkim ocenama. Tendencija skraćivanja umetničke kritike i sledstveno tome promena njene suštine nije samo odlika NIN-a i srpskih medija generalno, već je nažalost globalna medijska pojava u našem antiintelektualnom svetu.
(Politika, 17.03.2012)

Dokumentarni film Helsinškog odbora za ljudska prava „Žene koje su ubile svoje nasilnike“, biće danas premijerno je prikazan na novinarskoj projekciji u beogradskom Medija centru.
(Danas, 21.03.2012)

Ocene, nagrade, kursevi i takmičenja

Centar za obuku Kopnene vojske u Požarevcu posetila je grupa od 15 novinara, u organizaciji Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, u sklopu dvodnevnog treninga „Odgovornim izveštavanjem do ravnopravnijeg sektora bezbednosti“.
(Danas - Braničevo, 16.03.2012)

Mađarsku novinarsku nagradu, koja nosi ime Mihalja Tančiča, mađarski ministar Mikloš Rethelji uručio je penzionisanom zrenjaninskom biskupu Laslu Hužvaru, osnivaču i uredniku verskog časopisa „Hitelet“. Takođe, na svečanosti povodom Dana mađarske štampe, potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara, Zoltan Devavari, uručio je godišnju novinarsku nagradu, koju je osnovala porodica Devavari, publicisti i novinaru „Mađar so“-a, Jeneu Fišeru.
(Magyar szo, NDNV, 16.03.2012)

U okviru konkursa Fotografija godine BETA, Medijska organizacije Jugoistočne Evrope (SEEMO) poziva učesnike da prijave radove za Fotografsku nagradu u oblasti ljudskih prava SEEMO 2012 ( 2012 SEEMO Human Rights Photo Award). Svi profesionalni fotoreporteri koji rade i fotografišu u Jugoistočnoj i Centralnoj Evropi imaju pravo učešća. Rok za podnošenje prijava je 22. april 2012. Sve nagrade će biti dodeljene tokom inauguralne izložbe odabranih radova koja će se održati u galeriji New Moment u Beogradu, Srbija, 17. maja 2012. u 18.00. Uslovi konkursa dostupni su na adresi www.betafotokonkurs.com.
(SEEMO, 19.03.2012)

Penzionisanom novinaru „Nedeljnih novina” u Bačkoj Palanci i dugogodišnjem saradniku agencije Tanjug, Peri Došenu, juče je predesednik UNSa – Društva novinara Vojvodine, Petar Ćurčija, uručio nagradu za životno delo „Svetozar Miletić”. Nagradu „Jaša Tomić” dobio je dugogodišnji novinar iz Odžaka Slobodan Mirić, sada dopisnik „Večernjih novosti” iz te opštine, dok je nagrada „Dimitrije Frušić” pripala novinaru Radio Novog Sada, Ljubenku Zvizdiću. Povelja s imenom jednog od osnivača „Novina serbskih” uručena je osnivaču „Ars akademije”, Željku Saviću. Nagradu „Dr Petar Drezgić” žiri je dodelio Kosti Rajeviću, uredniku društveno-ekonomske rubrike u novosadskom dvonedeljniku „Poljoprivrednik”.
(Dnevnik, 24.03.2012)

UNS poziva zainteresovane novinare lokalnih medija, kao i slobodne novinare, da se prijave za Školu video novinarstva na adresu: videonovinar@uns.org.rs, do četvrtka 29. marta.
(UNS, 26.03.2012)

Fotoreporter agencije Rojters, Goran Tomašević, ovogodišnji je dobitnik UNS-ove nagrade za novinarstvo bez granica. Ova nagrada dodeljuje se povodom 27. marta, Dana novinara Srbije, a ustanovljena je u znak sećanja na izlazak prvih novina na srpskom jeziku u Beču 27. marta 1791. Goran Tomašević bio je fotograf godine agencije Rojters 2003, 2005. i 2011., a 2008. godine je dobio nagradu te agencije za najbolju fotografiju. Dobio je i Kinesku nagradu za međunarodnu novinsku fotografiju 2004, a 2005. godine nagradu američkog Nacionalnog udruženja novinskih fotografa za najbolje foto-novinarstvo u kategoriji portreta i ličnosti. Tri puta je bio dobitnik nagrade YU pres photo, a 2009. godine mu je Društvo izdavača u Aziji, sa sedištem u Hong Kongu, dodelilo Nagradu za izuzetnost u novinskoj fotografiji.
(UNS, 26.03.2012, Beta, Politika, 24 sata, 27.03.2012)

Canal France International, u saradnji s NUNS-om i ambasadom Francuske u Srbiji, organizuje 3. i 4. marta 2012. u Beogradu međunarodni seminar o ulozi novih medija u jugoistočnoj Europi. Naglasak seminara je na perspektivi budućeg uključivanja regije u EU. Program beogradske konferencije predviđa 6 okruglih stolova o informaciji na Internetu, modelima ekonomske nezavisnosti medija, istraživačkom novinarstvu, webdokumentarizmu, pravnoj regulativi i etici novih medija, te novinarima, odnosno građanima, kao izvorima informacija.
(e – Novine, NUNS, 22.03.2012)

Prvi dobitnik tek ustanovljene nagrade, koja će se dodeljivati 16. aprila, povodom Dana opštine Osečina, je Dragan Savić, nekadašnji honorarni saradnik „Večernjih novosti“ i dopisnik valjevskog lista „Napred“ i Radio Valjeva.
(Večernje Novosti, 22.03.2012)

Posete medijima

Ministar za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje, Oliver Dulić, posetio je sedište Asocijacije medija i bio gost glavnih urednika i direktora medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije.
(ASMEDI NEWSLETTER, mart 2012)

Medijski auditorij

Da u Srbiji postoji Zakon o zaštiti potrošača zna 60 odsto građana, pokazalo je istraživanje Svest potrošača, koje je predstavljeno na Svetski dan potrošača. Kao osnovni izvor informisanja, od 1.200 anketiranih potrošača, čak 75 odsto je izdvojilo televiziju, a kada tragaju za informacijama, navode da najviše koriste internet, posećujući stranice organizacija za zaštitu potrošača.
(Danas, NUNS, 16.03.2012)

Info Lokal Media Group prijavila je odit za osam svojih izdanja: "Zrenjaninac", "NS Reporter", "Subotičke novine", "Bačkopalanački nedeljnik", "Kikindske novine", "Vršačka kula", "Nova slobodna reč" (Vranjske novine) i "Somborske novine". Svi naslovi će biti oditovani počev od septembra 2011.godine.
(ABC Srbija Newsletter, 20.03.2012)

Menadžment dnevnog lista Politika obavestio je 17. marta ABC da povlači svoja dva lista, Politiku i Sportski žurnal, iz ABC merenja. Politika je svoj poslednji izveštaj o prodatom tiražu dostavila krajem januara 2012. - za decembar 2011.
(ABC Srbija Newsletter, 20.03.2012)

Nova pravila za političke stranke u predizbornoj kampanji ostavila su oblast interneta potpuno neuređenom i za njih ne vredi pravilo predizborne tišine. Izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), Pavle Dimitrijević, rekao je da iako nema pravilnika za kontrolu sadržaja na internet-portalima, BIRODI će tokom kampanje analizirati pet internet-portala B-92, Pres, Kurir, Mondo i S medija, a pratiće se da li postoje određeni slučajevi grubog kršenja kodeksa novinara, medijskog i izbornog zakona, izborne tišine. Druga problematika su svakako zvanični sajtovi stranaka, koji će, poput plakata, ostati otvoreni za političku propagandu i u vreme samih izbora. Po istraživanju koje je obavio portal E-izbori, Demokratska stranka je najposećenija, ali je tek na 586. poziciji. Sledi LDP na 810. mestu, SNS na 1282, URS na 2229, dok ostale partije imaju mnogo slabiju posećenost. Mogućnosti za komunikaciju s biračima su brojne na društvenim mrežama, pa je i uticaj nemerljivo veći. Međutim, važno je da ni za društvene mreže ne važe zakoni o medijima pa je i agitacija dozvoljena bez ograničenja. Najviše „obožavatelja“ na Fejsbuku imaju Ujedinjeni regioni Srbije s gotovo 11.000 poštovalaca. Odmah iza njih je DS, a ostale partije su daleko ispod tih brojki. S druge strane, na Tviteru su najaktivnije demokrate, LDP i SNS.
(Tanjug, Dnevnik, 21.03.2012)

Prema istraživanju agencije Kliping, štampani mediji i televizijske stanice za nijansu češće izveštavaju o Draganu Đilasu, nego o njegovom glavnom suparniku Aleksandru Vučiću. U onlajn medijima, na svim praćenim vebsajtovima, o Aleksandru Vučiću zabeleženo je gotovo 20 odsto više objava nego o Draganu Đilasu, a na Tviteru je razlika još veća, pa se tako o kandidatu naprednjaka „tvituje“ za 77 odsto više objava nego o aktuelnom gradonač elniku. Što se tiče elektronskih medija, o Draganu Đilasu najviše izveštavaju državne TV stanice - RTS1 i Studio B, dok Aleksandar Vučić najveći publicitet beleži na privatnim TV stanicama, poput B92 i RTV Pink - ističu u agenciji Kliping.
(Pravda, 23.03.2012)

Na društvenoj mreži Tviter, u prvih pet dana predizborne kampanje, najviše se pominjao predsednik Srbije, Boris Tadić, potom lider radikala Vojislav Šešelj, kao i pokret „Dveri", saopštila je agencija Kliping. Najmanje se „tvitovalo" o PUPS, SPO, JS, SPS i NS.
(Večernje Novosti, 23.03.2012)

Godišnjice/jubileji

Teodor Kirijaku, vlasnik grčke „Antena grupe“ i Prve srpske televizije, pozdravio je prisutne zvanice na gala-proslavi u hotelu „Hajat“ povodom dvogodišnjice uspešnog poslovanja u Srbiji. Na prijemu su prisustvovali premijer Mirko Cvetković, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i ministar kulture i informisanja Predrag Marković. Uspeh „Antena grupe“ na tržištu Srbije pozdravio je i predsednik Boris Tadić porukom: „Možete računati na moju podršku i podršku Vlade za buduće investicije”.
(Kurir, NUNS, Politika, UNS, 15.03.2012)

Nedeljnik Kikindske obeležiće danas 700. broj organizovanjem radionica o istraživačkom i internet novinarstvu za mlade Kikinde, Novog Sada i Beograda. Za vreme režima Slobodana Miloševića i represivnog Zakona o informisanju, ove novine su bile najkažnjavaniji lokalni medij u Srbiji, a glavni urednik Željko Bodrožić najkažnjavaniji novinar i urednik u Srbiji.
(NDNV, 16.03.2012)

In Memoriam

NUNS, povodom smrti Verice Barać, predsednice Saveta za borbu protiv korupcije i počasnog člana NUNS-a, ističe da je ona postala jedan od sinonima borbe protiv korupcije u Srbiji. „Verica Barać je dala izuzetan doprinos demokratizaciji društva, uporno se zalažući za slobodu javne reči i informisanja. Mediji i novinari imali su u Verici Barać uvek otvorenog i hrabrog sagovornika i saradnika“, navodi se u saopštenju.
(NUNS, MC, 19.03.2012)

Predsednica Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije, Verica Barać, umrla je posle duže i teške bolesti. Verica Barać je pokretala brojne teme o korupciji i u javnosti bila prepoznata kao jedna od najvećih boraca u Srbiji protiv te društvene pošasti.
(B92, Beta, Tanjug, NDNV, Politika onlajn, UNS, 19.03.2012)

Izveštaj Vladi Srbije, o pritiscima i kontroli medija u Srbiji, poslednji je izveštaj koji je Verica Barać predala Vladi. Vodeći srpski mediji uglavnom složno ignorisali taj izveštaj, iako se ovo štivo, koje je razotkrilo skrivene i prljave puteve novca između vlasti, tajkuna i medija u Srbiji i koje možete naći na sajtu UNS-a, čita kao pravi mali krimi-roman, kaže Ljiljana Smajlović, predsednica UNS-a.
(Nezavisne novine, UNS, 23.03.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.