Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 24 > Profesionalizam u medijima

Profesionalni standardi

Knjiga „Velikani srpskog novinarstva”, Dimitrija Boarova i Vladimira Barovića, promovisana je u Novom Sadu. U knjizi se nalazi 16 pokojnih velikana srpskog novinarstva, a autori su kazali da su imali veoma težak zadatak da se odluče između velikog broja novinara. Novinar Mihal Ramač rekao je da su novinari većinom „kvarljiva roba”. „Međutim, ima i onih koji nisu kvarljivi, koji nemaju cenu. Takvi novinari onda završe u jednoj ovakvoj knjizi”, rekao je Ramač.
(NDNV, 02.03.2012, Dnevnik, 03.03.2012)

Gej-lezbijski info-centar podneo je žalbu Savetu za štampu protiv lista Press zbog teksta kojim se istopolni brakovi dovode u vezu s nasiljem i pedofilijom, koji objavljen u ovo listu 2. marta 2012. godine. Još jedna žalba na pisanje Pressa stigla je iz Narodne banke Srbije zbog više tekstova koji su „bili zlonamerni i tendenciozni”.
(Dnevnik, UNS, 06.03.2012)

Na svom Tviter profilu voditelj TV Pink Ognjen Amidžić na rasnoj osnovi uvredio je romsku populaciju u Srbiji, piše list Kurir. Dragoljub Acković, potpredsednik Svetskog parlamenta Roma i predsednik Muzeja romske kulture, najoštrije je osudio voditeljevu „duhovitost“, koju smatra direktnom provokacijom. „Smatram da takvima nije mesto u medijima i krajnje je vreme da njegovi urednici to sankcionišu“, uvređeno i burno je prokomentarisao Acković.
(Kurir, 06.03.2012)

Savet RRA je na današnjoj sednici usvojio Opšte obavezujuće uputstvo o ponašanju elektronskih medija u predizbornoj kampanji. Prema tekstu ovog uputstva, kandidat, odnosno lista koja učestvuju na izborima, moći će da iznajmljuju vreme na jednom elektronskom mediju u trajanju do pet minuta u toku dana. Opšte obavezujuće uputstvo biće objavljeno u Službenom glasniku.
(RRA, 07.03.2012)

RRA usvojila je opšteobavezujuća uputstva po kojima je TV stanicama, dozvoljeno da za vreme predizborne kampanje iznajmljuju termine strankama u trajanju do 90 minuta dnevno. Emiteri će jednoj izbornoj listi ili kandidatu moći da ustupe najviše pet minuta u toku dana, dok je ranije to vreme bilo neograničeno. Opšteobavezujuća uputstva imaju zakonsku snagu i na njihovo kršenje će se primenjivati Zakon o radiodifuziji, a ne o oglašavanju. „Ovoga puta mi ćemo za vreme predizborne kampanje svakodnevno zasedati i na kraju dana kažnjavati svakog emitera koji bude kršio ove odredbe. Nećemo čekati da prođu izbori“, obećava Goran Karadžić, podpredsednik Saveta RRA.
(Blic, NUNS, Večernje Novosti, 08.03.2012, Danas, Dnevnik, Politika, 09.03.2012, Blic, Kurir, Press, Dnevnik, Politika, 10.03.2012)

Član Saveta RRA, Goran Peković, objašnjava da komercijalni emiteri u Srbiji nisu dužni da emituju plaćene termine političkih stranaka tokom izborne kampanje, ali ukoliko se odluče na to moraće da poštuju opšte obavezujuće uputstvo RRA. Uputstvo je namenjeno svim emiterima, pa i kablovskim, a odnosi se na izborne kampanje za lokalne, pokrajinske, parlamentarne, predsedničke i izbore za savete nacionalnih manjina. „Javni servisi moraju besplatno da obezbede izbornim listama emitovanje predizbornog programa, tako što se žrebom izvlači redosled emitovanja njihovih plaćenih termina”.
(Danas, UNS, 14.03.2012)

U izveštavanju medija u Srbiji o EU nastavlja se dominacija političkih i protokolarnih tema, a kako je na predstavljanju istraživanja „EU u očima domaćih medija” rekao šef delegacije EU u Beogradu, Vensan Dežer, građane Srbije interesuje šta će članstvo doneti. Istraživanje je pokazalo je da je u 2011., u poređenju sa godinom ranije, bilo daleko više tema u medijima u vezi sa EU, ali da je veći procenat neutralnih nego pozitivnih prema EU.
(Večernje Novosti, UNS, 09.03.2012, Dnevnik, 11.03.2012)

Društvo novinara Niša pozvalo je novinare da ga obaveštavaju o svakoj vrsti pritisaka sa kojima se suočavaju tokom obavljanja svog posla. „Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju ovlastila je Društvo novinara Niša da prikuplja i prosleđuje informacije o svim slučajevima kršenja slobode javnog informisanja“. U saopštenju se povodom predstojeće izborne kampanje upozoravaju niški mediji da se prilikom izveštavanja o aktivnostima političkih stranaka „strogo pridržavaju Zakona o javnom informisanju i uputstava RRA“.
(Danas, 10.03.2012)

TV Avala je prethodne nedelje najavila novu epizodu serijala „Slike života“ Dejana Radulovića, i mi smo je objavili, ne znajući, kao ni autor, da će je toga dana skinuti s programa.
(Večernje Novosti, 11.03.2012)

Politički analitičar, Branko Radun, kaže da Srbiji nedostaje debata i apeluje da se Javni servis otvori za TV duele političara. „Političare treba sučeliti, a ljudi će izabrati one koji deluju ubedljivije. Vladajuća garnitura sada deluje posredno preko medija, ali bi bilo dobro da na ekranima vidimo lidere stranaka, koji bi rekli nešto što su do sada izbegavali da kažu. Imali bismo jasniju sliku o političarima. Da ih Javni servis pozove, teško da bi odbili“, smatra Radun.
(Politika, 12.03.2012)

Nadležni u Ministarstvu zdravlja tek posle mesec dana, a samo dan nakon teksta u Pressu, odgovorili su na pisma i stalne pozive obolelih od multiple skleroze, koji traže da se uspešna metoda lečenja proširivanjem vena ponovo radi u Nišu.
(Press, 13.03.2012)

Ocene, nagrade, kursevi i takmičenja

UNS je pokrenuo Školu video novinarstva, jedinstven program praktične i teorijske obuke za samostalnu produkciju televizijskih i video programa. Informacije na telefon 011/32 36 337 ili mejl: skole@uns.rs
(UNS, 05.03.2012)

Južne vesti raspisuju konkurs za seminar o izveštavanju tokom izborne kampanje i finansiranju političkih aktivnosti, namenjen novinarima medija sa juga Srbije. Kroz dva trodnevna seminara polaznici će biti u prilici da steknu znanja o važećim zakonskim propisima koji se, između ostalog, tiču predizborne kampanje i mogućih zloupotreba.
(Južne vesti, 05.03.2012)

Na jučerašnjoj konferenciji koju je povodom Svetskog dana energetske efikasnosti organizovao Centralno-evropski forum za razvoj (CEDEF) dodeljene su nagrade za najbolji medijski prilog na temu „Izolacija u zgradarstvu i energetska efikasnost“. Prva nagrada pripala je novinarki RTS-a Slavici Gligorović za prilog „Lepe kuće Srbije“, druga novinarki televizije Lav iz Užica Biljani Kuzmanović, a treća novinaru RTV Marku Jakovljevu.
(Pregled, 06.03.2012)

Društvo novinara Vojvodine, organizacioni oblik UNS-a, proglasio je dobitnike novinarskih nagrada za 2011. godinu. Nagrada za životno delo „Svetozar Miletić“ pripala je Peri Došenu, novinaru „Nedeljnih novina“ iz Bačke Palanke. Dobitnik nagrade „Jaša Tomić“ je novinar Slobodan Mirić, dopisnik “Večernjih novosti“ iz Bačke Palanke. Specijalna nagrada koja nosi ime „Dimitrija Frušića“ pripala je novinaru Radio Novog Sada, Ljubenku Zvizdiću. Dobitnik nagrade „Dr Petar Drezgić“ je Kosta Rajević, novinar lista „Poljoprivrednik“, a specijalna povelja „Dimitrije Frušić“ dodeljena je novinaru iz „ARS Akademije“, Željku Saviću.
(Dnevnik, UNS, 09.03.2012, Politika, 10.03.2012)

„Društvo novinara Vojvodine nije dodelilo Peru Došenu, Slobodanu Miriću, Ljubenku Zvizdiću i Kosti Rajeviću nikakve, a pogotovu ne svoje tradicionalne nagrade.”, saopštila je ova organizacija. Kako se u saopštenju ističe, nagrade je podelilo nepriznato i neregistrovano društvo, tačnije podružnica UNS-a, s kancelarijskom ispostavom u Novom Sadu. „UNS-DNV se oglušuje i o Zakon o registraciji – koji je nedvosmislen u zabrani da se istim imenom nazivaju dva u svemu različita pravna subjekta kao i upotrebi sličnih naziva koji mogu dovesti do zabune”, saopštili su iz DNV-a.
(Dnevnik, 13.03.2012)

U okviru obeležavanja 75. godišnjice studentskog časopisa „Student” 15. marta biće održana tribina o studentskom novinarstvu nekad i sada. „Student” je časopis Beogradskog univerziteta koji izdaje Savez studenata Beograda. Prvi broj izašao je 15. marta 1937. godine. Pokretač lista bio je Ivo Lola Ribar, a prvi urednik Bogdan Pešić. Kroz redakciju „Student“-a prošle su generacije, kasnije priznatih, novinara, književnika i političara.
(UNS, 08.03.2012)

UNS poziva na video konkurs „Fejsbuk generacija”. Autoru najkreativnijeg video rada stručni žiri UNS-a dodeliće stipendiju za prvu domaću školu video novinarstva.
(UNS, 09.03.2012)

Juče su u Novom Sadu uručene godišnje nagrade Udruženja mađarskih novinara. U kategoriji štampanih medija, nagrada je pripala 65-godišnjoj redakciji dečjeg lista „Jo pajtaš“, a u kategoriji elektronskih medija Andrei Hušnjak, iz RTV Panon-a i Đuli Mirnič iz RTV. Novinarsku nagradu za dijasporu dobio je Imre Martinek, dok je nagradu za životno delo dobio penzionisani urednik i voditelj RTV, Nandor Kartag.
(NDNV, 10.03.2012)

Medijski auditorij

Sajt kompanije „Novosti" najviše je napredovao za poslednjih godinu dana među sadržajima koje na Internetu pretražuju čitaoci Srbije, saopštava organizacija Asmedi. Virtuelna stranica „Novosti" nalazi se na sedmom mestu po broju poseta, a kada je reč o informativnom sadržaju - u samom vrhu, uz konstantan uzlazni trend. Podatke za januar je objavila kompanija „Gemius", vodeća u istraživanjima o internet publici. Istraživanje je pokazalo da više od 66 odsto internet korisnika u Srbiji pristupa globalnoj mreži svakodnevno.
(ASMEDI NEWSLETTER, mart 2012)

Posle objavljivanja godišnjih proseka prodatih tiraža magazina u januarskom broju nedeljnika „Hello”, ABC Srbija obaveštava da, u skladu sa svojim pravilnikom i procedurama, ovi podaci nisu distribuirani iz kancelarije ABC Srbija, niti je ABC Srbija učestvovala u ovoj kampanji. Objavljeni rezultati se, međutim, ne razlikuju od onih koji se mogu naći na www.abcsrbija.com
(ABC Newsletter, 06.03.2012)

Zbog kvara na predajniku, program Televizije Smederevo dva dana nije mogla da prati većina gledalaca u gradu. Program su imali samo IPTV korisnici.
(Večernje Novosti - Srbija, 06.03.2012)

Tokom 2011 slušanost radija karakteriše sledeće:

  • Svaki slušalac dnevno sluša 200 min radio programa u Srbiji
  • 400.000 ljudi sluša program u toku čitavog dana
  • 3.000.000 (46% populacije) ljudi sluša svakog dana barem minut radio programa

Izvor podataka: Ipsos
(RAB Srbija Newsletter, 07.03.2012)

Merenja gledanosti televizijskog programa u februaru i prvoj nedelji marta pokazala su da noćni program Timočke televizije u proseku gleda svaki peti gledalac u Srbiji, piše list Kurir. Odluka menadžmenta Timočke televizije da, u okviru noćnog programa emituje četiri filma svake noći, pokazala se kao pun pogodak.
(Kurir, NUNS, 08.03.2012)

Baš kad i političke stranke i zrenjaninske regionalne i lokalne radio-stanice počele su da ratuju rezultatima raznih israživanja po kojima su upravo one najslušanije na području Zrenjanina. Tako je „Klik FM”, relativno nova radio-stanica u gradu na Begeju, koja je počela da emituje program lane, u poslednjem broju nedeljnika „Zrenjanin”, na polovini strane, obznanila da je to ime najslušanijeg gradskog radija. Predočeni su i rezulati ispitivanja koje je, od 10. oktobra do 29. decembra prošle godine, sproveo „Ipsos stratedžik marketing” i po kojima iza „Klik FM”, dolazi „As FM” pa zrenjaninski „Santos”. Regionalni Radio Zrenjanin, koji funkcioniše kao javno preduzeće i finansira se iz gradskog budžeta, po tom istraživanju, ima zanemarljiv broj slušalaca. Ali, zrenjaninski „Santos”, pozivajući se na rezultate istog istraživanja, tvrdi da je najslušanija lokalna radio-stanica u gradu. Reagujući na reklamu „Klik FM” radija, tvrde da je iste rezultate dobio i Radio Zrenjanin, od Agencije „A-medija”, a oni ukazuju na to da je naš radio sa šerom 5,5 ispred „Santosa”, a iza nacionalnog radija „S”, radija „Klik FM” i „As FM”.
(Dnevnik, 13.03.2012)

Medijski transferi

Marijana Mićić je najnovije pojačanje televizije B92. Glumica koja se proslavila kao voditeljka „Velikog brata“ i učesnica „Jednostavnog života“ od 19. marta biće domaćica „Dnevnog magazina“ i „Noćnog TV projekta“ - dve nove emisije iz produkcije „Emoušn“. Kako saznaje Press, čelni ljudi B92 odlučili su da se aktivno uključe u borbu za što veće parče medijskog kolača i pripremili su brojne projekte, koje će svoj TV život početi sledeće nedelje.
(Press, 13.03.2012)

Godišnjice/jubileji

Radio Resava, treća po redu privatna radio-stanica u Srbiji, obeležila je dve decenije neprekidnog i uspešnog rada. Vlasnici ovog lokalnog medija - koji pokriva veći deo centralne Srbije - posle prve dve godine rada, osnovali su i televiziju Svitel, čiji signal doseže do gledalaca u Pomoravlju, te delu Šumadije i Braničeva.
(Večernje Novosti - Srbija, 13.03.2012)

Obeležava se Međunarodni dan borbe protiv cenzure na internetu koji su „Reporteri bez granica" ustanovili 2008. Miloš Rančić, iz Srpske Vikipedije, kaže da cenzura na internetu postoji, ali ne može biti potpuna. „Kod nas još uvek je bolje nego u Francuskoj, Australiji, SAD i lično sam zadovoljan tom činjenicom", kaže Rančić.
(B92, NUNS, 12.03.2012)

In memoriam

Dugogodišnji novinar Prvog programa Radio Beograda, Miladin Manojlović, preminuo je u Beogradu u 65. godini života. Novinarstvom se bavio od 1969. godine, najpre kao spiker u Radio Osijeku, a zatim kao spiker, novinar i urednik muzičke emisije na Radiju Beli Manastir. Kao honorarni saradnik pisao je za listove „Belje“ i „Baranjske novine“. Od godine 1974. do penzionisanja radio je u informativno političkoj redakciji Prvog programa Radio Beograda.
(UNS, 14.03.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.