Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 22 > Profesionalizam u medijima

Profesionalni standardi

Budući da Vlada Srbije ignoriše protest građana, Forum pisaca će Ustavnom sudu Srbije podneti zahtev za ocenu ustavnosti odluke o smeni Sretena Ugričića, navodi se u saopštenju Foruma pisaca. Takođe, Forum će nadležnom ministarstvu i Savetu za štampu podneti zahtev za ocenu i adekvatno kažnjavanje nacionalnih medija koji su pokrenuli javni linč protiv Sretena Ugričića i drugih članova Foruma pisaca.
(Danas, 01.02.2012)

NDNV je pozvao UNS da se izvini novinaru Petru Lukoviću zbog saopštenja koje je ovo udruženje izdalo, povodom štrajka zaposlenih na Televiziji Avala. Uz podsećanje da se u saopštenju navodi da će novinar Miodrag Popov darovati štrajkačima 12.500 dinara, koje prima na osnovu sudske presude protiv urednika E-novina, Petra Lukovića, NDNV je ocenio da je „u najmanju ruku neukusno da novinarska udruženja iskorišćavaju tešku situaciju zaposlenih, reklamirajući svoju sveže navučenu jagnjeću kožu“.
(NDNV, 05.02.2012, Pravda, 06.02.2012)

Peđa D’Boj se posle žestoke rasprave zaleteo i s kreveta gurnuo Anu Krstesku, svoju 38 godina mlađu partnerku u realiti programu „Parovima“ na Hepi TV. Produkcija je odmah reagovala i izbacila muzičara i redovnog učesnika srpskih rijalitija i njegovu „dragu“ iz vile u kojoj su takmičari smešteni.
(Kurir, Press, 14.02.2012)

Ocene, nagrade, kursevi i takmičenja

PC Press je objavio listu 50 najboljih domaćih web sajtova. Sajtovi su podeljeni u 10 kategorija, a u svakoj kategoriji urednici časopisa su izabrali jednog pobednika. U kategoriji „Vesti i informacije" prvu nagradu je dobilo elektronsko izdanje dnevnog lista Blic, a među najboljima su još sajt ekapija.com, b92.net, naslovi.net i sajt Radio-televizije Srbije. Apsolutni pobednik u kategoriji „Zabava" je njuz.net. Sajtu B92.net dodeljeno je posebno priznanje za kontinuirano prisustvo među najboljima.
(eKapija, Blic - Beograd, NUNS, 03.02.2012)

List Press je dobio nagradu „Zelena zvezda“, koju prvi put dodeljuje Fond Ecotopia, za novi ekološki portal PressGreen. Portal je ušao u konkurenciju za najbolji medijski doprinos u borbi za očuvanje životne sredine, u kojoj su se našle eko stranica veb prezentacije RTV Pančevo, veb portal Euractiv Srbija i TV produkcija „Ekobalans“.
(Press, 05.02.2012)

Prema izboru žirija Kluba privrednih novinara, priznanje „Zlatno pero“, koje se tradicionalno dodeljuje za privredno novinarstvo, pripalo je novinarki Blica Suzani Lakić, a prvi nosilac priznanja za istraživačko novinarstvo pod imenom osnivača Kluba privrednih novinara, Gordana Ranitovića, je novinarka Presa, Natalija Sekulić.
(Pregled, Press, 07.02.2012)

Tokom više meseci sprovođenja projekta „Uloga medija i primena etičkih standarda u izveštavanju o reformi sistema socijalne zaštite i korisnicima socijalnih usluga“, ispostavilo se da dve strane od kojih zavisi dobro informisanje ljudi, nemaju dovoljno kvalitetnih znanja jedni o drugima. Na seminaru koji je okupio novinare i zaposlene u sistemu socijalne zaštite razgovaralo se o mogućnostima bolje komunikacije. Radionice su održane u Beogradu 20. oktobra, Vranju 30. novembra, Novom Sadu 8. decembra i Užicu 14. decembra 2011.
(Danas - specijalni dodatak, 07.02.2012)

Nastavu u Novinarskoj školi UNS-a, koja upisuje novu generaciju, moći će da prate ne samo polaznici koji budu redovno dolazili u UNS-ove prostorije u Resavskoj 28, gde se časovi održavaju, već i upisani izvan Beograda i iz dijaspore. Praćenje nastave na daljinu novina je koja će omogućiti zainteresovanim za novinarski kurs da u realnom vremenu, preko intereneta, prate časove i rade vežbe. Informacije na veb sajtu www.uns.org.rs.
(UNS, 14.02.2012)

Fondacija Thomson Reuters i fondacija Robert Bosch organizuju program o ekonomskom i političkom izveštavanju namenjen novinarima sa Balkana. Biće izabrano 16 novinara za program, koji obuhvata dva desetodnevna treninga u Londonu (12-26. maj 2012) i Berlinu (23. septembar – 6. Oktobar 2012). Učesnici će takođe putovati u Brisel i Frankfurt gde će se sastati sa donosiocima odluka i novinarima koji prate evropske finansijske i političke teme. Rok za prijavljivanje je 4. mart 2012.
(NDNV, 10.02.2012)

Godišnjice/jubileji

Novinska agencija FoNet 7. februara navršava 18 godina postojanja i rada, kao prva privatna i nezavisna agencija u Srbiji. Osamnaestu godinu rada FoNet dočekuje sa jasno uobličenim i prepoznatljivim multimedijalnim konceptom agencijske produkcije vesti, koja pored klasičnih informativnih servisa, pisanog, tonskog, foto i televizijskog, obuhvata i Internet televiziju FoNetweb.tv, jedinstvenu u Srbiji i regionu. FoNet sarađuje sa više svetskih medija, među kojima su Rojters, AP, ANSA, EPA, DPA i Glas Amerike, kao i sa privatnim agencijama iz bivših jugoslovenskih republika.
(FoNet,NUNS, 07.02.2012, Dnevnik, 08.02.2012)

Povodom 80 godina od izlaska lista „Sandžak“, u organizaciji Resora za informisanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća, u Prijepolju je, 1. februara 2012. godine, održan okrugli sto na temu „Mediji u Sandžaku i demokratija“. Učestvovali i drugi predstavnici javnog i kulturnog života iz Prijepolja, Novog Pazara, Sjenice i Tutina.
(MC, 02.02.2012, Beta, NUNS, 03.02.2012)

List „Student” koji ove godine obeležava 75 godina od osnivanja, svoje veb izdanje pokrenuo je na adresi www.magazinstudent.com. „Student” ima svoje profile na Fejsbuku i Tviteru (@magazin_Student).
(UNS, 02.02.2012)

In Memoriam

Novinarka Enike Halas umrla je nakon duže i teške bolesti u 38. godini života. Novinarsku karijeru započela je 1995. godine u mađarskoj redakciji Televizije Novi Sad. Potom je za vreme studija u Segedinu bila dopisnik Radija 021, da bi 2001. postala programska direktorka Multiradija. Multiradio je 2003. godine u Budimpešti dobio najugledniju godišnju nagradu „Za slobodu štampe” Republike Mađarske. Od 2009. do prošle godine bila je zamenica glavnog urednika jedinog dnevnog lista na mađarskom jeziku Mađar so.
(Beta, NDNV, 05.02.2012, Press, NUNS, 07.02.2012)

Radovan Delibašić, jedan od najpoznatijih novinara i publicista iz Toplice, preminuo je u 63. godini. Tokom dugogodišnje karijere bio je saradnik brojnih domaćih i inostranih medija, te višegodišnji dopisnik Večernjih novosti.
(Večernje Novosti - Srbija, UNS, 09.02.2012)

Dugogodišnja novinarka i članica UNS-a, Nada Mijatović, preminula je u 83. godini života. Novinarstvom se bavila od 1960. godine. Radila je u Večernjim novostima, Svijetu, Oslobođenju, Večernjem listu, Našoj borbi, Republici, Danasu, Vivi... Dobitnica je nagrade UNS-a „Svetozar Marković " 1973. godine za uređivački rad. Bavila se i publicistikom.
(UNS, 08.02.2012)

Preminuo je novinar Zoran Tmušić. Tokom dugogodišnje karijere u Našoj Borbi, Blicu i rankfurtskim vestima, njegovi tekstovi pamte se po izuzetnom osećaju za socijalnu problematiku.
(Blic, NUNS, 08.02.2012)

Književnik, novinar, urednik i istoričar književnosti, Mikloš Hornjik, preminuo je u 68. godini. Bio je saradnik lista Mađar so i glavni urednik nedeljnika „Kepeš ifjušag“, u Televiziji Novi Sad je radio kao lektor i urednik emisija iz kulture. Hornjik se 1991. odselio u Mađarsku, gde je bio glavni urednik u dva lista, kao i saradnik i urednik Mađarske televizije.
(RTV, 13.02.2012, Magzar.so, NDNV, vesti.rs, autonomija.info, 14.02.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.