Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 20 > Profesionalizam u medijima

Profesionalni standardi

Blic je objavio listu 50 najmoćnijih ljudi u medijima Srbije.
(Blic, UNS, NUNS, 26.12.2011)

Komisija za žalbe Saveta za štampu odlučila je da listovi Blic, Politika i Večernje novosti nisu prekršili odredbe Kodeksa novinara Srbije u izveštavanju o smeni direktora KBC „Bežanijska kosa“. Odluka nije doneta jednoglasno. Od početka rada Komisije, sredinom septembra, pet žalbi je rešeno, od čega je samo u jednoj konstatovana povreda Kodeksa.U nadležnosti Saveta za štampu je 66 štampanih medija, što predstavlja 85% štampanog tiraža svih novina u Srbiji.
(UNS, NDNV, 29.12.2011)

Ocene, nagrade, kursevi i takmičenja

Kompanija „Ringier Axel Springer” u okviru koje izlaze Blic, Alo, 24 sata, NIN, Blic žena, Puls, kao i brojna onlajn izdanja nagrađena je od Privredne komore Srbije za stručno izveštavanje o radu privrede i PKS.
(Blic, UNS, 22.12.2011)

Na svečanoj večeri povodom Izbora sportiste godine, Ljubici Stojanović, novinarki Južnih vesti, i Bratislavu Toniću sa televizije Belami, uručene su nagrade za najbolje sportske novinare grada Niša.
(Južne vesti, 22.12.2011)

Udruženje sportskih novinara Srbije (USNS) proglasio je najbolje u 2011. godini u osam kategorija. Novinar godine je Predrag Milinković sa RTS-a, nagrada za životno delo otišla je u ruke bivšeg novinara Sportskog žurnala, Danila Šotre, dok je specijalno priznanje „ekskluziva godine“ posthumno dodeljena preminulom novinaru Žurnala, Aleksandru Bobiću. Najbolji fotoreporter je Nenad Negovanović, takođe iz Žurnala. Udruženje je ove godine ustanovilo priznanje za dame sportske novinare, a prva dobitnica je Rada Nikolić iz Sporta.
(UNS, 23. 12. 2011, Press, 25.12.2011, UNS, 28.12. 2011)

Dugogodišnja novinarka Politike, Branka Otašević, i urednik fotografije u nedeljniku NIN, Branko Belić, dobitnici su nagrade UNS-a za životno delo. Nagrada za uređivanje „Dimitrije Davidović” pripala je veb-sajtu Njuz.net, a dobitnik priznanja „Bogdan Tirnanić” za najbolji komentar je kolumnista dnevnih listova Danas i Politika, Cvijetin Milivojević. Laureat nagrade „Žika M. Jovanović” je publicista Budimir Potočan. Priznanje Laza Kostić, u kategoriji reportaža, uručeno je novinaru RTV Vojvodina za emisiju „Petkazanje” Bori Otiću, a za vest i izveštaj dopisniku RTS-a iz Kraljeva, Kosti Gariću. Nagrada u kategoriji fotografije i televizijskog snimka pripala je snimateljima dopisništva RTS-a iz Kraljeva, Nenadu Dimitrijeviću i Zoranu Sariću. Zlatnu povelju UNS-a za doprinos razvoju novinarske organizacije dobio je televizijski novinar Ivica Milosavljević.
(Dnevnik, Politika, Pregled, 23.12.2011, Politika, 24.12.2011)

Ovogodišnji dobitnici tradicionalne Povelje za građansku hrabrost Dragoljub Stošić su: Ljubomir Živkov, novinar Vremena, Vladimir Radomirović, urednik sajta Pištaljka i profesor dr Dragana Jovanović. Osvrti i komentari Ljubomira Živkova postali su mera hrabrosti, britkosti i istine začinjene finom dozom humora, kaže se u obrazloženju žirija.
(E-novine, NUNS, 26.12.2011)

Predsednik Ustavnog suda Srbije, Dragiša Slijepčević, i njegova zamenica, sudija Marija Draškić, juče su u Ustavnom sudu priredili koktel za predstavnike medija koji prate rad „čuvara Ustava”. Slijepčević je zahvalio novinarima Tanjuga, RTS-a, Večernjih novosti, Blica, Politike i NIN-a što su uspeli da građanima približe rad Ustavnog suda i najavio da će sednice uskoro moći da prate preko Interneta.
(Politika, 24.12.2011)

Ljubica Gojgić najbolji novinar u 2011, B92 najbolja tv i radio stanica, Olja Bećković tv lice godine - ocena je novinara koji su učestvovali u anketi magazina Status. Za najbolje televizijske emisije novinari u Srbiji su proglasili dve emisije B92 „Između dve vatre” i „Utisak nedelje“. U jubilarnoj desetoj po redu anketi beogradskog magazina Status učestvovali su novinara iz više od 40 redakcija. Ocenili su da su Blic i Vreme najbolje novine, kao i da Blic ima najbolji medijski sajt. Ovu godinu u novinarstvu su, prema mišljenju kolega, pozitivno obeležile žene. Najbolje tekstove u ovoj godini pisao je kolumnista Danasa, Dragoljub Petrović, drugo mesto pripalo je Milošu Vasiću (Vreme), a treće Petru Lukoviću (E-novine). Prema ocenama kolega bruka za profesiju je Dragan J. Vučićević (kolumnista Press-a), a slede ga Manojlo Manjo Vukotić (Večernje novosti) i Žika Nikolić (RTS). Na drugoj strani „medalje”, najgore dnevne novine su Alo, Kurir i Pravda, a periodične Skandal, Svet i Pečat.
(b92.net, UNS, NUNS, 27.12.2011, Danas, NUNS, 28.12.2011)

U svečanom delu 96. redovne Skupštine srpske književne zadruge, u Maloj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca, uručena je Nagrada SKZ za životno delo Zoranu Radisavljeviću, novinaru Kulturne rubrike Politike, pesniku i publicisti.
(Politika, UNS, 28.12.2011)

Najuspešniji novinar u Novom Sadu je Bora Otić sa RTV po mišljenju svojih sugrađana, a prema istraživanjima javnog mnjenja Agencije Skan.
(RTV, NUNS, 28.12.2011)

Na novogodišnjem prijemu za predstavnike medija u Gradskoj kući gradonačelnik Novog Sada, Igor Pavličić, uručio je Godišnju nagradu za najboljeg mladog novinara u Novom Sadu za 2011. Dejanu Stojičiću novinaru Radia 021, kao i poklon pohvaljenom mladom novinaru radia Novi Sad, Norbertu Šinkoviću. Tom prilikom gradonačelnik se zahvalio predstavnicima medija što prate rad gradske vlasti i izveštavaju javnost o važnim projektima.
(NDNV, 30.12.2011)

Milica Petković, kao novinar i publicista, dala jer nemerljiv doprinos proučavanju kulture pirotskog kraja, a svojim novinarskim radom ostavila je neizbrisiv trag u kulturi Pirota. Na svečanoj akademiji dodeljena joj je titula zaslužni građanin Pirota.
(Južne vesti, 29.12.2011)

Novinarka Pressa, Natalija Sekulić, dobitnik je nagrade Kluba privrednih novinara Zlatno pero. Ovo priznanje tradicionalno se dodeljuje svake godine, a Nataliji Sekulić je pripalo za istraživačko novinarstvo.
(Tanjug, Press, UNS, 30. 12. 2011)

Mirjana Pantić iz nedeljnika Novi magazin nagrađena je za najbolji novinski izveštaj o EU integracijama. U kategoriji „najbolji televizijski izveštaj" nagradu su podelili novinari Miroslav Nackov iz RTV Caribrod i Bojan Brkić sa RTS-a. Gordana Lazarević iz novinske agencije Beta nagrađena je za najbolji prilog o projektu realizovanom u Srbiji, koji je finansirala EU. Ines Meštrović, sa beogradske televizije Studio B, dobila je nagradu u kategoriji „najbolji prilog u lokalnom mediju". U kategoriji najbolji prilog u oblasti malih i srednjih preduzeća nagrađena je Aleksandra Krstić iz Produkcijske grupa „Mreža". Vladimir Novaković sa Internet portala B92, nagrađen je za najbolji interaktivni medijski sadržaj, dok je nagradu za najbolji studentski novinarski rad dobila Danica Čigoja, sa FMK radija. Nagrada za dobitnike konkursa je studijsko putovanje u Brisel. Nagrade tradicionalno dodeljuju Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije, Delegacija Evropske unije u Srbiji i Erste Banka.
(Radio Boom 93, 29.12.2011)

Medijski transferi

Bojana Lekić više nije glavni i odgovorni urednik Avale - poslednjeg dana 2011. istekao joj je ugovor o radu sa tom televizijom. Bojana Lekić za Press kaže da će odluku o eventualnom daljem uredničkom angažmanu na Avali doneti za nekoliko dana, posle neophodnog odmora. „Svesna sam da mediji mogu da budu pokretač promena i nisam osoba koja lako diže ruke, ali ima sve manje nade da će biti bolje“, istakla je Lekićeva.
(Press, UNS, 04.01.2012)

In Memoriam

Penzionisana novinarka Tanjuga i dugogodišnja članica UNS-a, Roksanda Grčić Sparavalo, preminula je 24. decembra u Beogradu. Novinarstvom je počela da se bavi 1947. godine u listu Slobodna Vojvodina (današnji Dnevnik) a radila je i u listovima Borba i Prislušna služba. Od 1960. godine u Tanjugu je bila dežurni urednik u unutrašnjopolitičkoj rubrici.
(UNS, 26.12.2011)

U Beogradu je 23. decembra, preminuo Strahinja Avramović koji je bio član UNS-a 43 godine. Novinarstvom je počeo da se bavi 1957. godine u listu Krila armije, od 1961. do 1967. godine bio je dopisnik Radio Beograda iz Zadra. List Narodna armija počinje da uređuje 1967. godine.
(UNS, 26.12.2011)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.