Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Svakog drugog petka
Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 17 > Profesionalizam u medijima

Profesionalni standardi

TV kritičar Branislava Džunov piše: Pristojnost je velika veština i mora se negovati, naročito na televiziji. Da li Veran Matić kontroliše situaciju ili je pustio da se TV B92 „ponarodi“ i krene vodama lake zabave. Malo pljuvanja po estradi, to prolazi bezbolno, niko se ne potresa. Malo generalnog podsmevanja neukim srpskim političarima. Bez efekta, oni se tu ne prepoznaju. Najmanje što se moglo očekivati je da B92 podiže spomenik Radio-televiziji Srbije sa parodijama na „Dnevnik” i političke emisije. To je bio program za „ludi četvrtak“ koji nikako nije moguće definisati osim kao kolaž ničega. Baš je mnogo mirisalo na amaterizam.
(Blic, NUNS, 13.11.2011)

U otovrenom pismu čitalaca lista Politika, Jovan Stojanović navodi: Već tri godine postoji program „RTS digital” i ima (i dalje) status – eksperimentalnog. Na pomenutom kanalu gotovo da nema emisije čiji je ton tehnički ispravan. Veliki je problem „razvaljenost” programske šeme. Prvi deo koncerta (na Drugom) pusti se, recimo, u nedelju uveče, a drugi – u utorak, bez ikakve najave! Pusti se emisija i onda bezobzirno preseče početkom prenosa zasedanja skupštine, na primer. Kada će se emitovati cela – gledalac nema pojma. Ako hoće da pogleda makar noćnu reprizu, neće moći da se informiše kada je ona – jer vreme ni na teletekstu ni na sajtu nije ažurirano, iako se sigurno već po podne zna koliko traje snimak, da li suđenja Šešelju (zašto se to uopšte i prenosi?), da li dela skupštinskog zasedanja ili neke utakmice... Poštuje li iko na RTS-u gledaoca (pretplatnika, naravno!) i njegovo vreme?
(Politika, NUNS, 14.11.2011)

U okviru projekta promocije programa medijske pismenosti u srednjim školama u Srbiji objavljena je knjiga Velimira Ćurgusa Kazimira „O medijskoj pismenosti“, koja će biti podeljena u srednjim školama. Projekat je podržalo Ministarstvo kulture, informisanja i informatičkog društva.
(Danas, UNS, NUNS, 11.11.2011)

Slučaj Šabić

Potpredsednica Demokratske stranke, Jelena Trivan, izjavila je da je najveći broj poslaničkih grupa u Skupštini Srbije za novog poverenika za informacije od javnog značaja predložio Rodoljuba Šabića, koji taj posao i sada obavlja. Dodala je da je Demokratska stranka 2004. i 2007. godine takođe predlagala da Šabić bude poverenik, pa je to učinila ponovo. „Rodoljubu Šabiću mandat ističe 22. decembra, tako da će na legalan način i na vreme biti predložen ponovo kao kandidat za novog poverenika“, kaže Trivan.
(www.rts.rs, UNS, 10.11.2011, Pravda, 11.11.2011)

Ocene, nagrade, kursevi, konferencije i takmičenja

Novinaru Radio Beograda, Miroslavu Vojvodiću,uručena je spikerska nagrada „Branislav Mane Šakić“, u Narodnoj biblioteci u Smederevu. Istoimeni fond dodeljuje ovu nagradu za očuvanje kulture govora u elektronskim medijima.
(Pravda, UNS, NUNS, 15.11.2011)

Prigodnom svečanošću i dodelom priznanja najuspešnijim takmičarima, u Studiju M završen je ovogodišnji, trinaesti po redu, festival najboljih radijskih i TV tonskih ostvarenja Taktons, priređen u organizaciji Radio difuzne ustanove Vojvodine. Uz učesnike iz Srbije, na festivalu su učestvovali i predstavnici javnih radiodifuznih ustanova iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske, kao i takmičari iz Mađarske, Slovačke, Austrije i iz Rumunije. Po ukupnom broju osvojenih nagrada u radijskoj konkurenciji ove godine najuspešniji su bili predstavnici Radio Rumunije, a u televizijskoj konkurenciji najbolji ukupni plasman osvojili su ton majstori Radio Televizije Srbije.
(Dnevnik, UNS, NUNS, 12.11.2011)

Jednoglasnom odlukom žirija UNICEFa, nagrađeni su najbolji medijski prilozi o dečijim pravima. Mirko Rudić nagrađen je za televizijski prilog „ISON- priča o dečjem horu u Novom Sadu”. TV emisija Mirka Rudića, u produkciji „A-media“, prikazana je na TVB92. Marija Obrenović nagrađena je za novinski članak „Nema za hleb, a kamoli za lutku”, objavljen u nedeljniku Kragujevačke. Saša Stojković nagarđen je za radio prilog „Deca, najveće žrtve readmisije“. Emisija, emitovana na O.K. radiju u Vranju, namenjena je prvenstveno romskoj populaciji.
(MC, NUNS, 21. 11. 2011, Pravda, UNS, 22.11.2011)

NUNS poziva novinarke i novinare iz cele Srbije da se prijave za trodnevni trening „Istraživačko novinarstvo i javne finansije“ od 30. novembra do 2. decembra 2011. u Beogradu. Tema treninga je primena domaćih i međunarodnih iskustava i znanja o korupciji, njenom prepoznavanju, dolaženju do dokaza i korišćenju materijala u procesu novinarskog istraživanja. Trening finansira United Nations Development Programe (UNDP), u sklopu svog projekta Accountability Mechanism in Public Finance (Mehanizam odgovornosti u javnim finansijama).
(MC, 21.11.2011)

UNS raspisuje konkurs za novinarske nagrade za 2011. godinu u šest kategorija. Na konkurs mogu biti prijavljeni isključivo novinarski radovi objavljeni ili emitovani u medijima u periodu od 10. decembra 2010. do 10. decembra 2011. godine. Rok za dostavljanje radova je 15. decembra 2011. Nagrade za najuspešnija novinarska ostvarenja u 2011. godini biće dodeljene na Dan UNS-a, 22. decembra.
(UNS, 21. 11. 2011)

Stručni žiri Kompanije Novosti dodelio je nagrade na 44. konkursu za najbolju novinsku karikaturu „Pjer”. Pobednički rad ovogodišnjeg konkursa „Nesloga” delo je Muhameda Đerleka. Druga nagrada pripala je Špiri Raduloviću za karikaturu „Sebičnost”, a treća Jugoslavu Vlahoviću za karikaturu „Znak pitanja”. Najbolje karikature odabrane su među 592 prispela rada, koliko je na konkurs poslalo 155. autora.
(ASMEDIA, Novembar 2011)

Medijski transferi

Nakon četiri godine uspešnog rada na čelu gradske televizije Studio B, Aleksandar Timofejev ostaće direktor i glavni i odgovorni urednik i u narednom mandatu, potvrdila je juče Skupština grada.
(RTV Studio B., Večernje Novosti - Srbija, UNS, Kurir , Danas, Politika,12.11.2011)

Godišnjice/jubileji

Novosadski Dnevnik, najstariji srpski dnevni list u Vojvodini i drugi u Srbiji, obeležio je 69. rođendan, uz uverenje da će, prilagođavajući se novim tehnološkim trendovima, uspeti i dalje da se održi na tržištu. Tim povodom uručene su i tradicionalne Dnevnikove nagrade, a priznanja je dobilo i tridesetak radnika za vernost firmi.
(Pravda, UNS, NUNS, 16. novembar 2011)

In Memoriam

U Beogradu je iznenada preminuo fotoreporter Večernjih novosti Dušan Mišić. Svojim fotografijama obogatio je ne samo Večernje novosti, već i druga izdanja ove kuće - TV novosti, Nadu, Reviju 92.
(Večernje novosti, 14.11.2011)

Srbislav Janković, dugogodišnji novinar Politike Ekspres i član UNS-a preminuo je juče u Beogradu. Novinarstvom je počeo da se bavi 1959. godine u Večernjim novostima, pišući za rubriku o turizmu. Objavio je knjige „Saputnik kroz Heladu“, monografiju „Grčka“ kao i nekoliko knjiga o srpskim banjama i turističkim potencijalima Srbije.
(UNS, 17. 11.2011, Beta, Politika, 18.11.2011)

Dugogodišnja novinarka i članica UNS-a, Dragojla Bajić Zorčić, preminula je u Beogradu. Novinarstvom je počela da se bavi 1962. godine. Radila je i kao saradnik listova Umetnost, Jugoslovenske novosti, Odmor, Turističke novine i Zavičaj.
(UNS, 18. 11. 2011)

Goran Stojić, prepoznatljivi glas Prve srpske televizije, umro je iznenada u Beogradu u 48. godini života. Goran je sarađivao sa različitim produkcijskim kućama i marketinškim agencijama, a kao profesionalni spiker i novinar ostavio je trag i u drugim medijskim kućama, počevši od Radio Beograda, RTS-a i Politike.
(www.prva.rs, UNS, 18. 11. 2011)

Tri godine nakon smrti Đoke Vještice, legendarnog novinara, urednika i voditelja i dalje se prepričavaju njegove akcije i pamti njegova humanost. Jedan od osnivača radija Studio B, bio je poznat kao prvi zaštitnik građana I kao voditelj popularne “Beogradske razglednice” rešavao je probleme građana bolje čak i od za to nadležnih institucija. Vještica je rođen 1939. Novinarsku karijeru počeo je u listu Borba. Od 1971. radio je u Studiju B.
(Blic, UNS, 17.11.2011)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.