Svakog drugog petka
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 15 > Profesionalizam u medijima

Profesionalni standardi

Ne postoji nijedan razlog da govor mržnje na Internetu ne bude na isti način tretiran kao i govor mržnje u tardicionalnim medijima, smatra novinar Teofil Pančić. On je na tribini u Kulturnom centru u Rumi rekao da ga posebno iritiraju anonimni komentatori na različitim Internet stranicama, koji pod maskom anonimnosti seju najgori mogući govor mržnje. Naveo je primer dva švedska lista koja su odlučila da više ne objavljuju anonimne komentare čitalaca na svojim Internet stranicama, bili ti komentari dobri ili loši. „Tamo gde je anonimnost moguća, stvaraju se uslovi za širenje mržnje. Nije sloboda govora kada ograničavamo slobodu drugoga, a to se upravo veoma često dešava na Internetu”, ocenio je Pančić.
(Autonomija, NDNV, 15.10.2011)

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva, Predrag Marković, založio se za uspostavljanje jasnih profesionalnih pravila u medijima, kako se ne bi dešavalo da se javnosti plasiraju različite neistine. Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva izrazilo je ranije očekivanje da će tužilaštvo po službenoj dužnosti istražiti ko su naručioci izmišljotina o uvredama koje je, navodno, ministar Predrag Marković izrekao glumici Mirjani Karanović.
(Tanjug, RTV, NUNS, 26.10.2011)

Ocene, nagrade, kursevi i takmičenja

Novinar-voditelj Radio Beograda, Miroslav Vojvodić, ovogodišnji je dobitnik spikerske nagrade „Branislav Mane Šakić”, koja se dodeljuje za negovanje kulture govora u elektronskim medijima.
(Blic, 16.10.2011, NUNS, 17.10.2011)

Nagrada „Jovan Hadži-Kostić“, za novinsku satiru, ove godine uručena je Zoranu T. Popoviću iz Pančeva. (Večernje Novosti, 15.10.2011, NUNS, 17.10.2011)

Novinar NUNSovog Centra za istraživačko novinarstvo, Stevan Dojčinović, je među ovogodišnjim dobitnicima međunarodne nagrade za istraživačko novinarstvo „Daniel Pearl“ . Nagrada je dodeljena u Kijevu na Međunarodnoj konferenciji istraživačkih novinara za 2011. godinu. Dojčinović je bio deo tima reportera iz Istočne Evrope i SAD koje je angažovala Mreža OCCRP (reportingproject.net) na istraživanju rastuće mreže of-šor kompanija koje se koriste za sakrivanje vlasništva i imovine, pranje novca i tajni biznis.
(NUNS, 20.10.2011)

Novinari Dinko Gruhonjić i Ljubomir Živkov dobitnici su nagrade „Dušan Bogavac” za etiku i hrabrost, koju dodeljuje NUNS. Nagrade će biti dodeljene u četvrtak, 27. oktobra 2011. godine.
(NUNS, Beta, Danas, Politika, Dnevnik, UNS, Pravda, 25.10.2011)

Dnevne novine Press dobile su dve nagrade na 16. internacionalnom festivalu reportaže Interfer, koji je održan u Apatinu. Press je dobio priznanje za poseban doprinos reportaži kao izvornom novinarskom žanru i najbolji izbor reportaža u protekloj godini, a Veljko Miladinović, novinar ovog lista je osvojio prvu nagradu i zlatnu statuu u kategoriji novinska reportaža, za tekst „Dugo putovanje u Bruksel“, objavljen u Pressu 13. marta ove godine.
(Press, UNS, 24.10.2011)

Nа festivаlu reportаžа „Interfer“ (21-24. oktobаr) u konkurenciji od 260 rаdovа iz više zemаljа, novinаrkа Rаdijа Novi Sаd, Mirjаnа Petrušić, osvojilа je drugu nаgrаdu zа emisiju „U Vojvodini džunglа“, dok je Rаdio Novi Sаd osvojio specijаlno priznаnje „Interfer“ zа posebаn doprinos аfirmаciji reportаže kаo novinаrskog žаnrа.
(RTV, NUNS, 26.10.2011)

Kancelarija UNICEFa u Srbiji oglašava konkurs za godišnju nagradu za medijsko izveštavanje o deci i dečijim pravima, sa fokusom na promovisanje socijalne inkluzije ugrožene dece u Srbiji. Rok za prijavljivanje radova je 5. novembar 2011. godine, a nagrade će biti dodeljene 21. novembra 2011. Prijavu slati na: Medija centar, Terazije 3/I, 11000 Beograd, sa naznakom „Za UNICEF konkurs“
(MC, 21.10.2011)

Prvi dobitnik nagrade za novinarsku humanost „Đoko Vještica“, koju je ustanovilo UNS i preduzeće „Lemix“ iz Beograda, je Dragoljub Janojlić, novinar Nezavisnih novina palanačkih iz Smederevske Palanke.
(UNS, 25.10.2011, Beta, Politika, 26.10.2011)

Autori najboljih medijskih priloga u oblasti lokalne samouprave nagrađeni su studijskim putovanjem u Strazbur i Pariz, gde će od 14. do 18. novembra posetiti medijske kuće Francuske i institucije EU. Nagrade su dobili Ivana Pavlović (Ekonomist magazin), Nenad Kovačević (Novi magazin), Slađana Gluščević (Dnevnik), Aleksandar Bjelogrlić (Zrenjanin), Jelena Aleksić i Sandra Mandić (B92) i Olivera Sašek-Radulović (Niška televizija).
(Blic, Dnevnik, UNS, NUNS, 26.10.2011)

Pod nazivom „My Toronto“, poznati karikaturista i ilustrator Dušan Petričić, 3. novembra otvara samostalnu izložbu ilustracija i karikatura u Campbell House Museum u Torontu. Pod istim naslovom „My Toronto“ biće promovisana i knjiga sa ilustracijama i karikaturama koje je Petričić godinama objavljivao u vodećem kanadskom dnevnom listu „Toronto Star“ u okviru rubrike „Dušan’s World”. Petričić inače svake nedelje objavljuje karikaturu na prvoj strani dnevnog lista „Politika“ .
(ASMEDI Newsletter, Oktobar 2011)

ABC Srbija, Asocijacija medija Srbije i Business Dialogue organizuju „2. Press Media Summit“ koji se održava 16. novembra u u beogradskom hotelu Kontinental. Cilj ovogodišnjeg okupljanja je razmena mišljenja, stavova i iskustva o najbitnijim aspektima aktuelne situacije u štampanim medijima, potreba za unapređenjem saradnje i međusobnog informisanja, efikasnost poslovanja i sagledavanje neposredne budućnosti unutar industrije.
(Dnevnik, Blic, NUNS, 21.10.2011, ASMEDI Newsletter Oktobar 2011, Press, Pravda, 24.10.2011)

Izdavače magazina iz Srbije je na konferenciji 38. Magazine World Congress, održanom u Nju Delhiju od 10. do 12. oktobra, predstavljao predsednik Color Press Grupe i član UO Asocijacije medija, Robert Čoban. Sledeći Magazine World Congress biće održan u Rimu u septembru 2013. godine.
(ASMEDI Newsletter, Oktobar 2011)

Centar za razvoj fotografije predstaviće 27. oktobra, u Pres centru UNSa, najbolje fotografije objavljene u medijima u proteklih nekoliko godina. Izložba će biti otvorena do 20. novembra, kada se seli u Atinu.
(UNS, 26.10.2011)

Posete medijima

Predstavnici UNSa su ugostili delegaciju Saveza iračkih novinara. Tom prilikom, predstavnici dva udruženja potpisali su protokol o saradnji. Irački novinari ukazali su da su zbog rata u njihovoj zemlji prisiljeni da sustižu promene do kojih je došlo u medijskoj industriji.
(UNS, 14.10.2011, Kurir, 16.10.2011)

Predsednik vlade AP Vojvodine, Bojan Pajtić, posetio je Asocijaciju medija, gde je bio gost glavnih urednika i direktora medijskih kuća članica asocijacije.
(ASMEDI Newsletter Oktobar 2011)

Godišnjice/jubileji

List Alo! danas slavi četvrti rođendan. List navodi da je za tako kratko vreme uspeo da danas bude najtiražniji i najčitaniji tabloid u Srbiji. Među brojnim čitaocima iz cele Srbije, list je prvu čestitku primio od potpredsednika DSSa, dr Nenada Popovića.
(Alo!, 15.10.2011, NUNS, 17.10.2011)

Večernje novosti pune 58 godina. Više od 5,2 milijarde primeraka lista prošlo je kroz ruke čitalaca od 16. oktobra 1953. godine.
(Večernje Novosti, 15.10.2011, NUNS, 17.10.2011, ASMEDI Newsletter Oktobar 2011)

Ostalo

Savetu za štampu pristupila je medijska grupacija Info lokal media grup, koju čini sedam lokalnih novina iz Vojvodine i jedne sa juga Srbije. Novi članovi Saveta su: Somborske novine, Subotičke novine, Nove kikindske novine, zatim listovi Zrenjanin, Bačkopalanački nedeljnik, Vršačka kula, NS reporter i Nova slobodna reč iz Vranja, čiji je ukupan tiraž oko 56.000 primeraka.
(UNS, NUNS, 19.10.2011, Politika, Večernje Novosti, 20.10.2011)

Savet za štampu, prvo samoregulatorno telo na medijskoj sceni Srbije dobio je polovinom oktobra i grafička obeležja. Kreativni tim Agencije Communis osmislio je grafički znak, logo kao i seriju oglasa kojima će se Savet za štampu narednih dana predstaviti čitaocima. (ASMEDI Newsletter Oktobar 2011)

In Memoriam

Poznati dramski pisac Ferenc Deak (73) preminuo je u Subotici, posle duge i teške bolesti. Ostaće upamćen kao novinar, dramaturg, bivši direktor Radio-televizije Vojvodine, a posebno kao autor scenarija mnogih filmova.
(Večernje Novosti - Vojvodina, 24.10.2011)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.