Svakog drugog petka
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 14 > Profesionalizam u medijima

Profesionalni standardi

NUNS poziva novinare i urednike da se u izveštavanju o događajima na Kosovu strogo drže pravila novinarske profesije. Naslovi poput „Ubijen Srbin u Đakovici“ ili „Albanci pucali u Srbe s leđa“, kao i tekstovi koji počinju rečenicom „Albanci na Kosmetu ponovo su pucali u Srbe“, objavljeni ovih dana u pojedinim srpskim medijima, neodoljivo podsećaju na period ratnohuškačkog novinarstva sa početka devedestih.
(NUNS, 04.10.2011)

NDNV osudilo je način na koji većina medija u Srbiji izveštava o zbivanjima na Kosovu i smatra da je u pitanju „neprofesionalan i zlonameran pristup veoma osetljivim temama“. Predsednica UNS-a, Ljiljana Smajlović, smatra da mišljenje Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine nije u interesu odbrane struke, već odbrane svojih političkih ubeđenja. „Njima smeta politički stav koji je impliciran u formulaciji „goloruki narod“, kaže Smajlović.
(Pravda, 05.10.2011)

U velikoj većini od ukupno 1.586 tekstova i 400 televizijskih priloga o Zakonu o oduzimanju imovine, objavljenih od 1. marta 2009. do 31. marta 2011, novinari su upoznati sa temom i koriste terminologiju razumljivu prosečnom čitaocu, navodi se u analizi izveštavanja medija o Zakonu o oduzimanju imovine stečene krivičnom delom. Ove godine interesovanje medija za oduzimanje imovine je primetno opalo i o toj temi ima malo tekstova i priloga.
(Beta, Danas, 29.09.2011)

Na lažnoj stranici Nobelove fondacije, objavljena je vest da je Dobrica Ćosić dobio Nobelovu nagradu za književnost. Na internetu i u medijima je brzo nastala prava pometnja, a na vest su se „upecali“ brojni mediji među kojima, navodno, i britanski Gardijan, RTV Slovenija, Index.hr iz Zagreba, Radio Sarajevo, ali i RTS, B92, Studio B... Pet minuta pre zvaničnog proglašenja, RTS je pustio kajron sa informacijom da je Ćosić nobelovac, a nakon deset minuta je sledilo izvinjenje gledaocima i piscu.
(Danas, 07.10.2011)

Neimenovani hakeri, napisali su na sajtu na kome su plasirali dezinformaciju da su to učinili da bi „skrenuli pažnju srpske javnosti“ na „opasan uticaj (ovog) političara i pisca, koji deluje decenijama, uvek pri vrhu vlasti i najbližim krugovima moći“. „Domen ovog očigledno lažnog sajta registrovali smo 5. oktobra 2011. godine, kao simbolično podsećanje na dan kada je naša zemlja propustila istorijsku priliku da stvori jedan drugačiji i bolji svet“.
(Beta, Politika, 07.10.2011)

Članovi Komisije za žalbe Saveta za štampu sastali su se 29. septembra prvi put. Komisija za žalbe i ubuduće će se redovno sastajati svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, a po potrebi i češće. Sve odluke su javne i mogu se naći na adresi: www.savetzastampu.rs.
(ASMEDI Newsletter Oktobar 2011 No.161)

Ocene, nagrade, kursevi i takmičenja

U Nišu je pod pokroviteljstvom norveške vlade i Ministarstva za rad i socijalnu politiku, održan trening za novinare iz Srbije koji se bave pisanjem o nasilju u porodici.
(Pravda, 30.09.2011)

Društvo novinara Vojvodine (DNV), regionalni ogranak UNS-a upisuje novu generaciju polaznika na besplatan kurs škole računara.
(UNS, 07.10.2011)

Zaštitnik građana Saša Janković dobitnik je priznanja za poseban doprinos u afirmisanju prava na pristup informacijama i transparentnost u radu u kategoriji organa javnih vlasti, dok je priznanje za najbolji Informator o radu organa vlasti dobilo Ministarstvo odbrane. Priznanja je juče dodelio Poverenik za informacije od javnog značaja povodom obeležavanja Međunarodnog dana prava javnosti da zna.
(Danas, 29.09.2011)

Žiri konkursa „Najbolji medijski prilog u oblasti lokalne samouprave“, u organizaciji Saveta Evrope i Stalne konferencije gradova i opština, autore najboljih priloga nagrađuje studijskom posetom Strazburu i Parizu koja će biti organizovana u periodu od 14. - 18. novembra 2011. godine, u okviru koje će dobitnici imati priliku da posete 5 renomiranih medijskih kuća, kao i institucije Evropske unije sa sedištem u Strazburu.
(MC, 12.10.2011)

Uručene su nagrade pobednicima konkursa za novinarski prilog i fotografiju „Zato što volim Dunav“. Za najbolji novinarski prilog nagrađena je ekipa Radio Beograda trodnevnim boravkom u Beču. Prvu nagradu na foto konkursu dobio je Andrej Filipović. Na konkurs je prispela 168 tekstova, radio i TV priloga i veb objava.
(UNS, 05.10.2011)

Kongresna biblioteka iz Vašingtona uvrstila je Ebartov arhiv u svoju redovnu ponudu. Ebartov medijski arhiv prvi je organizovan i sveobuhvatni on-line arhiv u regionu, a pokriva period od 2003. do danas, sa gotovo tri miliona novinskih članaka. U Srbiji se ovaj arhiv može koristiti u stotinak bilioteka, obrazovnih i javnih ustanova.U Ebartu očekuju da medijski arhiv počne da koristi veći broj velikih svetskih biblioteka, univerziteta i arhiva, kao i da postane deo standardne ponude 500 biblioteka Srbije.
(B92, Danas, NUNS, 10.10.2011)

USAID i IREX 10. oktobra u Country Club-u na Babama organizuju konultacije za medijsku industriju, u okviru Programa za podršku medijima. U konsultacijama će učestovati stručnjaci iz Slovačke, iskusni u radu sa medijskom industrijom. Na sastanku će, između ostalih, biti prisutni i predstavnici medija iz Srbije, Veselin Simonović, glavni i odgovorni urednik Blica i predsednik Asocijacije medija, Saša Mirković, predsednik UO ANEM-a, Jelena Jelinčić, izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo, Dragana Solomon, šefica odeljenja za medije Misije OEBS-a u Srbiji, i drugi.
(ABC Srbija Newsletter, 10.10.2011)

Društvo novinara Niša do kraja meseca organizuje trodnevni seminar o tehnikama izveštavanja. Teme su kako izveštavati o ekonomiji, zelenoj tehnologiji i energetskoj efikasnosti i o toku krivičnog postupka.Seminar je pomogao Program lokalnog ekonomskog razvoja LEDIB, donacijom od 300.000 dinara. Detalji u vezi sa terminima seminara i mestom gde se održava biće naknadno objavljeni.
(Večernje novosti, NUNS, 12.10.2011)

Posete medijima

Ekipa ruske TV Kanal 1(u većinskom vladinom vlasništvu), posetila je redakciju Danasa, kako bi intervjuisali urednike i novinare povodom serijala tekstova „Ako je Srbija, kako kažu, puna zapadnih špijuna - ko radi za Ruse?“. Kolege sa Kanala 1 (www.1tv.ru) „naslednika“ Prvog programa TV SSSR, najviše je zanimalo šta je motivisalo Danas da istražuje temu „proruskih“ političkih, privrednih i obaveštajnih faktora u Srbiji. Novinarke Snežana Čongradin i Jelena Diković objasnile su im da je neposredan povod bio nedavni diplomatski incident ambasadora Aleksandra Konuzina i poruke lidera naprednjaka i DSS, uoči odlaska na kongres Jedinstvene Rusije.
(Danas, 06.10.2011)

U udarnom terminu ruske vladine TV emitovan je prilog o Danasovom serijalu „Ko radi za Ruse?“ u kojem je rečeno da preko lista Danas, zvanični Brisel nastavlja napad na ruski Gasprom i zemlje koje kupuju gas iz Rusije. Prilog je ruski provladin Kanal 1 emitovao u nedelju, 9. oktobra uveče, za svojih 190 miliona gledalaca.U prilogu Kanala 1 ocenjuju Danasov serijal „skandaloznim“.
(Danas, NUNS, 11.10.2011)

Medijski auditorij

Prema podacima AGB Nilsena, u Srbiji svi kablovski kanali trenutno imaju ukupno između osam i devet odsto udela u gledanosti. U Srbiji poslednjih osam godina postoji stalni rast broja korisnika kablovske televizije sa 17% u 2003 na 42% u ovoj godini. Dakle, više od milion domaćinstava u Srbiji ima kablovsku televiziju. Takođe, postoji i trend rasta korisnika „digitala“, kao što su IPTV, Digital kejbl, DTH, DTT, kojih je oko deset odsto, kaže Darko Broćić, izvršni direktor agencije za merenje gledanosti AGB Nilsen. Tri najgledanija kanala su RTS, Pink i Prva. Sem nacionalnih emitera, na listi najgledanijih pojavljuju se RTV Studio B, Prvi kanal Radio-televizije Vojvodine i TV Ultra.
(Danas, Blic, 06.10.2011, Danas - Biznis, NUNS, 10.10.2011)

I pored toga što danas u Srbiji 1,3 miliona domaćinstava ima mogućnost gledanja velikog broja kanala, 75% gledanosti i dalje ide na televizijske stanice sa nacionalnom frekvencijom. Na nivou Beograda ovi procenti idu u korist kablovske televizije. IPTV Telekoma Srbija do sada ima 110 hiljada korisnika, koji na raspolaganju imaju ukupno 152 kanala, od čega je 46 domaćih.
(Danas - Biznis, 10.10.2011)

Među osam dnevnih listova čije tiraže prati oditorska kuća ABC Srbija, Večernje novosti zabeležile su u prvih osam meseci ove godine tiraž manji za oko 4 odsto, Blic je imao pad od 9, a Pres od 5 procenata. Najviše čitalačke publike izgubila je Pravda, koja sada štampa 30 odsto primeraka manje, dok Kurir ove godine na trafike šalje 16 odsto manje novina (za prva četiri meseca). Pad tiraža Politike je 5 odsto. Nema sumnje da je teška ekonomska kriza, obarajući standard, uticala i na kupovinu novina, iako je njihova cena daleko najniža u regionu.
(Večernje novosti, 07.10.2011)

Problem sa lošim signalom nacionalnih kanala imaju mnogi u Srbiji. U Pirotu se TV Hepi uopšte ne vidi. Stanovnici Babušnice, Dimitrovgrada i Bele Palanke, od šest kanala sa nacionalnom frekvencijom na raspolaganju imaju samo tri: RTS, Pink i B92. U Subotici imaju sve kanale, ali su potpuno negledljivi. Pored TV Hepi, najlošiji signal na teritoriji Srbije ima TV Avala. U Ratelu kažu da oni reaguju samo ako se neko žali.
(Blic, NUNS, 10.10.2011)

Podatak da je dečiji kablovski televizijski program, Ultra, najgledaniji od svih kablovskih programa, sa 270 hiljada gledalaca na dnevnom nivou, pokazuje da je dečiji program na nacionalnim televizijskim stanicama veoma siromašan.
(Danas - Biznis, NUNS, 10.10.2011)

Medijski transferi

Tanja Vojtehovski odlučila je da napusti Televiziju Pink i da otvori agenciju „Vojtehovski comunications“ za PR usluge najvišeg nivoa, klijentima u čitavom regionu od Slovenije, preko Hrvatske, do Srbije.
(Blic, 29.09.2011)

Godišnjice/jubileji

Na kruševačkim kioscima osvanuo je jubilarni, 3.000. broj nedeljnika Pobeda. Prvi broj ovog lista izašao je 16. novembra 1944. godine.
(Pravda, 30.09.2011, Politika, 03.10.2011, Večernje Novosti, 05.10.2011)

Povodom dvadeset godina emitovanja emisije Utisak nedelje, sačinivši neku vrstu pregleda onih koji su bili akteri njenih emisija, autorka Olja Bećković je, sa dozom nemoći, zaključila kako su sve otvorene teme našeg društva uglavnom ostale – otvorene, piše Branislava Džunov.
(Blic, 02.10.2011)

Enterijer magazin, jedan od najuglednijih domaćih časopisa iz oblasti arhitekture i kulture življenja, obeležio je 10 godina postojanja. Istovremeno je, promovisan i novi ECOlife magazin, prvi srpski magazin posvećen eko stilu življenja, koji je u slobodnoj prodaji od 7. oktobra 2011.
(MC, 05.10.2011)

Rođen u Italiji, odgajan na slovenačkom, školovan još i na ruskom i nemačkom, slavu je stekao kad je ljude, koji su sebe i svet oblikovali na engleskom, opisivao na – srpskom. Takav fenomen je Jurij Gustinčič, jedna od vrlo retkih, još aktivnih, novinarskih legendi na prostorima bivše Jugoslavije. Upamćen je kao vrsni Politikin stalni dopisnik iz Njujorka i Londona, a aktuelan je kao komentator slovenačke Mladine i televizije. U čast njegovog 90. rođendana i 70 godina u novinarstvu nedavno je RTV Slovenije snimila i emitovala dokumentarac pod nazivom „Vek Jurija Gustinčiča“.
(Politika, 05.10.2011, Politika, 06.10.2011, Danas, NUNS, 10.10.2011)

In Memoriam

Stevan Šević, dugogodišnji novinar i urednik u „Politikinoj” kući, umro je u Beogradu posle duge i teške bolesti.
(Politika, NUNS, UNS, 11.10.2011)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.