Svakog drugog petka
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 13 > Profesionalizam u medijima

Profesionalni standardi

Za svaku javno izrečenu ili napisanu reč postoji odgovornost, rečeno je u diskusiji koju je NUNS organizovalo u saradnji sa OSCE u Srbiji. Istaknuto je da se za javnu reč odgovara isto, bez obzira na to da li je ona rečena ili napisana na nekoj od interaktivnih mreža.
(NUNS, 23.09.2011, Dnevnik, Kurir, 24.09.2011)

Ljudi čija su prava povređena i koji su lično uvređeni tekstovima objavljenim u štampanim medijima, od danas će moći da se žale Savetu za štampu. Osnivači prvog samoregulatornog tela za štampane medije u Srbiji koje će brinuti o poštovanju Kodeksa novinara su: NUNS i UNS, Asocijacija medija i Lokal pres. Predsednik Upravnog odbora (UO) Saveta za štampu je Dragan Bujošević.
(Beta, Politika, Danas, Press, NUNS, Blic, 16.09.2011)

Savet za štampu izabrao je na osnovu konkursa Gordanu Novaković za generalnog sekretara Saveta. Ona je novinar sa dugogodišnjim iskustvom, a najveći deo karijere provela je u dnevnom listu „Politika“. (Danas, NUNS, 27.09.2011, ASMEDI Newsletter No. 159)

Za prvih desetak dana, otkako je Savet za štampu počeo sa radom u Srbiji, Komisiji za žalbe ovog tela pristigle su dve žalbe na sadržaje u štampanim medijima, navodi Gordana Novaković.
(Danas, 27.09.2011)

Statistički podaci Poverenika za informacije od javnog značaja pokazuju da su novinari podneli 400 žalbi na račun Ministarstva finansija zbog odbijanja da im daju informacije. Zalbe su podneli i zvaničnici udruženja novinara i novinari listova „Politika“, „Blic“, „Danas“, „Kurir“, „Alo“... Manje-više svih medija. Samo donekle je za utehu što su nakon intervencije poverenika prethodno uskraćene informacije tražioci u oko 95 odsto slučajeva, dobili.
(Politika, 16.09.2011)

Ocene, nagrade, kursevi i takmičenja

Naučni program Reagan-Fascell u oblasti demokratije Nacionalne zadužbine za demokratiju (National Endowment for Democracy), sa sedištem u Vašingtonu, upućuje poziv za prijavljivanje za dobijanje stipendija u 2012-2013. godini.
(NDNV, 20. 09.2011)

Kancelarija UNICEF-a u Srbiji oglašava konkurs za godišnju nagradu za medijsko izveštavanje o deci i dečijim pravima. Rok za prijavljivanje radova je 5. novembar 2011. godine.
(MC, 27.9.2011)

Novoosnovana Fondacija „Dušan Bogavac” će dodeljivati novinarske nagrade za etiku i hrabrost, a takođe će aktivirati i Fond „Dušan Bogavac“ za stipendiranje darovitih studenata novinarstva. Predsednik Skupštine Fonda je novinar Filip Mladenović.
(NUNS, 28.09.2011)

Od 9. do 12. novembra 2011. u Novom Sadu, u prostorijama Radija Novi Sad, Radio-Televizija Vojvodine organizivaće trinaesti TAKTONS, međunarodno takmičenje inženjera zvuka. Ove godine u takmičenju će učestvovati audio inženjeri iz sledećih medija: Radio-televizija Slovenije, Hrvatska radio-televizija, Radio-televizija Bosne i Hercegovine, Radio-Televizija Republike Srpske, Austrijski radio, MTVA-Mađarski radio, Radio-televizija Slovačke, Makedonska radio-televizija, Radio-televizija Crne Gore, Rumunski Radio, Radio-televizija Srbije, Radio-televizija Vojvodine (koja je domaćin takmičenja). Detaljne i ažurirane informacije dostupne su na vebsajtu: www.taktons.org.
(Taktons, 28.09.20112)

Posete medijima

Delegacija Svekineskog udruženja novinara juče je, u sklopu saradnje sa UNS, posetila redakciju lista „Dnevnik“. Delegaciju su činili urednici četiri velika kineska lista, koji su obišli i Radio-televiziju Vojvodine.
(Dnevnik, NUNS, 22.09.2011)

Generalni sekretar UNS-a, Nino Brajović, primio je u prostorijama ove organizacije četvoročlanu delegaciju Svekineskog saveza novinara.
(UNS, NUNS, 22.09.2011)

Članovi Saveta Republičke radiodifuzne agencije razgovarali su sa izvestiocima Komiteta za monitoring Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.
(Blic, 23.09.2011)

Turistička organizacija Srbije organizuje posetu grupe italijanskih novinara iz najprestižnijih štampanih listova Il giornale, Il style (dodatak Corriere della Sera), La Rapubblica, Il Riformista.
(www.srbija.travel 23.09.2011)

Medijski auditorij

Kreirana je Facebook stranica „5parazamedije”, online društvena grupa posvećena otvorenoj diskusiji o medijima. Link: www.facebook.com/5parazamedije.
(BIRN Srbija, MC 22.10.2011)

Medijski transferi

Popularna voditeljka i predstavnik za medije televizije Pink, Tatjana Vojtehovski, nakon skoro decenije rada napušta „Pink Media Group“. U saopštenju koje je prosledila svim medijima stoji da je odluku donela iz potpuno ličnih razloga, „lojalna svojim moralnim i profesionalnim principima“.Vlasnik Pinka, Željko Mitrović, izjavio je za „Blic“ da će za Vojtehovsku vrata njegove televizije uvek biti otvorena.
(Blic, 28.09.2011)

Godišnjice/jubileji

Danas se navršava 15 godina od izlaska prvog broja „Blica“.
(Blic, NUNS, 16.09.2011)

Besplatne dnevne novine „24 sata“ proslavile su 18. 09. peti rođendan.
(Alo!, UNS,19.09.2011)

Najstariji lokalni medij Radio Kikinda obeležio je 20 godina postojanja. Lokalna radio-stanica program emituje na srpskom, mađarskom, rumunskom i romskom jeziku. Ima 20 zaposlenih i finansira se sredstvima lokalne samouprave.
(Politika, NUNS, 23.09.2011)

In Memoriam

U Leskovcu je umro Milisav Marinković, (82) dugogodišnji novinar i glavni urednik nedeljnika „Naša reč“. Bio je učitelj velikog broja poznatih novinara iz Leskovca.
(Južne vesti 23.09.2011)

U Beogradu je u 72. godini preminuo Milenko Babić Babac, doajen agencijskog novinarstva Srbije i bivše Jugoslavije, dugogodišnji urednik i dopisnik FoNeta, Tanjuga, frankfurtskih Vesti i saradnik nedeljnika NiN.
(Fonet, NUNS, MC, 25.09.2011)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.