Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Svakog drugog petka
Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 8 > Profesionalizam u medijima

U rubrici Dijalog dnevnog lista Danas, prof. dr Zorica Mršević navodi da se od 26 juna do 17 jula u Nemačkoj održava Svetski kup u ženskom fudbalu. O tome za sada mediju u Srbiji ćute, a radi se o svetskom događaju. Ko odlučuje o tome? Ko je doneo odluku da ženski fudbal nije interesantan za javnost u Srbiji, pita se prof. Mršević.
(Danas, 10.07.2011)

Novinar i pisac, Boško Lomović, u autorskom komentaru u listu Politika navodi: Retorsko je pitanje da li televizija skrnavi, izopačuje jezik; pitanje, očito, već sadrži odgovor – DA. Da li lektori upozoravaju ljude sa ekrana na greške, da bi one, pri sledećem pojavljivanju, bile otklonjene. Izgleda da je i ovo pitanje retorsko i da podrazumeva odgovor – NE.
(Politika, 08.07.2011)

Vest o navodnom hapšenju poslednjeg haškog optuženika Gorana Hadžića proširila se beogradskim medijima. Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Ivica Dačić, ocenio je da „neproverene“ informacije da je uhapšen haški optuženik, Goran Hadžić, predstavljaju „direktnu smetnju“ njegovom hapšenju.
(Pregled, Blic, 19.07.2011)

Nagrade i takmičenja

Delegacija Evropske komisije u Srbiji, Kancelarija Vlade Srbije za evropske integracije i Erste banka raspisali su konkurs za za najbolji medijski prilog o procesu evropskih integracija u Srbiji, objavljenih u periodu od 1. januara do 1. decembra 2011. godine. Nagrada je radno-studijska poseta Briselu, gde će nagrađeni novinari imati priliku da se susretne sa zvaničnicima Evropske komisije i Evropskog parlamenta.
(Beta, Danas, 13.07.2011, NUNS Newsletter, No. 0016)

Medijski transferi

Popularna emisija iz „Emotion“ produkcije, „48 sati svadba“, će se nakon sedam sezona emitovanja na RTS, od sada prikazivati na televiziji Pink, saznaje list Kurir. Prema saznanjima ovog lista, venčanja pred kamerama biće svake srede i četvrtka u 20 časova
(Kurir, 12.07.2011)

Godišnjice/jubileji

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je sve koji žele da pomognu izgradnju spomen-kuće Pere Todorovića, novinara, publiciste i političara, da daju donacije u novcu ili građevinskom materijalu.
(Politika, Večernje Novosti 07.07.2011)

Redаkcijа Regionаlne novinske аgencije Vrаnje Pres, obeležilа je devetu godinu postojаnjа i rаdа, uz ocenu dа je nаstаvljenа misijа unаpređenjа sаdržаjа koji se nа ovаj nаčin plаsirаju kroz internet novinаrstvo, kаo jednu od novih novinarskih disciplinа, sаopštilа je redаkcijа.
(Vranje Pres, NUNS, 19.07.2011)

In Memoriam

Dopisnica Večernjih novosti iz Vranja, Slađana Veljković, umrla je u 41. godini, posle kraće i teške bolesti. Slađana Veljković rođena je 1970. godine u Leskovcu, studirala je Filološki fakultet. Novinarsku karijeru počela je u novinama Vranjskim, a protekle tri godina radila je kao dopisnik Večernjih novosti.
(FoNet, Kurir, Večernje novosti, Južne vesti, NUNS, 08. 07. 2011)

Izdanje broj 8
07-20. jul 2011.

Skraćenice

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.