Mediji o medijima, Događaji, Informacije, MC Newsletter...

Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Svakog drugog petka
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...
U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...
U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 6 > Profesionalizam u medijima

Nagrade i takmičenja

Tradicionalne novinarske nagrade Danasa dodeljene su: Dragoljubu Petroviću „Staša Marinković“ i Mirjani N. Stevanović „Nikola Burzan“.
(Danas, 10.06.2011, ASMEDI Newsletter, 154, Jun 2011)

„Brand Fair 7” dodelio je Blicu specijalno priznanje “Snaga brenda - dobra vest“. Nagraðeni su i RTS za tradiciju modernog, RTV Pink za apsolutnog lidera zabave i Studio B - mali ekran velika porodica.
(Blic, 11.06.2011, ASMEDI Newsletter, 154, Jun 2011)

Ovogodišnja dobitnica Nagrade za novinarsku hrabrost „Milan Pantić“ je dopisnica „Večernjih novosti“ iz Šapca, Aleksandra Delić, za seriju tekstova o zloupotrebama i kriminalnim grupama iz Šapca i Loznice.
(Večernje Novosti, 12.06.2011, ASMEDI Newsletter, 154, Jun 2011)

Glavni i odgovorni urednik NIN-a, Nebojša Spaić, imenovao je Vladislava Gordić Petković i Miću Vujičića za nove članova žirija za NIN-ovu nagradu kritike za najbolji roman godine.
(Danas, 10.06.2011)

Nagrada „Zora“, Udruženja novinara Srbije (UNS), za posebna dostignuća u TV novinarstvu na 17. Festivalu lokalnih TV stanica „Zlatni prosjak“ u Košicama u Slovačkoj dodeljena je Jiri Stejskalu, režiseru filma „Pit Hol“.
(ASMEDI Newsletter, 154, Jun 2011)

Pobednik konkursa za najbolji prilog na temu „Prozori, prvi korak ka energetskoj efikasnosti” Centralno-evropskog foruma za razvoj – CEDEF, Agencije za energetsku efikasnost Republike Srbije i kompanije REHAU je novinar lista Politika, Senka Lučić. Nagrada je studijsko putovanje u Beč. Plakete je dobilo još sedam novinara: Željko Stanković - e-magazin Ekologija, Zoran Panić i Igor Jovanović – BETA, Zorica Lešović Stanojević – Čačanski glas, Mladen Vuksanović – Zelene vesti, Dragan Kolarov - Green Magazine i Aleksandra Božović – RTS.
(NUNS, 22.06.2011)

Edukacija, kursevi

U okviru projekta koji finansiraju Ministarstvo rada i socijalne politike, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Vlada Kraljevine Norveške, u Novoj Varoši se 16. i 17. juna održava trening za novinare iz zapadne Srbije o izveštavanju o seksualnom i rodno zasnovanom nasilju. Na seminaru će biti predstavljen i „Priručnik za medijsko izveštavanje o nasilju u porodici i nasilju nad ženama“, autorki Jelena Aleksić i Jelena Đorđević.
(Blic - Srbija, 09.06.2011)

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) poziva novinare/ke iz redakcija sa teritorije cele Srbije da se prijave na besplatni seminar "Mediji i decentralizacija", koji će se održati od 24. do 26. juna 2011. godine u Paliću.
(NDNV, MC,13.06.2011)

Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN) uz pomoć Open Society Institute iz Londona i OEBS misije u Srbiji organizuje školu istraživačkog novinarstva, u Opatiji od 21. 08. do 27. 08. 2011. Za 20 novinara sa Balkana obezbeđena je puna stipendija. Link: www.balkaninsight.com/en/birn-summer-school/birn-summer-school-home-page.
(NUNS, 20.06.2011)

"Media in conflict Seminar" (MICS) je akademski i profesionalni novinarski petodnevni seminar koji se održava u Izraelu. Organizator u potpunosti plaća boravak u Izraelu (ne uključujući avio prevoz). Rok za prijavu je 01.07.2011. Link: www.mics.org.il/184388/registration
(NUNS, 20-06.2011)

SEEMO poziva redakcije da pošalju novinare da izveštavaju sa The II South, Central and East Europe Investigative Journalism Days: Focus on Corruption, koji će se održati u Beogradu od 27. do 29. juna u Sava Centru. Kontakt: Kristina Stevančević, SEEMO, www.seemo.org, Tel: 063 / 8945-111; E-mail: kristina@seemo.org
(SEEMO, 20.06.2011)

Posete medijima

Ivar Rusdal predsednik Evropske asocijacije novinskih izdavača i Francine Cunningham izvršna direktorka ove organizacije biće u poseti Asocijaciji medija u Beogradu od 28. do 30. juna.
(ASMEDI Newsletter, 154, Jun 2011)

Medijski auditorij

Kompanija Adria Media Serbia saopštila je da njen magazin „Sensa“ beleži dalji rast čitanosti. Majsko izdanje magazina imalo je 89.111 čitalaca, što je najveća čitanost od prvog broja marta 2008.
(ASMEDI Newsletter, 154, Jun 2011)

Izvinjenje Upravnog Odbora RTS

Deo javnosti Radio-televiziju Srbije i danas doživljava kao isti onaj RTS iz devedesetih godina. Morali smo da uputimo izvinjenje građanima zbog izveštavanja tih godina da bi javnost uvidela da novoizabrani Upravni odbor iskreno želi da se takve stvari više ne ponove, kaže Slobodan Marković, predsednik UO RTS.
(Danas, 09.06.2011)

Medijski transferi

Bivša ministarka finansija, Diana Dragutinović, postavljena je za novog glavnog i odgovornog urednika ekonomskog časopisa „Kvartalni monitor“, koji izdaje Fond za razvoj ekonomske nauke (FREN).
(Alo!, 15.06.2011)

Odbornici Skupštine grada potvrdili su odluku Upravnog odbora Radio Subotice o imenovanju Tonija Bedalova, diplomiranog politikologa, za direktora radija. Konačna odluka bila je odložena na mesec dana da se proveri potencijalno postojanje sukoba interesa, jer je Bedalov bio vlasnik privatne reklamne agencije. Odbornici Saveza vojvođanskih Mađara, usprotivili su se potvrdi Skupštine, smatrajući da postupak izbora nije bio u skladu sa zakonskom procedurom.
(Danas, NUNS, 21.06.2011)

Dokumentarni serijal „Drugi drugačiji“

Završnom panel diskusijom 18. juna 2011. u Beogradu, projekat Medija centra, „Verska tolerancija – krupan korak ka EU“, priveden je kraju. Medija centar Beograd ovaj projekat realizovao je uz podršku Medijskog fonda Evropske Unije, a sufinansiran je od strane Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva. Ključni deo projekta čine serijal od četiri dokumentarna filma „Drugi drugačiji“. Filmovi su postavljeni na sajtu Medija centra. Dokumentarni filmovi bili su uvod i polazna osnova za debate organizovane u devet gradova Srbije: Beogradu, Subotici, Novom Sadu, Šapcu, Kragujevcu, Nišu, Bujanovcu, Novom Pazaru i Zaječaru.
(Medija centar, 18. jun 2011)

Godišnjice/jubileji

Na dan 09. Juna 2011, list Danas je proslavio 14 godina postojanja.
(Danas, 09.06.2011)

Regionalna RTV Kruševac proslavila je dve decenije aktivnosti u Rasinskom okrugu i Pomoravlju. To je i prva lokalna televizija u Srbiji osnovana van sistema nacionalne RTS.
(Večernje Novosti, Pravda, NUNS, 21.06.2011)

Srpsko izdanje panevropskog sportskog kanala Evrosporta proslavilo je peti rođendan.
(Politika, 18.06.2011)

Ostalo

Usled nevremena koje je tokom prošle nedelje zahvatilo Svrljig, signal televizija „Pink“i „Prva“ je prekinut, iako se sa istog predajnika emituju i signali još 6 televizija u čijem emitovanju nije došlo do smetnji.
(Južne vesti, 20.06.2011)

In Memoriam

Novinar lista Politika Dragan Vlahović (1950) preminuo je posle duge i teške bolesti. Trodecenijsku karijeru je počeo i završio u Politici. Radio u listovima „Intervju“, DEM, „Srpsko nasleđe“ i „Glas javnosti“i na TV Politici
(Beta, Press, Politika, 16.06.201)

Preminuo je bivši predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Svetozar Sveta Tadić. Bio je učesnik narodnooslobodilačkog rata (1944–1945), a novinarstvom je počeo da se bavi 1950. Od 1969. do 1971. godine bio je potpredsednik Saveza novinara Jugoslavije, od 1972. do 1974 Predsednik UNS-a, a predsednik Aktiva novinara veterana UNS-a od 1987. do 1989. godine. Dobitnik je više domaćih i međunarodnih nagrada.
(UNS, 21. jun 2011 Politika, Večernje Novosti, 22.06.2011)

Izdanje broj 6
9-23. jun 2011.

Skraćenice

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.